Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018

18 και 19 Αυγούστου αναβιώνει ο Πηλιορείτικος γάμος στην Πορταριά

Το Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Αυγούστου στην Πορταριά θα ηχήσουν παραδοσιακοί ρυθμοί, το κλαρίνο το λαούτο και το νταούλι θα συνοδέψουν την αγάπη των χορευτών του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς ‘’Το Ορμίνιον’’ και των κατοίκων της Πορταριάς, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν την 45η Αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
 Το Σάββατο 18 Αυγούστου στις 21:00 στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς θα ξεκινήσει η Αναβίωση των Εθίμων. Ξεκινάμε με τα Αρραβωνιάσματα όπου και ο παππάς αλλά και ο συμβολαιογράφος έχουν πολύ σημαντικό ρόλο. Συνέχεια έχουν τα Αλευρώματα, έθιμο κατά το οποίο ο γαμπρός με τα Μπρατίμια πήγαιναν στο σπίτι της νύφης και ανάπιαναν το προζύμι από το οποίο θα γίνει η κουλούρα του γάμου, βέβαια το αλεύρι δεν έπεφτε από το κόσκινο αν δεν ασημώνονταν. Στο τέλος με το ίδιο αλεύρι άσπριζαν τον γαμπρό και την νύφη για να ασπρίσουν και να γεράσουν. Την Κυριακή 19 Αυγούστου στις 10:30, τα μπρατίμια μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ξεκινάνε με τα άλογά τους τα καλέσματα, τραγουδώντας και χορεύοντας, κρατώντας καραφάκια με τσίπουρο και μπακλαβά, κερνούν τον κόσμο και τον καλούν στον γάμο. Στις 11:00 ξεκινάει η Μεταφορά της Προίκας. Οι Κερατζήδες (αγωγιάτες) με τα άλογα στολισμένα και τα όργανα θα μεταφέρουν την προίκα στα γραφικά καλντερίμια του χωριού με κατάληξη στην κεντρική πλατεία όπου θα γίνει το κόψιμο του νυφικού. Το νυφικό δεν ήταν άσπρο, όπως το σημερινό, ήταν η ίδια η Πηλιορείτικη φορεσιά (Φούστα, Τραχηλιά, Κοντογούνι, Ζώνη, Μαφέσι). Το απόγευμα της Κυριακής στις 19:30 συνεχίζεται η αναβίωση του Γάμου με το ξύρισμα του γαμπρού, με απανωτές ντουφεκιές, οι τελετές κεράσματος του πρώτου μπράτιμου από την νύφη και η εντολή ότι άρχιζε ο γάμος, το ξεκίνημα της νύφης, η γαμήλια πομπή, η επιστροφή της νύφης και του γαμπρού, το γαμήλιο γεύμα, το κρέμασμα του γαμπρού από τα μπρατίμια, τα ταξίματα της νύφης, το γέμισμα της στάμνας με νερό από την κεντρική βρύση, το σπάσιμο της στάμνας, και τέλος το ψώνισμα του γαμπρού, για το νέο νοικοκυριό. Όλα τέλειωναν με τα π’ στρόφια. Το πρώτο τραπέζι των νεόνυμφων στο σπίτι του γαμπρού. Στην κεντρική πλατεία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα λειτουργεί έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων και θα προσφέρεται δωρεάν ντόπιο κρασί και τσίπουρο, με τους ανάλογους μεζέδες, γιατί σε ένα γάμο όλοι οι καλεσμένοι πρέπει να κερνιούνται. Μετά το τέλος των εθίμων και το Σάββατο και την Κυριακή θα ακολουθήσει λαϊκό πανηγύρι. 
Την Αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου που με μεράκι επιμελούνται τα Μέλη του Ορμινίου με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου μας Κωνσταντίνου Μούτου, θα συνοδεύσει η υπέροχη παραδοσιακή ορχήστρα με τους Κερασιώτη Νίκο (κλαρίνο), Μαρίνα Μπαρούτα (τραγούδι), Μούτο Κωνσταντίνο (λαούτο), Αντώνη Βούλγαρη (λαούτο) και Αναστασία Λύτρα (κρουστά).  Το μαγικό βουνό των Κενταύρων και η αρχόντισσα Πορταριά σας περιμένει στην 45η Αναβίωση Πηλιορείτικου Γάμου στις 18 και 19 Αυγούστου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου