Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 10/10/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΣΗΤΕΙΑ. Όπως φαίνεται, ο Χριστόδουλος Καλαντζάκης είχε αρχίσει να υποψιάζεται τη σχέση της συζύγου του με τον Βούλγαρο αστυνομικό και να αμφιβάλει ακόμα και για την πατρότητα του 3χρονου παιδιού τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι καβγάδες ανάμεσα στο ζευγάρι να γίνονται όλο και πιο συχνοί το τελευταίο διάστημα.
Η κατάσταση αυτή φαίνεται να φόβισε την 38χρονη ότι ο σύζυγός της θα τη χώριζε και άρα θα έχανε την τεράστια περιουσία του. Έτσι, μαζί με τον εραστή της, ο οποίος τελευταία ταξίδευε συχνά στην Κρήτη, αποφάσισαν να καταστρώσουν μία ενέδρα θανάτου για να βγάλουν από τη μέση τον 62χρονο.
= ΣΑΛΑΜΙΝΑ. Όλα τα πλωτά φράγματα απορρύπανσης έχουν αποσυρθεί πλην εκείνα της Σαλαμίνας ενός θαλάσσιου τμήματος της περιοχής του Ελληνικού και ενός θαλάσσιου τμήματος της περιοχής της Γλυφάδας, αναφέρει το Λιμενικό σε νεότερη ενημέρωση του για την πορεία απορρύπανσης του Σαρωνικού. Όπως αναφέρει, ολοκληρώνονται σταδιακά οι εργασίες καθαρισμού των ακτών του παραλιακού μετώπου.
= ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ. «Για τη Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρο: Δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά ούτε και επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια» υπογράμμισε με δήλωσή του, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την ολοκλήρωση του 1ου Προσυνεδρίου του κόμματος, την Κυριακή στη Νίκαια.«Προτείνουμε» δήλωσε, «μια επανεκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, με βάση το ολλανδικό μοντέλο. Για να διασφαλιστούν στην πράξη τα εργασιακά δικαιώματα. Χωρίς να ξεχνάμε ότι η καταπάτηση αυτών των δικαιωμάτων οφείλεται και σε αδράνεια του ίδιου του Κράτους».
= ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ. Στις δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και την Κίνα με γέφυρα τον τουρισμό, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο “EU-Eurasia-China Business Summit”.«Η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να αποτελέσει τη γέφυρα για να φέρει πιο κοντά την Ανατολή και τη Δύση», τόνισε η Υπουργός και εστίασε στην δυναμική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και στην ισχυροποίηση της διεθνούς εικόνας και του ρόλου της Ελλάδας 
= ΦΙΛΗΣ. «Σε αυτή τη συμβολική αντιπαράθεση που αφορά εξαιρετικά λίγους συμπολίτες, η Ιεραρχία, δηλαδή η διοίκηση, και όχι το Σώμα της Εκκλησίας που το αποτελούν τα εκατομμύρια πιστών στη χώρα μας, ξαναμπαίνει πολιτικά μπροστά, διεκδικεί πολιτικό ρόλο», τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης κατά την τοποθέτησή του για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, με αιχμή την απαίτηση της Ιεράς Συνόδου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
= ΔΕΝΔΙΑ. «Η ΝΔ είναι φιλελεύθερο κόμμα και σεβόμαστε το δικαίωμα κάθε πολίτη να αυτοπροσδιορίζεται», δήλωσε ο κ. Δένδιας και χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν είχαμε ιστορικά αντίρρηση σ' αυτό και το 1976 η κυβέρνηση της ΝΔ είχε περάσει σχετική διάταξη που αντιμετώπιζε το ευαίσθητο αυτό ζήτημα με τα επιστημονικά δεδομένα της εποχής.Γι' αυτό, αν η Κυβέρνηση επιθυμούσε τη συναίνεσή μας, θα έπρεπε να είχε ετοιμάσει ένα λεπτομερώς επεξεργασμένο νομοθέτημα. Αντ' αυτού βρισκόμαστε ενώπιον μιας ακόμη εκδήλωσης της νομοθετικής σας προχειρότητας».
= ΤΡΑΝΣ. «Πρόκειται σήμερα, για μια ιστορική μέρα για την κοινότητα των τρανς ανθρώπων, αλλά και για όλους τους ανθρώπους», τόνισε  η 'Αννα Απέργη, διευθύντρια του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, που πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή, την ώρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΚΟΣΜΟΣ
= ΗΠΑ. Ο απολογισμός των νεκρών από τις νέες πυρκαγιές οι οποίες μαίνονται στην Καλιφόρνια δεν σταματά να αυξάνεται: η πρώτη αναφορά έκανε λόγο για ένα νεκρό, κατόπιν ανακοινώθηκε πως τα θύματα ήταν 3 και πλέον οι αρχές μιλούν για 10 νεκρούς, με τον σερίφη στην Κομητεία Σονόμα, βόρεια του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, να επιβεβαιώνει ότι άλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Οι πτήσεις της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας Air Berlin,που έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης, θα διακοπούν έως τις 28 Οκτωβρίου το αργότερο, όπως ανακοίνωσε η εταιρία.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Τα πρώτα σύννεφα φαίνεται να σχηματίζονται πάνω από τις διερευνητικές επαφές για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, καθώς οι Πράσινοι, ένας από τους πιθανούς εταίρους της Άνγκελα Μέρκελ, απέρριψαν τη συμφωνία για ετήσιο πλαφόν στην υποδοχή προσφύγων.
= ΙΣΠΑΝΙΑ. Πιο ισχυρός φαίνεται ότι είναι πλέον ο αέρας πολιτικής αβεβαιότητας που πνέει πάνω από Ισπανία και Καταλονία. Eνώ μεγάλες τράπεζες αποχωρούν από την περιφερειακή κυβέρνηση και η επόμενη ημέρα μοιάζει με σπαζοκεφαλιά, εκπρόσωπος τύπου του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Ισπανίας, ο Πάμπλο Κασάντο, προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας θα μπορούσε να έχει την ίδια μοίρα με προκάτοχό του που είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση.
= Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει τον περιορισμό των επαφών με τους κορυφαίους στρατηγούς της Μιανμάρ (Βιρμανίας) σ' ένα πρώτο βήμα για την αύξηση των κυρώσεων σε βάρος της χώρας αυτής εξαιτίας της στρατιωτικής επίθεσης που εξανάγκασε τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια να την εγκαταλείψουν, σύμφωνα με ένα σχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΣΟΙΜΠΛΕ. «Οχι» στις προτάσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για έναν κεντρικό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και για έναν υπουργό Οικονομικών των χωρών του ευρώ, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην τελευταία, πιθανότατα, συμμετοχή του σε Eurogroup.
= ΛΟΝΔΙΝΟ. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Λονδρέζους, πολλοί από τους οποίους εργαζόμενοι, ζουν στη φτώχεια εξαιτίας των στάσιμων μισθών και της ταχείας αύξησης των ενοικίων, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.
= ΣΟΙΜΠΛΕ. Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει το τελευταίο Eurogroup του απερχόμενου γερμανού υπουργού Οικονομικών, επισημαίνοντας τον κυρίαρχο ρόλο που έπαιξε το ελληνικό ζήτημα στην οκτάχρονη θητεία του.
= ΔΕΗ. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι εντελώς απρόθυμες να επενδύσουν σε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και αν δεν έρθουν επιχειρήσεις από την Κίνα, την Ιαπωνία ενδεχομένως και τις ΗΠΑ, θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, εκτίμησε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Economist και αναφερόμενος στη διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
= EUROGROUP. Το Eurogroup αποχαιρέτισε τον Β.Σόιμπλε, τον κύριο πρωταγωνιστή σε όλα τις κρίσιμες συνεδρίασεις. Πολλοί υπουργοί πήραν το λόγο, ενώ του προσέφεραν ως αναμνηστικό δώρο μια σημαία της ΕΕ γεμάτη υπογραφές, με τον Ευ.Τσακαλώτο να γράφει -σιβυλλικά;- «τίποτα δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο». Με ένα Bordeaux του 2004 τον αποχαιρέτησε ο Λεμέρ. «Δεν μου είναι εύκολο που αποχωρώ, όμως οκτώ χρόνια είναι αρκετά» είπε ο Σόιμπλε.. Για το τελευταίο Eurogroup πριν αλλάξει με αβέβαιο τρόπο η ισορροπία στο εσωτερικό του, μιλούν αναλυτές.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
= MΠΑΣΚΕΤ. Στον τελικό του Κυπέλλου, αν φυσικά προκριθούν, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι «αιώνιοι» του ελληνικού μπάσκετ με έπαθλο τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.Πιο συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός αντιμετωπίσει σε νοκ-άουτ αγώνα τον Άρη για ημιτελικά της διοργάνωσης, όπως προέκυψε από τη σημερινή κλήρωση, ενώ ο Παναθηναϊκός θα τεθεί αντιμέτωπος με την ΑΕΚ στο κλειστό του Ολυμπιακού Σταδίου, με τον «δικέφαλο» να είναι τυπικά γηπεδούχος.
= ΕΘΝΙΚΗ. Ο Μίχαελ Σκίμπε μίλησε στη συνέντευξη Τύπου εν όψει του αγώνα με το Γιβραλτάρ και τόνισε ότι όλοι οι διεθνείς θέλουν να αγωνιστούν στα μπαράζ με έπαθλο το εισιτήριο για το Μουντιάλ της Ρωσίας. «Όλοι θέλουμε να είμαστε στη Ρωσία, να λάβουμε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά γνωρίζαμε και τις δυσκολίες αυτής της πορείας. Πρώτα έπρεπε να γίνουμε ομάδα και επίσης, είχαμε δύσκολους αντιπάλους, ειδικά το Βέλγιο, με παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Τώρα, η δεύτερη θέση εξαρτάται από εμάς, αλλά πρέπει να αποδεικνύεις κάθε φορά με την απόδοσή σου ότι αξίζεις. Ελπίζεις, βέβαια, πάντα και σε λίγη τύχη.
 = ΠΑΟ. Οι παλαίμαχοι του Παναθηναϊκού με μακροσκελή ανακοίνωση εξαπέλυσαν επίθεση στην διοίκηση της «πράσινης» ΠΑΕ, τονίζοντας ότι ο Γιάννης Αλαφούζος εγκατέλειψε την ομάδα. «Στόχος της δημιουργίας του ενωτικού πλάνου σωτηρίας “PAO ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ..” είναι η συσπείρωση της Παναθηναϊκής οικογένειας και αφορμή η πίστη μας, πως τώρα που ο Παναθηναϊκός μας που έφτασε το χείλος του γκρεμού, ο κόσμος θα αφυπνιστεί και θα βοηθήσει την ομάδα με κάθε τρόπο να δραπετεύσει από την οικονομική ασφυξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: