Σάββατο 6 Απριλίου 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ Συναγερμός σήμανε στις αστυνομικές αρχές Μαγνησίας μετά το αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο. Συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί της Παρασκευής, ένας 62χρονος άνδρας δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στην πλάτη από τον γείτονά του μετά τον καβγά που είχαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Άμεσα έφθασε στην περιοχή ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον τραυματισμένο άνδρα και τον μετέφερε στο νοσοκομείο Βόλου, όπου και νοσηλεύεται. Την υπόθεση ερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Νοτίου Πηλίου.
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Το 4ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας (Εσπερινό) οργανώνει «Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας» στο σχολικό συγκρότημα Φυτόκου την Τρίτη 09 Απριλίου 2019 και ώρα 17:00 έως 19:30. Η δράση αυτή στοχεύει στην ανάπτυξη – διάδοση της έννοιας της εθελοντικής αιμοδοσίας και της ενίσχυσης της Τράπεζα Αίματος του σχολείου, έχοντας την ενεργή στήριξη της διοίκησης και των σπουδαστών του δημοσίου Ι.Ε.Κ. Βόλου.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ Η Ελευθερία Ζεγγίνη είναι γενετίστρια, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεταφραστικής Γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ διετέλεσε και Καθηγήτρια Στατιστικής Γενετικής στο Ινστιτούτο Wellcome Trust Sangerτης Μ. Βρετανίας. Η Καθηγήτρια κ. Ζεγγίνη, που έλκει την καταγωγή της από τον Βόλο, βραβεύεται για την πρωτοποριακή της έρευνα και την συνεισφορά της στην κατανόηση των πολύπλοκών μοριακών μηχανισμών παθογένειας ρευματικών παθήσεων.
ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει τελετή Αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα, του πατέρα Αντωνίου Παπανικολάου, ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» και βραβευθέντα με το 1ο βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018.Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 και ώρα 19.30 στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.
ΣΥΡΙΖΑ Την Τρίτη 9 Απριλίου στις 7.30 μμ στο Δημαρχείο Βόλου, στα πλαίσια της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ,  θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής  ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Ευρωεκλογές 2019: Ένα προοδευτικό μέτωπο για την Ευρώπη». Oμιλητές θα είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Ολγα Νάσση, πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας,  και Γιάννης Μουζάλας, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ Ψήφο στη Νέα Δημοκρατία, τόσος στις Ευρωεκλογές τον Μάιο, όσο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά και στις εθνικές εκλογές, ζήτησε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου Βαγγέλης Μεϊμαράκης που παραβρέθηκε σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Μαγνησίας και μίλησε στην αίθουσα του ΤΕΕ, σε υποψηφίους και στελέχη του κόμματος.
ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΤΑ Ένταση και επεισόδια ξέσπασαν το μεσημέρι της Παρασκευής στα Διαβατά, μεταξύ μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί εκεί κατά εκατοντάδες, και δυνάμεων των ΜΑΤ. Οι μετανάστες, ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα με την Ευρώπη, προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και επακολούθησαν συγκρούσεις, όπως και χρήση χημικών από την αστυνομία. Έχοντας ανάψει φωτιές, άνδρες και γυναίκες επιχείρησαν να κινηθούν προς τη Συμμαχική Οδό, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις τους έφραξαν τον δρόμο. Αρκετά χωράφια πήραν φωτιά και η κατάσταση έγινε αποπνικτική
ΚΑΙΡΟΣ Σφοδρά φαινόμενα, όπως ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι, αλλά και αφρικανική σκόνη, θα φέρει το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα ξεκινήσει να χτυπά από σήμερα τη χώρα. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθεί για μια ακόμη φορά η Κρήτη και ο νομός Χανίων, για τον οποίο εξέδωσε ειδική προειδοποίηση, για ισχυρές βροχές, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Το meteo εκτιμά ότι η κακοκαιρία θα ξεκινήσει την επέλασή της, σήμερα, από τα νοτιοδυτικά με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους, στα κεντρικά και στα νότια, θα είναι ισχυρές.
ΙΑΤΡΙΚΗ Επιστημονικό πάρκο Innovaare, Ινστιτούτο Paul Scherrer (PSI), Villigen, Ελβετία. Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του διεθνούς κύρους ερευνητικού κέντρου PSI, ενός από τα ευρωπαϊκά κέντρα αριστείας στις επιστήμες ζωής, η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μοριακής Δυναμικής (Molecular Modelling Laboratory - MML) χρησιμοποιεί τα πλέον προηγμένα «όπλα» που διαθέτει η Υπολογιστική Επιστήμη, προκειμένου να εντρυφήσει στα πιο μικροσκοπικά μυστικά της ύλης και να αναζητήσει νέες λύσεις σε μη αντιμετωπίσιμες έως σήμερα ασθένειες.Διευθυντής του Εργαστηρίου Μοριακής Δυναμικής, με την πραγματικά πρωτοποριακή δράση, είναι Έλληνας, ο Δρ. Γεώργιος Αντύπας, ο οποίος μαζί με την επιστημονική του ομάδα, σκιαγραφεί αυτό που φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει την ιατρική του μέλλοντος, που προοιωνίζεται πολύ πιο αποτελεσματική, σε σχέση με όσα γνωρίζουμε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤΑΜΙΕΥΕΤΑΙ Η ΔΟΣΗ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ.   Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ που συνεδριάζουν σήμερα στο Βουκουρέστι συμφώνησαν για την εκταμίευση της δόσης των 978 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, επικυρώνοντας έτσι τη θετική εισήγηση των θεσμών (Κομισιόν) και του EuroWorking Group. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, το κλίμα κατά τη συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα και για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Με σημαντικά κέρδη 4,58% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, πάνω από τα επίπεδα των 750 μονάδων, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές το περασμένου Αυγούστου. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με εβδομαδιαία κέρδη 13,03%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 41,97%.
ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΣΜΑ Για τρίτη συνεχή χρονιά η ελληνική οικονομία πέτυχε υπερπλεονάσμα, της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ, εκτιμά το ΥΠΟΙΚ. Υπολογίζει ότι συνολικά την τριετία 2016-2018 μαζεύτηκαν 11 δισ. ευρώ από  υπερπλεονάσματα  και προαναγγέλλει ότι τα λεφτά αυτά μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν και για πρόωρη αποπληρωμή χρέους. Βεβαίως, το ΥΠΟΙΚ παραδέχεται έτσι την υπερβολική και αχρείαστη "αφαίμαξη" της αγοράς τα χρόνια που προηγήθηκαν. Μία "αφαίμαξη" η οποία είχε επιπτώσεις και στην αγορά αλλά και στο σύνολο της οικονομίας και της ανάπτυξης.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Μαΐου, λόγω Πάσχα. Συγκεκριμένα: Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019. Το ΙΚΑ τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019. Για τα υπόλοιπα ταμεία οι συντάξεις του Μαΐου θα πληρωθούν ως εξής: Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2019 τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019. Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2019 τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019. Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2019 τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019. Τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019. Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Μαΐου θα καταβληθούν τη Μεγάλη Τετάρτη. Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 3 Μαΐου 2019.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Tα τρία παιχνίδια με τα οποία ανοίγει η αυλαία της 27ης αγωνιστικής της Super League και τα ντέρμπι Μπαρτσελόνα-Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους-Μίλαν και Μπάγερν Μονάχου- Ντόρτμουντ, ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας.
Αναλυτικά:
03:00 COSMOTE SPORT 4 HD Indiana Pacers - Boston Celtics NBA
12:00 Eurosport 1 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αραγωνίας Σούπερπολ Superbike
14:00 COSMOTE SPORT 8 HD Κίελο - Ζανκτ Πάουλι Bundesliga 2
14:00 COSMOTE SPORT 2 HD Χιρόνα – Εσπανιόλ Primera Division
14:30 Novasports 1HD Νόριτς – ΚΠΡ Championship
15:00 Eurosport 1 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αραγωνίας Σούπερπολ  Superbike
15:00 ΕΡΤ3 Ηρακλής – Κισσαμικός Football League
15:45  ΕΡΤ Play3 Κύμη – Ρέθυμνο Basket League
15:45 ΕΡΤ Play2 Πανιώνιος - Περιστέρι  Basket League
15:45 ΕΡΤ Play1 Άρης – Προμηθέας Basket League
16:00 Novasports 2HD Πάρμα – Τορίνο Serie A
16:30 COSMOTE SPORT 9 HD Βόλφσμπουργκ – Αννόβερο Bundesliga
16:30 COSMOTE SPORT 8 HD Χέρτα Βερολίνου - Φορτούνα Ντίσελντορφ Bundesliga
16:30 COSMOTE SPORT 7 HD Στουτγάρδη – Νυρεμβέργη Bundesliga
16:30 COSMOTE SPORT 5 HD Λεβερκούζεν – Λειψία Bundesliga
16:30 COSMOTE SPORT 3 HD Σάλκε - Άιντραχτ Φρανκφούρτης
16:50 COSMOTE SPORT 6 HD Αννόβερο – Μαγδεμβούργο Γερμανικό Κύπελλο Χάντμπολ
17:00 ΕΡΤ3 Λαύριο – ΑΕΚ Basket League
17:00 Novasports 4HD Μπέρμιγχαμ – Λιντς  Championship
17:15 Novasports 1HD ΟΦΗ - ΠΑΣ Γιάννενα Super League
17:15 COSMOTE SPORT 2 HD Ρεάλ Μαδρίτης – Εϊμπαρ Primera Division
18:00 Novasports 3HD Λιόν – Ντιζόν Ligue 1
18:30 Eurosport 1 WTCR Μαρακές Αγώνες αυτοκινήτου
19:00 Novasports 2HD Γιουβέντους – Μίλαν Serie A
ΕΡΤ Sports HD Παναθηναϊκός – Άρης Super League
19:30 ΕΡΤ3 Ηρακλής – ΠΑΟΚ Volley League ανδρών
19:30 COSMOTE SPORT 6 HD Κίελο - Φούσε Βερολίνου Γερμανικό Κύπελλο Χάντμπολ
19:30 COSMOTE SPORT 1 HD Μπάγερν Μονάχου – Ντόρτμουντ Bundesliga
19:30 Novasports 1HD Πανιώνιος – ΑΕΛ Super League
19:30 COSMOTE SPORT 2 HD Ράγιο Βαγιεκάνο – Βαλένθια Primera Division
19:30 Novasports 4HD Βίλεμ – Άγιαξ Eredivisie
21:00 Novasports 2HD Γκινγκάμπ – Μονακό Ligue 1
21:05 ΕΡΤ Sports HD Ολυμπιακός-ΑΟ Θήρας  Τελικός final 4, Κύπελλο Γυναικών
21:30 COSMOTE SPORT 9 HD Καζαλματζιόρε – Σκαντίτσι Ιταλικό Πρωτάθλημα Βόλεϊ Γυναικών
21:30 Novasports 1HD Σαμπντόρια – Ρόμα Serie A
21:45 COSMOTE SPORT 2 HD Μπαρτσελόνα - Ατλέτικο Μαδρίτης Primera Division

Δεν υπάρχουν σχόλια: