Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Η Μονοδρόμηση τής Καραμπατζάκη... Η απάντηση τής Ευρωπαικής Επιτροπής... Η δήλωση Μπέου

Η μονοδρόμηση της οδού Καραμπατζάκη, με το ξήλωμα 15 δέντρων για τα οποία η Διεύθυνση Πρασίνου τονίζει πως είναι δύσκολο να μεταφυτευτούν, διχάζει για μια ακόμη φορά. Οι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν μέχρι και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος για την καταστρατήγηση του προγράμματος LIFE , μέσω του οποίου χρηματοδοτήθηκε η ανάπλαση και ξεκαθαρίστηκε πως καμία μεταβολή δεν μπορεί να γίνει χωρίς άδεια.
 Χθες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφασίστηκε η …μεταφορά των δέντρων εν μέσω αντιδράσεων.
Συγκεκριμένα, η μονοδρόμηση της Καραμπατζάκη καταργεί το πράσινο και «ξηλώνει» ακακίες και δαμασκηνιές. Η Διεύθυνση Πρασίνου ξεκαθάρισε πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η μεταφύτευση 15 δέντρων, ωστόσο η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής προχώρησε στη σχετική απόφαση.
Οι κάτοικοι της οδού Καραμπατζάκη που αντιδρούν στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, στην Εθνική Αρχή για τη Δράση και το Κλίμα, στην Εθνική Αρχή για το Περιβάλλον, στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να λάβει ο Δήμος Βόλου για να προχωρήσει σε αλλαγές στην Καραμπατζάκη. Η επιτροπή παρακολούθηση του LIFE απάντησε στις προσφυγές που της κατατέθηκαν για τη μονοδρόμηση της Καραμπατζάκη πως σε οποιαδήποτε μεταβολή τα χρήματα με το οποίο χρηματοδοτήθηκε το έργο της ανάπλασης θα διεκδικηθούν από τον Δήμο Βόλου.
«Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1973/92 του συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992 σχετικά με τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μέσου για το περιβάλλον (LΙFΕ) προβλέπει στο άρθρο 11, παράγραφος 1 ότι «H Επιτροπή μπορεί να μειώσει, να αναστείλει ή να ανακτήσει το ποσό της χρηματοδοτικής ενίσχυσης υπέρ μιας δράσης εάν διαπιστώσει κατάχρηση ή εάν προκύψει ότι, χωρίς να έχει ζητηθεί η έγκριση της Επιτροπής, η δράση έχει υποστεί σημαντική τροποποίηση ασυμβίβαστη με το είδος ή με τις προϋποθέσεις εφαρμογής της εν λόγω δράσης». Το σχετικό άρθρο δεν προβλέπει ελάχιστη χρονική περίοδο ισχύος. Επίσης, μεταγενέστεροι κανονισμοί LIFE περιέχουν αντίστοιχες προβλέψεις (π.χ. Κανονισμός LIFE II 1404/96, άρθρο 7).
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο Δήμος Βόλου θα πρέπει να ζητήσει την έγκριση της ΕΕ αποστέλλοντας σχετικό ερώτημα που να συνοδεύεται από ολοκληρωμένο φάκελο έργου τροποποιήσεων που να αποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα του έργου LIFE93 ENV/GR/004518 δεν θα υποστούν σημαντική τροποποίηση ασυμβίβαστη με το είδος του).

ΜΠΕΟΣ
Με αφορμή την προσφυγή μιας χούφτας προνομιούχων, για τη διάνοιξη της Καραμπατζάκη, που θεωρούν τους εαυτούς τους μέλη μιας ελιτ και πολίτες πρώτης κατηγορίας σε σχέση με τους υπολοίπους, τους οποίους προφανώς τους θεωρούν πλέμπα, διαπιστώνω, πιστέψτε με όχι με ευχαρίστηση, ότι επιβεβαιώνομαι και δικαιώνομαι.
Οι άνθρωποι αυτοί, ευνοούμενοι κάποιων καθεστώτων και καταστάσεων, πέτυχαν να κάνουν το τμήμα αυτό προσωπική τους αυλή και ιδιωτικό πάρκινγκ, την ίδια ώρα που η πόλη στενάζει από το κυκλοφοριακό και χιλιάδες άλλων πολιτών ταλαιπωρούνται, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει διέξοδος. Και τώρα που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη τόσο αναγκαία, ζωτική αυτή παρέμβαση, και να δώσουμε λύση άρχισαν τις προσφυγές.
Τους κάνω γνωστό ότι και στο FBI να προσφύγουν το έργο θα γίνει. Γιατί είναι αναγκαίο, το χρειάζεται η πόλη, θα λειτουργήσει υπέρ της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών και όχι υπέρ των ιδιοτελών μικροσυμφερόντων ελαχίστων. Η εποχή των προνομίων, της παρεούλας της εξουσίας και της σκοτινής υπανάπτυξης, πέρασε ανεπιστρεπτί. Τίποτα και κανείς δεν είναι υπεράνω της πόλης και της κοινωνίας, ας το πάρουν απόφαση.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

να γινει δρομος καιρος ειναι !!!

Ανώνυμος είπε...

πρόσεξε μήν κλάσει ό Μπέος καί δέν τήν ρουφίξεις

Ανώνυμος είπε...

Κλανει και ρουφανε ,ανθρωπακια