Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 24/9/2017

ΕΛΛΑΔΑ

.= ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με ένα εντυπωσιακό θέαμα ολοκληρώθηκε η σειρά εκδηλώσεων «Εγινε η Σπίθα Πυρκαγιά» που παρουσίασε μέσα από διάφορες δράσεις τη μεγάλη φωτιά της Θεσσαλονίκης το 1917, η οποία και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης. Μετά την αναπαράσταση στην Πλατεία Μουσχούντη, απ’όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, η εκδήλωση κατέληξε και ολοκληρώθηκε στην Λεωφόρο Νίκης με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί το θέαμα, που σκοπό είχε να μάθουμε για την στιγμή εκείνη που άλλαξε σημαντικά την εικόνα της Θεσσαλονίκης και παράλληλα αποτέλεσε αφορμή για την εκ νέου ανοικοδόμηση της.

= Η ΑΠΑΝΤΛΗΣΗ. Με εντατικούς ρυθμούς ξεκίνησε χθές από το πετρελαιοφόρο SIROS η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ νοτιοδυτικά της Αταλάντης και έως το μεσημέρι είχαν αντληθεί περίπου 50 κυβικά μίγματα πετρελαιοειδών. Στις εργασίες απορρύπανσης από τη Σαλαμίνα έως τη Γλυφάδα επιχειρούν από θαλάσσης 6 αντιρρυπαντικά σκάφη του λιμενικού και 6 ιδιωτικά, δεκάδες εθελοντές και εξειδικευμένα συνεργεία της αναδόχου εταιρεία με συνολικά 289 άτομα
320 ΧΙΛ. Η ΠΟΡΣΕ. Στα καίρια ερωτήματα για το τραγικό δυστύχημα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου απαντά η έκθεση πραγματογνωμοσύνης που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  η ταχύτητα που είχε αναπτύξει η μοιραία Πόρσε ήταν 320 χιλιόμετρα, ήταν δηλαδή τέτοια που ήταν αδύνατον ο νεαρός οδηγός να αποφύγει τη σύγκρουση με το γκρι αυτοκίνητο του Υπάτιου Πατμάνογλου που είχε σταθμεύσει στο πάρκινγκ της λεγόμενης «ευθείας της Θήβας» αφήνοντας μέσα στο όχημα την 33χρονη σύζυγό του και τον τριών ετών γιο τους.
= ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ. Ήταν όλοι τους εκεί για να φωνάξουν «Λευτεριά στην Ηριάννα», ενώνοντας τις φωνές τους σε μία από τις πολυπληθέστερες συναυλίες αλληλεγγύης τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν χθες στο Πάρκο Γουδή, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους στην κρατούμενη Ηριάννα Β.Λ. που έχει καταδικαστεί σε δεκατρία χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 187Α για την τρομοκρατία. "Τα έσοδα της συναυλίας υπερκάλυψαν τα δικαστικά έξοδα για την Ηριάννα" σύμφωνα με τους διοργανωτές και "τα επιπλέον χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν σε πρόσφυγες και κρατούμενους"

= ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ. "Το μέλλον είναι εδώ!" τόνισε ο χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον. Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία και τα διδάγματα της Οκτωβριανής επανάστασης στην Ρωσία, που φέτος "κλείνει" 100 χρόνια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα δυσβάσταχτα μέτρα της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεωνς που κάνουν τη ζωή του λαού αφόρητη.

=ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΟΛΟΤΟΦΟμάδα νεαρών ατόμων επιτέθηκε στις 22:00, με βόμβες μολότοφ, στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων. Λίγα λεπτά αργότερα, άλλοι νεαροί έκαναν επίθεση, επίσης με βόμβες μολότοφ, σε διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπήρξε τραυματισμός ή εάν προσήχθησαν άτομα.

ΚΟΣΜΟΣ
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Τα βλέμματα στραμμένα στις εκλογές έχει ο γερμανικός Τύπος, ο οποίος αναζητά τους υπαίτιους για την είσοδο στη Βουλή, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Παράλληλα, τα σχετικά δημοσιεύματα δίνουν τον ρυθμό πλεύσης στην επόμενη κυβέρνηση. Σημειώνεται, πως η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται κι έτσι τον λόγο πλέον έχουν οι ψηφοφόροι που θα βρεθούν μπροστά από τις κάλπες σήμερα, Κυριακή. 
= Β. ΚΟΡΕΑ. Η επίθεση του Τραμπ στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν, τον οποίο αποκάλεσε «rocket man» (άνθρωπο πύραυλο) έχει καταστήσει «την επίσκεψη των πυραύλων μας σε ολόκληρο το έδαφος των ΗΠΑ αναπόφευκτη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Νωρίτερα αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer συνοδευόμενα από μαχητικά πέταξαν ανατολικά των ακτών της Βόρειας Κορέα σε μια επίδειξη δύναμης.
= ΗΠΑ. Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer συνοδευόμενα από μαχητικά πέταξαν στον διεθνή εναέριο χώρο επάνω από τη θάλασσα ανατολικά των ακτών της Βόρειας Κορέας σε μία επίδειξη δύναμης για την οποία το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δείχνει το εύρος των στρατιωτικών επιλογών που διαθετει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Για ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουμε την απερίσκεπτη συμπεριφορά (της Βόρειας Κορέας) μίλησε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
= ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ. Κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Νέα Ζηλανδία. Το κυβερνών Εθνικό Κόμμα συγκεντρώνει 46%, με καταμετρημένο το 99,8% των ψηφοδελτίων, ενώ σε ρυθμιστή αναδεικνύεται το εθνικιστικό κόμμα «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία» με 7,5%. Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
= ΓΑΛΛΙΑ. «Όχι στο κοινωνικό πραξικόπημα» και «Αντίσταση, Αντίσταση» φώναξαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από το Παρίσι διαμαρτυρόμενοι για τη μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα από τον Ε.Μακρόν. Τη διαδήλωση οργάνωσε ο επικεφαλής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που απαντώντας στο σχόλιο ότι ο Μακρόν έχει ήδη υπογράψει τις σχετικές διατάξεις, τόνισε ότι η «μάχη τώρα ξεκινά».
= ΑΓΓΛΙΑ. «Απογοητευτική» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την ομιλία της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι στη Φλωρεντία λέγοντας ότι δεν παρουσίασε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς το Λονδίνο θέλει να διαρθρώσει την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Εμπλοκή πολιτικών παραγόντων, Λιβανέζοι επενδυτές με πολλές εταιρείες στην Ελλάδα, Οικονομικός Εισαγγελέας, δικαστήρια. Εχει πλούσιο παρασκήνιο, η εμφανιζόμενη ως επένδυση της καταριανής Al Rayyan στη Ζάκυνθο, μια από τις τρεις της εταιρείας στο χώρο των τουριστικών ακινήτων, μαζί με την Οξυά και τη Κέρκυρα.
=Al Rayyan. «Επειδή διαπιστώνουµε ότι από ορισμένες πλευρές επιχειρείται να δοθούν διαφορετικές προεκτάσεις στην ανακοίνωσή µας για διακοπή των επενδύσεών µας στην Ελλάδα, διευκρινίζουµε ρητά ότι αναφερθήκαµε στις επενδύσεις µας στη Ζάκυνθο και την Οξιά, οι οποίες έχουν ανασταλεί λόγω δικαστικών εµπλοκών από το 2014 τουλάχιστον και συνεχίζονται μέχρι σήμερα συμπεριλαµβανοµένων και διώξεων των εκπροσώπων µας ώστε να καθίσταται η επενδυτική µας δραστηριότητα στα έργα αυτά δύσκολη. Πέραν αυτού καµιά ερµηνεία της ανακοίνωσής µας δεν είναι αποδεκτή».
= ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ. Την αλλαγή του συστήματος κατανομής των επιδοτήσεων προκειμένου να αρθούν αδικίες του υφιστάμενου μοντέλου, προαναγγέλλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξή του.
= ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ. Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων αποτελούν καινοτόμο και ιδιαίτερα επιτυχημένη διεθνώς διαδικασία η οποία έχει αποδειχθεί πως «συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της κινητικότητας στην αγορά ακινήτων, στον εξορθολογισμό και την σταθεροποίηση των τιμών, στη διαφάνεια και την απεμπλοκή από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδυτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό», σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς.
= ΚΑΤΑΡ. Αναχωρεί σήμερα, Κυριακή, για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) κυβερνητική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής το γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Τσίπρα, με αντικείμενο την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Το μεγάλο ντέρμπι κορυφής ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό (20.30) κλέβει την παράσταση από το κυριακάτικο πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League. Oι «κιτρινόμαυροι» βρίσκονται στην πρώτη θέση και εκεί θα επιδιώξουν να παραμείνουν. Μαλιστα, όπως είναι φυσικό, στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου οι παίκτες του Χιμένεθ θα ψάξουν το τρίποντο, προκειμένου να αυξήσουν τη διαφορά τους από τους Πειραιώτες.
= ΕΛΛΑΔΑ. Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει ο Παναθηναϊκός. Οι Πράσινοι, οι οποίοι φάνηκαν επηρεασμένοι από τις εξελίξεις στα διοικιτικά της ομάδας, εμφανίστηκαν πολύ κακοί στο Αγρίνιο, ο Παναιτωλικός δεν τους χαρίστηκε και πήρε εύκολα τη νίκη (Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός 2-0) στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Νωρίτερα το Σάββατο έγιναν τα ματς Απόλλων Σμύρνης - Πλατανιάς (0-1) και Ατρόμητος - Λαμία (3-0). Την Κυριακή, ξεχωρίζει το ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακός (20:30), ενώ επίσης διεξάγονται οι αγώνες ΠΑΟΚ - ΠΑΣ Γιάννινα (16:00), Κέρκυρα - Λεβαδειακός και Πανιώνιος - Λάρισα (18:15). Η αυλαία πέφτει τη Δευτέρα με τον αγώνα Ξάνθη - Αστέρας Τρίπολης (19:30).
= ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ. Με εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ποδηλασίας πίστας Elite ανδρών και γυναικών. Ο Παναθηναϊκός ήταν ο νικητής στο ομαδικό πουρσουΐτ ανδρών με τους Χρήστο Βολικάκη και Ζαφείρη Βολικάκη στην τετράδα, μαζί με τους Τάσο Κουρμπέτσο και Παναγιώτη Χριστόπουλο.Τα αδέλφια Βολικάκη, έκαναν το 1-2 (χρυσό και αργυρό) και στο σκρατς, ενώ στα 200μ. των ανδρών πρώτος ήταν ο Νίκος Παγώνης του Κρόνου Νίκαιας.Στις γυναίκες νικήτριες ήταν η Ελένη Τσάβαρη (Μεσόγειος Ρόδου) και η Ιωάννα Πλέγκα (ΠΕΣΑ Αστέρας), στο ατομικό πουρσουΐτ και τα 200μ. αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: