Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 28/9/2017

ΕΛΛΑΔΑ

=SIEMENS. Ένα σκάνδαλο που «στοίχειωσε» παρά την υπέρογκη ζημία που προκάλεσε στο ελληνικό δημόσιο, παίρνει πλέον το δρόμο για να εκδικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.  Το πανάκριβο σύστημα ασφαλείας C4I που προοριζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και είχε κάποτε συνοδευτεί από διθυράμβους για την αποτελεσματικότητα του, χωρίς όμως ποτέ να λειτουργήσει, φέρνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου 18 πρώην στελέχη της Siemens για μίζες εκατομμυρίων ευρώ.
«Παρακλάδι» του μεγάλου σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» της Siemens, η υπόθεση της προμήθειας του C4I που χαρακτηρίστηκε, όχι άδικα, ως φιάσκο, στοίχισε σχεδόν 300 εκ. ευρώ, μία επιβάρυνση που δύσκολα μπορούσαν να αντέξουν τα οικονομικά της χώρας. Και όμως αυτό το τόσο δαπανηρό σύστημα ασφαλείας ουδέποτε λειτούργησε, ούτε κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, ούτε και τα χρόνια που ακολούθησαν.
= ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Ο Νίκος Μίχος εκδήλωσε χθές το πρωί την πρόθεσή του να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή, ενώ λίγο αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική επιστολή του βουλευτή. Σε αυτή ο βουλευτής Ευβοίας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έλαβε την απόφαση να μην αποτελεί πλέον μέλος της Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής, αφήνοντας αιχμές για τυχοδιωκτισμό και καιροσκοπία στους κόλπους του κόμματος.
= ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Προθεσμία έως τις 23 Οκτωβρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα δίνει εγκύκλιος της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, μετά τη σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας.
= ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με δυσκολίες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στα δυτικά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης.
= ΚΑΜΙΝΗΣ. Τη σπουδαιότητα και τη σημασία της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου, υπογραμμίζει με δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Καμίνης.
= ΚΟΝΤΟΝΗΣ. Ανοιχτό το δικαίωμα αναγνώρισης φύλου και σε ανήλικους 15 ετών άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, εφόσον υπάρξει διακομματική συναίνεση. Θετικό το νομοσχέδιο για τους ενδιαφερόμενους φορείς, που ζητούν να συμπεριλάβει τους έγγαμους και τους ανήλικους
= ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ. «Η Κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να προχωρήσει καμία επένδυση» δήλωσε η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη, σχετικά με την αναβολή της απόφασης του ΚΑΣ για την επένδυση στο Ελληνικό.
ΚΟΣΜΟΣ
= ΗΠΑ. Η πλειονότητα των αμερικανών ψηφοφόρων θεωρεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι κατάλληλος για το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ μόλις το 36% εγκρίνει τα πεπραγμένα του στον Λευκό Οίκο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη. Είναι σημαντικό επίσης ότι το 51% των Αμερικανών ντρέπεται που πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Τραμπ.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Με την υποψηφιότητα Σόιμπλε ως προέδρου της βουλής ανοίγει ο δρόμος για τη διαδοχή του στο υπουργείο Οικονομικών. Θα προέρχεται από τους Φιλελευθέρους ή μήπως από τους Χριστιανοδημοκράτες ο επόμενος υπουργός;
Η κρίση που έχει οδηγήσει στην ακύρωση χιλιάδων πτήσεων εντείνεται στην αεροπορική εταιρεία Ryanair, η οποία ανακοίνωσε την κατάργηση επιπλέον δρομολογίων έως τον Μάρτιο του 2018 εξαιτίας του προβλήματος που έχει προκύψει με τα προγράμματα των κυβερνητών.
= ΤΡΑΜΠ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Facebook, υποστηρίζοντας ότι στρέφεται εναντίον του και έθεσε ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της εταιρείας κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, εν μέσω της έρευνας για την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές.
= ΓΑΛΛΙΑ. Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκε το μουδιασμένο, από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, Βερολίνο την παρουσίαση του οράματος του γάλλου προέδρου για την ΕΕ. Ο βουλευτής των γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών Χανς Μίχελμπαχ δήλωσε ότι οι προτάσεις Μακρόν δεν βοηθούν στην ενδυνάμωση της ΕΕ αλλά συμβάλλουν στην αποδυνάμωσή της. Τόνισε επίσης ότι ο γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να ευθυγραμμίσει το έλλειμμα προϋπολογισμού της χώρας του με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
= ΙΣΡΑΗΛ. Ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν καταδίκασε την Τετάρτη την απόφαση της Interpol να παραχωρήσει καθεστώς κράτους-μέλους στους Παλαιστίνιους, κρίνοντας ότι θα πλήξει την ικανότητα του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού να εκπληρώνει την αποστολή του. «Αυτή η απόφαση θα βλάψει την ικανότητα της Ιντερπόλ να αντιμετωπίζει τη διεθνή τρομοκρατία», υποστήριξε ο πρόεδρος του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής διάσκεψης με ηγετικά στελέχη οργανώσεων της ισραηλιτικής κοινότητας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας, που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ. «Η ανάπτυξη ύστερα από τόσα χρόνια έχει επιστρέψει. Θέσεις απασχόλησης ύστερα από τόσα χρόνια επιστρέφουν. Οι επενδυτές κοιτάζουν εκ νέου την Ελλάδα με συμπάθεια» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί και προσθέτει: «Επομένως έπρεπε και πρέπει να γίνουν αυτές οι προσπάθειες, αλλά θα υπάρξει ανταμοιβή που σημαίνει μια Ελλάδα πιο δυνατή σε μια ευρωζώνη που έχει επιλέξει».
= ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε την Τετάρτη ότι οι αλλεπάλληλοι τυφώνες οι οποίοι έπληξαν τη χώρα του τις τελευταίες εβδομάδες θα έχουν αντίκτυπο στον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. «Το ότι ο Σόιμπλε δεν θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών, αλλά θα γίνει πρόεδρος της βουλής θα μπορούσε να είναι καλή είδηση», αναφέρει η Tageszeitung του Βερολίνου.
= ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ. Απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων για το 2018 ο Ευ.Τσακαλώτος, ενώ εκτίμησε ότι ανάπτυξη φέτος θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ. Επίσης μίλησε για εντυπωσιακή αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων φέτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι την επόμενη διετία «θα υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις από όσες θα μπορούμε να απορροφήσουμε, για αυτό πρέπει να υπάρχουν φίλτρα» συνδέοντας το θέμα και με την Eldorado. 
= ΔΝΤ. «Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σχετικά με τα stress test των ελληνικών τραπεζών, δείχνοντας προς επίτευξη συμβιβασμού με την ΕΚΤ. Για αλλαγή στάσης στο ζήτημα από το ΔΝΤ μίλησε και ο Ευ.Τσακαλώτος, λέγοντας ότι δεν επιμένει σε νέο έλεγχο. Τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το 2018 από τον SSM ταυτόχρονα σε όλες τις τράπεζες της ΕΕ, απλώς θα ανακοινωθούν νωρίτερα τα αποτελέσματά τους και πριν τη λήξη του προγράμματος, πρόσθεσε.
= ΕΣΟΔΑ. Στην υπογραφή συμφωνίας, με την οποία διευρύνεται το δίκτυο των χωρών, με τις οποίες η Ελλάδα ανταλλάσσει πληροφορίες σε ετήσια βάση για τη δραστηριότητα των πολυεθνικών ομίλων, με συνολικά ενοποιημένα έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ, προχώρησε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ.Πιτσιλής.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
= ΓΙΟΥΒΕ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-0. Ο Ολυμπιακός στάθηκε για περίπου 70 λεπτά ως ίσος προς ίσο απέναντι στη Γιουβέντους, ωστόσο στο τέλος γνώρισε την ήττα με 2-0 από την «Βέκια Σινιόρα» στο Τορίνο. Στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League οι «μπιανκονέρι» σκόραραν με τους Ιγκουαΐν (69’) και Μάντζουκιτς (80’) και πανηγύρισαν την πρώτη τους νίκη.Οι «ερυθρόλευκοι» με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο τους και αρκετά νέα πρόσωπα στην αρχική ενδεκάδα στάθηκε καλά στον αγωνιστικό χώρο, καθώς παρατάχθηκε με συμπαγές κέντρο και έκλεισε τους χώρους. Γιουβέντους: Μπουφόν, Στουράρο (81' Μπενάτια), Μπαρτζάλι, Κιελίνι, Άλεξ Σάντρο, Ματουιντί, Μπετανκούρ, Κουαδράδο (60' Ιγκουαΐν), Ντιμπάλα, Ντάγκλας Κόστα (84' Μπερναρντέσκι), Μάντζουκιτς.  Ολυμπιακός: Προτό, Φιγκέιρας, Νικολάου, Ένγκελς, Κούτρης, Ρομαό, Ζντιέλαρ (77' Φορτούνης), Οφόε, Πάρντο (71' Μπεν), Σεμπά, Εμενίκε (88' Μάριν).
= CHAMPIONS LEAGUE. Το απόλυτο των βαθμών στον τέταρτο όμιλο του Champions League, όπου συμμετέχει και ο Ολυμπιακός διατήρησε η Μπαρτσελόνα. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε επικράτησε 1-0 της Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην Πορτογαλία με αυτογκόλ που σημείωσε στο 49ο λεπτό ο Κόατες. Στο ματς της βραδιάς η Παρί Σεν Ζερμέν κέρδισε με το ευρύ 3-0 την Μπάγερν, με τον σκορ να μην περιγράφει την πραγματική εικόνα του αγώνα, ενώ για τον ίδιο όμιλο με το ίδιο σκορ νίκησε η Σέλτικ την Άντερλεχτ στο Βέλγιο. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον πρώτο όμιλο έφτασε στο ευρύ 4-1 επί της ΤΣΣΚΑ στη Ρωσία, ενώ το σκορ της βραδιάς σημείωσε η Βασιλεία, που συνέτριψε 5-0 τη Μπενφίκα. Η Τσέλσι νίκησε με ανατροπή 2-1 την Ατλέτικο στη Μαδρίτη, ενώ με το ίδιο σκορ νωρίτερα η Ρόμα πανηγύρισε απέναντι στην Καραμπάγκ.
= ΚΟΥΓΙΑΣ. Την απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρία της ΠΑΕ ΑΕΛ, αλλά και γενικότερα από το ποδόσφαιρο ανακοίνωσε ο Αλέξης Κούγιας. Ο γνωστός ποινικολόγος διευκρίνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθές στη Λάρισα, πως αναμένει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, ενώ όρισε ως τιμή τα 3.000.000 ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΠΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: