Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ανοικτή επιστολή της περιβαλλοντικής πρός τον κ. Λούλη

Ανοικτή επιστολή της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας», προς το νέο δημοτικό σύμβουλο Βόλου Κ. Λούλη, δόθηκε στη δημοσιότητα, με μια σειρά ερωτημάτων, αλλά και καταγραφής των έργων και των ημερών της δημοτικής αρχής Μπέου. Παράλληλα, αφού γίνεται ενημέρωση του κ. Λούλη, επί των ζητημάτων που αφορούν στην καύση απορριμμάτων, τονίζεται με την ίδια επιστολή που υπογράφουν οι κ.κ. Γιάννης Γερόπουλος και Κ. Βολιώτης, ότι «οφείλετε δε να αποδείξετε ότι το ξαφνικό σας ενδιαφέρον για την πόλη του Βόλου έχει ως στόχο να βοηθήσετε στην βελτίωση της εικόνας της και της ποιότητας ζωής των πολιτών της και όχι άλλου είδους κίνητρα».
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται «κατ’ αρχήν πρέπει να διευκρινίσουμε γιατί ανοιχτή επιστολή προς εσάς κ. Λούλη. Εξελέγητε πρώτος σε ψήφους Δημοτικός Σύμβουλος, με το συνδυασμό του κ. Μπέου, ο συνδυασμός του κ. Μπέου έλαβε 57,59%, είστε δε επώνυμος και αναμφισβήτητα επιτυχημένος επιχειρηματίας. Για το ποσοστό δε αυτό καθοριστική ήταν η παρουσία σας στο ψηφοδέλτιο. Αυτά όμως ταυτόχρονα σημαίνουν ότι επωμιστήκατε σοβαρές ευθύνες για την επιτυχία του συνδυασμού σας και το μέλλον της πόλης.
Η προηγούμενη πενταετία, κατά την άποψή μας, ήταν μια χαμένη πενταετία για την πόλη μας. Αν εξαιρέσουμε τα έργα βιτρίνας (λαμπάκια, λουλουδάκια και κυκλικοί κόμβοι, οι οποίοι δεν κατασκευάστηκαν με χρήματα του Δήμου Βόλου), τίποτε άλλο και ουσιαστικό δεν έγινε στην πόλη.
Αντίθετα πολλά ζητήματα της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών έμειναν στάσιμα ή υποβαθμίστηκαν. Σημειώνουμε επιγραμματικά: την αθλιότητα των δρόμων του Βόλου, τα μικρά πεζοδρόμια, εν πολλοίς αδιάβατα και αφιλόξενα για ΑΜΕΑ και μητέρες με καροτσάκια, τη μετατροπή των πεζόδρομων σε καφετεριόδρομους, τα προβλήματα του κυκλοφοριακού, την έλλειψη ποδηλατοδρόμων, την προσπάθεια καταστροφής του γραμμικού πάρκου της οδού Καραμπατζάκη, που έχει κατασκευαστεί με πρόγραμμα Life, τα ατυχήματα του πεπαλαιωμένου βιολογικού καθαρισμού, τις ελάχιστες παιδικές χαρές, τα εγκαταλελειμμένα πάρκα και πλατείες, την κάκιστη ποιότητα του νερού που τρέχει στις βρύσες της πόλης, την περιπέτεια της ΔΕΥΑΜΒ με την ΕΡΓΗΛ, για την οποία σοβαρές ευθύνες έχει και ο σημερινός Δήμαρχος, τη διατήρηση του προβλήματος των αδέσποτων, την καταστροφή πολλών δέντρων της πόλης χωρίς να φυτευτεί ούτε ένα δέντρο μέσα σε πέντε χρόνια, την ανοχή του Δήμου Βόλου στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, την εμμονή του στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF και την έλλειψη προετοιμασίας για τις νέες συνθήκες διαχείρισης απορριμμάτων μετά το 2020.
Εκτός των παραπάνω κ. Λούλη, σημειώστε ότι επί πέντε χρόνια δεν έγινε ούτε ένα βήμα για την ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου και την κατασκευή του Μουσείου της Αργούς (αν και είχε προβάδισμα ένταξης στο ΕΣΠΑ 2014-2020). Αντίθετα ξοδεύτηκε περίπου 1 εκατομμύριο για τη μετατροπή του Εκθεσιακού Κέντρου σε Συνεδριακό, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί άδειες, προχωράει με πόρους του Δήμου το πάρκιν στο «Τετράγωνο» με προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια, χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του έργου, έγινε προμήθεια πετρελαιοκίνητων απορριμματοφόρων με 7,2 εκατομμύρια με «λίζιν» και παραδίδεται ο Δημοτικός φωτισμός με 18 εκατομμύρια για 12 χρόνια σε ιδιωτική εταιρεία.
Σημειώστε κ. Λούλη ότι η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου παρέλαβε, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, περίπου 7 εκατομμύρια στο Δήμο Βόλου και περίπου 5 εκατομμύρια στη ΔΕΥΑΜΒ.
Ειλικρινά ευχόμαστε η παρουσία σας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο να αλλάξει την κατηφορική πορεία που έχει η πόλη μας και να περιορίσει τη χυδαιότητα του λόγου του κ. Δημάρχου, χωρίς όμως να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοκρατική αντιμετώπιση των πολιτών.
Όσον αφορά την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, καλό θα ήταν να έχετε πλήρη πληροφόρηση, για να μπορέσετε να διαμορφώσετε σαφή γνώση για το θέμα. Επιγραμματικά: Την 1η Απριλίου 2018 πολίτες ακινητοποίησαν φορτηγό το οποίο μετέφερε το υλικό το οποίο καίγεται από την ΑΓΕΤ. Διαπιστώθηκε ότι το υλικό αυτό ήταν κατά σχεδόν 90% πλαστικό! Δεν σας προκαλεί την απορία γιατί οι Ιταλοί να ταξιδεύουν αυτό το υλικό τόσο μακριά για να καεί και δεν το καίνε οι ίδιοι; Και μάλιστα να καεί σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις μιας τσιμεντοβιομηχανίας (σχετικά υπάρχει μελέτη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου), που είναι μέσα σε μια μεγάλη πόλη και όχι σε ειδικούς κλιβάνους, όπως αυτοί που ενδεχόμενα είδατε να χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό. Επίσης να ληφθεί υπόψη και η επιδημιολογική μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δείχνει ότι ο Βόλος έχει αυξημένα κρούσματα καρκίνου, τα οποία θα επιδεινωθούν με την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Εξάλλου, σχεδόν καθημερινά, στον τοπικό τύπο δημοσιεύονται ονόματα συμπολιτών μας που απεβίωσαν από ποικίλες μορφές καρκίνου.
Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι έχετε επωμιστεί σοβαρές υποχρεώσεις προς όσους σας ανέδειξαν ως πρώτο δημοτικό σύμβουλο, αλλά ακόμα και έναντι αυτών που δεν σας ψήφισαν. Οφείλετε δε να αποδείξετε ότι το ξαφνικό σας ενδιαφέρον για την πόλη του Βόλου έχει ως στόχο να βοηθήσετε στην βελτίωση της εικόνας της και της ποιότητας ζωής των πολιτών της και όχι άλλου είδους κίνητρα. Θα σας παρακολουθούμε στο έργο σας και σας ευχόμαστε ειλικρινά καλή επιτυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: