Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Τα μηνύματα του συλλαλητηρίου

Η αμηχανία που προκάλεσε στα πολιτικά κόμματα το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, το οποίο αιφνιδίασε όλα τα κομματικά επιτελεία, με το επίσης ογκώδες συλλαλητήριο της Αθήνας όχι μόνο εντείνεται αλλά αναδεικνύει επιτακτικώς κάθετες και οριζόντιες αντιθέσεις στους κόλπους των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Όλοι πλέον κατανόησαν ότι όταν η κοινωνία παίρνει τον λόγο, ορισμένα ζητήματα δεν επιδέχονται λύσεις «κεκλεισμένων των θυρών». Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα προέρχονταν από όλο το πολιτικό φάσμα και δεν κραύγαζαν απλώς συνθήματα κατά της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Εξέφρασαν μία βαθύτερη δυσαρέσκεια που ξεπερνάει κατά πολύ το λαϊκίστικο «μην ξεπουλάτε την Μακεδονία». Ήταν ένα «Όχι παραπέρα, έως εδώ».
Το ζήτημα του «μακεδονικού» με τα ογκώδη συλλαλητήρια έχει προκαλέσει ανατροπές στις θέσεις όλων των κομμάτων, αλλά κυρίως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Η καταλυτική θέση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου προσωπικά, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο τις αποφάσεις του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1992, διαμόρφωσε στην ΝΔ δύο ρεύματα. Το φιλελεύθερο περί τον πρόεδρο του κόμματος, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολιτική αμηχανία, και το μεγάλο μπλοκ της λαϊκής Δεξιάς που εκφράζεται κυρίως από τους «καραμανλικούς» το οποίο και έλαβε σαφή θέση. Τις ίδιες θέσεις έλαβε και το μικρότερο σαμαρικό μπλοκ.
Το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη,που ως… είθισται έγινε αρκετή ώρα μετά το πέρας του συλλαλητηρίου, φαίνεται να αντιφάσκει ως προς τις αρχικές θέσεις του περί μη συμμετοχής...
Η σπασμωδική γενικότερα αντίδραση του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το πρώτο συλλαλητήριο να απευθυνθεί στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, προβλημάτισε ακόμα περισσότερο περί του χαρακτήρα της ΝΔ όχι μόνο το κομματικό κοινό της αλλά και τον κομματικό μηχανισμό.
Αν αυτά συμβαίνουν στη ΝΔ, ανάλογες διεργασίες παρατηρούνται και στο Κίνημα Αλλαγής. Οι αντιθέσεις σε επίπεδο συλλογικής ηγεσίας του νέου κόμματος είναι σαφέστατες και οι διαφορές μεταξύ του Σταύρου Θεοδωράκη, της Φώφης Γεννηματά, του Γιώργου Παπανδρέου και των υπολοίπων αποτυπώνονται σαφώς.
Υπό το πρίσμα αυτό, ίσως να φαίνεται παράδοξο, αλλά ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν μπορεί παρά να βλέπει με ικανοποίηση την διεύρυνση των χασμάτων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής. Από την άλλη αποκτά ένα ισχυρό διαπραγματευτικό ατού, καθώς κατά τις διαπραγματεύσεις μπορεί να επικαλεστεί την πίεση του εκλογικού κοινού.
Ούτε λόγος βέβαια για την Ένωση Κεντρώων, καθώς ο αρχηγός της Βασίλης Λεβέντης παρά την αποστασιοποίησή του αρχικά από τα συλλαλητήρια, τα… τίμησε δεόντως με την παρουσία του.
Όμως τα πράγματα είναι περίπλοκα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ως προς την αντίθεση η οποία κάθε μέρα διαμορφώνεται μεταξύ των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στο «Μακεδονικό» και των διαθέσεων της κοινωνίας.
Χαρακτηριστική είναι η σαφής αποστασιοποίηση από την κομματική γραμμή της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά η οποία δήλωσε «Το να είσαι παρών για την πατρίδα σου, για την ταυτότητά σου, για την ειρήνη, δεν είναι "εθνικισμός", ούτε κάποιου είδους "ακρότητα"». 
Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά ανέφερε ότι οι προσπάθειες κάποιων να μετατρέψουν το σημερινό συλλαλητήριο «σε έκφραση ακραίων και παραπολιτικών πεποιθήσεων, δεν εκφράζουν ούτε εμάς ούτε το σύνολο των συμπολιτών μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά σε χαμηλότερους τόνους ήταν και η ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικων Νίκου Κοτζιά στο twitter ο οποίος τόνισε ότι «διαπραγματεύεται για το καλό της πατρίδας».
«Σήμερα» όπως γράφει ο Ν. Κοτζιάς «διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω, λοιπόν, με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας».
Η ανάρτηση του κ. Κοτζιά δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει την αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου. 
«Αντί ο κ. Κοτζιάς να ευχαριστήσει με σεμνότητα τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που σήμερα στο Σύνταγμα του έδωσαν δύναμη να διαπραγματευτεί από ισχυρότερη θέση, εκείνος κατέφυγε σε ένα μίζερο μικροκομματισμό, πολύ κατώτερο της ιστορικότητας των στιγμών. Κρίμα».
Βεβαίως και το κόμμα των ΑΝΕΛ δείχνει να ανακτά έδαφος, αφού διαμορφώνονται συνθήκες οι οποίες μπορούν να προσφέρουν στους Ανεξάρτητους Έλληνες κοινωνική ενίσχυση, καθώς οι θέσεις του Πάνου Καμμένου απηχούν τις θέσεις του δεξιόστροφου πατριωτικού του τμήματος της κοινωνίας, όπως το διαμόρφωσε κυρίως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: