Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 25/9/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ. Αισθητή βελτίωση στην εικόνα των ακτών του διαπιστώνει ο Δήμος Ελληνικού– Αργυρούπολης, 13 ημέρες μετά τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, τα αποτελέσματα της απορρύπανσης έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη ορατά στην παραλία Ελληνικού, στο Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών «ΕΛΚΕΘΕ», στην παραλία Αγίου Αλεξάνδρου, στο λιμάνι ερασιτεχνών ψαράδων και στην ακτή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών.
 Για την πλήρη αποκατάσταση των παραλιών δεσμεύτηκαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, οι οποίοι επισκέφθηκαν, χθες Σάββατο, το παραλιακό μέτωπο του δήμου, παρουσία του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Βασίλη Κρητικού... 
= ΚΟΥΡΟΜΠΛΗΣ. «Όλοι οι υπουργοί είμαστε κάτω από τη συνεχή εποπτεία του πρωθυπουργού. Και όλοι είμαστε στη διάθεση του πρωθυπουργού», τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας στη «Realnews», για τα περί παραίτησής του και για το κατά πόσο αισθάνεται υπό επιτήρηση. Ο Π. Κουρουμπλής προαναγγέλλει την κατάθεση τροπολογίας με την οποία, για πρώτη φορά, θα τίθεται όριο στην ηλικία των πλοίων που κάνουν πετρέλευση, δηλαδή τροφοδοσία πλοίων. «Είναι κάτι που δεν τόλμησε κανένας από αυτούς που σήμερα κόπτονται για το περιβάλλον
= ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ. Αρνητική ήταν η απάντηση της Φώφης Γεννημάτα στην επιστολή του προέδρου της επιτροπής για τα διαδικαστικά θέματα της εκλογής προέδρου στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος ζήτησε να συναντηθεί με τους υποψηφίους, αλλά και έθεσε αίτημα αναβολής των εκλογικών διαδικασιών για ένα μήνα.
= ΚΟΡΙΝΘΟΣ. Ένας 32χρονος ποδοσφαιριστής ερασιτεχνικής ομάδας της Κορινθίας έχασε χθές το απόγευμα την ζωή του. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά την διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων Λυκοποριάς - Προόδου Αγίου Βασιλείου, που διεξαγόταν στο γήπεδο του Δερβενίου, ο 32χρονος ποδοσφαιριστής της Λυκοποριάς αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο. Αμέσως του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας στην Ακράτα. Εκεί, παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο 32χρονος κατέληξε

= ΧΑΚΕΡΣ. Εκτός λειτουργίας βρίσκεται η ιστοσελίδα στην οποία δημοσιεύονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με ανάρτηση της ομάδας «Anonymous Greece» στη σελίδα της στο Facebook, η ομάδα των άγνωστων χάκερς είναι αυτοί που στις 11 το πρωί του Σαββάτου «έριξαν» τη σελίδα. Σε μήνυμά τους επικρίνουν την κυβέρνηση για  τους πλειστηριασμούς και απειλούν ευθέως την Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα, λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι της Κυριακής σήμανε εκ νέου συναγερμός καθώς οι αστυνομικές αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με ακόμη μία επίθεση, αυτή τη φορά στην σελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος.
= ΦΩΤΙΕΣ. Μάχη με 84 αγροτοδασικές πυρκαγιές έδωσαν μέσα σε μόλις 24 ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας. Σε εξέλιξη παραμένουν οι φωτιές στον Ξηρόκαμπο, το Αγραπιδοχώρι και τη Ζαχάρω Ηλείας, την Βασιλική Καλαμπάκας, τον Βαθύλακο Δράμας και τα Λουτρά Σιδηροκάστρου ενώ παράλληλα έχουν οριοθετηθεί, χωρίς να υπάρχει ενεργό μέτωπο, οι φωτιές στο Ληξούρι, το Λιβάδι Θεσσαλονίκης, το Κακοτάρι Ηλείας και την περιοχή Κούτσι Νεμέας.Σημειώνεται πως υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς σύμφωνα με την πυροσβεστική κυρίως για τα Δωδεκάνησα τον νομό Λασιθίου και τα νησιά Χίος, Σάμος και Ικαρία...
= ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ. Συγχαρητήρια στην Άγγελα Μέρκελ για την νίκη της στις γερμανικές εκλογές. Η αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη είναι σήμερα πιο σημαντική και αναγκαία από πότε. Όσοι πιστεύουμε σε αυτήν οφείλουμε, παρά τις διαφορές, να εργαστούμε μαζί για την εμβάθυνση και διεύρυνση των ευρωπαϊκών αξιών, αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο twitter για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Με περίπου 10% χαμηλότερο ποσοστό από τις προηγούμενες εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες είναι πρώτο κόμμα στην Γερμανία με 32,5% μειώνοντας τα περιθώρια ελιγμών της Άνγκελας Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης.  Όμως ο μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης είναι η Σοσιαλδημοκράτες και προσωπικά ο Μάρτιν Σουλτς  αφού το 20% είναι το χαμηλότερο μεταπολεμικό ποσοστό της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας. Σε μία πρώτη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος φάνηκε να αντιλαμβάνεται την αιμορραγία του κόμματός της προς την ακροδεξιά και τους φιλελεύθερους. Παρατηρητές στο Βερολίνο σημειώνουν πως ο συνδυασμός τρομοκρατία-προσφυγικό κόστισε στην Άνγκελα Μέρκελ αλλά και στους σοσιαλδημοκράτες πολλά εκατομμύρια ψήφους οι οποίες κατέληξαν στις δεξαμενές της ακροδεξιάς και της σκληρής νεοφιλελεύθερης οικονομικής άποψης του FDP.
= ΗΠΑΗ κυβέρνηση των ΗΠΑ θα απαγορεύσει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος πολιτών της Βόρειας Κορέας, του Τσαντ και της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο ενός σαρωτικού, νέου αντιμεταναστευτικού διατάγματος το οποίο αφορά επίσης τους υπηκόους του Ιράν, της Λιβύης, της Συρίας, της Υεμένης και της Σομαλίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή.
= ΗΠΑ. Πολλοί παίκτες του αμερικανικού ποδοσφαίρου γονάτισαν την Κυριακή πριν από τα ματς της National Football League στα στάδια των Ηνωμένων Πολιτειών, αψηφώντας τον Ντόναλντ Τραμπ που ζήτησε την απόλυση των αθλητών που δεν σέβονται τον αμερικανικό εθνικό ύμνο. Την κίνηση αυτή έκανε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016 ο πρώην quarterback των San Francisco 49ers Κόλιν Κέπερνικ που είχε γονατίσει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου διαμαρτυρόμενος για το κύμα δολοφονιών μαύρων από λευκούς αστυνομικούς σε ολόκληρη τη χώρα.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Χιλιάδες πολίτες σε πολλές πόλεις της Γερμανίας κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του ξενοφοβικού και ακροδεξιού κόμματος AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία). Περισσότερα από 2.000 άτομα  συγκεντρώθηκαν κοντά στην Αλεξάντερ Πλατς στο ανατολικό Βερολίνο όπου γίνεται το εκλογικό πάρτι του κόμματος. Διαδηλώσεις μεταξύ άλλων πραγματοποιούνται επίσης στην Κολωνία, την Φρανκφούρτη, την Λειψία. Στις σημερινές εκλογές η Εναλλακτική για την Γερμανία συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 13,4%.
= ΙΡΑΚ. Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε την Κυριακή από την αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν να της παραδώσει τα διεθνή του αεροδρόμια και τα συνοριακά περάσματα ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα. Η Βαγδάτη ζήτησε επίσης από τις άλλες χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιρακινό Κουρδιστάν και να συνεννοούνται με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ για θέματα που αφορούν τα αεροδρόμια και τα σύνορα της περιοχής, επεσήμανε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΕΦΚΑ. Σε διευκρινίσεις σχετικά με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, το υπουργείο επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ότι «σημερινά δημοσιεύματα επιχειρούν για μία ακόμη φορά να αμφισβητήσουν τη θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ.
= ΗΠΑ. «Εσύ είσαι η πρόεδρος της επιχείρησης. Εγώ παίρνω τις αποφάσεις»: Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά συμβαίνει συχνά στις οικογενειακές επιχειρήσεις και αποτελεί το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ο ιδρυτής μιας επιχείρησης, όταν περνά τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά, όπως επισημαίνει η Αμερικανίδα σύμβουλος επιχειρήσεων Λέσλι Ντάσιου (Leslie Dashew).
= ΚΑΤΑΡ. Εμπλοκή πολιτικών παραγόντων, Λιβανέζοι επενδυτές με πολλές εταιρείες στην Ελλάδα, Οικονομικός Εισαγγελέας, δικαστήρια. Εχει πλούσιο παρασκήνιο, η εμφανιζόμενη ως επένδυση της καταριανής Al Rayyan στη Ζάκυνθο, μια από τις τρεις της εταιρείας στο χώρο των τουριστικών ακινήτων, μαζί με την Οξυά και τη Κέρκυρα.
= ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ. Την αλλαγή του συστήματος κατανομής των επιδοτήσεων προκειμένου να αρθούν αδικίες του υφιστάμενου μοντέλου, προαναγγέλλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξή του.
= ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ. Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων αποτελούν καινοτόμο και ιδιαίτερα επιτυχημένη διεθνώς διαδικασία η οποία έχει αποδειχθεί πως «συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της κινητικότητας στην αγορά ακινήτων, στον εξορθολογισμό και την σταθεροποίηση των τιμών, στη διαφάνεια και την απεμπλοκή από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδυτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό», σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΑΕΚ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-2. Ένα φαινομενικά χαμένο παιχνίδι η ψυχωμένη και... πεισματάρα ΑΕΚ το μετέτρεψε σε πραγματικό θρίαμβο με μία επική ανατροπή. Με την... σφραγίδα του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου και την είσοδο του Λιβάγια στο β' μέρος η ΑΕΚ έκανε την ολική ανατροπή απέναντι στον Ολυμπιακό κι ενώ έχανε με 0-2 μέχρι το 64΄, νίκησε με 3-2 στο μεγάλο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής της Super League. Ο Μάριν στο 22΄ με εξαιρετικό πλασέ άνοιξε το σκορ για τον Ολυμπιακό, στο 46΄ ο Οφόε έκανε το 2-0 κι από κει και πέρα με δύο γκολ του Χριστοδουλόπουλου (64΄, 80΄) η Ένωση ισοφάρισε και στο 90΄ με τον Μάνταλο πήρε τη νίκη
= ΠΑΟΚ -ΠΑΣ 1-0. O ΠΑΟΚ μπορεί να μην εντυπωσίασε αλλά πέτυχε το ζητούμενο απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα, παίρνοντας τη νίκη έστω και με το ισχνο 1-0 στην κεκλεισμένων των θυρών Τούμπα. Το γκολ που έκρινε το ματς το σημείωσε στο 55ο λεπτό ο Πρίγιοβιτς, ο οποίος είχε και δοκάρι στο 45
= ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ- ΑΕΛ 4-1. Με τον πλέον εμφατικό τρόπο επέστρεψε στις νίκες ο Πανιώνιος στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Οι κυανέρυθροι κυριάρχησαν πλήρως στον αγωνιστικό χώρο της Νέας Σμύρνης την Κυριακή απέναντι στη Λάρισα και επικράτησαν με το ευρύ 4-1 των «βυσσινί», στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Super League.Με αυτό το τρίποντο η ομάδα του Γρηγορίου έφτασε τους 11 βαθμούς και είναι στο ρετιρέ της βαθμολογίας, την ώρα ώρα που η ΑΕΛ έχει συγκομιδή μόλις δύο βαθμών. 
= ΚΕΡΚΥΡΑ -ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 1-1. Ο Λεβαδειακός έμεινε όρθιος στην Κέρκυρα απέναντι στην τοπική ομάδα (1-1), στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Super League και παρέμεινε αήττητος στο φετινό πρωτάθλημα με μία νίκη και τέσσερις ισοπαλίες.Οι Βοιωτοί προηγήθηκαν με τον Νιάσε στο 41΄, αλλά οι γηπεδούχοι «απάντησαν» με το πέναλτι του Επστάιν στο 52..

= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται ο Μπέσνικ Χάσι από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Η ήττα από την ΑΕΚ, κυρίως από τον τρόπο που προήλθε, εξόργισε τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος πήρε την απόφαση να «τελειώσει» άμεσα τον Αλβανό τεχνικό. Το πότε θα γίνει αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά είναι κάτι που θα συμβεί πολύ σύντομα. Το πιθανότερο είναι πως ο Ολυμπιακός δεν θα πάει στο ματς με την Γιουβέντους με τον Χάσι στον πάγκο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο η ανακοίνωση της απομάκρυνσης του να γίνει εντός των επόμενων ωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: