Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 4/10/2017.

ΕΛΛΑΔΑ

- ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Σε μια «συμβιβαστική» λύση για το Ελληνικό, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που είχε διάρκεια περίπου εννέα ώρες, κατέληξαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Το ΚΑΣ με ψήφους 15 προς έναν κήρυξε 280 στρέμματα του Ελληνικού ως αρχαιολογικό χώρο. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε επί των δύο προτάσεων καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης απερρίφθη. Στα 280 στρέμματα που κηρύχθηκαν ως αρχαιολογικός χώρος δεν υπάρχουν περιορισμοί δόμησης.
= ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.  «Το 72% των προβλημάτων υγείας των γυναικών που βρίσκονται στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε ή δεν αντιμετωπίστηκε καθόλου»  Όπως καταγγέλουν στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα οι Γιατροί του Κόσμου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας «λαμβάνουν μέτρια ή καθόλου ιατρική φροντίδα για τα περισσότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν» ενώ διευκρινίζουν ότι «μόνο οι μισές έγκυες γυναίκες έχουν πρόσβαση σε είδη μητρικής φροντίδας».
= ΠΑΤΡΑ. Απαγχονισμένος στην Δυτική προβλήτα του Αντιρρίου και πιο συγκεκριμένα κάτω από την γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» βρέθηκε ένας 23χρονος άνδρας λίγα λεπτά πριν από τις 10 το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν φοιτητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας με καταγωγή από την Χαλκίδα.
= ΑΠΑΓΩΓΗ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ. Προθεσμία για να απολογηθούν το ερχόμενο Σάββατο, έλαβαν οι συλληφθέντες για την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη. Οι συλληφθέντες, πέρασαν το απόγευμα της Τρίτης κάτω από δρακόντια μέτρα ασφαλείας το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου και βρέθηκαν για πρώτη φορά μπροστά τον Εισαγγελέα Ηρακλείου. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι βαρύτατες, ενώ οι περισσότεροι σύμφωνα με πληροφορίες, αρνούνταν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αναλαμβάνουν μερίδιο ευθυνών και εμπλοκής στην πολύκροτη υπόθεση.
= ΚΑΜΜΕΝΟΣ. Εξηγήσεις σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του ξενοδοχείου όπου διέμενε στο Λονδίνο έδωσε στη Βουλή την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έπειτα από παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου που κάλεσε τον να απαντήσει στο ερώτημα: «Είπατε αλήθεια ή ψέματα την περασμένη Δευτέρα στην Ολομέλεια για τον τρόπο που πληρώσατε την δαπάνη σας;».
= ΚΟΥΒΕΛΗΣ. Ο επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο περιθώριο πολιτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ότι ένας πολιτικός χώρος πρέπει να ορίζεται με ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα και με συγκεκριμένη πολιτική πρόταση και πρόσθεσε εμφατικά ότι η κεντροαριστερά θα πρέπει να βρίσκεται απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό. 
= ΣΥΡΙΖΑ. «Η παραπομπή στη Δικαιοσύνη του πρώην νομάρχη και δήμαρχου Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη, ενός ακόμα “άριστου” της Νέας Δημοκρατίας, για υπόθεση διασπάθισης κονδυλίων του δημοσίου, έρχεται να προστεθεί στη μακρά αλυσίδα των περιστατικών διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται στελέχη του κόμματος του Κυρ. Μητσοτάκη» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
= ΓΚΛΕΤΣΟΣ. Παράκληση προς τους αρμοδίους για να κάνουν τα στραβά μάτια στη χρησιμοποίηση αλλοδαπών εργαζομένων στα χωράφια της Ανατολικής Φθιώτιδας, απευθύνει ο Δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος. Μάλιστα αιτιολογεί το αίτημά του λέγοντας ότι οι παραγωγοί έχουν πολλά έξοδα και πρέπει να χρησιμοποιήσουν αλλοδαπούς εργάτες για να μαζέψουν τις ελιές.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ. Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην Καταλονία, δύο 24ωρα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα τους κεντρικούς δρόμους της Βαρκελώνης, ενώ σε όλη την Καταλονία κηρύχθηκε γενική απεργία με βασικό αίτημα την ανεξαρτησία από την Ισπανία.
= ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ. Περισσότεροι από 58 είναι οι νεκροί από την ένοπλη επίθεση στο Λας Βέγκας, ανακοίνωσε ο σερίφης της πόλης από την ένοπλη επίθεση στο Λας Βέγκας στη διάρκεια υπαίθριας συναυλίας country, σύμφωνα με εκπρόσωπο νοσοκομείου της πόλης. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας ύποπτος ως δράστης σκοτώθηκε και ότι πιστεύεται ότι δεν υπάρχουν «άλλοι ένοπλοι ύποπτοι στην περιοχή της συναυλίας».
= ΓΑΛΛΙΑ. Η Γαλλική Βούλη ψήφισε έναν νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, που διευρύνει τις αρμόδιοτητες του υπουργείου Εσωτερικών και της αστυνομίας, όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Ο νέος νόμος έγινε δεκτός με αντιδράσεις από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες αναφέρουν ότι με αυτόν «καταπατούνται οι ελευθερίες των πολιτών»
= ΤΡΑΜΠ. Για να δείξει το καλό του πρόσωπο πήγε ο Ντόναλντ Τραμπ με τη Μελάνια στο Πουέρτο Ρίκο και να προσφέρει ανακούφιση στους πληγέντες από τον καταστροφικό τυφώνα «Μαρία», αλλά κατάφερε ακριβώς το αντίθετο. Αρχικά επισκέφθηκε ένα κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, όπου άρχισε να πετάει χαρτιά υγείας στο πλήθος, Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο καταστροφική. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι το κόστος των καταστροφών στο νησί έβγαλαν τον αμερικανικό προϋπολογισμό εκτός και πως είναι τυχεροί οι πληγέντες, επειδή ο τυφώνας «Κατρίνα» ήταν πιο δυνατός.
= ΛΙΒΥΗ. Τη Λιβύη επισκέπτεται ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σήκωσε θύελλα αντιδράσεων όταν μίλησε απαξιωτικά για όσους σκοτώθηκαν πολεμώντας το Ισλαμικό Κράτος.«Υπάρχει μία ομάδα Βρετανών επιχειρηματιών, υπέροχων τύπων, που θέλουν να επενδύσουν στη Σύρτη, στην ακτή, κοντά στο μέρος που εκτελέστηκε ο Καντάφι. Έχουν πραγματικά ένα λαμπρό όραμα να μετατρέψουν τη Σύρτη, με τη βοήθεια των δημοτικών αρχών, στο επόμενο Ντουμπάι. Το μόνο που πρέπει να κάνουν εκείνοι είναι να καθαρίσουν την πόλη από τα πτώματα», ήταν τα λόγια του και όλοι έμειναν με το στόμα ανοικτό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. «Τελευταίο προϋπολογισμό των προγραμμάτων» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2018 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης καταθέτοντας το προσχέδιό του στον πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτση. Για το 2017 το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού εκτιμά σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου του 1,75%. Η υπέρβαση αυτή επιτρέπει εφάπαξ δαπάνη με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και επιδίωξη τη στοχευμένη στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών.
= ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα για δεύτερη ημέρα στις ασιατικές αγορές, καθώς η υπερπροσφορά του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές φαίνεται πως συνεχίζεται. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 14 σεντς ή 0,3% στα 50,44 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 19 σεντς ή 0,3% στα 55,93 δολάρια το βαρέλι.
= ΤΡΑΠΕΖΕΣ. «Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται πολύ ασφαλείς με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό κεφαλαίων από τις περισσότερες τράπεζες στην Ευρώπη. Ο μέσος όρος είναι στο 17%. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο και οι καταθέσεις έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες».Τα παραπάνω σημείωσε σε δηλώσεις του από τη Λάρισα ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου
= ΚΛΙΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Σταθερή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και μεγάλη άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής  δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, που καταγράφονται στις έρευνες ανεξάρτητων φορέων όπως το ΙΟΒΕ και η Markit. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, η οποία αποτελεί κινητήρια δύναμη για την αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής και της απασχόλησης.
= ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Επενδυτικό πακέτο ύψους 222 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, με σκοπό να στηρίξει τη μετάβαση της ΕΕ προς ένα βιώσιμο μέλλον με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE, ενέκρινε η Κομισιόν. Σημειώνεται, πως η ενωσιακή χρηματοδότηση θα κινητοποιήσει επιπλέον επενδύσεις, με αποτέλεσμα να χορηγηθούν συνολικά 379 εκατ. ευρώ σε 139 νέα έργα σε 20 κράτη μέλη.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΕΘΝΙΚΗ. Σε ρυθμούς προκριματικών Μουντιάλ μπήκαν εκ νέου οι ποδοσφαιριστές της Εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου. Οι διεθνείς παίκτες του Σκίμπε συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και ξεκίνησαν προετοιμασία για τον αγώνα του Σαββάτου με την Κύπρο, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα μας θέλει νίκη πάση θυσία στο εν λόγω ματς, προκειμένου να μην χάσει τις ελπίδες της για τη δεύτερη θέση του ομίλου της.
= ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ. Στο Κισινάου αφίχθη η αποστολή της εθνικής ομάδας για το παιχνίδι με τη Μολδαβία, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη (5/10), στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2017-2019. Ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός, Αντώνης Νικοπολίδης προχώρησε σε μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής με τον Τάσο Χατζηγιοβάννη να συγκαταλέγεται μεταξύ των εκλεκτών του αντί του Δημήτρη Λημνιού. Στην συνέχεια, η Εθνική Ελπίδων θα «πετάξει» για την Ιταλία, όπου την Τρίτη (10/10) θα παίξει κόντρα στην εθνική του Σαν Μαρίνο.
= ΛΑΡΙΣΑ. Μεγάλο συλλαλητήριο οπαδών της ΑΕΛ με κεντρικό αίτημα τη φυγή από τη θεσσαλική ΠΑΕ αλλά και την πόλη του μεγαλομετόχου, Αλέξη Κούγια, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Λάρισας. Οι οπαδοί των «βυσσινί» που συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Ταχυδρομείου, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα που υπήρξε από τις προηγούμενες μέρες μέσω του facebook, έκαναν στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: