Η πίτα αυτή είναι πανεύκολη και αρέσει σε όλους. Είτε τρώνε κολοκύθα είτε όχι. Είτε τρώνε φέτα είτε όχι. Οι γεύσεις των υλικών ανακατεύονται και απλώς το μείγμα είναι κάτι ανάμεσα σε γλυκό, αλμυρό, απαλό και crunchy
. Ορισμένοι προτιμούν τον άνιθο αλλά ο δυόσμος απογειώνει το αποτέλεσμα με το άρωμά του. Επίσης αυτή η πίτα μπορεί να γίνει και με πράσινα κολοκυθάκια, τριμμένα ή κομμένα σε κύβους, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία σωταρίσματος που περιγράφουμε παρακάτω. Το μυστικό για την επιτυχία της πίτας σε κάθε περίπτωση, είναι να μην έχουν μείνει καθόλου υγρά από την κολοκύθα ή τα κολοκυθάκια. Γι’ αυτόν τον λόγο προσθέτουμε τη γαλέτα ή τον τραχανά – για να ρουφήξουν τα υγρά στο τηγάνι αλλά και κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αν χρησιμοποιήσετε τραχανά προτιμήστε γλυκό ή πικάντικο. Οχι ξινό.
. Ορισμένοι προτιμούν τον άνιθο αλλά ο δυόσμος απογειώνει το αποτέλεσμα με το άρωμά του. Επίσης αυτή η πίτα μπορεί να γίνει και με πράσινα κολοκυθάκια, τριμμένα ή κομμένα σε κύβους, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία σωταρίσματος που περιγράφουμε παρακάτω. Το μυστικό για την επιτυχία της πίτας σε κάθε περίπτωση, είναι να μην έχουν μείνει καθόλου υγρά από την κολοκύθα ή τα κολοκυθάκια. Γι’ αυτόν τον λόγο προσθέτουμε τη γαλέτα ή τον τραχανά – για να ρουφήξουν τα υγρά στο τηγάνι αλλά και κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αν χρησιμοποιήσετε τραχανά προτιμήστε γλυκό ή πικάντικο. Οχι ξινό.
Προετοιμασία: 30′
Mαγείρεμα: 45′
Mαγείρεμα: 45′
Υλικά για 8-10 μερίδες
- 2 κιλά κολοκύθα
- 4 αυγά
- 200 γρ. φέτα τριμμένη
- 250 γρ. κασέρι πικάντικο τριμμένο
- 2 κ.σ. γαλέτα ή τραχανά
- Δυόσμο
- Αλάτι και πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα, το λάδωμα του ταψιού και του πάνω φύλλου
- Φύλλο σφολιάτα ή χωριάτικο, κατεψυγμένο ή ψυγείου
- Εκτέλεση
- Κόβουμε το εσωτερικό της κολοκύθας σε κυβάκια ή το τρίβουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένη κολοκύθα σε κυβάκια δεν χρειάζεται ξεπάγωμα. Απλώς την αδειάζουμε στο σουρωτήρι και ρίχνουμε νερό βρύσης για να φύγει ο πάγος.
- Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις κάψει βάζουμε την κολοκύθα. Σοτάρουμε μερικά λεπτά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοψηθεί το λαχανικό μέχρι να λιώσει. Στο μεταξύ ρίχνουμε μέσα τη γαλέτα ή τον τραχανά και ανακατεύουμε ανά τακτά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Η κολοκύθα είναι έτοιμη όταν δεν υπάρχουν καθόλου υγρά. Τότε αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι και αφήνουμε για 10′ να κρυώσει.
- Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά (κρόκους και ασπράδια) και τους προσθέτουμε τα δύο τριμμένα τυριά (φέτα και κασέρι), λίγο αλάτι (επειδή τα τυριά είναι αλμυρά), πιπέρι και τον δυόσμο ψιλοκομμένο.
- Μέσα στο μπολ προσθέτουμε την κολοκύθα, όταν έχει κρυώσει, και ανακατεύουμε ώστε το μείγμα να ενωθεί καλά.
- Αλείφουμε με πινέλο μαγειρικής ή ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας λίγο λάδι σε ένα ταψί, κανονικό προς μεγάλο. Αν το ταψί είναι αντικολλητικό παραλείπουμε το λάδωμα. Στρώνουμε το φύλλο και το απλώνουμε καλά με τα χέρια μας έτσι ώστε να καλύψει τα τοιχώματα του σκεύους. Τρυπάμε το φύλλο με πιρούνι σε όλη την επιφάνειά του για τα φύγει ο αέρας.
- Ρίχνουμε μέσα στο φύλλο το μείγμα της κολοκύθας και των τυριών και το στρώνουμε καλά με την κουτάλα ώστε να πάει παντού.
- Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και κλείνουμε με τα δάχτυλά μας τις άκρες του με το πρώτο που τοποθετήσαμε στη βάση και ανεβάσαμε στα τοιχώματα του ταψιού. Αν το φύλλο είναι σφολιάτα χαράσσουμε ελαφρά σε κομμάτια. Αν είναι χωριάτικο, το απλώνουμε και το τσαλακώνουμε και εν συνεχεία κόβουμε κανονικά (βαθιά) τα κομμάτια – το μαχαίρι να φτάσει μέχρι κάτω.
- Αλείφουμε το πάνω φύλλο με λίγο λάδι και ψήνουμε την πίτα μέχρι να ροδοκοκκινίσει, περίπου 45′, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° με αντιστάσεις (180° με αέρα). Αν έχουμε χρησιμοποιήσει χωριάτικο φύλλο, στα 20′ ψησίματος βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, ξανακόβουμε βαθιά τα κομμάτια που είχαμε κόψει προηγουμένως και συνεχίζουμε το ψήσιμο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου