Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 23/9/2017.

ΕΛΛΑΔΑ

= ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ. Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα στη Μόλα Καλύβα και πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Οι φλόγες έφτασαν κοντά σε κατοικίες, χωρίς να έχουν αναφερθεί -πάντως- καταστροφές ή τραυματισμοί ανθρώπων. Πυκνοί καπνοί σκέπασαν την περιοχή και είναι ορατοί από μεγάλη ακτίνα.
 Η εικόνα αργά το βράδυ της Παρασκευής ήταν πολύ καλύτερη. Σ' αυτό βοήθησε το γεγονός ότι κόπασαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν από νωρίς και ενίσχυαν το μέτωπο της πυρκαγιάς που κατευθυνόταν προς το Κασσανδρινό. Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εμφανίζονταν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επιχείρηση της κατάσβεσης, με την προϋπόθεση ότι δεν θα φυσήξουν ισχυροί άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 = ΒΟΛΟΣ. Ελαφρά τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι το απόγευμα της Παρασκευής στο λιμάνι του Βόλου, όταν μετά τον κατάπλου του Ε/Γ-Ο/Γ Skiathos Express και την αποβίβαση των επιβατών και των οχημάτων, ξεκίνησε επιχείρηση εκφόρτωσης από φορτηγό στο σκάφος βαρελιών με λιπαντέλαια.  Κατά την διάρκεια της εκφόρτωσης κάποια από τα βαρέλια μετατοπίστηκαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας μηχανοδηγός στο πόδι, ένας μηχανικός στο πόδι και στο στήθος και ο οδηγός του φορτηγού, με σκίσιμο στο φρύδι.
= ΘΡΙΑΣΙΟ. Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ιλαράς στο προσωπικό και τους ασθενείς, στο Θριάσιο νοσοκομείο, όπου πρόσφατα εμφανίσθηκαν περιστατικά της συγκεκριμένης ασθένειας σε εργαζόμενους, παρέχει η διοίκηση του νοσοκομείου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου, από τις 4 Αυγούστου 2017 έως και 3 Σεπτεμβρίου 2017 εκδηλώθηκαν συνολικά έξι περιστατικά ιλαράς σε επαγγελματίες, χωρίς να έχουν μεταξύ τους επαφή, με σχετικά ελαφρά συμπτωματολογία και 2ημερη προληπτική νοσηλεία.
= Ν.Δ. Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, λαμβάνοντας υπόψη το Καταστατικό, τις ιδεολογικές αρχές και θέσεις του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και την υπ’ αριθ. 26124/15-09-2017 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών γιά πλαστά πιστοποιητικά, αποφάσισε την διαγραφή του κ. Πολυμερόπουλου Βασίλη του Κωνσταντίνου από μέλος του Κόμματος, καθώς και την απώλεια των δικαιωμάτων και αξιωμάτων που απορρέουν από αυτήν. 
= ΣΟΥΡΛΑΣ. Το λαθρεμπόριο καυσίμων δεν ρυπαίνει μόνο τις θάλασσες και το περιβάλλον, αλλά ρυπαίνει και πλήττει τη δημοκρατία. Ένα ακόμη συμβάν έρχεται να αποκαλύψει και να επιβεβαιώσει τη διαχρονική δράση κυκλωμάτων διαφθοράς και διαπλοκής, που επιβαρύνουν την εθνική οικονομία και νοθεύουν την δημοκρατία. Πέρασαν είκοσι χρόνια, από τότε που εκφράστηκε η «πολιτική βούληση» για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων. Έγιναν μελέτες, συντάχθηκαν πορίσματα, προωθήθηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά το λαθρεμπόριο καλπάζει.
= ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ. Διαψεύδει κατηγορηματικά την «είδηση περί απόσυρσης δήθεν του Κατάρ από κάθε επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα», με δήλωσή του από την Πορτογαλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, και κάνει λόγο για ένα «ακόμη κατασκευασμένο επεισόδιο», διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως «όσοι διακινούν τα σενάρια αυτά υπονομεύουν ευθέως το εθνικό συμφέρον».
ΚΟΣΜΟΣ

= Β. ΚΟΡΕΑ. Συναγερμό στη διεθνή κοινότητα έχει σημάνει η απειλή της Βόρειας Κορέας περί «δοκιμαστικής πυροδότησης της ισχυρότερης βόμβας υδρογόνου στον Ειρηνικό», που διετύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της, Ρι Γιονγκ Χο, λίγο μετά το οργισμένο κατά του Τραμπ τηλεοπτικό διάγγελμα του Κιμ Γιονγκ Ουν.«Κατά την άποψή μου, ίσως θα μπορούσαμε να εξετάσουμε μία ιστορική υπέργεια δοκιμή υδρογονοβόμβας, πάνω από τον Ειρηνικό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πιονγκγιάνγκ Ρι Γιόνγκ-χο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
= ΗΠΑ. «Θα αλλάξουν τα δεδομένα» αν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει μια δοκιμή βόμβας υδρογόνου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά την απειλή, χωρίς όμως να προσδίδει «τόση βάση» στο να προχωρήσει η Πιονγκιάνγκ σε μια τέτοια ενέργεια, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.
= ΡΩΣΙΑ. Ρωσικό υποβρύχιο εκτόξευσε χθες Παρασκευή πυραύλους κρουζ εναντίον τζιχαντιστικών στόχων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο ανέφερε ότι στόχος των πληγμάτων ήταν ισλαμιστές μαχητές που επιχείρησαν να παγιδεύσουν μια ομάδα ρώσων στρατονόμων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τα πλήγματα, που εξαπέλυσε από τη Μεσόγειο το υποβρύχιο "Veliky Novgorod", ήταν μέρος μιας αντεπίθεσης σε επίθεση που εξαπέλυσαν την Τρίτη οι τζιχαντιστές σε υπό κυβερνητικό έλεγχο τμήματα της βορειοδυτικής Συρίας κοντά στη Χάμα.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. «Αυτή η Κυριακή δεν είναι σαν τις άλλες», «πρέπει να βάλουμε τέλος στο κοινωνικό ψύχος, να εμποδίσουμε να έλθει στην εξουσία μια κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για τους πολίτες», «το νιώθει ο καθένας ότι η Γερμανία βράζει. Προσωπικά μου είναι αδύνατον να ανεχθώ ότι στην ηγεσία της χώρας βρίσκεται μια γυναίκα και οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες», «με την κυρία Μέρκελ καγκελάριο, απειλούμαστε με τέσσερα χρόνια στασιμότητας και λήθαργου»: αυτά επισήμανε –μεταξύ άλλων– ο Μάρτιν Σουλτς, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), στην τελευταία μεγάλη προεκλογική ομιλία του, σε κεντρική πλατεία του Βερολίνου, το βράδυ της Παρασκευής. 
= ΤΟΥΡΚΙΑ. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (MGK) ζήτησε από τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, κρίνοντας το «παράνομο και απαράδεκτο», διαμηνύοντας παράλληλα ότι «αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί, η Τουρκία θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΑΓΓΛΙΑ. Κατά μια βαθμίδα, σε Aa2 από Aa1, υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου η Moody's την Παρασκευή, επαναφέροντας το σταθερό outlook (από αρνητικό). Ως δύο από τους πιο σημαντικούς λόγους για την ενέργεια αυτή η Moody's αναφέρει την επιδείνωση των βρετανικών δημοσιονομικών και τις συνέπειες που αναμένει να έχει το Brexit.
= ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Αλλαγές επιχειρεί να επιτύχει η κυβέρνηση στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του. Η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, η νέα αναστολή επιβολής ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, καθώς και η νέα αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, περιλαμβάνονται στις βασικές παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας, που ετοιμάζει η κυβέρνηση και έχει αποστείλει σχετικά αιτήματα στους εκπροσώπους των δανειστών.
= ΜΥΚΟΝΟΣ. Στην ανάκληση της σύμβασης παραχώρησης παραλίας της Μυκόνου στο εστιατόριο Nammos προχώρησε η γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, «λόγω της μη τήρησης των όρων» του συμφωνητικού μίσθωσης.
= ΚΑΤΑΡ. To πάγωμα των επενδυτικών της δραστηριοτήτων ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η εταιρία Al Rayyan η οποία εκπροσωπεί συμφέροντα του Εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα. «Το κράτος του Κατάρ, όπως και κάθε κράτος, κατά καιρούς συμβαίνει να αντιμετωπίζει κάποια πολιτικά ζητήματα, αλλά στην περίπτωση των επενδύσεων δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες, πόσο μάλλον δυσφήμιση, παρά μόνο στην Ελλάδα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Καταριανών. 
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΠΑΛΗ. Το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας που διεξάγεται στην Λιθουανία κατέκτησε ο Γιώργος Πρεβολαράκης. Ο Έλληνας πρωταθλητής μετείχε στην κατηγορία των 74 κιλών και νίκησε στον πρώτο αγώνα του τον Ακρεμ (Αλγερία) με 8-0. Στη συνέχεια αντιμετώπισε τον Ρώσο Τιουλιουμπάεφ και επικράτησε με 6-1. Στον ημιτελικό αγωνίστηκε απέναντι στον Τζαφάρι (Ιράν) και νίκησε με 6-1, παίρνοντας το «εισιτήριο» για τον τελικό. Εκεί αντιμετώπισε τον Νουραλίεφ. Απέναντι στον Ουκρανό αθλητή ο Πρεβολαράκης έπιασε γι' ακόμη μια φορά εκπληκτική απόδοση και νίκησε με 6-1, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.
= ΠΑΟ. Tο ενδεχόμενο εμπλοκής του στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός με τις παρούσες συνθήκες απέκλεισε ουσιαστικά την Παρασκευή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων σε γραπτή του δήλωση ότι «...κανένα φυσικό πρόσωπο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοια ανοίγματα». Ο ισχυρός άνδρας της «πράσινης» ΚΑΕ, κάλεσε παράλληλα τον Γιάννη Αλαφούζο να ενημερώσει δημόσια ποιος και πώς έφερε τον σύλλογο σε αυτήν την κατάσταση, ενώ υπογράμμισε ότι η πρότασή του για το PAO Foundation δεν βρήκε ανταπόκριση, αφού, δεν εμφανίστηκε «ούτε ένας να πει ότι δεσμεύεται να βάλει έστω ένα ευρώ».
= ΑΕΚ. Με αφορμή την κίνηση του Ολυμπιακού να ζητήσει εγγράφως την παρουσία του προέδρου της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, στο ντέρμπι της ερχόμενης Κυριακής με την ΑΕΚ, οι διοικούντες την Ένωση έδωσαν μία σκωπτική απάντηση στους Πειραιώτες υποστηρίζοντας πως συναινούν σε ότι ζητήσουν, ακόμη και να φέρουν τον… Κολίνα
= ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ. Με εννέα άτομα θα συμμετάσχει η ελληνική άρση βαρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί στην Πρίστινα του Κόσοβου από τις 23 έως τις 30 Σεπτεμβρίου και οι αθλητές θα ταξιδέψουν σε δύο γκρουπ, το πρώτο αύριο και το δεύτερο την προσεχή Τρίτη (26/9).

Δεν υπάρχουν σχόλια: