Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

«Μπροστά» ο Ιατρικός Σύλλογος με μηνύσεις για τη ρύπανση- Ευθύνες σε δήμο Βόλου-Περιφέρεια – Υπουργείο

Σειρά πρωτοβουλιών με πρώτη και κύρια, την προσφυγή στην Δικαιοσύνη για κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς, όπως και πρωτοβουλία για τοποθέτηση δικτύου μετρητών, διοργάνωση ειδικής σύσκεψης για την αέρια ρύπανση, καθώς και συλλαλητηρίου στην περίπτωση που δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις,
γνωστοποίησε, μετά από σχετική διευρυμένη σύσκεψη, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, με αφορμή την αέρια ρύπανση και τη δυσοσμία στην πόλη.
Μάλιστα όπως τονίζεται, η ύπαρξη της ρύπανσης και της δυσοσμίας, σχετίζεται πλέον και με την εμφάνιση συμπτωμάτων σε συμπολίτες μας, όπως έντονος βήχας, φαρυγγαλγία, ρινόρροια και δερματικά προβλήματα.

Στην συζήτηση αναφέρθηκαν οι μεγάλες ευθύνες των αρμοδίων στην μη εντόπιση ακόμη της πηγής του προβλήματος (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Βόλου) καθώς και στην μη ανάληψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών προκειμένου να εντοπισθεί ο ρυπαντής.
Αναφέρθηκε το παράδειγμα της Δραπετσώνας όπου ο εκεί Δήμος με την Περιφέρεια Αττικής κατάφεραν να εντοπίσουν ανάλογους ρυπαντές μέσω συστημάτων δικτύου μετρητών Αέριας Ρύπανση και δυσάρεστων οσμών, καθώς και το παράδειγμα του Δήμου Θέρμης, ο οποίος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών ανέπτυξε σύστημα μετρητών Αέριας Ρύπανσης με σκοπό την καταγραφή του προβλήματος που αντιμετωπίζει η περιοχή. Τέλος αναφέρθηκε και η περίπτωση ανάπτυξης δικτύου μετρητών Αέριας Ρύπανσης στην πόλη της Πάτρας, από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ο Ι.Σ.Μ. ως επιστημονικός και θεσμικός φορέας ανεξάρτητος από κόμματα, συμφέροντα, συντεχνίες και ιδεοληψίες θα συνεχίσει να παρεμβαίνει και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες υπέρ της Δημόσιας Υγείας, χωρίς να διεκδικεί από κανέναν πιστοποιητικά επαναστατικότητας και πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης. Θα κινείται πάντοτε με μοναδικό γνώμονα τα τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, την κοινή λογική και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: