Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 19/10/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Ένας από τους χειρότερους εφιάλτες των ανθρώπων ξαναζωντανεύει και επιστρέφει από το υπόγειο του νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου. Το βακτήριο της χολέρας εντοπίστηκε στο νερό που τρέχει στην αποθήκη τροφίμων του μεγάλου νοσοκομείου και έθεσε σε συναγερμό τις υγειονομικές Αρχές της χώρας.
 Το θέμα έφεραν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που εμπλέκονται τόσο στη διαδικασία του ελέγχου όσο και στην αντιμετώπιση του σοβαρού φαινομένου. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ, χωρίς να περιμένει την επαλήθευση των δειγμάτων που έχει στείλει η διοίκηση. 

= ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΕΝΣ. «Με τον αντιπρόεδρο αποφασίσαμε την εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τις περιφερειακές εξελίξεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις σταθερές θέσεις της ελληνικής πλευράς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκε και το θέμα της Τουρκίας, του Κυπριακού και της ΠΓΔΜ. Ο Μάικ Πενς επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για ελάφρυνση του χρέους.
= ΔΗΛΩΣΕΙΣ. «Η Ελλάδα εισέρχεται σε νέα εποχή, αφήνοντας πίσω όσα την έφεραν στην κρίση» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Brookings Institution στην Ουάσιγκτον. Τόνισε ότι «η είσοδος στη νέα εποχή δεν θα ήταν εφικτή, αν η Ελλάδα συνέχιζε στον ίδιο δρόμο με 4,5 χρόνια πριν» και υπογράμμισε ότι στόχος δεν ήταν να τεθεί η Ελλάδα εκτός των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά να σταματήσει η λιτότητα στην Ευρώπη.
= ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ. Τι σημαίνουν αντισταθμιστικά οφέλη στα εξοπλιστικά προγράμματα, για τα οποία τόσο λόγος γίνεται με τον εκσυγχρονισμό (αναβάθμιση) των F-16; Για να καταλάβετε τι σύγχυση επικρατεί, απλώς σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η αναβάθμιση των ελληνικών F-16 θα στοιχίζει 2,4 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμύνης δηλώνει ότι η οροφή για την αναβάθμιση θα είναι 1,1 δισ. ευρώ.
= ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μεν ότι η ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες είναι υποχρεωτική και για τους δικαστές, ωστόσο ικανοποίησε το αίτημά τους να ελέγχονται οι δηλώσεις τους από τους ίδιους (δηλαδή από όργανο αποτελούμενο από δικαστές) ενώ απάλλαξε τους ανώτατους δικαστές από τον υποχρεωτικό έλεγχο και όχι τον δειγματοληπτικό όπως ισχύει για τις κατώτερες βαθμίδες των δικαστικών λειτουργών.
= ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ. Την καταδίκη του για τις επιθέσεις (έργω και λόγω) σε βάρος των συμβολαιογράφων, καθώς και για την χθεσινή επίθεση στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, εκφράζει απερίφραστα το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Κάθε επίθεση κατά των συμβολαιογράφων είναι επίθεση κατά της έννομης τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας της Πολιτείας» τονίζει.
= ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει απευθείας από την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να πάρει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΟΗΕ. Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απαιτήσουν την Πέμπτη η Βόρεια Κορέα να τερματίσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής.Η ανακοίνωση, η οποία θα δημοσιοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης, αφού οι ηγέτες συζητήσουν σχετικά, θα ακολουθήσει τις νέες κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ των χωρών μελών της Ε.Ε. να επιβληθούν στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Δευτέρας. Οι κυρώσεις αυτές είναι ακόμη πιο αυστηρές από εκείνες που επέβαλε ο ΟΗΕ.
= ΙΡΑΚ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση την Τετάρτη να υπάρξει αποκλιμάκωση στο Ιράκ, μετά την ανάκτηση από τον ιρακινό στρατό σχεδόν όλων των περιοχών που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι κούρδοι μαχητές μετά το 2003, κυρίως στην πετρελαιοπαραγωγό επαρχία Κιρκούκ.
= ΕΥΡΩΠΗ. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Οι συνολικές οικονομικές απώλειες που προκλήθηκαν από ακραίες καιρικές συνθήκες και κλιματικές συνθήκες στην Ευρώπη κατά την περίοδο 1980-2016 ανήλθαν σε πάνω από 450 δισ. ευρώ
= ΙΤΑΛΙΑ. «Οι επόμενοι 15 μήνες θα είναι καθοριστικοί για την Ευρώπη, αν επωφεληθούμε κάποιων ευκαιριών», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. «Εμείς είμαστε με το μέρος όσων προάγουν μεγαλύτερη ολοκλήρωση και κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές», πρόσθεσε.
= ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι ακόμη τραυματίστηκαν όταν όχημα SUV έπεσε πάνω σε πεζούς στην πόλη Χάρκοβο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Το μαύρο SUV που έπεσε πάνω στους πεζούς φαίνεται να έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και να κατευθύνθηκε δίχως να ανακόψει την πορεία του.
= ΣΑΟΥΣΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ. Η σαουδαραβική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους flynas πραγματοποίησε εμπορική πτήση από το Ριάντ για τη Βαγδάτη, για πρώτη φορά από το 1990, καθώς έχουν βελτιωθεί αισθητά οι σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΙΤΑΛΙΑ. Οι μετανάστες στην Ιταλία παράγουν υψηλότερο ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας σε σύγκριση με το συνολικό ΑΕΠ της Ουγγαρίας ή σχεδόν το τριπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο της Κροατίας, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στη Ρώμη.
= ΗΠΑ. Σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκε το χρηματιστήριο στη Wall Street. O δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 23.000 μονάδων, κλείνοντας στις 23.157,6 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 160,16 μονάδων (+0,7%).
= ΕΦΚΑ. Εγκύκλιο που αφορά θέματα διαδοχικής ασφάλισης εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης δεν είναι υποχρεωτική για τους χρόνους που έχουν πραγματοποιηθεί έως 31/12/2016. Παρέχονται οδηγίες για την ενιαία εξέταση αιτήσεων που περιέχουν διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και υποβάλλονται μετά τις 13/05/2016, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων. Όλη η εγκύκλιος και παραδείγματα.
= ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Με εξώδικο που απέστειλαν στο Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί αρνούνται την αξιολόγηση.
= ΠΑΤΡΑ. «Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), από την πρώτη στιγμή, διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος που οδήγησε στο σοβαρό τραυματισμό εργαζομένου του δήμου Πάτρας στο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας» επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας. Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις ζητά ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή που έστειλε στο Πρωτοδικείο Πατρών και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-1. Η Μπαρτσελόνα νίκησε με 3-1 τον Ολυμπιακό στο Καμπ Νου στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Champions League και έκανε το 3Χ3 στον όμιλο, με τους Ερυθρόλευκους να μένουν στην τελευταία θέση, χωρίς ακόμα βαθμούς. Οι Μπλαουγκράνα επικράτησαν χάρη στο αυτογκόλ που σημείωσε στο 18' ο Νικολάου, την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μέσι (έφτασε τα 100 γκολ στη διοργάνωση) στο 62' και το διαγώνιο σουτ του Ντίνιε στο 65', ενώ για τον Ολυμπιακό μείωσε ο Νικολάου με κεφαλιά στο 90'. Η Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε με δέκα παίκτες από το 43' λόγω αποβολής (δεύτερη κίτρινη κάρτα) του κεντρικού αμυντικού της, Ζεράρ Πικέ.
= ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ. Μπορεί ο Ολυμπιακός να γνώρισε την τρίτη σερί του ήττα στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ με 3-1 σκορ από την Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου», ωστόσο παρέμεινε ζωντανός στη μάχη για την τρίτη θέση που οδηγεί στο Europa League. Κι αυτό γιατί η Γιουβέντους, αν και βρέθηκε να χάνει με 1-0 από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας στο Τορίνο, έκανε την ανατροπή και επικρατώντας με 2-1, δεν άφησε τους Πορτογάλους να ξεφύγουν από την ελληνική ομάδα. Οι Παριζιάνοι «καθάρισαν» από το πρώτο μέρος την Άντερλεχτ και με το επιβλητικό 4-0 έχουν τον πρώτο λόγο για την πρωτιά στο 2ο γκρουπ, την ώρα που η βασική τους αντίπαλος, Μπάγερν, έκανε περίπατο με την Σέλτικ (3-0). Από εκεί και πέρα η ομάδα του Μουρίνιο με γκολ του Ράσφορντ στο «Ντα Λουζ» πέρασε νικηφόρα με 1-0 από την έδρα της Μπενφίκα, η οποία «μετρά» 3 ήττες σε ισάριθμα ματς και το μόνο που της απομένει στη συνέχεια είναι να διεκδικήσει την 3η θέση για να συνεχίσει στο Europa League (στο άλλο ματς η Βασιλεία επιβλήθηκε εκτός έδρας με 2-0 της ΤΣΣΚΑ. Τέλος, μεγάλο ματς έγινε στο «Στάμφορντ Μπριτζ», όπου η Τσέλσι προηγήθηκε 2-0 της Ρόμα, βρέθηκε να χάνει με 2-3, αλλά τελικά με τον Αζάρ κατάφερε να «σώσει την παρτίδα» για τους γηπεδούχους, ισοφαρίζοντας σε 3-3.
= ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ. Ο Γιώργος Κομίνης από τη Θεσπρωτία ορίστηκε από την ΚΕΔ/ΕΠΟ να διευθύνει το μεγάλο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Super League, ανάμεσα στον πρωταθλητή Ολυμπιακό και τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ, που θα γίνει την Κυριακή 22/10 (20:30), στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης". Βοηθοί του διεθνούς ρέφερι θα είναι ο Δαμιανός Ευθυμιάδης από την Πιερία και ο Τρύφωνας Πετρόπουλος από την Αρκαδία, τέταρτος διαιτητής ο Τάσος Παπαπέτρου (Αθηνών) και παρατηρητής διαιτησίας ο Χαράλαμπος Καρατζάς (Εύβοιας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: