Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ. Εγκαθιστούμε δειγματολήπτες και προχωρούμε σε ολφακτομετρία

Μέτρα για την αέρια ρύπανση στο Βόλο, τον εντοπισμό των οσμών και τους υπαίτιους αυτούς λαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού, σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.
Τα μέτρα που θα ληφθούν είναι αφενός η εγκατάσταση μετρητών δειγματοληπτών σε σημεία της πόλης και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι αφετέρου η ανάλυση των οσμών, μέσω της μεθόδου της ολφακτομετρίας, μίας τεχνικής που μπορεί να περιγραφεί ως «γευσιγνωσία» οσμών. Έτσι λοιπόν, το αρμόδιο εργαστήριο του ΑΠΘ θα προχωρήσει σε μία έρευνα διαρκείας 12 μηνών, όπου θα γίνουν αναλύσεις από ενώσεις διάφορες, χημικές ή όχι. «Πρόκειται να εγκαταστήσουμε μετρητές δειγματολήπτες σε σημεία τα οποία έχουμε καταγράψει ότι υπάρχουν οσμές και θα υπάρχουν αναλύσεις και σε εργοστάσια , τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να ελεγχθούν κι όχι μόνο τρία ή τέσσερα εργοστάσια. Θα πάμε στο αποτέλεσμα και πιστεύω να μας πιστοποιήσει ποιος είναι αυτός που δημιουργεί αυτή την άσχημη οσμή και δημιουργεί υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.
Η εν λόγω μελέτη θα κοστίσει σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη περίπου 300.000 ευρώ. Ο κ. Αγοραστός παράλληλα έδωσε εντολή στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας να ετοιμάσουν πρόγραμμα αγοράς και τοποθέτησης και νέων μετρητών αέριας ρύπανσης. Συγκεκριμένα στο Βόλο θα τοποθετηθούν 2 ακόμη μετρητές –οπότε συνολικά θα λειτουργούν τρείς - και από ένας σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Το κόστος για καθένα από τους μετρητές ανέρχεται σε 100.000 ευρώ  ενώ το σύνολο των μέτρων που ανακοινώθηκαν  ξεπερνά τα 500.000 ευρώ. Η Κυβέρνηση πρέπει να χρηματοδοτήσει τα έργα κατά της ρύπανσης. Ο κ. Αγοραστός θα συναντηθεί και με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο και το τι θα καίει η ΑΓΕΤ είναι θέμα της βουλής και του Υπουργείου. Πρέπει να μας στείλουν χρήματα για να κάνουμε όλα αυτά, αν ενδιαφέρονται έμπρακτα. Ας στείλουν 500.000 ευρώ για να κάνουμε τις μελέτες και άλλες 500.000 για να εγκαταστήσουμε τους μετρητές. Αν θέλουν ας στείλουν και παραπάνω».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
 Ο κ. Αγοραστός εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην Επιτροπή Πολιτών, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, για το θέμα της αέριας ρύπανσης λέγοντας χαρακτηριστικά «Θα πάμε από δύο πλευρές, χρησιμοποιώντας δύο εργαλεία . Δεν θα αφήσουμε σε διάφορους ιδιοτελείς να παίζουν με την υγεία των πολιτών. Τους ακούσαμε πολλές φορές, κάναμε μετρήσεις, πιστέψαμε ότι έχουν να προσφέρουν κάτι, τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δεν έδειξαν τίποτα. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατό εργαλείο που υπάρχει στην αγορά για να βρούμε τη λύση. Κάναμε μετρήσεις για διοξίνες, φουράνια κτλ και είπαμε να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα. Να κλείσουν τα ψυχιατρεία. Να κλείσουν αυτοί που πάνε και μετράνε κι έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα. Είμαι έντονα δυσαρεστημένος, διότι δημιουργούν πρόβλημα, ενώ εμείς είμαστε συνεργατικοί. Συνεργαζόμαστε, προσπαθούμε να βρούμε τη λύση, δεν θέλω να δημιουργούν πανικό, να παίζουν με την υγεία και να δυσφημούν το Βόλο. Δεν μπορεί κανείς να δυσφημεί το Βόλο. Εάν υπάρχει πρόβλημα, εάν υπάρχει μέθοδος, εάν υπάρχει εργαλείο να έρθουν να μας το πουν. Αλλά μόνο άναρχες φωνές ακούω, χωρίς να υπάρχει μία αιτιολόγηση. Η ιδιοτέλεια είναι η ίδια τους η ύπαρξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: