Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Επιστολή του Ιατρικού.Σ.Μ στον Υπουργό Περιβάλλοντος για την ρύπανση στο Βόλο

Ως αδήριτη ανάγκη, χαρακτηρίζει στην επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, την ευρεία σύσκεψη φορέων και πολιτών με την παρουσία δημοσιογράφων για την αέρια ρύπανση στο Βόλο,
ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, καλώντας τον να αναλάβει δράση για το μείζον αυτό ζήτημα, το οποίο, όπως σημειώνεται, δημιουργεί τεράστια ανησυχία και ενόχληση στους κατοίκους της περιοχής. 
 Η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας 
«Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.), στη συνεδρίασή του την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019, αποφάσισε ομόφωνα να απευθυνθούμε σε σας προκειμένου να λάβετε γνώση και να αναλάβατε πρωτοβουλίες για το χρονίζον, σοβαρό και ανεπίλυτο μέχρι τώρα ζήτημα της αέριας ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, με σκοπό την επίλυση αυτού του επικίνδυνου προβλήματος.
Το φαινόμενο αυτό επιδεινώθηκε από μηνών με την εμφάνιση επιπλέον μιας έντονης δυσοσμίας με χαρακτηριστικά χημικής ουσίας και καμένου πλαστικού, που εμφανίζεται συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες με προοδευτική επιδείνωση προϊόντος του χρόνου και στην έντασή του και στην συχνότητα εμφάνισής του.
Αυτό που μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο είναι ότι εκτός από τη δυσάρεστη αυτή οσμή που υπερίπταται της πόλης μας, πολλοί συνάνθρωποι μας, όπως μας αναφέρθηκε μετ’ επιτάσεως από συναδέλφους μας, κατά την διάρκεια εμφάνισης αυτής της δυσοσμίας, παρουσιάζουν και έντονα συμπτώματα, όπως βήχα, φαρυγγαλγία, δακρύρροια, ρινόρροια και δερματικά εξανθήματα.
Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Ι.Σ.Μ. ασχολείται διαχρονικά και αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα της αέριας ρύπανσης στην πόλη του Βόλου, καθώς και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν την επιβάρυνση. Σε πρόσφατη μάλιστα παρουσίαση, τον Φεβρουάριο 2019, αναδρομικής επιδημιολογικής μελέτης που διεξήχθη από την έδρα της Στατιστικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναδείχθηκε με σαφή τρόπο ότι, εκτός των άλλων προβλημάτων υγείας των κατοίκων της περιοχής μας που καταγράφονται, περιγράφεται την τελευταία δεκαετία αυξημένη συχνότητα (μέχρι τετραπλάσια σχεδόν) στην θνησιμότητα από Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια στους κατοίκους του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου.
Είναι επιστημονική γνώση από πολλών ετών ότι η αέρια ρύπανση με τα μικροσωματίδια που εμπεριέχει (P.M.-10 & P.M.-2,5), εκτός των άλλων προδιαθεσικών παραγόντων (αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα κ.λπ.) προκαλεί αύξηση των καρδιαγγειακών και Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στους κατοίκους περιοχών με αέρια ρύπανση.
Ένεκα αυτών των εξελίξεων και των νέων δεδομένων ο Ι.Σ.Μ. κατ’ επανάληψη εξέφρασε την άποψή του προς την κοινωνία αλλά και προς τους αρμόδιους (προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου σας, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Βόλου) προτείνοντάς τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλά και πρωτοβουλίες, προκειμένου να καταγραφεί επακριβώς το πρόβλημα της αέριας ρύπανση (με δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης) αλλά και της δυσοσμίας με σκοπό να βρεθούν οι πηγές της ρύπανσης αυτής, να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι και να διακοπούν αυτές οι επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία πρακτικές.
Δυστυχώς, εκτός από ατέρμονη συζήτηση για τα προβλήματα αυτά και την άρνηση ανάληψης ευθυνών και πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος. Επιπλέον διαπιστώνουμε ότι η δημόσια συζήτηση περί αυτών των θεμάτων διολισθαίνει σε μία συζήτηση απεμπόλησης ευθυνών και αναζήτησης υπευθύνων του προβλήματος στους άλλους.
Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης και της δυσοσμίας που παρατηρείται αυτό το χρονικό διάστημα, καταγράφεται σε μία χρονική περίοδο που ακόμη δεν έχουμε επιβάρυνση και από την καύση ξύλων ή άλλων υλικών για θέρμανση, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο ως εποπτεύουσα αρχή που είστε για θέματα Περιβάλλοντος με αρμοδιότητες και γνώση επί αυτών των θεμάτων, αλλά επιπλέον διαθέτοντας προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, ότι είναι αδήριτη ανάγκη να προεδρεύσετε και να συντονίσετε ειδική σύσκεψη στον Βόλο με συμμετοχή των πολιτικών και επιστημονικών φορέων της πόλης μας και της περιοχής μας, των βουλευτών μας, με εκπροσώπους πολιτών αλλά και με την παρουσία δημοσιογράφων που θα καταγράψουν και θα δημοσιοποιήσουν τις θέσεις και απόψεις όλων των συμμετεχόντων.
Κ. Υπουργέ,
Σας διαβεβαιώνουμε ότι το πρόβλημα δημιουργεί τεράστια ανησυχία και ενόχληση στους κατοίκους της περιοχής μας και χρήζει άμεσης παρέμβασής σας προκειμένου να συντονιστούμε όλοι στον κοινό σκοπό, που είναι η ανεύρεση της πηγής επιβάρυνσης του αέρα που αναπνέουμε και η άμεση διακοπή αυτής της δραστηριότητας.
Είναι θέμα Δημόσιας Υγείας και καταξίωσης της Πολιτικής στο πεδίο της επίλυσης των προβλημάτων της Κοινωνίας με αποτελεσματικότητα.
Οι καιροί ου μενετοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: