Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, προβλέπει μεταβολή του καιρού από αύριο Σάββατο με κύρια χαρακτηριστικά:
ισχυρές βροχές και καταιγίδες
πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας
θυελλώδεις άνεμοι.
Αναλυτικά θα επηρεαστούν:
Το Σάββατο (10-02-2018)
Βροχές
Από τις πρωινές ώρες το Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος και σταδιακά τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, οι Σποράδες, η Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Το βράδυ οι Κυκλάδες και πιθανον προσκαιρα η Κρητη.
Τη νύχτα τα νησιά του ανατολικου Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.
Χιονοπτώσεις
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινα της ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο απο τα 700-800 μέτρα.
Την Κυριακή (11-02-2018)
Βροχές
Κατά διαστήματα μέχρι το βράδυ η Πελοπόννησος και τα νησιά του ανατολικου Αιγαίου.
Μεχρι το μεσημέρι η δυτική Στερεά, η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και πιθανον το Ιονιο, η Ήπειρος και τα νησια του βορειου Αιγαιου.
Μέχρι το πρωί η κεντρική Μακεδονία και πιθανόν η Θεσσαλία.
Χιονοπτώσεις
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και κατά διαστήματα σε περιοχές της Ηπείρου απο τα 600-700 μέτρα και της δυτικής Μακεδονίας από τα 700-800 μέτρα.
Για πλημμύρες προειδοποιεί ο Καλλιάνος
Για πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών, προειδοποιεί και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος:
«Ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο τις τελευταίες ώρες έχει «γεννηθεί» στην περιοχή ανοιχτά της Τυνησίας, τις επόμενες ώρες θα κινηθεί βορειοανατολικότερα, θα περάσει νότια από τη Σικελία, θα βαθύνει περισσότερο (θα γίνει δηλαδή πιο ισχυρό) και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου αλλά και του πρωινού της Κυριακής θα περάσει πάνω από την Ελλάδα.
Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό είναι «αποφασισμένο» να δώσει αρκετές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όμως πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα στα Επτάνησα, κατά τόπους στα ηπειρωτικά αλλά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι κατά τόπους και κατά περιόδους οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι αρκετά έως πολύ ισχυρές.
Επομένως, ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμα και για πλημμυρικά φαινόμενα. Σας παρουσιάζω αναλυτικά τον καιρό για το Σαββατοκύριακο.
Σάββατο:
Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα άστατος στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τόσο στο Ιόνιο, όσο και στα ηπειρωτικά τμήματα, από την Πελοπόννησο μέχρι και τη Θράκη αλλά και στις περιοχές του Αιγαίου, αναμένονται βροχές και κατά περιόδους ισχυρές καταιγίδες.
Τα πιο έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σε περιοχές των Επτανήσων, της ηπειρωτικής Ελλάδος αλλά και του βορειοανατολικού Αιγαίου. Αντίθετα, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα οι βροχές θα είναι περισσότερο τοπικού χαρακτήρα και μικρότερης χρονικής διάρκειας.
Πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις περισσότερες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος από τα υψόμετρα και πάνω που βλέπετε στον χάρτη της επικράτειας και ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα θα χιονίσει ακόμα και πάνω από τα 650 μέτρα τοπικά.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν νοτιάδες και θα είναι θυελλώδεις με ένταση έως και 8 μποφόρ τοπικά, με εξαίρεση το Βόρειο Αιγαίο όπου θα πνέει βορειοανατολικός άνεμος με ένταση έως και 8 με 9 μποφόρ ως μέγιστες ριπές.
Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 11 βαθμούς στα βόρεια, τους 16 στα δυτικά, τους 15 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τους 13 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τους 21 στις νότιες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: