Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 3/9/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πλήθος κόσμου και εκπροσώπων πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις Μνήμης, που διοργάνωσε στον Χορτιάτη, ο δήμος. Το μήνυμα των εκδηλώσεων να μείνει ζωντανή η μνήμη και η ιστορία του Ολοκαυτώματος και να μπει στα σχολικά βιβλία.

= ΝΑΞΟΣ. Ελιές, αμπέλια, καλλιέργειες και υπεραιωνόβια δέντρα, αλλά και κάποιες αποθήκες έγιναν στάχτη από το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Κόρωνο της Νάξου, ενώ οι φλόγες έφτασαν μέχρι το κατώφλι δύο σπιτιών, τα οποία ευτυχώς σώθηκαν.
= ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ. Με τον επικεφαλής του Ποταμιού, ο αριθμός των επίσημων-ανακοινωμένων υποψηφιοτήτων ανέρχεται στις πέντε, μαζί με τη Φ. Γεννηματά, τον Γ. Ραγκούση, τον Γ. Καμίνη και τον Γ. Μανιάτη. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους οι Ν. Ανδρουλάκης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος, και να ανακοινώσει τις προθέσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν ένας ή δύο ακόμη διεκδικητές-έκπληξη.
= ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ενα βήμα πριν την τελική του ολοκλήρωση βρίσκεται κατασκευαστικά το πιο επιβλητικό έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, το αμαξοστάσιο Πυλαίας, όπως τονίζει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος.
= ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ. «Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, δεν είναι απλά αλαζονική και κωμική, είναι Ύβρις», τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
= ΠΟΤΑΜΙ. Η μαντινάδα του Παύλου Πολάκη κατά του Σταύρου Θεοδωράκη με αφορμή την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Ποταμιού.
ΚΟΣΜΟΣ


= Β. ΚΟΡΕΑ. Η Βόρεια Κορέα ανέπτυξε ένα νέο, πιο προηγμένο πυρηνικό οπλικό σύστημα με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ» κι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε αυτή τη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, μετέδωσε πριν από λίγο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.
= ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Μια πυρκαγιά, για την οποία οι αρχές λένε πως δεν έχει προηγούμενο, έλαβε χώρα στις παρυφές του Λος Άντζελες, προκαλώντας την εκκένωση εκατοντάδων κατοικιών στη δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική πόλη, καθώς και την καταστροφή ενός σπιτιού.
= ΤΟΥΡΚΙΑ. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατήγγειλε το Σάββατο την αντίδραση του Βερολίνου για τη σύλληψη στην Τουρκία δύο γερμανών πολιτών ως υπόπτων για σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
= ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Περίπου 65.000 άνθρωποι καλούνται να εγκαταλείψουν για λίγες ώρες τα σπίτια τους στη Φρανκφούρτη, καθώς πυροτεχνουργοί θα ξεκινήσουν την Κυριακή επιχείρηση εξουδετέρωσης μιας βόμβας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η παρούσα εκκένωσης έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη στη Γερμανία μεταπολεμικά.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Η Γερμανία απέρριψε επίσημο αίτημα της Τουρκίας να παγώσει περιουσιακά στοιχεία μελών του δικτύου του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ και ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως υποκινητής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου χρόνου, γράφει το Σάββατο το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
= ΡΩΣΙΑ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε έναν διπλωμάτη των ΗΠΑ στη Μόσχα προκειμένου να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας σχετικά με τα σχέδια να πραγματοποιηθεί έρευνα στο κτιριακό συγκρότημα της ρωσικής εμπορικής αποστολής στην Ουάσινγκτον.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΕΛΣΤΑΤ. «Έχουμε ενθαρρυντικούς δείκτες και τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενθαρρυντικά, διότι δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους θετικούς ρυθμούς που είχαμε στα πρώτα τρίμηνα, τα δύο και ιδιαίτερα το τρίτο που απ' ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό -όλοι το νιώθουμε αυτό και με την πολύ μεγάλη απόδοση του τουρισμού- μπορούμε να φτάσουμε στο 2017 σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2% που έχει να δει η ελληνική οικονομία πάνω από μια δεκαετία».
= ΕΝΦΙΑ. Η πολιτική επιλογή έχει γίνει. Η κυβέρνηση  θα προσπαθήσει να ελαφρύνει όσο μπορεί περισσότερο τα ακίνητα της φτώχειας και να επιβαρύνει αντίστοιχα ή και ακόμη παραπάνω τα «ακριβά» ακίνητα. Τα «λαϊκά ακίνητα», που δεν πληρώσουν όσα οι πολυτελείς κατοικίες, θα δουν σχετικές ελαφρύνσεις, οι οποίες όμως δεν φαίνεται ότι μπορεί να περάσουν το 10-12%. Αντίστοιχα, τα ακίνητα σε πολυτελείς και ακριβές περιοχές, καθώς και σε προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς θα δουν τον ΕΝΦΙΑ να αυξάνεται ...
= ΕΛΒΟ. Κάλεσμα σε ξένους υποψήφιους επενδυτές, προκειμένου στο επόμενο δίμηνο να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας μέσω ΣΔΙΤ με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που θα διατηρήσει ποσοστό 20% στην ΕΛΒΟ, πρόκειται να απευθύνει άμεσα μέσω του ειδικού εκκαθαριστή η κυβέρνηση.
= ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ. Η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως γίνεται ολοένα πιο εμφανής, όπως αντανακλάται τόσο στον δείκτη οικονομικού κλίματος όσο και στην εξέλιξη των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, τονίζουν οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank.
= ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Συντάξεις που αναλογούν στο μισό των καταβαλλόμενων εισφορών είναι η νέα αδυνηρή πραγματικότητα για εκατομμύρια ασφαλισμένους. Πρόκειται για τη μεγάλη ανατροπή στη σχέση συντάξεων - εισφορών που έφερε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2019 με το μαχαίρι στην προσωπική διαφορά για όλους τους συνταξιούχους.
= ΗΠΑ. Κίνδυνος για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε ελιές από χώρες όπως η Ισπανία διαφαίνεται στην ορίζοντα λόγω της επιθετικής εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΜΠΑΣΚΕΤ. Η Εθνική ομάδα γνώρισε την ήττα με 95-87 από τη Γαλλία σε παιχνίδι για την δεύτερη αγωνιστική του ομίλου του Ευρωμπάσκετ, που διεξάγεται στο Ελσίνκι. Η ομάδα του Κώστα Μίσσα που βρέθηκε να χάνει ακόμα και με 24 πόντους, επέστρεψε χάρη σε 4 τρίποντα στους 6 πόντους, 72-78, περίπου 6 λεπτά πριν το φινάλε, αλλά δεν έδειξε ψυχραιμία. Την Κυριακή (3/9, 16:30), οι παίκτες του Κώστα Μίσσα αντιμετωπίζουν τη Σλοβενία για την 3η αγωνιστική. 
= ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ. Η Ισπανία ουσιαστικά εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, την επόμενη χρονιά, μετά την εντυπωσιακή νίκη με 3-0 στο λατινικό ντέρμπι με την Ιταλία, που φιλοξενήθηκε στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Στον 4ο όμιλο η Σερβία εκμεταλλεύτηκε την ισοπαλία της Ιρλανδίας στη Γεωργία και «πήρε κεφάλι» με το 3-0 επί της Μολδαβίας, ενώ η Ουαλία έμεινε στο κόλπο για τη δεύτερη θέση νικώντας με 1-0 την Αυστρία στο Κάρντιφ. Στο 9ο γκρουπ, το παιχνίδι της Κροατίας με το Κόσοβο διακόπηκε στο 27ο λεπτό λόγω έντονης βροχόπτωσης και θα συνεχιστεί την Κυριακή. Έτσι η Ουκρανία, που νίκησε 2-0 την Τουρκία, πέρασε στην κορυφή. Η Ισλανδία, τέλος, γνώρισε οδυνηρή ήττα από τους Φινλανδούς (η πρώτη τους) με 1-0 και μπήκε σε περιπέτειες.
= ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ. Η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας για το καθοριστικό παιχνίδι απέναντι στο Βέλγιο (21:45) την Κυριακή, ολοκληρώθηκε, αλλά τα προβλήματα του Μίχαελ Σκίμπε αντί να ελαττωθούν αυξήθηκαν. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος επιστρέφει, αλλά νοκ άουτ τέθηκε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ενώ αμφίβολος είναι ο Κώστας Μήτρογλου και ο Παναγιώτης Ρέτσος.
Στην Εθνική ενσωματώνεται άμεσα ο Γιώργος Κουτρουμπής εν όψει του αγώνα με το Βέλγιο. 
= ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ. Νέο ενδιαφέρον αποκτά ο 5ος όμιλος των προκριματικών του Μουντιάλ 2018. Η συντριβή της Πολωνίας από την Δανία (0-4) στην Κοπεγχάγη, σε συνδυασμό με το «διπλό» του Μαυροβουνίου στο Καζακστάν (3-0), διατήρησε μεν τους Πολωνούς στην κορυφή, αλλά Δανία και Μαυροβούνιο πλησίασαν στο -3 και, πλέον, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά στις τρεις εναπομείνασες αγωνιστικές. Η Γερμανία με τη νίκη της στην Τσεχία (2-1) ουσιαστικά «κλείδωσε» την πρωτιά του 3ου γκρουπ, ενώ με το 4-0 επί της Μάλτας, η Αγγλία μόνο εάν «αυτοκτονήσει» θα χάσει την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης.
= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής τη λίστα με τα ονόματα των παικτών του που δηλώθηκαν στην UEFA για τη φάση των ομίλων του Champions League. Διαβάστε τα ονόματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: