Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ «Τέρμα» στην καύση σκουπιδιών, απαιτεί ο επιστημονικός κόσμος

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ 
Με συντεταγμένη πρόταση θα αντιμετωπίσουν την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στο Βόλο οι επιστημονικοί φορείς, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά χθές Δευτέρα και όρισαν νέο ραντεβού για την επόμενη Πέμπτη, ώστε να τοποθετηθούν και να προτείνουν λύσεις για το θέμα της ρύπανσης, για το καλό της πόλης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.
 Κανένα «παιχνίδι» και καμία κωλυσιεργία εις βάρος της υγείας των πολιτών δεν θα πρέπει να γίνει ανεκτή.  Οι εκπρόσωποι των φορέων ξεκαθάρισαν πως ο Βόλος έπρεπε να διαθέτει δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης πριν από 15 χρόνια και σημείωσαν πως η μέθοδος των πηγών τη δυσοσμίας  είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να κλείσει άμεσα. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, μια δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα μέσα στην καρδιά της πόλης, με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Στρατηγόπουλο να επισημαίνει πως εάν η πόλη πρέπει να δει το μέλλον της οφείλει και να σχεδιάσει την μεταφορά του εργοστασίου της ΑΓΕΤ, έστω και αν αυτό συμβεί μακροπρόθεσμα, ακόμη και σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια.  Απαιτήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες η Περιφέρεια για ελέγχους-χωρίς προαναγγελία και κατ΄επέκταση ενημέρωση των εταιρειών- πρωτοβουλίες για έρευνες σε διοξίνες γύρω από τα εργοστάσια, και εγκατάσταση δικτύου μετρητών.  Η στάση του Δήμου Βόλου καυτηριάστηκε γιατί υποδηλώνει απόλυτη απουσία από το νούμερο ένα πρόβλημα στον Βόλο, όπως ειπώθηκε και εκφράστηκε αντίθεση στην δημιουργία εργοστασίου για παραγωγή σκουπιδιών για καύση. Επίσης εκφράστηκε απορία για την αδιαφορία του Δήμου Ρήγα Φεραίου.«Εμείς πήραμε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και καλέσαμε υπουργό και καταθέσαμε μήνυση. Συστήσαμε και επιτροπή αντιμετώπισης του προβλήματος. Θέλουμε μαζί με όλους τούς φορείς να καταθέσουμε μια κοινή πρόταση αλλά αρμόδιοι να λύσουν το πρόβλημα είναι η περιφέρεια,  το υπουργείο και οι δήμοι Βόλου και Ρήγα Φεραίου. Βεβαίως  μεγαλύτερος δήμος σιωπά». «Στην πόλη το πρόβλημα είναι πολλαπλό. Είναι άλλο θέμα η αερορύπανση και άλλο η οσμή. Η οσμή προέρχεται από ένα πράγμα που εμφανίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό είναι η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.. Εμείς θέλουμε η περιφέρεια να κάνει ελεγχους στην ΑΓΕΤ.  Έχουνε γίνει μετρήσεις που είναι κρυμμένες στα συρτάρια της περιφέρειας γιατί οι διοξίνες μετρώνται από τα μηχανήματα της ΑΓΕΤ . Είναι δυνατόν», αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο κ. Δραμητινός.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Αραβώση είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη στην Αθήνα, με βασικό θέμα αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος στην Π.Ε. Μαγνησίας, μετά το φαινόμενο της δυσοσμίας που εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό στην πόλη του Βόλου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Π.Ε. Μαγνησίας, «μετά από πολύωρη συζήτηση κατά την οποία ο Γεν. Γραμματέας ενημερώθηκε για της ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε όσα μέτρα εκ νέου έχει προβεί, ο κ. Αραβώσης με εντολή του Υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη έδειξε να παρακολουθεί το θέμα και να συμμερίζεται την ανησυχία και την επιθυμία της άμεσης λύσης του προβλήματος καθώς και την ανάληψη νέων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. Ο Γεν. Γραμματέας αποδεχόμενος και υποστηρίζοντας το προφανές, ότι δηλαδή το Υπουργείο έχει αποκλειστική ευθύνη για τον έλεγχο της αέριας ρύπανσης, της αδειοδότησης των εργοστασίων, αλλά και της καύσιμης ύλης που αυτά χρησιμοποιούν, δήλωσε δυσαρεστημένος και επιφυλασσόμενος για τις “fake” μετρήσεις που δημοσιοποιούνται χρησιμοποιώντας μη πιστοποιημένα όργανα μέτρησης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρησιμοποιεί όλα τα σύγχρονα εργαλεία εντοπισμού της οσμής. Επισήμανε δε, πως οι σταθμοί μέτρησης είναι θέμα μόνο του Υπουργείου που ελέγχει και τοποθετεί, σε δίκτυο που το ίδιο ελέγχει..
ΜΗΝΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΕΤ ΚΑΤΑ ΣΤΕΛΙΟΥ ΛΗΜΝΙΟΥ  Με νέα μήνυση απάντησε η ΑΓΕΤ για διατάραξη οικιακής ειρήνης, στο μέλος της επιτροπής πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών Στέλιο Λημνιό, ο οποίος την Κυριακή προσπάθησε να μπει στο χώρο του λιμανιού της τσιμεντοβιομηχανίας για να πάρει πανό της επιτροπής που είχαν «κατεβάσει πιο πριν εργαζόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μήνυση κατατέθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και το μέλος της επιτροπής, δεν αναζητούνταν και δεν συνελήφθη, καθώς παρήλθε το όριο του αυτοφώρου. Η μήνυση αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Βόλου, που θα τη συμπεριλάβει σε προηγούμενες μηνύσεις της ΑΓΕΤ κατά μελών της επιτροπής αγώνα πολιτών. Ο Στέλιος Λημνιός, που τραυματίστηκε στη μέση, όταν στην προσπάθειά του να μπει στο λιμάνι της ΑΓΕΤ την Κυριακή, όταν εργαζόμενος τον έσπρωξε και έπεσε στο έδαφος, πήγε στο Νοσοκομείο την Κυριακή, τη Δευτέρα επέστρεψε στο σπίτι του, αλλά σήμερα τα ξημερώματα πήγε ξανά στο Νοσοκομείο με δυνατούς πόνους στη μέση. Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει ιατρική γνωμάτευση που συστήνει να παραμείνει κλινήρης για τρεις ημέρες. ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: