Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή

Παγκόσμια κινητοποίηση σήμερα: Απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη Γη, από το Σίδνεϊ έως τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, μαθητές, σπουδαστές, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, μεγάλοι και μικροί ξεχύνονται στους δρόμους προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια της κλιματικής αλλαγής. Το έναυσμα δόθηκε με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ που διεξάγεται από τις 21-23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη όπου θα τεθούν επί τάπητος σημαντικές πρωτοβουλίες για το Κλίμα.
Μαθητές σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στο κίνημα «Fridays For Future» με στόχο να εκφράσουν τον προβληματισμό τους αλλά και να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίση. Στο πλαίσιο του «Fridays For Future» πραγματοποιήθηκε και στην
Ελλάδα ανάλογη κινητοποίηση, με μαθητές να βγαίνουν στους δρόμους, διεξάγοντας πορείες με συνθήματα όπως «Θέλουμε αλλαγή», «Το κλίμα αλλάζει, γιατί δεν αλλάζουμε εμείς;», «Ας δράσουμε τώρα» και «Για να σας δώσουμε ένα μάθημα, χάνουμε τα δικά μας». Η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη και οι Νήσοι Σολομώντος ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων χωρών στις οποίες έγιναν διαδηλώσεις. Στην Μπανγκόκ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για να διαμαρτυρηθούν, ενώ στο ινδονησιακό νησί του Βόρνεο οι ντόπιοι διαμαρτυρήθηκαν για τις καταστροφικές συνέπειες της αποψίλωσης και των δασικών πυρκαγιών.  
«Πλημμύρισαν» οι δρόμοι στη Γερμανία  Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, 200 ποδηλάτες μπλόκαραν κεντρικό συγκοινωνιακό κόμβο του Βερολίνου, προκαλώντας μποτιλιάρισμα για εκατοντάδες αυτοκίνητα. Πρόκειται για την πρώτη κινητοποίηση της ημέρας, που έδωσε το σύνθημα για τις υπόλοιπες στην γερμανική πρωτεύουσα - μία πρωτοβουλία του μαθητικού κινήματος «Fridays For Future».Σε συνολικά 575 γερμανικές πόλεις οι μαθητές έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις, οι οποίες για πρώτη φορά στηρίζονται και από άλλες πρωτοβουλίες, οργανώσεις, συνδικάτα και κόμματα. Οι διοργανωτές αναμένουν η συμμετοχή να ξεπεράσει τα 350.000 άτομα. Από τη Νέα Υόρκη, η έφηβη ακτιβίστρια για τη διάσωση του πλανήτη Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε ότι είναι «πολύ αισιόδοξη» μετά τη μαζική συμμετοχή παγκοσμίως στις κινητοποιήσεις για το κλίμα. «Είναι απίστευτα όσα καταφέραμε μαζί, είναι μια ιστορική ημέρα» υπογράμμισε η 16χρονη, η οποία απευθύνθηκε μέσω live stream σε χιλιάδες νεαρούς διαδηλωτές, που είχαν κατακλύσει τους δρόμους της Στοκχόλμης. Η Τούνμπεργκ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη Σύνοδο για το Κλίμα του ΟΗΕ τη Δευτέρα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.  «Ασκήσαμε τόσο μεγάλη πίεση στους πολιτικούς που απλά δεν μπορούν να αποτύχουν» υπογράμμισε η νεαρή ακτιβίστρια, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν το όνομά της ρυθμικά.  «Εμείς, άνθρωποι κάθε ηλικίας, δείξαμε τι ακριβώς υποστηρίζουμε, τώρα εναπόκειται σε εκείνους να δείξουν ότι μας άκουσαν. Τώρα πρέπει να το αποδείξουν» σημείωσε.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το fridaysforfuture.org πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις για το Κλίμα σε 2.993 πόλεις, σε 162 χώρες, σε όλο τον πλανήτη. 
Διακήρυξη 32 αρχηγών κρατών για την κλιματική αλλαγή 
Με Κοινή Διακήρυξή τους, 32 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώνουν τις φωνές τους, ζητώντας «Πρωτοβουλία για Περισσότερο Φιλόδοξους Στόχους για το Κλίμα» εν όψει της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη (21-23 Σεπτεμβρίου). Υπό το φως των συμπερασμάτων της Ειδικής Έκθεσης της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή και των αποτελεσμάτων της COP 24, οι 32 ηγέτες καλούν όλα τα Μέρη που προσέρχονται στη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών να αντιμετωπίσουν το 2019 ως έτος φιλόδοξων στόχων για το κλίμα και τάσσονται υπέρ συγκεκριμένων σχεδίων και πρωτοβουλιών, με στόχο τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πέρα από τους σημερινούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2030.

Δεν υπάρχουν σχόλια: