Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Το χρονικό των δραματικών εξελίξεων ΔΕΥΑΜΒ -ΕΡΓΗΛ

Τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που προχωράει η κατασκευαστική εταιρεία ΕΡΓΗΛ εις βάρος της ΔΕΥΑΜΒ φαίνεται πως οδηγούν σε λουκέτο τη δημοτική επιχείρηση. Οι εικόνες της ΔΕΥΑΜΒ με κατεβασμένα ρολά καταγράφονται πρώτη φορά στα χρονικά στη σύγχρονη ιστορία του Βόλου.

Οι εξελίξεις στην επιχείρηση είναι ραγδαίες. Η νυν Δημοτική Αρχή, που παρέλαβε την υπόθεση σε ένα δικαστικό περιβάλλον που δεν είχε κριθεί ακόμη η ουσία της υπόθεσης, η οποία δεν είναι άλλη από τις πραγματογνωμοσύνες που θέλουν την ΕΡΓΗΛ να μην κατασκεύασε το έργο για το οποίο πληρώθηκε και να οφείλει εκατομμύρια στη ΔΕΥΑΜΒ, αποποιείται τις ευθύνες που της αποδίδονται.
Κατηγορείται από τις αντιπολιτεύσεις ότι απέσυρε την αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ κατά της ΕΡΓΗΛ που είχε καταθέσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ενώ η ίδια κατέθεσε τελικά αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και δύο χρόνια μετά την επίσημη πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ που ξεκαθάριζε πως η ΕΡΓΗΛ οφείλει στη ΔΕΥΑΜΒ για έργο που δεν εκτέλεσε.

Οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης, στην αυριανή συνάντησή τους με τη Δημοτική Αρχή, αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις γι’ αυτή την καθυστέρηση, που ευνοεί την κατασκευαστική εταιρεία. Οι εργαζόμενοι αναμένεται ακόμη να ζητήσουν εξήγηση για ποιο λόγο δεν κατατέθηκε ανακοπή και αίτηση αναστολής την επομένη μέρα που κοινοποιήθηκε η επιταγή, με συνέπεια η ΕΡΓΗΛ να έχει τον χρόνο να δεσμεύσει τη Δευτέρα τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ με 3 εκατομμύρια ευρώ.
Στην κοινή γνώμη επικρατεί σύγχυση για το πώς έφτασε η ΔΕΥΑΜΒ στο σημείο να κατεβάσει ρολά και όλοι αναζητούν τους ενόχους.
Πώς κινήθηκε η ΕΡΓΗΛ – Πώς αντέδρασε η ΔΕΥΑΜΒ
Η εταιρεία «ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ» αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου «Ύδρευση Βόλου-Επέκταση και Βελτίωση Δικτύου Ύδρευσης». Το έργο δημοπρατήθηκε στις 28-7-2004 επί δημαρχίας του κ. Κ. Μήτρου, η σύμβαση υπογράφηκε στις 7-3-2005, με αρχικό εργολαβικό τίμημα 8.969.537,88 και το έργο ολοκληρώθηκε το 2007-2008, επί δημαρχίας του κ. Αλέκου Βούλγαρη. Η ΕΡΓΗΛ με την ολοκλήρωση του έργου ζήτησε μέσω της δικαιοσύνης δικαίωση επικαλούμενη υπερσυμβατικές εργασίες ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ΕΡΓΗΛ εισέπραξε μέχρι το 2009 από τη ΔΕΥΑΜΒ για το συγκεκριμένο έργο ποσό περίπου 10 εκατ. ευρώ. Από το διεκδικούμενο επιπλέον ποσό των 4 περίπου εκατ. ευρώ, πλέον του εργολαβικού οφέλους 28%, της νόμιμης αναθεώρησης, του ΦΠΑ και των τόκων, που επιδικάστηκε στην ΕΡΓΗΛ με την τελεσίδικη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας – η οποία από το καλοκαίρι του 2014 έχει καταστεί αμετάκλητη – η ΔΕΥΑΜΒ υποχρεώθηκε το 2012 να καταβάλει 1 εκατ., ενώ για το υπόλοιπο ποσό πέτυχε, με αίτηση αναστολής στον Άρειο Πάγο, να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης.
Το χρονικό των δικαστηρίων 
Στα δικαστήρια κρίθηκε υπέρ της ΕΡΓΗΛ το γεγονός ότι το 2008 εγκρίθηκε αυτοδίκαια η τελική επιμέτρηση του έργου, αφού η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΥΑΜΒ δεν διατύπωσε αντιρρήσεις στα χρονικά περιθώρια που ορίζει ο νόμος.
Η αγωγή της ΕΡΓΗΛ, που στηριζόταν στο νομικό ισχυρισμό ότι υπήρξε αυτοδίκαιη έγκριση της τελικής επιμέτρησης του έργου, έφτασε μέχρι την Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έμεινε στη νομολογία που υπήρχε, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα που τάχθηκε υπέρ της ΔΕΥΑΜΒ, και έτσι η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας έγινε αμετάκλητη.
Παράλληλα και ενώ εξελισσόταν η συγκεκριμένη αντιδικία με την ΕΡΓΗΛ, κινήθηκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, που δεν είχαν κινηθεί όταν ολοκληρώθηκε το έργο ώστε να γίνει η παραλαβή του και με τον τρόπο αυτό να διαπιστωθεί ποιο έργο είχε πραγματικά εκτελεστεί. Η επιτροπή παραλαβής του έργου, με πρόεδρο τον Η. Ξηρακιά αποκάλυψε, με την πιστοποίηση μάλιστα και της ΕΒΕΤΑΜ ότι η κατασκευαστική εταιρεία είχε πληρωθεί χρήματα για έργο πολλαπλάσιο από αυτό που πραγματικά είχε εκτελέσει. Μόλις γίνεται επίσημα η κατάθεση του πορίσματος ανακοινώνεται από την τότε Δημοτική Αρχή ότι στην πραγματικότητα δεν είναι η ΔΕΥΑΜΒ που οφείλει στην ΕΡΓΗΛ, αλλά η ΕΡΓΗΛ οφείλει στη ΔΕΥΑΜΒ, και συγκεκριμένα οφείλει το ποσό που της καταβλήθηκε χωρίς να της οφείλεται. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 5,7 εκατ. ευρώ περίπου, πλέον του ποσού του 1 εκατ. ευρώ. Η ΕΡΓΗΛ καταθέτει αγωγές κατά των μελών της επιτροπής παραλαβής και ζητεί 300.000 ευρώ από το κάθε μέλος. Ακολούθησε η σύσταση και δεύτερης επιτροπής στη ΔΕΥΑΜΒ, που διαπίστωσε τα ίδια.
Η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ άσκησε αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ, η οποία προσδιορίστηκε να συζητηθεί τον Φεβρουάριο του 2015. Κατέθεσε επίσης μήνυση, με όλα τα στοιχεία που είχαν προκύψει από τις δύο Επιτροπές, ζητώντας να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης, σε όλα τα στάδια του έργου, και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, είτε της αναδόχου εταιρείας, είτε του τεχνικού συμβούλου του έργου, είτε των αρμοδίων οργάνων της ΔΕΥΑΜΒ.
Η νυν Δημοτική Αρχή Μπέου μέσω της ΔΕΥΑΜΒ επέλεξε να καταθέσει αγωγή που υπέβαλε τον Δεκέμβριο του 2014 που στρεφόταν μόνο κατά των μελών του Δ.Σ. της ΕΡΓΗΛ για απάτη. Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2014 είχε βγει αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα για υπηρεσιακά και αιρετά στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ, μετά από καταγγελίες Στάμου το 2010.
Επιπλέον, σε συνεννόηση της απερχόμενης τότε διοίκησης Σκοτινιώτη και της νέας διοίκησης Μπέου, ζητήθηκε πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ, που παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2015 και ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη θέση της ΔΕΥΑΜΒ.
Η δημοτική αρχή Αχ. Μπέου παραιτήθηκε από την αγωγή που είχε καταθέσει η προηγούμενη διοίκηση, καθώς τη θεώρησε ελλιπή, ενώ ο δήμαρχος Α. Μπέος τον Σεπτέμβριο του 2014 δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο πως θα υπάρξει διαπραγμάτευση με την ΕΡΓΗΛ για συμβιβασμό. Δέκα ημέρες αργότερα ανακοινώνει στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ πως η διαπραγμάτευση δεν τελεσφόρησε, γιατί η ΕΡΓΗΛ διεκδικούσε όσα κέρδισε στο δικαστήριο, δηλαδή τα πάντα.
Η Δημοτική Αρχή όμως δεν παραιτήθηκε μόνο από την αγωγή που είχε καταθέσει η προηγούμενη διοίκηση, αλλά και από δικές της αγωγές. Η πρώτη μάλιστα αγωγή που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή Μπέου ήταν τον Δεκέμβριο του 2014. Στη συνέχεια κατέθεσε δύο ακόμη αγωγές και κάθε φορά παραιτούνταν. Τελικά κατέθεσε αγωγή τον Ιούλιο του 2017, η οποία ήταν να συζητηθεί στις 8-12-2017 και αναβλήθηκε με αίτημα της ΔΕΥΑΜΒ, για να συζητηθεί την εβδομάδα που πέρασε και η απόφαση θα βγει το φθινόπωρο.
Το καλοκαίρι του 2017 εκδίδεται αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου εις βάρος της ΔΕΥΑΜΒ, που έκρινε ότι υπήρξε και αυτοδίκαιη παραλαβή του έργου το 2009. Στα μέσα Ιουνίου η ΕΡΓΗΛ καταθέτει απόγραφο, ζητώντας 9 εκατομμύρια ευρώ με βάση την πρώτη απόφαση για αυτοδίκαιη έγκριση της τελικής επιμέτρησης. Σύμφωνα με τον νόμο μπορούσε να προχωρήσει σε κατάσχεση μετά από παρέλευση τεσσάρων μηνών, δηλαδή στα μέσα Οκτωβρίου. Το απόγραφο ενεργοποιήθηκε αρκετά αργότερα, λίγες μέρες πριν την εκδίκαση της αγωγής της ΔΕΥΑΜΒ εις βάρος της ΕΡΓΗΛ.
Τη Δευτέρα αναμένεται να εκδοθεί απόφαση σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο θα αποφασίσει εάν θα αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί μισθοδοσίας της ΔΕΥΑΜΒ, οι δεσμευμένοι λογαριασμοί ρεύματος και ενδεχομένως και των μεγάλων έργων όπως αυτά της αποχέτευσης που θα σταματήσουν εάν δεν πληρωθούν. ΠΗΓΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: