Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

«Η ανακοίνωση της ΑΓΕΤ προσβάλλει την νοημοσύνη των ενεργών πολιτών»

«Η ανακοίνωση της ΑΓΕΤ προσβάλλει την νοημοσύνη των ενεργών πολιτών», υποστηρίζει η «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών», με αφορμή τη χθεσινή γνωστοποίηση εκ μέρους της τσιμεντοβιομηχανίας για την εφαρμογή πλατφόρμας καταγραφής αέριων ρύπων, καθώς όπως τονίζεται, ήταν υποχρέωσή της απ΄ το 2012!

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «η ανακοίνωση με ύφος εθνικού ευεργέτη της πολυεθνικής Lafarge Holcim και της θυγατρικής της εταιρείας ΑΓΕΤ, ότι ανοίγει την ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής αέριων ρύπων για την άμεση ενημέρωση των πολιτών προσβάλλει τη νοημοσύνη των ενεργών και ενημερωμένων πολιτών. Μία υποχρέωση που έπρεπε η εν λόγω βιομηχανία να τηρεί από το 2012 – της έχει υποβληθεί πρόστιμο για τη μη συμμόρφωσή της – παρουσιάζεται ως πρωτοπορία και ως δείγμα ευαισθησίας και σεβασμού εκ μέρους της προς το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.
Αλλά ακόμη και αυτή τη φορά δεν το κάνει με τον σωστό τρόπο, αλλά χρησιμοποιεί ένα τρικ. Οι μετρήσεις των ρύπων, όπως θα αναρτούνται στην πλατφόρμα, πρώτον, δεν θα αφορούν τις διοξίνες και τα φουράνια, που είναι οι πιο επικίνδυνοι ρύποι και δεύτερον, θα είναι πίνακες με έτοιμα στοιχεία, πιθανώς αμφιβόλου εγκυρότητας και αξιοπιστίας, αφού γίνονται από την ίδια την εταιρεία, αντί να αποτυπώνονται οι μετρήσεις των συγκεκριμένων ρύπων σε πραγματικό χρόνο, όπως στην πραγματικότητα ορίζει ο νόμος.
Ως Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου εκτιμούμε ότι η επίδειξη συμμόρφωσης της ΑΓΕΤ με τη νομιμότητα αποτελεί μία νίκη της τοπικής κοινωνίας με την πρόσφατη μεγάλη κινητοποίησή της απέναντι στο μέτωπο των πολυεθνικών εταιρειών και των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Ωστόσο, η στάχτη που προσπαθεί η ΑΓΕΤ – LAFARGE να μας ρίξει στα μάτια δεν μειώνει την αγωνία των πολιτών για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ΥΓΕΙΑ μας και στο ευρύτερο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, τις οποίες θα έχει στο άμεσο μέλλον η επιλογή της εταιρείας να χρησιμοποιεί ως τσάμπα καύσιμο τα επεξεργασμένα σκουπίδια (RDF, SRF).
Είναι καταφανές ότι το μόνο που σέβεται η βιομηχανία είναι η αύξηση των κερδών της και ας είναι εις βάρος της δημόσιας υγείας. Σεβασμό και ευαισθησία θα έδειχνε αν μας ανακοίνωνε ότι αποφάσισε να καίει ένα λιγότερο επιβλαβές καύσιμο, όπως το φυσικό αέριο. Η καθυστερημένη αυτή ενέργεια δεν αποσοβεί το γεγονός ότι διοξίνες,
φουράνια, υδράργυρος, χλώριο και άλλα τοξικά βαρέα μέταλλα και μικροσωματίδια εκλύονται στην ατμόσφαιρα της πόλης μας, είτε ως επικίνδυνα τοξική ιπτάμενη τέφρα, είτε ως αέριοι ρύποι. Κανένα όριο και κανένας νόμος περί μετρήσεων και ελέγχων, όπως είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους , δεν μας εξασφαλίζουν μια υγιή και ποιοτική ζωή.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ε.Ε. προς την οποία πρέπει να εναρμονίζεται κάθε κράτος-μέλος, η πολιτική της Κοινότητας για το περιβάλλον πρέπει να βασίζεται στην Αρχή της Προφύλαξης, η οποία πρέπει να τυγχάνει εφαρμογής σε περίπτωση όπου υπάρχει λογική επιστημονική αξιοπιστία του κινδύνου, όπως συμβαίνει στην περίπτωσή μας, της καύσης εναλλακτικών καυσίμων από τσιμεντοβιομηχανίες (μελέτη Χριστόλη και επιδημιολογικές μελέτες). Η αρχή της προφύλαξης λοιπόν είναι αυτή που υποχρεώνει τις αρμόδιες αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα – που μπορεί να είναι και παύση της δραστηριότητας, δηλαδή παύση της καύσης σκουπιδιών – έτσι ώστε να αποτρέψουν ορισμένους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον εξασφαλίζοντας την υπεροχή των απαιτήσεων, που συνδέονται με την προστασία των συμφερόντων αυτών επί των οικονομικών συμφερόντων.
Ο αγώνας που ξεκινήσαμε συνεχίζεται ακόμα πιο δυναμικά μετά από την τεράστια συναίνεση της κοινωνίας των πολιτών του Βόλου. Αποκτά μάλιστα πανελλήνια διάσταση, καθώς αναπτύσσονται τοπικά κινήματα, που διεκδικούν τα αυτονόητα συνταγματικά τους δικαιώματα στην Προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: