Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 16/10/2017

ΕΛΛΑΔΑ

=ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ  ΣΙΚΑΓΟ. «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε» («Greece is back»), ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας χαιρετισμό, στη δεξίωση που παρέθεσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο προς τιμήν του Πρωθυπουργού στο National Hellenic Museum.
Υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών στο Σικάγο που εξετάζουν το ενδεχόμενο επενδύσεων στην Ελλάδα, έχουν εκπλαγεί από τη διαφορετική εικόνα που προβάλλει και τη ρητορική που χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας. Διαβεβαίωσε ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες ότι υπάρχει πλέον στη χώρα ξεκάθαρη βούληση αλλά και πολιτική σταθερότητα, στοιχεία που παρέχουν ασφάλεια στους επενδυτές.
= ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Συγχαρητήρια στο νικητή των αυστριακών εκλογών έδωσε με ανάρτηση στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
= ΗΡΙΑΝΝΑ. Για δεύτερη φορά εξετάζεται τη Δευτέρα από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ., η απόρριψη της οποίας την πρώτη φορά προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν έξω από το εφετείο στις 9:00 το πρωί, με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Ηριάννα και στον Περικλή».
= ΨΥΧΙΚΟ. Άγνωστοι δράστες διέρρηξαν τα ξημερώματα, στο Παλαιό Ψυχικό, την μονοκατοικία όπου διαμένει ο πρεσβευτής του Μαρόκου στην Ελλάδα. Οι δράστες, αφού έκλεψαν ό,τι πολύτιμο βρήκαν στην οικία, στη συνέχεια πήραν και το διπλωματικό αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν.
= ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ. Μετά τις καλοκαιρινές του αποδράσεις σε πισίνες των βόρειων προαστίων και την ώρα που δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ύπαρξη δύο λογαριασμών στην Ελβετία, ο προσφάτως αποφυλακισθείς Ακης Τσοχατζόπουλος ζήτησε αναβολή σε δικαστήριο επικαλούμενος ότι διεκδικεί χρήματα από το Δημόσιο.Μάλιστα, η δικηγόρος του υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός τού ΠΑΣΟΚ είχε ραντευού μέ τόν  αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα βγει άμεσα και εγκύκλιος για ρύθμιση των χρεών στο Δημόσιο. 
= Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ. «Η σύζυγός μου, μου έλεγε ότι όλα είναι μάταια. «Εμείς θα φύγουμε από τη ζωή, θα πεθάνουμε. Τι θα κάνουμε με την κόρη μας; Θα μείνει μόνη της σε αυτόν τον κόσμο και θα την εκμεταλλευτεί ο οποιοσδήποτε». Στέλεχος μεγάλης ταξιδιωτικής εταιρείας, ο πατέρας, είχε κλειδωθεί από την σύζυγό του στο λεβητοστάσιο και την άκουγε να δολοφονεί την κόρη τους και να αυτοκτονεί και η ίδια στη συνέχεια, μην μπορώντας να κάνει τίποτα, για να αποτρέψει το κακό..
ΚΟΣΜΟΣ
= ΟΦΗΛΙΑ. Απειλητικά προς την Ευρώπη συνεχίζει να κινείται ο τροπικός κυκλώνας «Οφηλία» πλησιάζοντας τις ακτές της Ιρλανδίας. Πρόκειται για τον ισχυρότερο τροπικό κυκλώνα που έχει φτάσει ποτέ τόσο κοντά στις ακτές της Ευρώπης. Η «Οφηλία» που ξεκίνησε από τον Ατλαντικό ωκεανό μετά την πρόσκαιρη ενίσχυσή της σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 3 με βάση την κλίμακα Saffir-Simpson τις βραδινές ώρες του Σαββάτου υποβαθμίστηκε εκ νέου σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 2, συνοδευόμενος από ανέμους ταχύτητας 165km/h, αλλά με ριπές κατά πολύ ισχυρότερες.
= ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ. Η Πορτογαλία επλήγη την Κυριακή από αριθμό πυρκαγιών χωρίς ιστορικό προηγούμενο, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν οι αρχές, την ίδια στιγμή που δύο άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιών που μαίνονται σε διαφορετικές περιοχές της Γαλικίας, στη βορειοδυτική Ισπανία, όπως δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος της Guardia Civil.
= ΙΡΑΚ. Μάχες ξέσπασαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα με ανταλλαγές πυρών πυροβολικού ανάμεσα στις δυνάμεις της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τους Πεσμεργκά, τους μαχητές των Κούρδων, νότια της πόλης Κιρκούκ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δύο πλευρές.
= ΑΓΓΛΙΑ. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα ταξιδέψει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία θα είναι αφιερωμένη στο διαζύγιο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της.
= ΚΑΝΑΔΑΣ. Επιβατικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με μη επανδρωμένο αεροπλάνο κοντά στο αεροδρόμιο του Κεμπέκ στις 12 Οκτωβρίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στον Καναδά, ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Γκαρνό.
= ΓΑΛΛΙΑ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε απόψε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το Ιράν «την κατάλληλη στιγμή», επαναλαμβάνοντας τη «διαφωνία» του με τον Αμερικανό ηγέτη Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΜΑΚΡΟΝ. «Κάποιος έχει τριπλάσιες πιθανότητες να μείνει άνεργος όταν δεν έχει προσόντα. Επομένως, η πραγματική προστασία, δεν είναι απλώς να αποζημιώνουμε αυτόν που μένει άνεργος, κάτι που προφανώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αλλά (...) κυρίως να τον επιμορφώνουμε" τόνισε ο Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα επενδύσει μέσα σε μια πενταετία περίπου 15 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό. Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είπε ότι τα οφέλη θα φανούν στα επόμενα δύο χρόνια.
Σέβομαι όλους τους συμπολίτες μου» τόνισε ο Μακρόν απαντώντας σε εκείνους που τον κατηγορούν ότι είναι «ο πρόεδρος των πλουσίων». Και γιατί καταργεί τον φόρο αλληλεγγύης 75%; «Δεν πιστεύω στη γαλλική ζήλια απέναντι στους πλούσιους που συνίσταται στο να λέμε ότι αφού είναι πλούσιοι, ας τους φορολογήσουμε»...
= ΝΤΡΑΓΚΙ. Η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες έχει πρόσβαση στις αγορές και βραχυπρόθεσμα η εμπιστοσύνη των επενδυτών μπορεί να είναι μεγάλη και να είναι ήρεμοι για διάφορους λόγους, αλλά μεσοπρόθεσμα αυτό που χρειάζεται για να μείνει η Ελλάδα στις αγορές είναι συμμόρφωση με την αξιολόγηση και με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, τόνισε -προειδοποίησε- ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
= ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ. Παραβάσεις φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας διαπιστώθηκαν σε 165 καταστήματα και επιχειρήσεις δημοφιλών τουριστικών προορισμών της καλοκαιρινής περιόδου, εκ των οποίων σε 17 ακολουθήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή της λειτουργίας τους. Τους ελέγχους πραγματοποίησε για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως και 31 Αυγούστου, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και η υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας βόρειας Ελλάδας, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
= ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. «Τεράστιο ενδιαφέρον επενδυτών για την ελληνική οικονομία» ανέφερε ότι διαπίστωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για συναντήσεις με επιχειρηματίες και κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της χώρας.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
= ΕΛΛΑΔΑ. Δύο βαθμούς και... την κορυφή άφησε στα Πηγάδια η ΑΕΚ που δεν κατάφερε να κερδίσει τη Ξάνθη (Ξάνθη - ΑΕΚ 1-1) παρά το γεγονός ότι οι Ακρίτες τελείωσαν το ματς με εννέα παίκτες, ενώ το γκολ ισοφάρισης ήταν τού Βράνιες στο 88'. Έτσι, στην κορυφή της βαθμολογία προσπέρασε ο ΠΑΟΚ που είχε εύκολο έργο απέναντι στη Λαμία στην Τούμπα (ΠΑΟΚ - Λαμία 4-0). Σε ακόμη ένα ματς, ο ουραγός Απόλλωνας Σμύρνης δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη (Απόλλων Σμύρνης - Κέρκυρα 0-0), ενώ στο Αγρίνιο είχαμε μεγάλη απόδραση του Λεβαδειακού (Παναιτωλικός - Λεβαδειακός 0-1). Η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον αγώνα Παναθηναϊκός - Λάρισα (19:30).

= ΙΣΠΑΝΙΑ. Εντυπωσιακή η Βαλένθια, διέλυσε 6-3 τη Μπέτις στη Σεβίλη και ανέβηκε στη δεύτερη θέση της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Οι «νυχτερίδες» πραγματοποιούν το καλύτερο ξεκίνημά τους εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας ήδη 18 βαθμούς στις πρώτες 8 αγωνιστικές και με 21 γκολ συνολικά διαθέτουν τη δεύτερη καλύτερη επίθεση πίσω από τη Μπαρτσελόνα (24). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα έξι γκολ της Βαλένθια σημείωσαν ισάριθμοι διαφορετικοί παίκτες. Ευχάριστη έκπληξη στη φετινή Πριμέρα Ντιβιζιόν είναι η Λεγανές και ένας από τους καλύτερους παίκτες της είναι ο Δημήτρης Σιόβας, με την ομάδα του Ασιερ Γκαριτάνο να περνάει με νίκη 2-0 επί της Μάλαγα από το «Ροζαλέδα».
= ΙΤΑΛΙΑ. Με χατ τρικ του Μάουρο Ικάρντι που ολοκλήρωσε με πέναλτι στο 90', η Ίντερ επικράτησε με 3-2 της Μίλαν στο ντέρμπι του Μιλάνου στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του Campionato. Την καλή πορεία τους στο ξεκίνημα συνεχίζουν Σαμπντόρια και Μπολόνια, που προχώρησαν με νίκες. Αντίθετα η Τορίνο έχασε έδαφος, καθώς ήρθε ισόπαλη 2-2 με την Κροτόνε, διασώζοντας μάλιστα το βαθμό στις καθυστερήσεις. Νίκη «ανάσα» πέτυχε η Φιορεντίνα επί της Ουντινέζε (2-1), χάρη σε δύο γκολ του -πρώην παίκτη των «φριουλάνι»- Σιρίλ Τερό, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η πρώτη φετινή νίκη της Τζένοα, που επικράτησε με 3-2 της Κάλιαρι στη Σαρδηνία.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Στο δεύτερο «μισό» του βαθμολογικού πίνακα παρέμειναν η Λεβερκούζεν και η Βόλφσμπουργκ μετά το μεταξύ τους 2-2 στο «Μπάι Αρένα». Σε όλο το διάστημα του παιχνιδιού αγωνίστηκε με τους γηπεδούχους ο Παναγιώτης Ρέτσος σε θέση δεξιού μπακ, ο οποίος μάλιστα δημιούργησε το πρώτο γκολ του Μπέντερ στο 29΄. Στο ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε η 8η αγωνιστική, η Γκλάντμπαχ πέρασε με νίκη 2-0 από τη Βρέμη, ανέβηκε στην 5η θέση και άφησε τη Βέρντερ στην προτελευταία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: