Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Άλμα και προόδου σημειώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθές οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να παρουσιάσουν τα νέα 17 Τμήματα, που θα λειτουργήσουν στο Ίδρυμα, με τον πρύτανη κ. Ζήση Μαμούρη να κάνει λόγο για ένα άλμα προόδου.

«Δημιουργείται ένα Ίδρυμα, το οποίο θα μπορεί να δώσει στους νέους της περιφέρειας σπουδές που τους αξίζουν, σύγχρονο περιβάλλον, θα υπηρετεί τη γνώση και την αριστεία και οι νέοι θα μπορούν με τα εφόδια που λαμβάνουν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρύτανης.
Τα νέα τμήματα σχεδιάστηκαν προσεκτικά έτσι ώστε τα προγράμματα σπουδών να υπηρετούν άρτια τις σύγχρονες εκπαιδευτικές και γνωσιακές ανάγκες των επιμέρους επιστημονικών πεδίων.
Θα υποδεχτεί 2.845 φοιτητές
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι έτοιμο να υποδεχτεί 2845 φοιτητές που έρχονται να προστεθούν στους 20.000 υπάρχοντες, με την νέα αρχιτεκτονική του Ιδρύματος και τις σχολές που αναπτύσσονται και στις πέντε πόλεις (Βόλος, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λαμία).
Αναφορικά με τη στελέχωση του Ιδρύματος ο κ. Μαμούρης τόνισε ότι το δυναμικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιλαμβάνει 640 μέλη ΔΕΠ, 100 μέλη ΕΔΙΠ, 104 τεχνικούς εργαστηρίων και 650 διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ 50 θέσεις μελών ΔΕΠ, θα συμπληρώσουν τη στελέχωση των νέων τμημάτων.
Οι στόχοι αυτής της νέας τροχιάς, είναι να καταργηθούν τα στεγανά και οι παγιωμένες αντιλήψεις για τεχνολογική και θεωρητική γνώση, αλλά και να ξεφύγει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από το παραδοσιακό σχήμα του περιφερειακού Πανεπιστημίου, καθώς αυτή τη στιγμή το τοπικό Ίδρυμα είναι το τρίτο μεγαλύτερο της Ελλάδας.
Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ξεκινά το Κέντρο Έρευνας «Ιάσων», το οποίο θα στεγαστεί στην Κίτρινη Αποθήκη και θα έχει 12 Ερευνητικά Ινστιτούτα στο σύνολο. Το εν λόγω Κέντρο, θα ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα, αξιοποιώντας το δυναμικό του Πανεπιστημίου και δίνοντας την ευκαιρία προσέλκυσης κι άλλων ερευνητών μέσω προγραμμάτων.
Πλέον, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γίνεται πολυδύναμο, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θέλει εξάπλωση της γνώσης και των ακαδημαϊκών αντικειμένων .
Τα 17 Νέα Τμήματα
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύονται σε Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα, Λαμία και Τρίκαλα τα εξής Τμήματα:
Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών με έδρα τον Βόλο, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων
Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας, Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Νοσηλευτικής
Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας, Φυσικοθεραπείας, Συστημάτων Ενέργειας, Περιβάλλοντος
Ψηφιακών Συστημάτων, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, Φυσικής, Μαθηματικών
Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου
Η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης κ. Ιωάννα Λαλιώτου μίλησε για μια σημαντική δράση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το οποίο θα προσφέρει από τον Οκτώβριο την δυνατότητα διετούς παρακολούθησης μαθημάτων, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, σε αποφοίτους των ΕΠΑΛ.
Μάλιστα, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα αυτά, θα λάβουν τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου.
Τα τμήματα, τα οποία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από το χειμερινό εξάμηνο είναι τα εξής:
Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Εστίασης, Λάρισα
Τεχνικός Ποτοποιΐας- Αποσταγματοποιΐας, Λάρισα
Τεχνικός Αγροτικών Καλλιεργειών, Λάρισα
Μεσίτης- Διαχειριστής Ακίνησης Περιουσίας, Βόλος
Τεχνικός Κηποτεχνίας και Αστικού Πρασίνου, Βόλος
Εργοδηγός- Τεχνικός εργοταξίου, Βόλος
Τεχνικός Δενδροκομίας- Ελαιοκομίας, Λαμία
Ειδικός οργάνωσης δραστηριοτήτων σε εναλλακτικές και ειδικές μορφες τουρισμού, Τρίκαλα
Ειδικός Σχεδιασμού –Παραγωγής Επίπλων, Καρδίτσα
Τεχνικός Αγροδιατροφής Κτηνοτροφικών Προϊόντων, Καρδίτσα
Τα μαθήματα στο Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα είναι δωρεάν και θα υπάρχει και πρακτική άσκηση.
Οι σπουδαστές των διετών προγραμμάτων θα επιλεγούν χωρίς εξετάσεις, με βάση το βαθμό απολυτηρίου του ΕΠΑΛ ή και τον βαθμό του πτυχίου της ειδικότητας του ΕΠΑΛ.
Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για τους ενδιαφερόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: