Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 2/11/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ. «Μετά την ψήφιση της τροπολογίας μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την αδειοδότηση των καναλιών και μέχρι τέλους τους έτους θα έχουμε τη διεξαγωγή του πολυθρύλητου διαγωνισμού» ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς,
υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανακύκλωση. Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών χρεώνοντάς της προχειρότητα και σκοπιμότητες. Ν.Δ., ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ποτάμι ζήτησαν ενδελεχή προληπτικό έλεγχο του πόθεν έσχες των υποψηφίων καναλαρχών.
= ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ. Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στις 05:35 σήμερα το πρωί της Πέμπτης στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, στα Μελίσσια Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε σε δύο αίθουσες του πρώτου ορόφου, πτέρυγας του νοσοκομείου που παραμένει κλειστή και δεν είχε εκεί ασθενείς ή εργαζόμενους.Στο σημείο έχουν φτάσει ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση, ενώ τα αίτια της πυρκαγιάς δεν είναι γνωστά.
= ΤΡΟΜΟΔΕΜΑΤΑ. Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου μετά την απολογία του στον εφέτη ειδικό ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας, για τις κατηγορίες που αφορούν την αποστολή τρομοδέματος στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, καθώς και εκείνων που είχαν βρεθεί στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ.
= ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ. Ο δολοφόνος του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ομολόγησε κατά την εξέτασή του στα κεντρικά της ΓΑΔΑ πως είναι αυτός που πυροβόλησε τον νομικό. «Ήθελα να τον πυροβολήσω στα πόδια για να τον εκφοβίσω. Δεν ήθελα να τον σκοτώσω» διατείνεται τώρα ο εκτελεστής, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο σε οικισμό Ρομά της Πάτρας και μεταφέρθηκε αμέσως στα κεντρικά της ΓΑΔΑ για ανάκριση. Είναι 32 ετών, Ρομά, αλβανικής καταγωγής, και μετά το φονικό προσπάθησε μέσω Πάτρας να διαφύγει στην Ιταλία. Ο συνεργός του, επίσης Ρομά, αλβανικής καταγωγής, διέφυγε και αυτός μέσω Πάτρας και πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται στην Αλβανία.
= ΒΙΚΥ ΣΤΑΜΑΤΗ. Με δύο χαρακτηριστικές κινήσεις που αντανακλούν ξεκάθαρα τον τρόπο κοινωνικής και προσωπικής συμπεριφοράς της νεόπλουτης πρώην κυρίας υπουργού, η Βίκυ Σταμάτη συνελήφθη από την αστυνομία και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Η δεύτερη κίνηση της Βίκυς Σταμάτη εξηγεί πως χωρίζει τον άνδρα της γιατί καταδικάστηκε δύο φορές, μόνο και μόνο επειδή φέρει το όνομά του. Ακόμα και οι συμμορίες, μεταξύ των μελών τους, έχουν έναν κώδικα τιμής. .
 = ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη και μία κοπέλα, που δέχθηκαν επίθεση από χρυσαυγίτες μέσα σε τρόλεϊ έξω από το Εφετείο.Το πρωτοφανές περιστατικό έγινε νωρίς χθές  το πρωί. Χρυσαυγίτες είχαν μεταβεί στο Εφετείο, όπου διεξάγεται η δίκη της φασιστικής οργάνωσης, προκειμένου να μοιράσουν φυλλάδια για εκδήλωση που πραγματοποιούν στο Ηράκλειο. Κάποια στιγμή, ένα τρόλεϊ πέρασε μπροστά από το χώρο και ένας από τους επιβάτες τους έβρισε. Οι χρυσαυγίτες επιχείρησαν τότε να εισβάλλουν στο τρόλεϊ. Όπως καταγγέλει η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη, που ήταν στο όχημα καθώς ερχόταν στη δίκη, φώναξε “Κλείστε τις πόρτες”, αλλά αυτοί κατάφεραν με κάποιον τρόπο να μπουν και χτύπησαν τόσο την ίδια, όσο και μία άλλη επιβάτη.
= Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ «επιτρέπει να δοκιμάζεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων είτε στις ουρές των νοσοκομείων είτε στις ουρές του μετρό», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντας στην Κουμουνδούρου ότι «πλήττει τους πιο αδύναμους και κάνει τους φτωχούς, φτωχότερους».
= ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ. Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την ηλεκτρονική κάρτα Το υπουργείο καλεί την Αρχή να δηλώσει δημοσίως «έστω και τώρα» εάν επιτρέπει την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, με την ίδια πάντως να σημειώνει, σε ανακοίνωση, πως ουδέποτε την απαγόρευσε. Ο Σπίρτζης απαντά στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Ξαναδιαβάστε τις γνωμοδοτήσεις σας. 
= ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ. «Στο θέμα των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗ.ΣΥ και του Ποταμιού, θεωρώ ότι έγινε ένα κορυφαίο λάθος από τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη», επεσήμανε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς Γιάννης Μανιάτης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, με την ευκαιρία της προεκλογικής περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΜΑΝΧΑΤΑΝ. Μία παρέα πέντε φίλων από την Αργεντινή και μία Βελγίδα, που έκαναν αμέριμνοι ποδήλατο στην περιοχή του κάτω Μανχάταν γιορτάζοντας την αποφοίτησή τους, είναι οι έξι από τους οκτώ νεκρούς που άφησε πίσω του ο ισλαμιστής Σαϊφούλο Σαΐποφ από το Ουζμπεκιστάν, 29 ετών, οδηγός ταξί της εταιρείας Uber, ο οποίος έπεσε επάνω τους, οδηγώντας ένα φορτηγό. 
= ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες την Τετάρτη μέσα σε υποκατάστημα της αλυσίδας Walmart στην πόλη Θόρντον του Κολοράντο, ανέφερε η αστυνομία της πόλης μέσω Twitter. Η αστυνομία δεν έδωσε πληροφορίες για την κατάσταση των θυμάτων.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. «Λανθασμένη προεκλογική στρατηγική» καταλόγισε στο κόμμα του ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην αρχηγός των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υποστηρίζοντας ότι τέθηκαν ζητήματα που δεν ενδιέφεραν τόσο τους πολίτες, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη.
= ΜΑΝΧΑΤΑΝ. Δεύτερο άτομο επίσης ουζμπεκικής καταγωγής αναζητούν οι Αρχές των ΗΠΑ προκειμένου να το ανακρίνουν για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε με μικρό φορτηγό όχημα στη Νέα Υόρκη, και είχε ως αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι δώδεκα να τραυματιστούν.
= ΚΟΛΟΜΒΙΑ. Ο Ροντρίγκο Λοντόνιο ή «Τιμοσένκο», ηγέτης των ανταρτών FARC, της οργάνωσης που μετεξελίχθηκε σε πολιτικό κόμμα με βάση την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε πέρσι στην Κολομβία, θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2018.
= ΡΩΣΙΑ. Η προεκλογική εκστρατεία για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Ρωσία, δεν έχει ξεκινήσει επίσημα, αλλά ξεκίνησαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, που επικεντρώνονται προς το παρόν στο πρόσωπο της γνωστής δημοσιογράφου Ξένια Σαμπτσάκ, που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ονομάσει τον Τζερόμ Πάουελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, επόμενο πρόεδρο του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, δήλωσε πηγή ενήμερη για τις προθέσεις του Λευκού Οίκου την Τετάρτη.
= ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ. Από τον Ιανουάριο του 2018 και με το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης ουσιαστικά -και όχι τυπικά- τελειωνει το μνημόνιο τόνισε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή που συζητά το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018. Διαβεβαίωσε δε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόσθετο μέτρο για το 2018. Μιλώντας για την μεταμνημονιακή εποχή, είπε πού θα κριθεί το παιχνίδι, και αναφέρθηκε στη δημιουργία μαξιλαριού ασφαλείας ύψους 12-15 δισ. ευρώ.
= ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ. Στην ίδρυση συλλόγου με την επωνυμία «Ένωση για τον Λιγνίτη» προχωρούν ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην αλυσίδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και σε αυτό της Μεγαλόπολης. Την ιδρυτική πράξη υπογράφουν ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΤΕΝΑ, ΓΑΙΑ, ΜΕΤΕ και άλλες 25 εταιρείες, με σκοπό τη χάραξη, εκ μέρους της πολιτείας, «των ρυθμιστικών αρχών, ενός δεσμευτικού και μακροχρόνιου σχεδιασμού για τη χρησιμοποίηση του λιγνίτη».
= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Την αισιοδοξία τους για την πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι με βάση την πορεία των μεγεθών διαφαίνεται έξοδος από την μακρά περίοδο της κρίσης εξέφρασαν οι επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Γ.Χατζηνικολάου και Χρ.Μεγάλου παρουσιάζοντας την πολιτική και της πρωτοβουλίες της τράπεζας για την έμπρακτη υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Το γ' τρίμηνο η επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες έφθασε τα 2,4 δισ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Μεγάλου, με το 40% αυτών να τοποθετείται στην Πειραιώς, προτεραιότητα της οποίας αποτελεί η υποστήριξη των ΜμΕ.
= ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Θετικά έκλεισε και χθές, Τετάρτη, το Χρηματιστήριο Αθηνών, δείχνοντας διαθέσεις να δοκιμάσει σύντομα το κρίσιμο επίπεδο των 770 μονάδων, έχοντας αρωγό και την αύξηση της συναλλακτικής του δραστηριότητας. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 767,07 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,02%.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= CHAMPIONS LEAGUE. Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ ακολούθησαν το δρόμο των Μπάγερν και Παρί Σεν Ζερμέν και δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε των ομίλων εξασφάλισαν την πρόκριση στην φάση των νοκ άουτ αγώνων του Champions League. Ο ΑΠΟΕΛ παρέμεινε στη διεκδίκηση της τρίτης θέσης στον 8ο όμιλο, καθώς για δεύτερο συνεχή αγώνα υποχρέωσε την Μπορούσια Ντόρτμουντ σε ισοπαλία με 1-1, αυτή τη φορά στο «Signal Iduna Park».
= ΑΕΚ ΜΙΛΑΝ. Το κενό του Πέτρου Μάνταλου «πονοκεφαλιάζει» τον Μανόλο Χιμένεθ εν όψει της αναμέτρησης της Πέμπτης με τη Μίλαν (2/11, 20:00) για την 4η αγωνιστική του Europa League. Ο Ισπανός μίλησε αρκετά για τον άτυχο αρχηγό της Ένωσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όπου επίσης υπογράμμισε ότι η Μίλαν παραμένει μια μεγάλη ομάδα που δεν συγχωρεί τα λάθη.Ο Βιντσέντσο Μοντέλα ευχήθηκε να... κοιμηθεί η ΑΕΚ στον αγώνα του Europa League. Απαντώντας στα λόγια του Μανόλο Χιμένεθ ο οποίος χαρακτήρισε τη Μίλαν «κοιμώμενο γίγαντα» που δεν πρέπει να... ξυπνήσει την Πέμπτη, ο Ιταλός προπονητής των «ροσονέρι» είπε χαμογελώντας: «Χαίρομαι για τα καλά λόγια του προπονητή της ΑΕΚ. Εμείς ευχόμαστε να... κοιμηθεί η ΑΕΚ αύριο».
= ΓΚΑΝΑ. Αδιευκρίνιστα παραμένουν -μέχρι στιγμής- τα αίτια θανάτου του Αμπουμπακάρι Γιακούμπου. Ο εκλιπών απεβίωσε σε ηλικία 36 ετών, σε νοσοκομείο της πόλης Τέμα, που βρίσκεται στην Νότια Γκάνα, χώρα καταγωγής του άλλοτε ποδοσφαιριστή του Αγιαξ.
= ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 56 κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας, της Νέας Χαλκηδόνας, όπως και κάτοικοι γειτονικών περιοχών, αλλά και πολίτες απ' όλη την Αττική και ζητούν να ανασταλεί προσωρινά και να ακυρωθεί η οικοδομική άδειας κατασκευής (έγκριση δόμησης και άδεια δόμησης) του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: