Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 28/10/2017

ΕΛΛΑΔΑ
= 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Εκείνη την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου η Αθήνα ξύπναγε μουδιασμένη. Κάτι ψιθυριζόταν στα τραμ και στα καφενεία με τα αγουροξυπνημένα πρόσωπα. Τα παραρτήματα των εφημερίδων με έκτακτες εκδόσεις ανακοίνωναν το γεγονός. Η Ελλάδα ήταν σε πόλεμο. Επιστράτευση. Τα παλληκαράκια στου Ρουφ και από εκεί στα τρένα. Πάνω στο Καλπάκι τα πολυβόλα SKODA του ελληνικού στρατού «φτιούσαν μέταλλο», όπως θα έλεγε και ο Βάρναλης.
Μια φούχτα φαντάροι και μία παλάμη συνταγματάρχες, ψυχωμένοι άνθρωποι, κάποιοι νεαροί ανθυπολοχαγοί έγραφαν ιστορία χωρίς να το ξέρουν. Οι Ιταλοί απόρησαν. Καθηλώθηκαν. Τρόμαξαν. Στην Αθήνα, στο Επιτελείο δεν το πίστευαν. Κάτι έγινε εκεί πάνω, στις δυτικές πλαγιές της Πίνδου. Η «Γραμμή» δεν έσπασε, ο στρατός δεν τράπηκε σε φυγή, τα φαντάρια παρέμεναν στα ορύγματα, τα πολυβόλα ξερνούσαν συνεχώς, αλλά πύρωναν τα άτιμα. Κάπως έτσι άρχισε η ανατροπή.
= ΒΟΥΛΗ. Χωρίς μίζες, χωρίς μεσάζοντες και για πρώτη φορά χωρίς αντισταθμιστικά ωφελήματα θα γίνει η αναβάθμιση των F-16, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη. Όμως η συζήτηση είχε και πολιτικό περιεχόμενο με τον πρωθυπουργό να επικρίνει την αντιπολίτευση της ΝΔ που βασίζεται στα fake news. Μάλιστα ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για την περίοδο Σημίτη λέγοντας πως «όταν κάποιοι μας έβαζαν με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ κάποιοι στην Ευρώπη έκαναν τα στραβά μάτια γιατί τότε υπήρχαν οι αγορές του αιώνα και μας έδιναν και δάνεια από τις τράπεζές τους. 
= ΚΑΜΜΕΝΟΣ. Για οποιαδήποτε λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα πρέπει να υπάρχει απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, την οποία θα εγκρίνει ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα, είπε ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος στην ομιλία του κατά την τελετή βράβευσής του από το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ιδρυμα Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Ολυμπιακό Μουσείο.
= ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ. «Εχει ή δεν έχει άποψη η κυβέρνηση για τις εξελίξεις στην Ισπανία; δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος.
= ΚΥΠΡΟΣ. Η Κυπριακή Δημοκρατία τάχθηκε κατά της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας της Καταλονίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών
= ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ. Επιστολή προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ότι αρχίζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό, έστειλε ο Όμιλος Σπανόπουλου, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση του το υπουργείο Ναυτιλίας.
= ΣΩΡΑΣ. Ο Σώρρας που αναζητείται από τις αρχές εδώ και πολλούς μήνες, αναφέρει στο μήνυμα του ότι έχει αλλάξει στην όψη «όχι με πλαστική χειρουργική» και κάθε δεύτερη, τρίτη μέρα πηγαίνει βόλτα στο Βασιλικό Κήπο και χαιρετάει τους αστυνομικούς.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ. Στις 15:27 ακριβώς το απομεσήμερο της Παρασκευής της 27ης Οκτωβρίου, η Βουλή της Καταλονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της ιστορικής αυτής περιφέρειας του Ισπανικού βασιλείου. Αυτό που δεν είχε καταστεί δυνατό το 1914, έγινε εφικτό εκατόν τρία χρόνια μετά σχεδόν. Οι κεντρικές οδοί της πόλης της Βαρκελώνης, τα σοκάκια και οι πλατείες του ιστορικού κέντρου γέμισαν από κόσμο που έκλαιγε, χειροκροτούσε και κραύγαζε ενθουσιασμένος και συγκινημένος ταυτόχρονα. Την ίδια ώρα στη Μαδρίτη, στην αίθουσα της Γερουσίας όλοι καταλάβαιναν την ιστορικότητα και την πολυπλοκότητα της στιγμής. Μπορεί οι Γερουσιαστές, κατά πλειοψηφία της κεντροδεξιάς, να υπερψήφισαν την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας και την επιβολή κηδεμονίας από το Ισπανικό κράτος. Όλοι όμως κατανοούσαν πως οι εποχές των Ισπανών βασιλιάδων και της Ιεράς Εξέτασης καθώς και του Φράνκο, έχουν τελειώσει διά παντός και πως στην Ευρώπη του κεκτημένου της Κοπεγχάγης, κάθε συλλογικότητα, κάθε εθνότητα και κάθε έθνος έχει δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. 
Η Κολομβία φέρει το βάρος της πολιτικής και οικονομικής κρίσης που μαίνεται στη Βενεζουέλα, φιλοξενώντας περίπου 470.000 Βενεζουελάνους που διέσχισαν τα σύνορα των δύο χωρών, δήλωσε ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, κατηγορώντας την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ότι «καταστρέφει τη δημοκρατία».
Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε ποινές ισόβιας κάθειρξης σε 25 άτομα, ανάμεσά τους πρώην διοικητής της ακτοφυλακής, με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Το κακουργιοδικείο της Ρώμης καταδίκασε σε 24 χρόνια φυλάκισης τον 30χρονο Βαλεντίνο Ταλλούτο, για μετάδοση του ιού HIV σε πάνω από 30 γυναίκες. Ο Ταλλούτο καταδικάσθηκε για πρόκληση σοβαρότατης σωματικής βλάβης διότι, σύμφωνα με τους δικαστές, μετέδωσε εσκεμμένα τον ιό στις γυναίκες με τις οποίες είχε σεξουαλικές σχέσεις.
Προχωρώντας σε πρώτη αποτίμηση των δραματικών εξελίξεων στην Καταλονία, οι γερμανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η ανοιχτή πλέον σύγκρουσή της με την κεντρική κυβέρνησης δεν μπορεί να έχει αίσιο τέλος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΘΕΣΜΟΙ. Θετικά, σε γενικές γραμμές, εξελίσσονται οι συναντήσεις Ελλήνων υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών. Οι δράσεις που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά φαίνεται να ικανοποιούν και να μην προκαλούν σημαντικές αντιδράσεις ή διαφωνίες. Η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και όχι μόνο γιατί το δήλωσε ο επίτροπος Μοσκοβισί, αλλά γιατί φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο της συμμόρφωσης με αξιοπιστία και συστηματικότητα. Στον απόηχο της χθεσινής επίσημης έγκρισης της εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ συναντιούνται σήμερα -για τελευταία φορά- στην Αθήνα η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών. 
= ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ. Με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α. συναντήθηκαν την Παρασκευή η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις ρυθμίσεις που εισάγονται προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
= ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι με το ένα χέρι διανέμει το υπερ-πλεόνασμα των 800 εκατ. ευρώ και με το άλλο κόβει κοινωνικά επιδόματα για το τρίτο παιδί, το ΕΚΑΣ, τους φοιτητές, το πετρέλαιο θέρμανσης.
= ΔΕΗ. Σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ) προχώρησε η ΔΕΗ, για χρέη της δημοτικής επιχείρησης ύψους ύψους 7.055.000 εκατ. ευρώ.
= ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Μαγνήτη, για την προώθηση παραγωγικών επενδύσεων, θα πρέπει ν' αποτελεί ο βιομηχανικός και μεταποιητικός τομέας, που παραμένει ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας».
= ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τείνει προς τον διορισμό ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, του Τζερόμ Πάουελ.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΠΑΟ- ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ 70-68. Ο Παναθηναϊκός Superfoods επικράτησε 70-68 της Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ με buzzer beater τρίποντο του Νίκου Παππά. Οι «πράσινοι» πανηγύρισαν τη δεύτερη νίκη τους στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας και υποχρέωσαν την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην δεύτερη ήττα της. Ο Νίκος Πάππας, που ήταν και ο πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα, ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 24 πόντους. Πολύ καλή παρουσία είχε ο Νικ Καλάθης με 12 πόντους και 6 ασίστ, ενώ πολύτιμη ήταν η βοήθεια του Θανάση Αντετοκούνμπο, ο οποίος έβγαλέ πολύ ενέργεια. Επόμενο ματς για τον Παναθηναϊκό είναι αυτό κόντρα στην Μπασκόνια στην Ισπανία, στις 2 Νοεμβρίου.
= 9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ. Με το ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να δεσπόζει συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Super League. Οι «αιώνιοι» κοντράρονται στο «Απόστολος Νικολαΐδης» στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής σε ένα παιχνίδι που παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Η δράση ξεκινά από τη Λάρισα με την ΑΕΛ να αντιμετωπίζει τον αήττητο Λεβαδειακό, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχεται την Κέρκυρα.Την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος κοντράρεται με την ΑΕΚ, ενώ ο πρωτοπόρος Ατρόμητος δοκιμάζεται στα Πηγάδια από την Ξάνθη. Ενδιάμεσα θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις Παναιτωλικός- Απόλλων Σμύρνης και Λαμία – Πλατανιάς. Η δράση ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με το ματς ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: