Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 3/11/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ. Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας τέθηκαν σήμερα οι προσφυγές που έχουν καταθέσει Μητροπόλεις, πολίτες, μοναχές ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.
  Αναλυτικότερα, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Ιερές Μητροπόλεις Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος, καθώς και οι Μητροπολίτες αυτών, όπως και πλέον των 160 μοναχών, πολιτών, δικηγόρων, κ.λπ. Όλοι στρέφονται κατά του σκέλους εκείνου του νόμου 4356/2015 που επεκτείνει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.
= ΤΣΙΠΡΑΣ. Στη δημόσια περίθαλψη ως υπέρτατο κοινωνικό αγαθό αναφέρεται ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει πως πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών, ενώ σε σποτάκι -που επίσης έχει αναρτηθεί- παρουσιάζεται η πολιτική της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία και την πρόσβαση των πολιτών σ' αυτή.
= ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ. Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου είχε, την Πέμπτη, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
= ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ. Σε ομιλία του στη Λάρισα, ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς υπογράμμισε πως «εγώ έχω μια σύγχρονη αντίληψη ότι πρέπει να συνεργάζονται τα κόμματα για να λύνουν προβλήματα των πολιτών, αλλά είναι άλλο πράγμα αυτό, κι άλλο να πας να γίνεις υπουργός του Μητσοτάκη. Εγώ υπουργός του Μητσοτάκη δεν θέλω να γίνω και δεν πρέπει να γίνω αν θέλει η χώρα να αποκτήσει μια ισχυρή προοδευτική παράταξη
= ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. Για τα οριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών, ενημέρωσαν την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, οι δήμαρχοι Σάμου, Λέσβου, Χίου, Κω και Λέρου.
= ΙΣΑ. Οι γιατροί της Αθήνας οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον επαγγελματικό αφανισμό, είπαν στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη τα μέλη του ΙΣΑ, τα οποία του ζήτησαν να υπάρξουν δίκαιες ρυθμίσεις, που να διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του ιατρικού κόσμου.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΙΣΠΑΝΙΑ. Η δικαστής του δικαστηρίου ειδικού σκοπού ΑΝ Λαμέλα  αποφάσισε την φυλάκιση του πρώην αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Χουνκουέρας και 7 πρώην «υπουργών» του Πουιζδεμόντ,  Η ίδια δικαστής προχώρησε στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του πρώην προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Πουιζδεμόντ και των τεσσάρων πρώην «υπουργών» της κυβέρνησής του που βρίσκονται στις Βρυξέλλες. 
= ΠΟΥΙΖΔΕΜΟΝΤ. «Σήμερα διαπράχθηκε μια μεγάλη αδικία», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο δικηγόρους του Πουιζδεμόντ. Όπως ισχυρίζεται ο Πουτζδεμόντ, δεν μετέβη στο Βέλγιο για να ζητήσει πολιτικό άσυλο, αλλά για να διασφαλίσει την ασφάλειά του. Τον γύρο του Διαδικτύου έχει κάνει τις τελευταίες ώρες φωτογραφία του στην οποία εμφανίζεται σε καφετέρια των Βρυξελλών.
Απροσδόκητες διαστάσεις έχει λάβει η κόντρα ανάμεσα σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη.
= ΗΠΑ. Δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B, με τη συνοδεία μαχητικών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, συμμετείχαν σε άσκηση στην κορεατική χερσόνησο την Πέμπτη, γνωστοποίησε η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.
= ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ. Τουλάχιστον 180.000 άμαχοι, στην πλειονότητά τους Κούρδοι, εκτοπίστηκαν εξαιτίας των συγκρούσεων δυνάμεων της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης και της ημιαυτόνομης Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό της Ανθρωπιστικής Βοήθειας για το Ιράκ.
= ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. Δεν έχει τέλος η υπόθεση με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, με το κύμα καταγγελιών να αποτελεί πρωτοσέλιδο σε όλα τα ΜΜΕ του κόσμου εδώ και έναν μήνα. Τελευταίο συμβάν η παραίτηση του υπουργού Άμυνας της Μ. Βρετανίας Μichael Fallon, ο οποίος αποχωρεί δηλώνοντας πως κάποιες συμπεριφορές του δεν ήταν «οι πρέπουσες». Σε ένα κλίμα το οποίο παγκοσμίως δημιουργείται βήμα-βήμα, η υπόθεση «σεξουαλική παρενόχληση» σε γυναίκες ή άνδρες προσλαμβάνει πια διαστάσεις τροπικού τυφώνα. Ξεκίνησε από το Hollywood και τον παραγωγό Harvey Weinstein, για να καταλήξει στον ηθοποιό Kevin Spacey, αφού πέρασε από όλα τα πλατό και τα στούντιο της βιομηχανίας του κινηματογράφου αλλά και τα σαλόνια των μεγάλων πολιτικών γραφείων και των κοινοβουλίων του δυτικού κόσμου. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) δεν έχει σχέση με το κακοσχεδιασμένο πιλοτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τονίζει στην σκληρή απάντησή του στη ΝΔ το υπουργείο Εργασίας.Το μέρισμα θα διανεμηθεί σε οικονομικά αδύναμους Έλληνες πολίτες, αλλά ακόμη και σε πολίτες με μεσαία εισοδήματα ενώ ανοιχτό είναι ακόμη το ενδεχόμενο να διανεμηθεί σε νέους και σε ανέργους. Αυτό σημαίνει ότι για τους παραπάνω πολίτες το ποσό που θα λάβουν θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 1.000 ευρώ, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό αφού οριστικοποιηθούν οι προβλέψεις και τα στοιχεία για τον εφετινό προϋπολογισμό και ανάψουν και το πράσινο φως οι θεσμοί.
= ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ. Δύο νέες ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας και την απονομή προσωρινών συντάξεων κατατέθηκαν στη Βουλή, υπό τη μορφή τροπολογιών σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών. Ορίζεται στα 384 ευρώ το ελάχιστο ποσό σύνταξης χηρείας, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης, και επιπλέον ποσό για τα τέκνα. Με τη δεύτερη τροπολογία αυξάνεται στο 80% της οριστικής το ποσό της προσωρινής σύνταξης.
= ΦΑΡΜΑΚΑ. Η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε οι οκτώ χώρες που έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη της Βαλέτας, να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία, με στόχο την επίτευξη προσιτών τιμών αποζημίωσης στα καινοτόμα φάρμακα και επομένως τη διασφάλιση της ευχερούς πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπείες, τονίστηκε στη συνάντηση των υπουργών Υγείας Ελλάδας και Κύπρου.
= ΜΟΝ ΠΑΡΝΕΣ. Στα βόρεια προάστια, θα μεταφερθεί το καζίνο Μόν Πάνες που βρίσκεται στην Πάρνηθα, ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταθέτοντας τροπολογία για τη μεταφορά του σε άλλη τοποθεσία εντός της Περιφέρειας Αττικής. Το «σπρώχνουμε προς τα βόρεια, ώστε να μην θιγούν ούτε κατ’ελάχιστον οι επενδύσεις στο Λουτράκι και στο Ελληνικό» είπε χαρακτηριστικά.
= ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε και επισήμωςότι επέλεξε τον 64χρονο Τζερόμ Πάουελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, για την προεδρία του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, στη θέση της Τζάνετ Γέλεν.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΑΕΚ -ΜΙΛΑΝ 0-0. Την τύχη στα χέρια της κρατά η ΑΕΚ για την πρόκριση στους «32» του Europa League μετά το 0-0 με την Μίλαν στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του 4ου ομίλου της διοργάνωσης. Η Ένωση κατάφερε μέσα σε 15 ημέρες να πάρει δεύτερο σερί θετικό αποτέλεσμα απέναντι στους «ροσονέρι», παρφέμεινε αήττητη (μία νίκη, 3 ισοπαλίες) και σε συνδυασμό με το 4-1 της Αούστρια στην Κροατία επί της Ριέκα έχει τον πρώτο λόγο για να συνεχίσει το ευρωπαϊκό της ταξίδι αρκεί να νικήσει στις 23/11 την Ριέκα στο Ολυμπιακό Στάδιο.
= ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΠΑΟ 85-84.  Με μοιραίο στο τέλος τον κορυφαίο του μέχρι εκείνο το σημείο, Νίκο Παππά, ο Παναθηναϊκός λύγισε την Πέμπτη στη Βιτόρια και, χάνοντας ένα δικό του παιχνίδι, παρέμεινε χωρίς «διπλό» στην Euroleague. Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 85-84 από την Μπασκόνια, για την 5η αγωνιστική της διοργάνωσης και πλέον έχουν ρεκόρ 2-3. Στην αντίπερα όχθη οι Βάσκοι που βρέθηκαν από την... κόλαση στον παράδεισο πανηγύρισαν απόψε την πρώτη νίκη τους στη φετινή διοργάνωση.
= EUROPA LEAGUE. Η Αούστρια πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα τη Ριέκα για την προ δεκαπενθημέρου ήττα στη Βιέννη από τους Κροάτες, επικρατώντας με 4-1 στο στάδιο «Ρουγέβιτσα». Η Έβερτον ηττήθηκε 0-3 στη Γαλλία από τη Λιόν και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Την πρόκριση εξασφάλισε η Ντιναμό Κιέβου μετά τη νίκη της στην Ελβετία επί της Γιουνγκ Μπόις, όπως και οι Στεάουα Βουκουρεστίου, Άρσεναλ, Λάτσιο και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης
= ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ. Μια κλωτσιά που θα ζήλευε ακόμη και ο… Ερίκ Καντονά έριξε ο Πατρίκ Εβρά στο ζέσταμα του αγώνα της Γκιμαράες με τη Μαρσέιγ. Πορτογάλοι οπαδοί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και έφτασαν ως τις διαφημιστικές πινακίδες, όπου έβριζαν και αποδοκίμαζαν τους παίκτες της γαλλικής ομάδας. Ο Εβρά έχασε την ψυχραιμία του και κλώτσησε έναν οπαδό στο πρόσωπο.
= ΒΡΑΖΙΛΙΑ. Στη Βραζιλία ένας άνδρας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του αγώνα Βάσκο Ντα Γκάμα-Φλαμένγκο, που διεξήχθη στο στάδιο «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ήταν ο Κάρλος Αφόνσο ντε Ολιβέιρα Λέιτε, ο οποίος χτυπήθηκε στο κεφάλι από σφαίρα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στο παιχνίδι του περασμένου Σαββάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: