Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Οξυμένο κλίμα στην συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής των Περιφερειών για την αέρια ρύπανση στο Βόλο

Σε οξυμένο κλίμα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής των Περιφερειών, στη Βουλή, για το θέμα της αέριας ρύπανσης στον Βόλο. Η πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μακρή έκανε παρατήρηση στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για το γεγονός ότι εμφανίστηκε στη συνεδρίαση με καθυστέρηση 20 λεπτών,
ενώ ο κ. Αγοραστός αμέσως μετά, φανερά εκνευρισμένος, ζήτησε να αλλάξει το θέμα με το οποίο εστάλη η πρόσκληση, καθώς – όπως είπε – δεν υπάρχει αέρια ρύπανση στον Βόλο. Η κ. Μακρή αρνήθηκε να γίνει κάτι τέτοιο και στην επιμονή του κ. Αγοραστού απάντησε ότι «αν ο Περιφερειάρχης δεν θέλει να μείνει στη συνεδρίαση, ας μην μείνει».
«Έχετε το αλάθητο του Πάπα εσείς εδώ» διερωτήθηκε ο κ. Αγοραστός και επέμεινε ότι δεν υπάρχει αέρια ρύπανση στον Βόλο.

ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ
Από την πλευρά της η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, ζήτησε να ενημερωθεί για την απουσία του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη, με την κ. Μακρή να απαντά ότι θα τοποθετηθεί για λογαριασμό του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Κ. Αραβώσης.

AΡΑΒΩΣΗΣ
Απόλυτα αποδεκτή είναι η καύση RDF, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, ο οποίος τοποθετήθηκε  στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε πως στο Βόλο καταγράφηκαν «επεισόδια» ατμοσφαιρικής ρύπανσης από ΡΜ10 κατά τη διάρκεια του χειμώνα και κυρίως από καύση βιομάζας.
Σημείωσε πως η οσμή, δεν σημαίνει ρύπανση και τοξικότητα και ανέφερε ότι «δεν μπορείς να έχεις ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων εάν δεν χρησιμοποιείς όλες τις τεχνολογίες και μία από αυτές το RDF».
Σχετικά με τις διοξίνες και φουράνια, ο Γενικός γραμματέας υποστήριξε πως οι μετρητές που υπάρχουν δεν μπορούν να τα καταγράψουν με τον υπάρχοντα εξοπλισμό...  Όπως είπε, το υπουργείο έχει μόνο την αρμοδιότητα εποπτείας του δικτύου παρακολούθησης για όλες τις περιφέρειες της χώρας, δηλαδή ότι δεν έχει την αρμοδιότητα εγκατάστασης του δικτύου.

Με νόμο του 2010 έχει γίνει εγκατάσταση σταθμών σε Περιφέρειες της χώρας και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στο ΥΠΕΝ βάσει των οποίων έχει προταθεί η λήψη μέτρων, όπως είπε. Το 2015 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ προστέθηκαν νέοι αναλυτές και αυξήθηκαν πανελλαδικά οι θέσεις μέτρησης σωματιδίων και βονζονολίου, παρότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει στις περιφέρειες της χώρας. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τοποθετήθηκαν σταθμοί μέτρησης, όπως επίσης στις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας.
ΚΟΛΥΝΔΡΙΝΗ
Την απουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος έθιξε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη 
«Στεναχωριέμαι για την απουσία του Υπουργού. Κατά εμε αυτό ερμηνεύεται διττώς. Ή εμείς οι Μάγνητες δεν καταφέραμε να μεταλαμπαδεύσουμε τη σπουδαιότητα και την καίρια σημασία ενός μείζονος προβλήματος που τουλάχιστον, εμείς που ζούμε στην περιοχή το βιώνουμε και είναι τα συμπτώματά του έντονα ή εμείς δεν καταφέραμε με τις συνεχείς συναντήσεις, την αλληλογραφία να το μεταφέρουμε ή ίσως ο Βόλος είναι μακριά από την Αθήνα ακόμη μια φορά, οπότε πρέπει να κουβεντιάζουμε, για να κουβεντιάζουμε», είπε χαρακτηριστικά η Δωροθέα Κολυνδρίνη.

ΛΟΥΠΗΣ
Να στηρίξει χρηματοδοτικά την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει για την αέρια ρύπανση, αλλά και να γίνουν μετρήσεις για διοξίνες και φουράνια ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Θανάσης Λιούπης στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών.
Παράλληλα ο κ. Λιούπης τόνισε πως πρέπει να γίνει η ευρεία συνάντηση φορέων στο Βόλο με την παρουσία του Υπουργού ή εκπροσώπων του, προκειμένου συζητηθεί το θέμα, να παρθούν αποφάσεις και να καθησυχαστεί η τοπική κοινωνία. Ανέφερε πως η επιδημιολογική μελέτη έδειξε 400 φορές παραπάνω εγκεφαλικά στο Βόλο απ’ ότι σ’όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία η ρύπανση είναι αποτελεί έναν ανεξάρτητο παράγονται κινδύνου, όπως το κάπνισμα, που αυξάνει τα περιστατικά εγκεφαλικών.
Τέλος, ζήτησε να συνεχίσει η Περιφέρεια την επιδημιολογική μελέτη