Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 9/11/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΑΝ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ... Προθεσμία για την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου ζήτησε και έλαβε από τον ανακριτή ο, καθ' ομολογίαν του, δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη, για να απολογηθεί. «Αλήτη, έφαγες το κορίτσι. Ξευτίλα, δολοφόνε» φώναζαν πολίτες κατά τη μεταγωγή του 56χρονου κατηγορουμένου για τη δολοφονία της 32χρονης εφοριακού στον ανακριτή.
 «Αφήστε μας να τον σκοτώσουμε. Έχουμε παιδιά κι εμείς» φώναζαν στους αστυνομικούς, οι οποίοι τους εμπόδισαν να μπουν στο κτήριο 9 της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Η ένταση συνεχίστηκε και κατά την έξοδό του από το ανακριτικό γραφείο, καθώς συγγενείς της Δώρας αλλά και πολίτες επιτέθηκαν στον 56χρονο, αφού έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό γύρω του, και τον ξυλοκόπησαν άγρια.
= ΤΣΙΠΡΑΣ. «Όποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας, δεν απέφυγε στο τέλος να καταλήξει στην κόλαση της πολιτικής» σημείωσε με νόημα o πρωθυπουργός σχετικά με με την εμπλοκή της Μαρέβας Μητσοτάκη στα Paradise Papers. «Ανάμεσα στα ονόματα είναι και πρόσωπα που εκπροσωπούν αυτούς που οδήγησαν την χώρα σε αυτή την κατάσταση. Ελπίζω να μη μας κατηγορήσουν και για διεθνή συνωμοσία για να πλήξουμε τη ΝΔ» συμπλήρωσε.
= ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Με αναφορά στο θέμα των paradise papers και την εμπλοκή του ονόματος της συζύγου του, ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στο 4ο προσυνέδριο της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, ενώ πρότεινε μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας και εφάπαξ επίδομα στους αδύναμους.«Αν θέλουν να χτυπήσουν κάποιον να χτυπήσουν εμένα, όχι τη γυναίκα μου».
= ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ. Διήμερη άδεια έχει ζητήσει να λάβει από τις φυλακές ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όπου εκτίει ποινή, καθώς είναι καταδικασμένος σε έντεκα φορές ισόβια για τις δολοφονίες της 17Ν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ηγετικό στέλεχος της 17Ν, που βρίσκεται στη φυλακή από τότε που συνελήφθησαν τα μέλη της οργάνωσης, ζήτησε διήμερη άδεια από το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής και το αίτημα του τέθηκε προς εξέταση από τους αρμοδίους (συμβούλιο) στο οποίο μετέχει και εισαγγελικός λειτουργός.
= ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με αφορμή δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε συνομιλίες ποινικών κρατουμένων με διαφορά άτομα, μεταξύ άλλων και με τον γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, παρενέβη και διαβίβασε τα σχετικά δημοσιεύματα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο. Παράλληλα, η κυρία Δημητρίου παρήγγειλε στον κ. Ζαγοραίο να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για το εάν από τις επίμαχες συνομιλίες προκύπτει τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων.
= ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ. Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» με το οποίο παραπέμπονται για σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων ο Βαγγέλης Μαρινάκης και άλλοι 7 συγκατηγορούμενοί του προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το φάσμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η «εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο» ανέκυψε στις 6 Απριλίου 2015, όταν ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορρέας έδωσε στη δημοσιότητα πόρισμα 173 σελίδων. Το πόρισμα συντάχθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 2014. Σημαντικό ρόλο στο να βγει στη δημοσιότητα η υπόθεση και να σχηματιστεί δικογραφία είχε διαδραματίσει η τηλεφωνική παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) της Ελλάδας από το 2011 σε τηλεφωνικούς αριθμούς εμπλεκομένων στο σκάνδαλο. 
= ΜΑΝΗ. Εκοιμήθη, σε ηλικία 84 ετών, ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος, ο οποίος υπέστη ανακοπή καρδιάς το πρωί της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας, στον ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης.
= ΚΥΠΡΟΣ. Ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται οι σημερινες συνομιλίες του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, εν όψει της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Αναστασιάδης μεταβαίνει στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις εργασίες της δεύτερης Ευρω-Αραβικής Συνόδου (EU-Arab Summit), που πραγματοποιείται στις 9 και 10 Νοεμβρίου.
ΚΟΣΜΟΣ
= ΥΕΜΕΝΗ. Ο «μεγαλύτερος λιμός που έχει δει ο κόσμος εδώ και πολλές δεκαετίες, με εκατομμύρια θύματα» θα ξεσπάσει στην Υεμένη εάν η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν άρει αμέσως τον πλήρη αποκλεισμό της χώρας που επέβαλε τη Δευτέρα, προειδοποίησε την Τετάρτη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μαρκ Λόουκοκ.
= ΓΑΛΛΙΑ. Στο στόχαστρο των επικρίσεων εισέρχονται και πάλι κινήσεις της Μαρίν Λεπέν. Το Γραφείο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης αποφάσισε, έπειτα από δικαστικό αίτημα, να άρει τη βουλευτική ασυλία της βουλευτού του Εθνικού Μετώπου, η οποία είχε διανείμει μέσω του Twitter φωτογραφίες ενός θύματος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
= ΡΩΣΙΑ. Για την κατάσταση στη Συρία και τις μεταξύ τους σχέσεις θα συζητήσουν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση τους που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου στο Σότσι. Η επίσκεψη του τούρκου προέδρου στο Σότσι πραγματοποιείται εν μέσω πληροφοριών για ενδεχόμενα προβληματικά σημεία στη σχεδιαζόμενη αγορά εκ μέρους της Τουρκίας ενός ρωσικού πυραυλικού συστήματος επιφανείας-αέρος S-400.
= ΒΙΕΤΝΑΜ. Ο φονικότερος τυφώνας που έπληξε φέτος το Βιετνάμ, ο Ντάμρεϊ, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 106 ανθρώπους, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη από την επιτροπή Έρευνας και Διάσωσης της χώρας. Άλλοι 25 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 197.
= Ε.Ε. Τουλάχιστον 20 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπογράψουν την επόμενη εβδομάδα μια νέα συμφωνία συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, την οποία προωθούν η Γαλλία και η Γερμανία, για τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη κοινών στρατιωτικών εξοπλισμών, σε μια επίδειξη ενότητας, μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.
= ΚΙΝΑ. Στην Κίνα προσγειώθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό να συζητήσει με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Το επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να είναι η ένταση με τη Βόρεια Κορέα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% το τρέχον έτος και κατά 2,0% το 2018 προβλέπει το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι η ανεργία θα κυμανθεί φέτος στο 21,5% και την επόμενη χρονιά θα περιοριστεί περί το 20%.
= ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ. Στο 1,80% μειώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων από το 1,85% που είχε σημειωθεί στην προηγούμενη.Συγκεκριμένα, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 875 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,80%
= ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ. Πώς επηρέασε πολίτες και επιχειρήσεις η επιβολή capital control εξετάζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ίδια έρευνα αναφέρεται στους παράγοντες που θα επιτρέψουν την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.
= ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ. Την εγκύκλιο με την οποία παρατείνεται η προθεσμία για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων απέστειλε στις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών.
= ΑΥΤ/ΤΑ. Τα καινούργια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο 2017 ανέρχονται σε 6.890 έναντι 5.485 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 25,6%.
= Ε.Ε. Την ανάγκη να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί στις χώρες της ΕΕ υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC). Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στο 48% του εθνικού ενδιάμεσου μισθού και θα πρέπει να αυξηθεί κατά 25%.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
= ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ. Αισιόδοξος ότι η εθνική ομάδα θα τα πάει καλά στον αυριανό πρώτο αγώνα μπαράζ με την Κροατία για την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ 2018 δήλωσε ο Μίχαελ Σκίμπε.Ο προπονητής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ότι οι απουσίες είναι πρόβλημα για τη «γαλανόλευκη», ωστόσο τόνισε ότι η ελληνική ομάδα διαθέτει καλούς παίκτες, ενώ υπογράμμισε ότι είναι καλό να πετύχει γκολ στο εκτός έδρας παιχνίδι. Θέλουμε να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Σε κάθε εκτός έδρας ματς είναι καλό να σκοράρεις. Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Όμως δεν χρειάζεται να λέμε πολλά λόγια, το θέμα είναι τι παρουσιάζεις στο γήπεδο κι εκεί πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός τεχνικός . 
= ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ γνώρισε την ήττα στις λεπτομέρειες από την Τενερίφη στην Πυλαία σε παιχνίδι για την 5η αγωνιστική των ομίλων του FIBA Champions League. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχασε με σκορ 79-74, αν και κατάφερε να ανατρέψει διαφορά 12 πόντων και να πάρει το προβάδισμα. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου μετρά πλέον μία νίκη και τέσσερις ήττες στη διοργάνωση, ενώ οι Ισπανοί έφτασαν στο 4-1 και συγκατοικούν στην κορυφή του ομίλου με την λιθουανική Νεπτούνας.
= ΜΩΡΑΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Ετοιμος να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ο Γιάννης Μώραλης, μετά την πρόταση του νυν προέδρου και ιδιοκτήτη της ομάδας, Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Πειραιώτης εφοπλιστής σε προσωπική του δήλωση την Τετάρτη (8/11) εξέφρασε τη σιγουριά του για την πλήρη δικαίωση του τους επόμενους μήνες για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, προτείνοντας σε αυτό το διάστημα την παρουσία του Δημάρχου Πειραιά στον προεδρικό θώκο. Την ίδια ημέρα και με διαφορά λίγων λεπτών, ο Γιάννης Μώραλης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Βαγγέλη Μαρινάκη και με προσωπική του δήλωση αποδέχθηκε την πρόταση, θέτοντας εαυτόν στην διάθεση του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Καλώντας παράλληλα σε ενότητα "απέναντι στην επίθεση που δέχεται η ομάδα μας", όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: