Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Ο «Ιατρικός Σύλλογος»: γιά την ρύπανση στην πόλη του Βόλου

Απαραίτητη περισσότερο από ποτέ είναι η δημιουργία δικτύου μετρήσεων της αερορύπανσης για την πόλη του Βόλου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία επιδημιολογικής μελέτης που έγινε επί Νομαρχίας Παπατόλια, για τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από τη ρύπανση, που παρουσιάστηκαν σε στρογγυλό τραπέζι που έγινε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Όπως ανέφερε  ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης η συζήτηση επικεντρώθηκε στα δεδομένα όπως έχουν καταγραφεί εδώ και περίπου 10 χρόνια και αφορούν την αέρια ρύπανση σε επίπεδο σωματιδίων pm 5, pm 2,5 που όταν ανεβούν σε υψηλά επίπεδα, τι επιπτώσεις έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό, τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα, με στοιχεία όπως οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο και οι θάνατοι.
Από τα επιστημονικά στοιχεία προκύπτει «αυτό που λέμε συνεχώς, ότι όταν οι ρύποι υπερβούν τα όρια που υπάρχουν και είναι ορατή είτε από τη θολή ατμόσφαιρα ή την οσμή, τότε παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα υγείας», είπε ο κ. Τσάμης.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου είπε ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι διαχρονικά και δείχνουν ότι όταν ανεβαίνουν οι ρύποι, τα ίδια προβλήματα παρατηρούνται και πρόσθεσε ότι είναι άγνωστο αυτή την περίοδο τι ρύπανση υπάρχει σε επίπεδο μικροσωματιδίων, καθώς από την εποχή που έγινε η μελέτη, επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, άλλαξε και ο τρόπος ζωής μας, διότι τότε δεν υπήρχε οικονομική κρίση, δεν καίγονταν τόσα ξύλα και ακατάλληλα υλικά για να ζεσταθούμε. Τότε, οι βιομηχανίες λειτουργούσαν πιο έντονα, ενώ υπήρχαν περισσότερα αυτοκίνητα.
Μετρητές διεσπαρμένοι στην πόλη
Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να ξαναγίνει η μελέτη και τόνισε ότι πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την προστασία του πληθυσμού από τη ρύπανση, ενώ επανέλαβε ότι για να έχουμε καλή εικόνα τι συμβαίνει στην πόλη, πρέπει να υπάρχει δίκτυο μέτρησης των ρύπων, καθώς οι επιπτώσεις είναι γνωστές. Ο πρόεδρος των γιατρών τόνισε ότι στην πόλη θα έπρεπε να υπάρχουν 5-6 μετρητές, διασπαρμένοι στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, για να γνωρίζουμε πότε και που υπάρχει πρόβλημα. Το θέμα δεν είναι μόνο της Περιφέρειας αλλά και του Δήμου, που έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες, τόνισε.
Το επόμενο βήμα, είναι τα μέτρα που παίρνονται, σύμφωνα με το νόμο, όταν ξεπερνιούνται κάποια όρια και διακρίνονται σε ήπια και πιο σοβαρά, όταν ανεβαίνουν κατά πολύ οι ρύποι, δήλωσε ο γιατρός.
«Η ουσία δεν είναι να μένουμε στα λόγια και να ρίχνει ο ένας το μπαλάκι στον άλλο, αλλά να περάσουμε σε πράξεις, για κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, που συμπλήρωσε ότι η πόλη αφυπνίστηκε επιτέλους, συνειδητοποιεί ότι υπάρχει πρόβλημα, εντοπίζεται μεγαλύτερη καχυποψία, συνεπώς κάποιος πρέπει να οργανώσει μια σοβαρή συζήτηση και αυτός που θα έπρεπε να αναλάβει την πρωτοβουλία είναι ο υφυπουργός Σωκρ. Φάμελλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: