Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 26/9/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΒΟΥΛΗ. Στις 11.00 το πρωί της Δευτέρας άρχισε η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο και τις συνομιλίες με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. Μέχρι και αργά το μεσημέρι οι ομιλητές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγοί άλλων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης είχαν αναλωθεί στην αναπαραγωγή συνθημάτων και τσιτάτων που ουδεμία σχέση είχαν με τον πυρήνα της υπόθεσης που δεν είναι άλλος από τη διακίνηση δύο τόνων ηρωίνης μέσω του ναρκόπλοιου Νoor1.

= ΤΣΙΠΡΑΣ. Σε μία άνευ προηγουμένου πολιτική επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της προέβη από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός με επίκεντρο την ομολογημένη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε γιατί η Νέα Δημοκρατία ούτε προφορικώς ούτε και εγγράφως τολμά να αναφερθεί στο όνομα του συγκεκριμένου επιχειρηματία. «Ε λοιπόν, όλοι τον γνωρίζουμε είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης»
= ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Επίθεση στον πρωθυπουργό για την κάλυψη που προσφέρει στον Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ άφησε και αιχμές για τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ρώτησε «τι είπαν 12 φορές και σε 21 λεπτά συνομιλίας ο υπουργός Άμυνας με τον ισοβίτη, Γιαννουσάκη;». Πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως εάν ο κ. Τσίπρας είχε προηγούμενη ενημέρωση από τον κ. Καμμένο για την επικοινωνία του με τον Γιαννουσάκη. Επίσης αν ο κ. Καμμένος είχε έγκριση από τον πρωθυπουργό.
= ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Την απόφαση να μην συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τα τηλεφωνήματα του υπουργού Εθνικής Άμυνας στον καταδικασμένο σε ισόβια για την υπόθεση του Noor 1 έλαβε κατά πλειοψηφία η Βουλή. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε της σημερινής συζήτησης έλαβαν μέρος 273 βουλευτές εκ των οποίων οι 151 είπαν «όχι» στο αίτημα της αντιπολίτευσης να παραπεμφθεί σε εξεταστική ο Πάνος Καμμένος έναντι 122 βουλευτών της αντιπολίτευσης που ζήτησαν να ελεγχθούν περαιτέρω οι χειρισμοί του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
= ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ. Πλημμύρες και κατολισθήσεις έχει προκαλέσει στη Σαμοθράκη η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει το νησί από το βράδυ της Δευτέρας. Σωτήρια ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής που απεγκλώβισε τέσσερα άτομα από αυτοκίνητο σε ρέμα στην Κακιά Μεριά.
= ΙΛΑΡΑ. Το ρόλο του παρατηρητή έχει υιοθετήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την ώρα που οι ομόλογοι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκονται σε νομοθετική εγρήγορση, καταδεικνύοντας ισχυρή πολιτική βούληση ώστε να αναχαιτίσουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα, που «ξύπνησε» την ιλαρά και σήμανε υγειονομικό συναγερμό για επικίνδυνες επιδημίες.
= ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στην επικριτική έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), τονίζουν ότι λειτουργούν με γνώμονα το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι εναρμονισμένες με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.
= ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ. Ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου εκφράζει το Συμβούλιο της Ευρώπης με έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), που δημοσιεύεται σήμερα.
ΚΟΣΜΟΣ
= ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ. Σχεδόν το 93% εξ όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τη Δευτέρα στο ιρακινό Κουρδιστάν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ιράκ, μεταδίδουν κουρδικά ΜΜΕ επικαλούμενα τα ως τώρα αποτελέσματα.
= ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να αποφύγει την περαιτέρω «κλιμάκωση» των εντάσεων, καθώς είναι πολύ πιθανό πως θα υπάρξουν «νέες προκλήσεις» από τη Βόρεια Κορέα, τόνισε τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Κανγκ Kιάουνγκ-χα.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Ο συνασπισμός «Τζαμάικα» φαίνεται πλέον να προκρίνεται από τους Γερμανούς, μετά την ανακοίνωση των Σοσιαλδημοκρατών ότι επιλέγουν να μείνουν στην αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα, οι πολίτες καταλογίζουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις διαρροές ψήφων όχι τόσο στους επικεφαλής, αλλά σε ολόκληρα τα κόμματα.
= ΡΩΣΙΑ. Ο θάνατος του Ρώσου στρατηγού Βαλέρι Ασάποφ στην Συρία, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά τρομοκρατών, υπήρξε αποτέλεσμα της διπρόσωπης πολιτικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ στην χώρα αυτή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.
= ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ. Ανεβαίνουν κι άλλο οι τόνοι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα, ενώ ο φραστικός πόλεμος ανάμεσα σε Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν χτυπά κόκκινο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγ δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει κηρύξει πόλεμο ενάντια στη χώρα με την κατάρριψη αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών. «Δεν έχουμε κηρύξει πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα και ειλικρινά αυτός ο ισχυρισμός είναι παράλογος», δήλωσε η Ουάσινγκτον.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Υπερβολική αντίδραση επέδειξε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, σημειώνοντας μεγάλη πτώση με τις τράπεζες να υποχωρούν κατά 11,76%! Ο απόηχος των γερμανικών εκλογών, οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για τα κόκκινα δάνεια και την γ΄ αξιολόγηση και οι δηλώσεις του αρχηγού των Γερμανών Φιλελευθέρων για την Ελλάδα, επιδείνωσαν ένα κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο ΧΑ από την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,06% στις 742,49 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 770,73 μονάδων (-0,41%) και 739,12 μον. (-4,50%). 
= ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ. Βρισκόμαστε στο τελευταίο σπριντ πριν από τη λήξη του προγράμματος και «πρέπει να αποφύγουμε την επανάπαυση» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης. Από το βήμα του Economist, μίλησε για ταχεία ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης πριν το τέλος του έτους, ώστε από 1η Ιανουαρίου να υπάρξουν «καθαρές ανάσες» για τη δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας» για την «καθαρή έξοδο» και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Στο 2,1%-2,2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.
= ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ. Αν όλα την προσεχή περίοδο μέχρι τον Αύγουστο γίνουν σωστά είναι εφικτή μια «καθαρή έξοδος» από το πρόγραμμα, τονίζει ο Γ.Ντάισελμπλουμ. Στη παρατήρηση ότι η επιτυχία αυτού εξαρτάται και από το θέμα του χρέους, τονίζει ότι «το Eurogroup έχει δώσει καθαρή υπόσχεση, αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και αν τότε χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση για το χρέος, θα της την δώσουν». Τι λέει για νέα μέτρα, επιτροπεία μετά το πρόγραμμα, αλλά και για το τι θα γινόταν αν το 2014 δεν υπήρχε διακοπή του προγράμματος.
= ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Το όραμά του για την Ελλάδα και τους Έλληνες, μετά τη λήξη του τρέχοντος Προγράμματος ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στον επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ, με επίκεντρο το σχέδιο της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση. Βάση του σχεδίου αυτού μια νέα «ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων». Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, καθώς και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε κρίσιμους τομείς.
= ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία επενδυτικού fund με κεφάλαια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο θα χρηματοδοτεί την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και μεγαλύτερα πρότζεκτ στη χώρα μας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών μετά την επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Γ.Τσίπρα.
= ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Εθνικό σχεδιο ανασυγκρότησης με διακομματική συναίνεση για τη σύνδεση των μεταρρυθμίσεων με το χρέος προτείνει ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναιος, Ευ.Μυτιληναιος. Απο το βημα του Economist, παρουσίασε το σχεδιο του που συνίσταται σε εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με τη συναινεση όλων των φίλο-ευρωπαϊκών κομματων, μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, με μετρήσιμους στόχους που θα συνδέει τις μεταρυθμίσεις με την απομείωση του χρέους.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Η πειραϊκή ΠΑΕ ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας την πρόσληψη του Τάκη Λεμονή, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Μπέσνικ Χάσι που απομακρύνθηκε μετά την ήττα από την ΑΕΚ το βράδυ της Κυριακής.
= ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ. Ξεκάθαρος σχετικά με την απόφασή του να μην αγωνιστεί με την Εθνική Ανδρών στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ 2017 ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, μετά από σχετική ερώτηση που δέχθηκε κατά τη media day των Μιλγουόκι Μπακς.  «Δεν ήταν ότι δεν ήθελα να παίξω, δεν μπορούσα να παίξω», υπογράμμισε ο «Greek Freak», ο οποίος χαρακτήρισε την απόφασή του να μην ενισχύσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ως μία από τις πιο δύσκολες ως αθλητής. 
= ΙΤΑΛΙΑ. Η Μίλαν πραγματοποίησε ίσως τη χειρότερη φετινή της εμφάνιση και ηττήθηκε δίκαια 2-0 από τη Σαμπντόρια στο «Λουίτζι Φεράρις», σε αναμέτρηση για την 6η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος. Ο Ντ΄ Αμπρόζιο με το τέρμα που πέτυχε στο 88΄ γλίτωσε την Ίντερ από εντός έδρας «στραβοπάτημα» με την Τζένοα, με τους Νερατζούρι να επικρατούν με 1-0. Η Λάτσιο πέρασε εύκολα με 3-0 από την έδρα της Βερόνα. Η Μπολόνια πήρε σπουδαία εκτός έδρας νίκη επικρατώντας στο 90' 1-0 της Σασουόλο. Το αήττητο σερί της Αταλάντα (4 ματς) δεν διακόπηκε ούτε στο «Αρτέμιο Φράνκι». Η Φιορεντίνα, που μέχρι το 94΄ είχε τη νίκη στα... χέρια της, τελικά ισοφαρίστηκε για πρώτη φορά μετά από 5 αγώνες και το τελικό 1-1 «σφράγισε» το ματς με το οποίο έπεσε η «αυλαία» της 6ης αγωνιστικής της Serie A.
= ΙΣΠΑΝΙΑ. Η Χετάφε με ένα ξέσπασμα στο δεύτερο ημίχρονο επικράτησε εντός έδρας με 4-0 της Βιγιαρεάλ, σε αναμέτρηση για την 6η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Με τον Δημήτρη Σιόβα να αγωνίζεται σε όλο το 90λεπτο η Λεγανές νίκησε εκτός έδρας την Λας Πάλμας με 2-0, και ανέβηκε στην 5η θέση της βαθμολογίας της Primera Division. Το αήττητο που έχει από την έναρξη της περιόδου διατήρησε η Βαλένθια, η οποία έφυγε με το «διπλό» από το «Σαν Σεμπαστιάν» με 3-2 επί της Σοσιεδάδ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: