Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 13/11/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ. Στις 12 τα μεσάνυχτα ήταν σαφές ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι υπόθεση της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη, οι οποίοι ξεχώρισαν από τους συνυποψηφίους τους και ετοιμάζονται για τη μεταξύ τους αναμέτρηση  για την εκλογή στην ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.
 Μετά την της καταμέτρησης τού 70% των ψήφων η Φ. Γεννηματά προηγείται με 42,76% και ο Ν.Ανδρουλάκης ακολουθεί με 25,38% Γ. Καμίνης 12,06%, Σ. Θεοδωράκης 6,3%, Γ. Μανιάτης 3,35%, Γ. Ραγκούσης 1,9%. Όλοι οι συνυποψήφιοι της κ. Γεννηματά, πλην του Ν. Ανδρουλάκη που αναμένει τα τελικά αποτελέσματα, επικοινώνησαν με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να την συγχαρούν για την καθαρή νίκη της.Τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης.
= Ο
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ. Σήμερα γιορτάζει ο αθλητισμός, γιορτάζει ο τουρισμός, σήμερα γιορτάζει η Ελλάδα» δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αμέσως μετά τον τερματισμό της διαδρομής των 5000 μ. του σημερινού Μαραθωνίου, γεγονός για το οποίο όπως σημείωσε, ένιωσε πολύ υπερήφανη.Είμαστε πολύ περήφανοι, υπογράμμισε η υπουργός, για την παγκόσμια ακτινοβολία της πατρίδας μας τη χώρα όπου γεννήθηκαν οι ολυμπιακοί αγώνες και ο Μαραθώνιος. Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «όνειρο ζωής για πάρα πολλούς να έρθουν να τρέξουν στον αυθεντικό Μαραθώνιο» και συνεχάρη τους διοργανωτές και τον ΣΕΓΑΣ «για την εξαιρετική διοργάνωση».
= ΛΕΣΒΟΣ. Απίστευτο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής στο εθνικό οδικό δίκτυο Μυτιλήνης - Καλλονής,  με τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες ηλικιωμένος κτηνοτρόφος μαζί με 55χρονο βοηθό του μετακινούσαν το κοπάδι των προβάτων τους, διασχίζοντας δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα διερχόμενο Ι.Χ. που εκινείτο στον ίδιο δρόμο να πέσει επάνω στο κοπάδι και στον 55χρονο κτηνοτρόφο που το κατηύθυνε. Το Ι.Χ. επίσης συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση.
= ΚΑΙΡΟΣ. Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για τις επόμενες μέρες εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προειδοποιώντας για κακοκαιρία διαρκείας. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα ξημερώματα της Δευτέρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλάζι. Η κακοκαιρία «Ευρυδίκη» συγκεκριμένα θα προκαλέσει νέο κύμα γενικευμένης κακοκαιρίας, που θα επηρεάσει όλη τη χώρα μτο πενθήμερο Δευτέρας 13/11-Παρασκευής 17/11.
= ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ. «Μια επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα, για συναντήσεις με τους κ. Παυλόπουλο και Τσίπρα, σίγουρα δεν μπορεί παρά να είναι μια εξέλιξη που δύναται να βοηθήσει στη βελτίωση του κλίματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ζητούμενο, βεβαίως, δεν είναι απλώς η βελτίωση του κλίματος, αλλά η ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών», αναφέρει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής». 
= ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί στο Στρασβούργο, καθώς την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στις 19:00, θα μιλήσει στη Συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
= ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ. Όσο ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης θα ψάχνουν να βρουν τις «διαφορές» τους στα paradise papers ο ένας και στα saudarabian papers ο άλλος, για να μπορούν πιο άνετα μαζί να ψηφίζουν μνημόνια και νόμους που τσακίζουν το λαό μας, για να απαλλάσσουν από φόρους τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους, για να ληστεύουν το λαό, όσο θα αφαιμάζουν το λαϊκό εισόδημα, τους μισθούς και τις συντάξεις, εναλλάξ πότε ο ένας και πότε ο άλλος, τόσο κι εμείς θα οργανώνουμε τη σημερινή πάλη της εργατικής τάξης για τα δικαιώματα της, μέχρι την τελική ανατροπή όλων αυτών και του σάπιου καπιταλιστικού συστήματός τους. 
ΚΟΣΜΟΣ
=ΙΡΑΝ ΣΕΙΣΜΟΣ 7,3 Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού 7,3 βαθμών που έπληξε την Κυριακή περιοχές κοντά στα σύνορα του Ιράκ και του Ιράν αυξήθηκε σε τουλάχιστον 129 στην επικράτεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μεταδίδουν ιρανικά ΜΜΕ επικαλούμενα το υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 32 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της κουρδικής πόλης Halabja του Β. Ιράκ, 89χλμ νοτιοανατολικά από την πόλη Σουλεϊμανίγια,  περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 19 χιλιόμετρ
= ΛΙΒΑΝΟΣ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ελπίζει ότι ο Σάαντ αλ Χαρίρι, ο οποίος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα από τη Σαουδική Αραβία την παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού του Λιβάνου, θα επιστρέψει στη Βηρυτό «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
= ΛΙΒΥΗ. Είκοσι οκτώ πτώματα με τραύματα από σφαίρες και σημάδια από βασανιστήρια βρέθηκαν το Σάββατο σε περιοχή δυτικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, όπου το τελευταίο διάστημα είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων, γνωστοποίησε λιβυκή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
= ΣΛΟΒΕΝΙΑ. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ, επικράτησε, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία έναντι του αντιπάλου του Μάριαν Σάρετς, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που σηματοδοτήθηκε από τα υψηλά ποσοστά αποχής, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
= ΕΞΑΓΩΓΕΣ. Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Ινδία ύψους 2,7% (από 10,6% το 2015) σημειώθηκε το 2016 και ταυτόχρονη αύξηση των ινδικών εξαγωγών προς τη χώρα μας ύψους 4,3% (από μείωση -11,8% το 2015).
= ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ.«Το κυρίαρχο ζήτημα που προκύπτει για εμένα δεν είναι οι παράνομες πράξεις φοροδιαφυγής, που σίγουρα είναι πολλές και σημαντικές, αλλά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσό από όλα αυτά τα δισεκατομμύρια βρίσκεται εκεί νόμιμα. ‘Αρα, ο κυνισμός των κυρίαρχων τάξεων και των κομμάτων που τις υποστηρίζουν, είναι ότι έχουν χτίσει ένα σύστημα όπου οι πλούσιοι έχουν την απόλυτη προστασία από το θεσμικό πλαίσιο, μπορούν νομίμως να εξαιρεθούν από τη φορολογία και λειτουργούν με διαφορετικούς κανόνες από τους υπόλοιπους. Αυτό είναι που πρέπει να ξέρουν οι μεσαίες τάξεις: ότι έχουμε υψηλότερη φορολογία, αλλά λιγότερα νοσοκομεία και σχολεία, ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος. Οπότε, όταν ακούν οι μεσαίες τάξεις την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και τα αντίστοιχα κόμματα παγκοσμίως, να λένε ότι οι μεσαίες τάξεις υποφέρουν από την υπερφορολόγηση, ή από το σπάταλο κράτος, πρέπει να ξέρουν ότι η υποκρισία πάει σύννεφο» 
= ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ. Μπορεί η διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων από τα περίφημα «Panama Papers» έως τα σημερινά «Paradise Papers», να αποκαλύπτουν ορισμένα από τα μυστικά του κόσμου των offshore, εντούτοις κοινός τόπος είναι πως οι πλούσιοι αυτού του κόσμου έχουν «κρυμμένα» σε φορολογικούς παραδείσους μέρος του πλούτου τους.
= ΗΠΑ. Οι προεκλογικές του υποσχέσεις περί θεαματικής μείωσης των εταιρικών φόρων και άλλων φιλικών προς το επιχειρείν μέτρων μπορεί ακόμα να μην έχουν ακόμα εκπληρωθεί – και άλλα νομοθετήματα, άλλωστε, μεταξύ των οποίων και η ανατροπή του Obamacare, έχουν «κολλήσει» επειδή δεν τα εγκρίνουν ούτε οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές.
= ΕΦΚΑ. Λιγότερες από 100.000 συντάξεις απομένουν να αποδοθούν σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο που έκανε λόγο για υπερπροσπάθεια που καταβλήθηκε από το υπουργείο. Ακόμη τόνισε ότι ο ΕΦΚΑ παρουσίασε πλεόνασμα πολλών εκατομμυρίων τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τον εξορθολογισμό και την σωστή διαχείριση που έχει επέλθει στον νεοσύστατο οργανισμό.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΕΘΝΙΚΗ. Με ψηλά το κεφάλι αποκλείστηκε η Εθνική Ελλάδας από τα πλέι οφ των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έβγαλε πολύ πάθος απέναντι στην Κροατία και πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση, σε αντίθεση με τον αγώνα στο Ζάγκρεμπ. Το τελικό 0-0, με συνδυασμό την ήττα με 4-1 στον πρώτο αγώνα έδωσαν την πρόκριση στους Κροάτες.Υ
= ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ. Υπόθεση… Κενυατών ήταν ο 35ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας με τον Σάμουελ Καλαλέι να κόβει πρώτος το νήμα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Ο Κενυάτης δρομέας είναι ο μεγάλος νικητής της μαραθώνιας διαδρομής, καθώς κάλυψε την απόσταση των 42.195 μέτρων από τον Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο σε χρόνο 02:12:17. Δεύτερος τερμάτισε ο συμπατριώτης του Λούκα Ρότιτς με χρόνο 02:14:18 και τρίτος ο επίσης Κενυάτης Γιέγκο Κίπτο με χρόνο 02:16:08. Μάλιστα, από την αφρικανική χώρα ήταν και οι επόμενοι δύο δρομείς, μια και 4ος μπήκε στο Καλλιμάρμαρο ο Τζον Κομέν με χρόνο 02:16:26 και 5ος ο Έβανς Μπίβοτ με 02:16:36.
= ΕΛΒΕΤΙΑ. Την πρόκρισή της στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου πανηγύρισε η Ελβετία. Οι παίκτες του Πέτκοβιτς παραχώρησαν λευκή ισοπαλία (0-0) στην Βόρειο Ιρλανδία και σε συνδυασμό με την εκτός έδρας νίκη με 1-0 πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο.
= ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ. Μετά την αποπομπή του Γιώργου Παράσχου και το μεταβατικό στάδιο με τον υπηρεσιακό τεχνικό Νίκο Μαναρώλη, ο Πλατανιάς ανακοίνωσε την πρόσληψη του προπονητή Χοσέ Μάνουελ Ρόκα. Η συμφωνία έχει ισχύ μέχρι το τέλος της περιόδου με τον Ισπανός κόουτς να επιστρέφει στη Super League δύο χρόνια μετά το διαζύγιο του με τον Πανθρακικό.
= ΑΕΚ. Μεγάλη ένταση φαίνεται πως υπήρξε κατά το φιλικό της ΑΕΚ με την Τσουκαρίτσκι στα Σπάτα, την Πέμπτη, με πρωταγωνιστές τον Μανόλο Χιμένεθ και τον Ογκνιέν Βράνιες! Όπως αναφέρουν Μέσα της Σερβίας ο στόπερ της Ένωσης επιτέθηκε φραστικά στον προπονητή του και κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του, όταν ο τελευταίος τον αντικατέστησε μετά… παρατηρήσεων, λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση του εν λόγω φιλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: