Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 5/9/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΠΑΙΔΕΙΑ. Αρχίζει σήμερα Τρίτη και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου η εγγραφή των επιτυχόντων των πανελλαδικών εξετάσεων (έτους 2017) στις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας οι εγγραφές θα γίνουν και φέτος, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά, χωρίς την αναγκαιότητα κατάθεσης δικαιολογητικών και χωρίς να απαιτείται η μετάβαση των επιτυχόντων στις σχολές και τα τμήματα επιτυχίας τους.

= ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ. Έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή η 18χρονη κοπέλα από την Πετρούπολη, που έζησε τη φρίκη στα χέρια του ίδιου της του πατέρα.Το άτυχο κορίτσι νοσηλευόταν στην Εντατική ύστερα από τα βασανιστήρια στα οποία την υπέβαλε ο 55χρονος, ο οποίος μάλιστα προσπάθησε να καλύψει τη δολοφονία της ίδιας του της κόρης, βάζοντας φωτιά στο σπίτι τους.Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι ξεκάθαρο ότι ο 55χρονος επιχείρησε πρώτα να πνίξει τη 18χρονη, πριν βάλει φωτιά στο σαλόνι του διαμερίσματός τους, στην Πετρούπολη.
= Δ.Ν.Τ. Την ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών αμφισβητεί ευθέως το ΔΝΤ, που είναι πλέον εμφανές ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.Το Ταμείο «έκρυβε» μέχρι σήμερα ότι δεν είναι δομημένο, ούτε αντέχει να σηκώνει στις πλάτες του ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη της Ευρωζώνης. Στο «ελληνικό ζήτημα» ωστόσο, είδε μια καλή ευκαιρία να κάνει «απόβαση» στην Ευρώπη, αλλά τώρα οι πάντες έχουν πεισθεί ότι δεν μπορεί να παραμείνει, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά.
= ΣΧΟΛΕΙΑ.  Αύριο, Τετάρτη, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες πρόσληψης των αναπληρωτών στα σχολεία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, αναφέροντας πως τα σχολεία φέτος θα ανοίξουν «με λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά ελλείψεις».Οι πίνακες με τους προσληφθέντες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα αναρτώνται σταδιακά από σήμερα, Τρίτη, στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
= ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Νέα μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στο Κορίθι, στη βόρεια πλευρά της Ζακύνθου.Στο σημείο έχουν σπεύσει 4 οχήματα με 10 πυροσβέστες ενώ αναμένονται ενισχύσεις από την πόλη της Ζακύνθου και δύο υδροφόρες της Περιφερειακής ενότητας ΖακύνθουΜέχρι στιγμής δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή..
= ΕΛΛΕΙΜΜΑ. Το πρώτο «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος άναψαν μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC) που συνεδρίασαν χθές το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER).
= ΑΥΓΑ. Αρνητικά είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δειγμάτων αυγών και προϊόντων τους για την ανίχνευση της ουσίας «fipronil» στην Ελλάδα. Στην ενημέρωση αυτή προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ο οποίος πραγματοποιεί ελέγχους για την ανίχνευση του εντομοκτόνο και ακαρεοκτόνο fipronil το οποίο εντοπίστηκε σε αυγά.
= ΑΥΓΗ. Κατάληψη στα γραφεία της εφημερίδας «Αυγή» πραγματοποιεί ομάδα αναρχικών, με αίτημα την άρση της προφυλάκισης του αναρχικού Παναγιώτη Ζ.
ΚΟΣΜΟΣ

= Β. ΚΟΡΕΑ. Οι υπηρεσίες πληροφοριών και αντικατασκοπείας της Ν. Κορέας διαθέτουν ενδείξεις ότι η Πιονγιάνγκ προετοιμάζει εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.Ήδη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν στρατιωτικά γυμνάσια με προσομοίωση στόχων στις επίμαχες περιοχές της Β. Κορέας όπου συνήθως πραγματοποιούνται πυρηνικές δοκιμές ή εκτοξεύσεις από πυραυλικά συστήματα μικρού, μεσαίου ή μεγάλου βεληνεκούς
= Ε.Ε. Οι ενέργειες των τουρκικών αρχών καθιστούν «αδύνατο» για τη χώρα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατρανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενισχύοντας την ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας που ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα «δεν πρέπει να γίνει μέλος» της Ένωσης. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου: «Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη και αυτό καθιστά αδύνατο να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 
= ΤΟΥΡΚΙΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Δευτέρα την Ευρώπη ότι επανέρχεται στις «αξίες» που επικρατούσαν πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως «στη βαρβαρότητα», με φόντο τις εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου, ιδίως μετά τη δήλωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ότι θέλει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
= ΡΩΣΙΑ. Δύο ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από βλήματα όλμου που ερρίφθησαν από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
= ΙΣΡΑΗΛ. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ξεκινούν σήμερα Τρίτη γυμνάσια ευρείας κλίμακας, το σενάριο των οποίων προβλέπει το ξέσπασμα νέας σύρραξης με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ανακοίνωσαν ισραηλινοί αξιωματικοί.
= ΗΠΑ. Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο τροπικός κυκλώνας Ιρμα, ο οποίος απειλεί πολλά νησιά της Καραϊβικής, ενισχύθηκε φθάνοντας στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Το πρώτο «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος άναψαν μετά τη θετική εισήγηση της Κομισιόν, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC). Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER).
= EWG. Βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα διαπιστώθηκε στο EWG, με τους εμπειρογνώμωνες να κρίνουν ότι η επίτευξη πρωτογενούς 1,75% είναι εφικτή και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%. Σχετικά με την γ΄αξιολόγηση τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται την επόμενη εβδομάδα και οι επικεφαλής περί τα μέσα Οκτωβρίου. ΤΑΙΠΕΔ και Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ δεν έλειψαν από τη συζήτηση. Επιπλέον στοιχεία αναμένουν οι δανειστές για να εγκρίνουν την επόμενη υποδόση για αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου.
= ΑΓΟΡΑ. Μεσοσταθμική μείωση των πωλήσεων στις εκπτώσεις κατά περίπου 3% εκτιμά η ΕΣΕΕ με βάση τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας για τη θερινή εκπτωτική περίοδο. Σημαντικές διαφοροποιήσεις ωστόσο, καταγράφονται ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασης και το μέγεθος της επιχείρησης. Ευνοημένες οι μεγάλες επιχειρήσεις ή αυτές που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.
= ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Σημαντική μηνιαία αύξηση κατά 343 εκατ. ευρώ κατέγραψαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιούλιο, ανερχόμενες στα 5,435 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 3,914 δισ. ευρώ τα χρωστά στον ιδιωτικό τομέα και 1,521 δισ. ευρώ είναι οι επιστροφές φόρων που εκκρεμούν. Πρωταθλητές στα χρέη τα Ταμεία. Τα στοιχεία πάντως αυτά, μαζί με την όχι εντυπωσιακή ανάπτυξη του β' τριμήνου, δυσχεραίνουν τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης έναντι των θεσμών.
= ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Στην κορυφή είναι η πολιτική σταθερότητα και μια αποφασισμένη και τολμηρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, τόνισε ο Κ.Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες για να έρθουν επενδύσεις σε παραγωγικούς φορείς. «Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, “τραβάτε με κι ας κλαίω”, ούτε με το μισό Κόμμα απέναντι» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη. Φορολογία, ρευστότητα, επενδυτικό περιβάλλον συμπληρώνουν την τετράδα.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΜΟΥΝΤΙΑΛ. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκρισή της στην τελική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας με νίκη 6-0 επί της Νορβηγίας. Από τον 3ο όμιλο και η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί στα γήπεδα της Ρωσίας μέσω των μπαράζ πρόκρισης του Νοεμβρίου, καθώς με την επικράτησή της επί της Τσεχίας (2-0) εξασφάλισε την 2η θέση του γκρουπ. Μια ανάσα από την απευθείας πρόκριση βρίσκεται και η Αγγλία μετά την επικράτησή της επί της Σλοβακίας στο ντέρμπι του 6ου ομίλου με 2-1, ενώ από κει και πέρα μαίνεται η μάχη για την 2η θέση με τρεις ομάδες να διεκδικούν την είσοδό τους στα μπαράζ (Σλοβακία 15β, Σκοτία και Σλοβενία από 14).
= ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, άνοιξε με την ομιλία του από το Μουσείο της Ακρόπολης, τις εργασίες στο παγκόσμιο συνέδριο του Χάρβαρντ, το οποίο φιλοξενείται στην Αθήνα από την Ερυθρόλευκη ΠΑΕ. «Ζωτικής σημασίας οι μεγάλοι σύλλογοι να αποδεχτούν την κοινωνική τους ευθύνη» τόνισε μεταξύ άλλων ο ισχυρός άνδρας των Περαιωτών, αναφερόμενος στη βοήθεια που πρέπει να δίνει η κάθε κοινωνία στα πιο ευάλωτα και ανυπεράσπιστα μέλη της. Αναφέρθηκε δε στη βοήθεια που προσέφερε η ΠΑΕ Ολυμπιακός στους χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν στον Πειραιά, αλλά και στο γεγονός ότι οι Ερυθρόλευκοι παραμένουν από το 2013 ο μεγαλύτερος μεταξύ αρκετών δωρητών και υποστηρικτών της Εκστρατείας 100% της UNICEF.
= ΠΟΛΟ. Σε υγιεινό περίπατο εξελίχθηκε το δεύτερο παιχνίδι της εθνικής υδατοσφαίρισης νέων γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βόλου. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα συνέτριψε 21-5 τη Νότια Αφρική και διπλασίασε τις νίκες της στον Β΄ όμιλο της διοργάνωσης.  Οι παίκτριες του Στέφανου Λέανδρου ξεκίνησαν κάπως χαλαρά στην άμυνα, δεχόμενες τρία γκολ στην πρώτη περίοδο, αλλά ακόμη κι έτσι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να επιβάλλουν την ανωτερότητά τους και να φτάσουν σε μία άνετη νίκη.
= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ενημέρωσε με ανακοίνωσή της ότι ξεπέρασε τα 21.500 εισιτήρια διαρκείας, νούμερο που αποτελεί ρεκόρ, αφού ξεπεράστηκαν τα 21.171 της σεζόν 2015-16. Οι φίλοι των Ερυθρολεύκων δείχνουν ότι θα δίνουν βροντερό παρόν στους αγώνες της ομάδας τους, ενώ η κλήρωση των ομίλων του Champions League (Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα, Σπόρτινγκ Λισσαβόνας) εκτόξευσε τη ζήτηση. Πλέον, απομένουν εισιτήρια διαρκείας μόνο για τη Θύρα 33 και των VIP.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Η Μπιμπιάνα Σταϊνχάουζ, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του ποδοσφαίρου που επιλέχθηκε για να διαιτητεύσει σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, θα κάνει το ντεμπούτο της την προσεχή Κυριακή στην Μπουντεσλίγκα, στην αναμέτρηση της 3ης αγωνιστικής μεταξύ Χέρτα Βερολίνου και Βέρντερ Βρέμης, όπως αναφέρουν οι γερμανικές εφημερίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: