Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 4/2/2018

ΕΛΛΑΔΑ
  • Την αντίθεσή τους στη χρήση του όρου «Μακεδονία», σε ενδεχόμενη λύση του Σκοπιανού, εκφράζουν οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το ΕΛΙΑΜΕΠ.
  • Εμφάνιση στη πρώτη σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Πολιτισμού (culture.gr) έκανε μια φωτογραφία που παραπέμπει στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα για το Μακεδονικό, η οποία μάλιστα άνοιγε σύνδεσμο που οδηγούσε στην σελίδα του συλλαλητηρίου Facebook.
    Λίγο μετά τις 15:30 το Σάββατο σημειώθηκε επίθεση αντεξουσιαστών στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη κοντά στην Ακρόπολη. Οι γνωστοί άγνωστοι πέταξαν μπογιές στην είσοδο του και έγραψαν αισχρά και ευθέως απειλητικά μηνύματα στον τοίχο του σπιτιού του με κατακλείδα ότι η «η ιστορία του τελειώνει στην πλατία Συντάγματος».
  • Κλειστοί από τις 10 το πρωί της Κυριακής θα είναι οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ομόνοια» εν όψει του συλλαλητηρίου για την ονομασία της ΠΓΔΜ που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί.
  • Την ΠΓΔΜ θα επισκεφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Μπουγιάρ Οσμάνι.
ΚΟΣΜΟΣ
Το όνομα της διάσημης πρωταγωνίστριας Ούμα Θέρμαν προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των ηθοποιών που κατηγορούν τον μέχρι πρότινος πανίσχυρο παραγωγό του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν για επίθεση, περιγράφοντας σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times την οργή της και την απογοήτευσή της προς τον παραγωγό με τον οποίο συνεργάστηκαν σε δύο από τις γνωστότερες ταινίες της καριέρας της.
Νέα απώλεια για την Τουρκία στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» που βρίκσεται σε εξέλιξη από τις 20 Ιανουαρίου με σκοπό να απομακρύνει τους Κούρδους και Ισλαμιστές μαχητές από το θύλακα της Αφρίν της Συρίας. Όπως ανέφερε το τουρκικό επιτελείο στρατού το Σάββατο «πέντε τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν το τεθωρακισμένο τους άρμα δέχθηκε επίθεση από τρομοκράτες του PKK/YPG/PYD στην Αφρίν».
Καμία συνέπεια δεν θα αντιμετωπίσει ο πατέρας τριών κοριτσιών που προσπάθησε να επιτεθεί στον Λάρι Νάσαρ ενώπιον του δικαστηρίου του Μίσιγκαν την Παρασκευή.
Μια τζιχαντιστική οργάνωση που συνδέεται με το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού SU-25.
Ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-25 καταρρίφθηκε στη Συρία και ο κυβερνήτης του σκοτώθηκε αφού εγκατέλειψε το μαχητικό κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος και προσγειώθηκε με τη βοήθεια αλεξίπτωτου στο έδαφος, σε περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο Ιντλίμπ, επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο μικροσκόπιο του δικτύου φορολογικής δικαιοσύνης «Tax Justice Network» με έδρα το Βερολίνο μπήκαν 112 χώρες και περιοχές του πλανήτη. Στο επίκεντρο των ερευνών τέθηκε κυρίως το ερώτημα πώς μπορεί κανείς να αποκρύψει σε μια χώρα ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό ελέγχθηκαν οι σχετικές νομοθεσίες και ισχύοντες κανονισμοί των υπό εξέταση χωρών.
Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον η υπόθεση της επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου στο Λουτράκι. Αυτό ανακοίνωσαν στη συνέντευξη που παραχώρησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες και Θάνος Βούρδας, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο Λουτράκι με τη συμμετοχή των βουλευτών Κορινθίας Μαρίας Θελερίτη, Γιώργου Ψυχογιού και Γιώργου Τσόγκα, του Δημάρχου Λουτρακίου- Περαχώρας –Αγίων Θεοδώρων Γιώργου Γκιώνη, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και φορέων του δήμου.
Ανησυχίες για την έγκαιρη θεσμοθέτηση των νέων αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα εκφράζει η αγορά καθώς δεν επαρκούν οι ιδιώτες εκτιμητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να χαράξουν τις νέες τιμές της εφορίας.
Ευνοϊκή ρύθμιση για συντάξεις που βγήκαν από 1ης Ιουλίου 2015 έως 12 Μαΐου 2016 προβλέπει εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του ΕΦΚΑ, με την οποία δίδεται το δικαίωμα σε χιλιάδες συνταξιούχους που βγήκαν με ποσά της τάξης των 240 ευρώ, λόγω κατάργησης των κατώτατων ορίων, να ανακαλέσουν «σήμερα» τις αποφάσεις και να υπολογιστεί η σύνταξή τους με ευνοϊκότερο καθεστώς, λαμβάνοντας με όριο ηλικίας 67 και 15 ως 20 έτη την εθνική σύνταξη των 345 ως 384 ευρώ και το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης που κατ’ ελάχιστον βγαίνει στα 67 ευρώ.
Εισερχόμαστε σε έναν ενάρετο κύκλο για την ελληνική οικονομία σημειώνει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, και δηλώνει ότι η χώρα θα βρεθεί το 2018 στο επίκεντρο των τουριστικών επενδύσεων, ενώ έντονο ενδιαφέρον υπάρχει για τα logistics, για την αγροδιατροφή, για την ελληνική βιομηχανία, και φυσικά για την ενέργεια.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε ισόπαλος χωρίς σκορ με τον Παναιτωλικό. Η αναμέτρηση διεξήχθη στο «Απόστολος Νικολαΐδης», στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής της Super League. 
Στο 0-0 έμειναν ΑΕΛ και Πανιώνιος στη Λάρισα. Οι δύο ομάδες πρόσθεσαν στη συγκομιδή τους από έναν βαθμό μετά το τέλος του αγώνα για την 20η αγωνιστική της Super League. 
Με το σκορ στο 1-1 ολοκληρώθηκε το ματς ανάμεσα στον Αστέρα και την Ξάνθη, που διεξήχθη στην Τρίπολη στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής της Super League. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 29’ με τον Τσιλιανίδη, ενώ οι ακρίτες ισοφάρισαν στο επόμενο λεπτό με τον Κάστρο. 
Δύο πολύτιμους βαθμούς στο «Μεάτσα» άφησε η Ιντερ που αναδείχτηκε ισόπαλη, 1-1, με την Κροτόνε για την 23η αγωνιστική της Serie A. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο σκορ με τον Εντερ στο 23' αλλά ο Μπαρμπέρις ισοφάρισε στο 60'. Η Κροτόνε πήρε έναν σημαντικότατο βαθμό στην προσπάθεια που κάνει για παραμονή, ενώ η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι έχασε την ευκαιρία να περάσει προσωρινά τρίτη.
Ασταμάτητη ήταν για μια ακόμη φορά η Παρί Σεν Ζερμέν, που επικράτησε εκτός έδρας με 3-0 της Λιλ για την 24η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. Η Παρί δείχνει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Προηγείται με 9 βαθμούς από τη δεύτερη Μαρσέιγ και στο πρωτάθλημα μετράει 20 νίκες, δύο ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες.
«Ανώμαλη προσγείωση» για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν έμεινε στο 2-2 απέναντι στη Λεβάντε για την 22η αγωνιστική της La Liga, στη δεύτερη επίσκεψη της «Βασίλισσας» στην πόλη της Βαλένθια μέσα σε μία εβδομάδα. Η σημερινή, όμως, δεν είχε καμία σχέση με αυτήν της περασμένης ομάδας (οι «μερένγκες» διέλυσαν με 4-1 τις «νυχτερίδες»).
Ήταν όλοι εκεί. Τι κι αν πέρασαν 37 χρόνια από την μεγαλύτερη τραγωδία που συγκλόνισε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σύσσωμη η οικογένεια του Ολυμπιακού, αλλά και η ΠΑΕ ΑΕΚ, με την αποστολή στεφάνου, τίμησαν τους 21 νεκρούς, που έχασαν την ζωή τους στις 8 Φεβρουαρίου 1981, λίγο μετά την λήξη του ντέρμπι των «ερυθρολεύκων» με την Ένωση, στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
Ημέρα ισοπαλιών στους απογευματινούς αγώνες του γερμανικού πρωταθλήματος, με τους τρεις από τους πέντε που ολοκληρώθηκαν να μην αναδεικνύουν νικητή. Ωφελημένη ήταν η Μπάγερν, που περνώντας με 2-0 από την έδρα της Μάιντς αύξησε ακόμη περισσότερο τη διαφορά από τους διώκτες της, ενώ τη νίκη της 21ης αγωνιστικής πέτυχε η Βέρντερ, που άλωσε τη «Veltins Arena» με γκολ του Γιουνούζοβιτς στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων και βγήκε από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: