Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 14/11/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΣΥΜΗ. "Τέτοιο καιρικό φαινόμενο δεν έχουμε ξαναδεί. Εύχομαι να μην υπάρχει κάποιο θύμα" ανέφερε ο δήμαρχος, μιλώντας για "τεράστια καταστροφή" Περισσότερα από 10 ΙΧ αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα στο νησί της Σύμης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν για περίπου τρεις ώρες στην περιοχή, ανέφερε  ο δήμαρχος της Σύμης Λευτέρης Παπακολοδούκας.
 Αυτή τη στιγμή το νησί είναι χωρίς ρεύμα, ενώ ανέφερε ότι άλλα 30 ΙΧ αυτοκίνητα λόγω των ορμητικών νερών έχουν παρασυρθεί σε διαφορετικά σημεία του νησιού.
= ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ, Το μέρισμα από την δημοσιονομική υπεραπόδοση που πέτυχε η κυβέρνηση θα είναι για φέτος ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπερδιπλάσιο δηλαδή, σε σχέση με πέρυσι, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας με διάγγελμά του. Τά 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας.Τα 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.  Η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου. Τέλος, από το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. 
= Ν.Δ. Ο πρωθυπουργός των φόρων Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει 700.000.000 ευρώ από τα 14,5 δισ. ευρώ που έχει υφαρπάξει από τους Έλληνες, γονατίζοντας την μεσαία τάξη και κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους, αναφέρει η ΝΔ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα. Είχε, μάλιστα, το θράσος να παρουσιάσει ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους που έχει ήδη επιδικάσει υπέρ τους η Δικαιοσύνη και να υποσχεθεί μπόνους στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. λόγω της αποτυχίας του να την εξυγιάνει.
= Η ΤΡΙΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΘετικά αποτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εφαρμογή του προγράμματος του ESM από την Ελλάδα, με βάση την έκθεσή της σχετικά με τον απολογισμό της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.«Κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος παραμένει η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, καθώς και η πλήρης δέσμευση και οικειοποίησή τους από όλα τα τμήματα της ελληνικής διοίκησης», υπογραμμίζει η Επιτροπή και προσθέτει: «Η Ελλάδα πρέπει να βασιστεί στις τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, για να εδραιώσει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη και να προωθήσει ένα θετικό επενδυτικό κλίμα.
= ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ. Το δημόσιο θα βγει ωφελημένο και οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα εξισορροπήσουν τη νέα επιβάρυνση για τη στήριξη του ταμείου των δημοσιογράφων, ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς καλώντας σήμερα τα κόμματα να ψηφίσουν την τροπολογία για τη μείωση του συντελεστή του ειδικού φόρου διαφήμισης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο Νίκος Παππάς κάλεσε όλες τις πτέρυγες να στηρίξουν την «μετάβαση των σταθμών στη βιωσιμότητα», το πέρασμα του Τύπου σε μια νέα φάση, που θα χαρακτηρίζεται από τη ρύθμιση, την απασχόληση και την δίκαιη φορολόγηση - και προανήγγειλε ότι ανοίγει διάλογος για την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης σε όλο το χώρο των μέσων ενημέρωσης.
= ΚΥΠΡΟΣ. Είκοσι μέρες , πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθούν στα κατεχόμενα «βουλευτικές εκλογές», ύστερα από ομόφωνη απόφαση της «βουλής» του καθεστώτος. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση «έκπληξη» από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) στον πρόεδρο του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, Φικρί Τορός να κατέλθει υποψήφιος στην περιοχή της Κερύνειας.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΙΡΑΝ. Οι αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα ότι τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό της Κυριακής, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 450 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από επτά χιλιάδες άλλοι.
= ΑΓΓΛΙΑ. Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή της θα διατηρήσει τη δέσμευσή της να προστατέψει την Ευρώπη έπειτα από το Brexit, κατηγορώντας τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα και παρεμβάσεις σε εκλογές.
= ΙΡΑΝ. Το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του που είχε υπογράψει με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) η οποία δόθηκε την Δευτέρα στη δημοσιότητα.
= ΗΠΑ. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ κάλεσε την Δευτέρα τον υποψήφιο του κόμματος στην Αλαμπάμα, τον Ρόι Μουρ, να αποχωρήσει από την κούρσα μετά τις καταγγελίες ότι επιχείρησε να αποπλανήσει μια 14χρονη πριν από δεκαετίες.
= ΣΥΡΙΑ. Σε τουλάχιστον 53 ανέρχονται οι άμαχοι που σκοτώθηκαν την Δευτέρα σε αεροπορικές επιδρομές ενάντια σε μια αγορά, σε περιοχή στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Νωρίτερα, η ΜΚΟ είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 21 νεκρούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΔΕΝΔΙΑΣ. Για αντιθεσμική πρακτική που «παραπέμπει σε πολιτεύματα άλλου είδους», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το διάγγελμα σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, εστιάζοντας την έντονη κριτική του στο ότι δεν είχε ενημερωθεί προηγουμένως η Βουλή. Πρόσθεσε δε ότι ο Αλ.Τσίπρας άδειασε με αυτόν τον τρόπο και τον υπουργό Οικονομικών. Απαντώντας ο Ευ.Τσακαλωτος χαρακτήρισε υπερβολική την τοποθέτηση του κ. Δένδια.
= ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ. «Ισορροπημένο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, το οποίο ψηφίζεται αύριο, Τρίτη, ο Ευ.Τσακαλώτος. «Προσπαθεί να ρυθμίσει τα θέματα των Vlt's και θα φέρει μεγάλα έσοδα για το κράτος το 2018, ακόμα περισσότερα το 2019 και το 2020, ενώ θα δημιουργήσει και τις συνθήκες να μειωθεί ο παράνομος τζόγος» είπε. Ενημέρωσε δε την Ολομέλεια ότι αύριο πρόκειται να δοθεί στην διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα καζίνο.
= ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ. «Ματαιοπονεί ο κ. Τσίπρας αν νομίζει ότι με τα αντίδωρα από τα λάφυρα της σκληρής φορολογίας, θα κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φ.Γεννηματά, σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα. Η κυβέρνηση αντί να μοιράζει προεκλογικούς μποναμάδες με μια πολιτική «μαυρογιαλουρισμού» 
= ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ. Θα έπρεπε να βρει τρόπους να ενισχύσει την πραγματική οικονομία, τονίζει ο Ν.Ανδρουλάκης. 
= ΔΗΜΑΡ. Η εκτεταμένη φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με ετήσια εφάπαξ «φιλανθρωπία» από ένα μέρισμα συσσωρευμένο με τον πιο σκληρό και αντικοινωνικό τρόπο αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.
= ΚΚΕ. «Τη στιγμή που η κυβέρνηση προετοιμάζει νέο γύρο αντιλαϊκών προαπαιτουμένων, τσακίζει και τα τελευταία προνοιακά επιδόματα, φέρνει στη Βουλή ένα προϋπολογισμό φοροληστείας, εγκαινιάζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λαϊκών περιουσιών, ενώ βάζει στο στόχαστρο πιο αποφασιστικά ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία, οι βραδινές εμφανίσεις του κ. Τσίπρα, για να μοιράσει κοινωνικά μερίσματα από το πλεόνασμα φτώχειας του ελληνικού λαού, μόνο ως ωμή και ξεδιάντροπη προπαγάνδα μπορούν να εκληφθούν», αναφέρεται σε σχόλιο του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΙΤΑΛΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑ 0-0. Eκτός Μουντιάλ έμεινε η Ιταλία των τεσσάρων παγκόσμιων τίτλων, καθώς το εμπόδιο της Σουηδίας αποδειχθηκε απροσπέλαστο στα μπαράζ για τους «ατζούρι», που θα υπέστησαν ιστορικό κάζο και θα απουσιάσουν από την τελική φάση της διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια.Πιο συγκεκριμένα, οι Σκανδιναβοί άντεξαν στο σφυροκόπημα των Ιταλών, στον μεταξύ τους επαναληπτικό, που διεξήχθη τη Δευτέρα στο «Σαν Σίρο» και, κρατώντας τους στο μηδέν (0-0), κατάφεραν να πάρουν αυτοί το εισιτήριο για το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο (είχαν νικήσει 1-0 στο πρώτο ματς).
= ΠΑΟ. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ξεκίνησαν σήμερα την προετοιμασία τους για το ντέρμπι με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο και το νέο πρόβλημα για τον Μαρίνο Ουζουνίδη «ακούει» στο όνομα του Κουρμπέλη.
= ΣΚΙΜΠΕ. Το παιγνίδι κόντρα στην Κροατία δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Περισσότερο ενδιαφέρον έχει να δούμε κάτι άλλο, δηλαδή αν πρέπει ή δεν πρέπει να μείνει ο Μίκαελ Σκίμπε. Τη βεβαιότητά του πως θα παραμείνει στον πάγκο της εθνικής μας ομάδας, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Κροατία, ο Μίκαελ Σκίμπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: