Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου στην Πορταριά

Το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου, στις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος Karaiskos Farm, στην Πορταριά Πηλίου, το τριήμερο Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019.
Για τρεις ημέρες η «καρδιά» του Πηλίου θα «χτυπά» στο «Αγρόκτημα Καραΐσκου», σ΄ένα πλούσιο φεστιβάλ με σκοπό την ανάδειξή της πηλιορείτικης γαστρονομίας.
Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα από όλο το Πήλιο, συνταγές και μυστικά μαγειρικής, γαστρονομικές παρουσιάσεις από καταξιωμένους Έλληνες µάγειρες, βραδιές γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, πάντοτε με τη συνοδεία μουσική, συνθέτουν το σκηνικό του πρώτου Φεστιβάλ.
Με βασικό «συστατικό» την αγάπη για την Ελληνική κουζίνα, και ειδικότερα την Πηλιορείτικη που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να φέρει κοντά στο ευρύ κοινό τον γευστικό πλούτο και τα προϊόντα της περιοχής του Πηλίου.
 Το πρόγραμμα του φεστιβάλ βασίζεται σε 3 θεματικές ενότητες:
 1. Έκθεση προϊόντων  2. Γαστρονομικές εμπειρίες  3. Δοκιμές γευσιγνωσίας – οινογνωσίας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019
16.00 ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 1st PELION GASTRONOMY FESTIVAL
Οικοδεσπότης Τιμολέων Διαμαντής
Επίσημη έναρξη λειτουργίας υπαίθριας αγοράς στο χώρου του Αγροκτήματος Καραϊσκου.
Γνωρίζουμε τα προϊόντα της περιοχής κατευθείαν από τους παραγωγούς, και συζητάμε ενδιαφέροντα ζητήματα για την παραγωγή ελαιόλαδου, του ψωμιού, των τυριών, των Βοτάνων, των τοπικών ποτών και της Μοναστηριακής διατροφής σε μια σειρά Συμποσίων (συζήτηση γύρω από τραπέζι συνοδεία φαγητού) από εξέχοντες εισηγητές-έκπληξη. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και η συμμετοχή των καθηγητών του ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ Ι.Ε.Κ. που θα ετοιμάσουν ιδιαίτερα κεράσματα για όλους τους επισκέπτες. Καλωσόρισμα με παραδοσιακά πηλιορείτικα Γλυκά του κουταλιού.
Προσφορά από την βιοτεχνία Αδελφών Αντωνίου Γεωργούλα «Χρυσό Μήλο».
Με αφετηρία τις παρυφές του Πηλίου, ενημερωνόμαστε για το εργαστήρι παρασκευής γλυκών κουταλιού από φρούτα εποχής όπως τα φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Πορταριάς αυτή την εποχή και ακούμε ιστορίες από το τελετουργικό του κεράσματος των γλυκών(κουταλάκια) στα παλιά Πηλιορείτικα σπίτια, βασισμένο σε πρωτόκολλο που δεν έχει αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια μέχρι και σήμερα.
17.00 Κωνσταντίνος Βασάλος, ομιλία:
«ΠΗΛΙΟ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΈΛΛΟΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ»
Συμμετέχουμε σε μια παραστατική αναδρομή στην ιστορία του Πηλίου και το ρόλο της γαστρονομίας στην καθημερινότητα και στις πολλές γιορτές των κατοίκων από τον Αρχιμάγειρα Κωνσταντίνο Βασάλο, Απολαμβάνουμε τσάι του βουνού και άλλα αφεψήματα του Πηλίου, προσφορά από το κατάστημα MYRRO HERBS AND COSMETICS.
Από τις «Αρτολιχουδιές Τσαρδακά» κεράσματα χειροποιήτα μπισκοτάκια ψημένα σε ξυλόφουρνο
18.00 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ
Επίδειξη παρασκευής κουλουριών από τον «Φούρνο Αδελφοί Κοντορίζου»
18.30 ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πορταριάς Πηλίου, Ιεορομόναχος π. Αγάθων, μαγειρεύει μοναστηριακή συνταγή.
Η γευστική δοκιμασία θα συνοδευτεί από λευκά κρασιά προσφορά του Patistis Vineyards and Winery, Οινοποιείο Πατιστής στην Αργαλαστή Πηλίου.
20.00 Ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας με μουσικές επιλογές του DJ Νίκου Παππά.
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019
Τιμώμενο πρόσωπο: Γιώργος Πίττας
Ελληνικό Πρωϊνό – Τσίπουρο – Κρεατικά – Κρασί
10.00 ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Παραγωγοί από όλο το Πήλιο με διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, συνταγές και μυστικά μαγειρικής συνθέτουν το σκηνικό της ανοιχτής αγοράς που θα στηθεί στο χώρο το Αγροκτήματος Καραΐσκου.
11.00 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΙΣ «Γαστρονομικές κοινότητες – Γαστρονομικοί προορισμοί, Εγχειρίδιο δράσης»
Ο Γιώργος Πίττας, ξενοδόχος και συγγραφέας, ήταν ο εμπνευστής και επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό πρωϊνό» 2010 – 2017 και τέως μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (2010 – 2017), κατάφερε να μετατρέψει τα «προϊόντα της ντροπής», όπως λέει σε προϊόντα πολιτιστικής αυτοπεποίθησης. Θα αναπτύξει μια ιδέα-πρόταση για την αξιοποίηση του γαστρονομικού πλούτου κάθε τόπου και τον τρόπο υλοποίησής της.
Οι γαστρονομικές κοινότητες μπορούν να γίνουν μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής γαστρονομίας, κινητοποιώντας έναν ακόμα από τους θησαυρούς της χώρας μας, τις κοιμισμένες συλλογικότητες.
Οι γαστρονομικές κοινότητες θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία.
Στη συνέχεια παρουσιάζει το «Ελληνικό πρωϊνό» του Kritsa Gastronomy Hotel, στην Πορταριά. Σερβίρει προϊόντα όπως: αρτοσκευάσματα, λάδι, ελιές, γιαούρτι, μέλι, μαρμελάδες, τυροκομικά, αλλαντικά, πίτες, φρούτα, γλυκά, που συνοδεύονται από διάφορα ροφήματα.
12.00 ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΠΙΤΑΣ
Οι γυναίκες του Kritsa Gastronomy Hotel παρουσιάζουν την τεχνική παρασκευής της πηλιορείτικης χορτόπιτας.
13.00 Ο «Master Chef» 2018, ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ
Ο Τιμολέων Διαμαντής συγκεντρώνει προϊόντα από το αγρόκτημα παρασκευάζει τουρσιά με τον δικό του τρόπο.
14.00 ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ
Τα τσιπουράδικα του Βόλου και του Πηλίου, αποτελούν σταθερό σημείο αναφοράς όλων των επισκεπτών της περιοχής μας.
Σερβίρεται άφθονο τσίπουρο ντόπιο, με γλυκάνισο ή χωρίς, τοπικών παραγωγών και εταιρειών από τη Μαγνησία.
Το τσιπουράδικο της Πορταριάς «με ΜΟΣΤΡΑ» παρουσιάζει παραδοσιακούς μεζέδες.
16.00 ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Από τον Αντυ Καταπανίδη και το MYRRO HERBS AND COSMETICS.
17.00 ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ «ΔΡΟΣΟΣ»
Το Μπουμπάρι είναι ένας παραδοσιακός πικάντικος μεζές του Πηλίου. Είναι έντερο με γέμιση ρυζιού, μοσχαρίσιου κιμά και εντόσθιων. Είναι ότι καλύτερο για τις γιορτές και για τις κρύες μέρες του Χειμώνα. Η Λουκία Ρουσογιάννη, παρουσιάζει όλες τις φάσεις κατασκευής και ψησίματος.
18.00 ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΟΥΛΤΣΙΔΗ «ΚΑΡΥΟΣ ΓΗ»
Παρουσίαση και γευστική δοκιμή των κρασιών του κτήματος
19.00 Η ΚΑΒΑ ‘’ΜΠΟΤΙΛΙΑ’’ ΜΕ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ
Ο Παναγιώτης παρουσιάζει κρασιά από τον Θεσσαλικό αμπελώνα.
19.00 Γευστικές δημιουργίες των εκπαιδευτών chef του «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ Ι.Ε.Κ ΓΙΑΤΣΟΣ.
20.00 Ολοκλήρωση και της δεύτερης ημέρας με μουσικές επιλογές του DJ Νίκου Παππά.
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Τιμώμενο πρόσωπο: Κωνσταντίνος Βασάλος
Παρουσίαση μεσημεριάτικου γεύματος: Τιμολέων Διαμαντής
Ελληνικό πρωϊνό –– Πίτες
10.00 ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Παραγωγοί από όλο το Πήλιο με διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, συνταγές και μυστικά μαγειρικής συνθέτουν το σκηνικό της ανοιχτής αγοράς που θα στηθεί στο χώρο το Αγροκτήματος Καραΐσκου.
11.00 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ «Αγρόκτημα Καραΐσκου».
11.00 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΤΑΣ και το KRITSA GASTRONOMY HOTEL ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ «Ελληνικό πρωϊνό».
Ο Γιώργος Πίττας εμπνευστής και επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό πρωϊνό» και τέως μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος 2010 – 2017, κατάφερε να μετατρέψει τα «προϊόντα της ντροπής», όπως λέει σε προϊόντα περηφάνιας και πολιτιστικής αυτοπεποίθησης.
Το πρότυπο «Ελληνικό πρωϊνό» του Kritsa Gastronomy Hotel, στην Πορταριά, σερβίρει προϊόντα όπως αρτοσκευάσματα, λάδι, ελιές, γιαούρτι, μέλι, μαρμελάδες, τυροκομικά, αλλαντικά, πίτες, φρούτα, γλυκά, που συνοδεύονται από διάφορα ροφήματα.
12.00 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ
Επίδειξη παρασκευής ψωμιού σε ξυλόφουρνο από τον φούρνο της οικογένειας Ελένης Σαρακατσάνου από τη Μακρινίτσα.
13.00 ΜΕ ΖΕΝ: ΟΤΑΝ Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ
Ο σεφ Γρηγόρης Χέλμης και ο Ανδρέας Διακοδημήτρης από το Βολιώτικο τσιπουράδικο ΜΕ ΖΕΝ, καταθέτουν τη δική τους μαγειρική άποψη για τους παραδοσιακούς μεζέδες.
14.00 Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΤΙΜΟΛΕΟΝΤΑ
Ο επίσημος προσκεκλημένος Τιμολέων Διαμαντής νικητής του Διαγωνισμού «Master Chef» 2018 μας μιλάει για τις «Επαγγελματικές σχέσεις μαγείρων και τοπικών παραγωγών μέσα από τα μάτια της νέας γενιάς» και στην συνέχεια μας μαγειρεύει.
15.30 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΦΑΣΟΥΛΙΔΗΣ και συνοδεύονται με βολιώτικη μπύρα «ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ»
Επίδειξη παρασκευής πηλιορείτικου λουκάνικου, τεχνικής καπνίσματος και τρόπου ψησίματος από τον Θεόφιλο, του Κρεοπωλείου Φασουλίδης.
16.30 Η Βολιώτικη Μικροζυθοποιΐα «ΠΛΑΣ
ΤΙΓΓΑ»μας παρουσιάζει τις μπύρες της. 
17.00 ΤΟ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Γευσιγνωσία Ελαιόλαδου από τον Απόστολο Βολιώτη του Ελαιοτριβείου «Ελαιόλαδο Πηλίου – Οικογένειας Βολιώτη» με πλούσια ιστορία στο χώρο της επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης των ελιών από το 1969, με διεθνείς διακρίσεις στο χώρο.
17.30 Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΑΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ
Γνωστός για την ευκολία του να συνδυάζει απλά καθημερινά υλικά και να προετοιμάζει πεντανόστιμες συνταγές, γρήγορες και οικονομικές, ο Κωνσταντίνος Βασάλος. Είναι ταυτόχρονα ένας καταξιωμένος Αρχιμέγειρος ο οποίος διαθέτει τις γνώσεις και την ικανότητα να δημιουργεί μοναδικές συνταγές εμπνευσμένες από τον Πηλιορείτικο γαστρονομικό πολιτισμό. Θα ταξιδέψουμε απ’ το χτες στο σήμερα. Η παράδοση θα συναντήσει τη σύγχρονη γαστρονομική εξέλιξη με συνταγές βασισμένες στις πρώτες ύλες του τόπου. Μαγειρέματα και κεράσματα, αναδεικνύουν τα Πηλιορείτικα εδέσματα σε ένα σύγχρονο γαστρονομικό πανηγύρι.Τα παρασκευάζόμενα φαγητά, στη διάθεση των παρευρισκομένων!
19:00 ΚΕΡΑΣΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΖΕΣΤΟΥΣ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΙΕΚ ΓΙΑΤΣΟΣ
Το “Aeriko Smells and Flavors” αναλαμβάνει τα κοκτέιλ εμπνευσμένα από τη γη του Πηλίου και διασκεδάζουμε με τους ήχους του DJ Νίκου Παππά για να ανανεώσουμε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.
 Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχουν δημιουργικές υπαίθριες δραστηριότητες για παιδιά με τον Θάνο Νικάκη
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: