Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Πίτερ Κόνετ.. Ο Βόλος θα μετατραπεί σε πόλη – σκουπιδότοπο από την καύση απορριμμάτων

Τους κινδύνους από την καύση απορριμμάτων στο περιβάλλον με άμεσο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία ανέλυσε χθές στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας από το Πανεπιστήμιο St. Lawrence της Νέας Υόρκης Paul Connett, σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Βόλου.
Αρκετοί ήταν οι πολίτες που ήρθαν στην εκδήλωση για να παρακολουθήσουν την ομιλία του καθηγητή που τα τελευταία 30 χρόνια βοηθά κοινότητες σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως η καύση απορριμμάτων από τσιμεντοβιομηχανίες. Στην ομιλία του ο κ. Connett αναφέρθηκε στον κακό και στον καλό νόμο των κοινωνικών, επισημαίνοντας πως ο “κακός νόμος” ορίζει ότι όσο πιο “κατεστραμμένη” είναι μια κοινωνία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ρύπανση, ενώ με τον “καλό νόμο”η ρύπανση μειώνεται όσο αυξάνεται η συμμετοχή του κόσμου για περιβαλλοντικά θέματα. Όπως σημείωσε ο καθηγητής, η καύση απορριμμάτων απελευθερώνει τοξικές ουσίες, όπως μέταλλα και τις διοξίνες που είναι οι πιο τοξικές ουσίες. Πρόσθεσε πως η καύση πλήττει τη γεωργία ενώ αποτελεί μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως πίνοντας ένα λίτρο αγελαδινό γάλα, από αγελάδες που βόσκησαν σε μέρος κοντά σε καύση απορριμμάτων,  καταναλώνουμε ίση ποσότητα διοξίνης με αυτή που θα καταναλώναμε αν αναπνέουμε δίπλα στην αγελάδα για οχτώ μήνες.
Ο κ. Connett εξήγησε πως οι διοξίνες συσσωρεύονται σταθερά στο λίπος κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Ανέφερε όμως πως ένας άντρας δεν μπορεί να τις αποβάλει αλλά η γυναίκα μπορεί …κάνοντας παιδιά. Όπως ο ίδιος ανέφερε, μεγάλη δόση διοξινών μεταφέρεται στο μωρό από τη μητέρα.  Μίλησε επίσης για τις άμεσες επιπτώσεις της καύσης απορριμάτων στη δημόσια υγεία καθώς τα όξινα αέρια που απελευθερώνονται προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά ενώ τα τοξικά μέταλλα καταστρέφουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η λύση για το θέμα της καύσης των απορριμμάτων έγκειται σε τρεις παράγοντες: την ισχυρή νομοθεσία, τον επαρκή έλεγχο και την αυστηρή εφαρμογή των νόμων. “Αν μία από αυτές τις τρεις προϋποθέσεις είναι αδύναμη, είναι αδύναμα και τα άλλα δύο.  Και από ό,τι ξέρω στην Ελλάδα είναι και τα τρία αδύναμα” είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: