Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 20/9/2017

ΕΛΛΑΔΑ
=ELDORADO. «Η διαδικασία της διαιτησίας ήταν επιβεβλημένη επιλογή, καθώς αφορά την καρδιά της επένδυσης, που είναι η δημιουργία μεταλλουργίας στην Ελλάδα, επιλέξαμε τη διαιτησία, προκειμένου να δώσει μόνιμη λύση» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης,
 «Το επενδυτικό σχέδιο, έτσι όπως έχει εγκριθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την αρχή, έχει τρία κομμάτια: Έχει τις Σκουριές, έχει την Ολυμπιάδα και τη μεταλλουργία, η οποία οφείλει να παράξει καθαρά μέταλλα. Αυτό το τρίτο κομμάτι δεν έχει αδειοδοτηθεί και θεωρούμε ότι αν δεν επιλυθεί αυτό, που είναι κεντρικό σημείο, οι όροι της σύμβασης τηρούνται πλημμελώς. Αυτό είναι το διακύβευμα»
= ΒΟΥΛΗ. Σε απόσυρση τροπολογίας εξαναγκάστηκε την Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, μετά την επιμονή των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ στην απόφασή τους να την καταψηφίσουν, αλλά και εν μέσω του πολιτικού θορύβου από την επιλογή ΝΔ και ΔΗΣΥ να δηλώσουν ότι πλέον δεν θα στηρίζουν νόμους και διατάξεις με τους οποίους θα διαφωνεί ο μικρός κυβερνητικός εταίρος. Το ζήτημα αφορά διάταξη η οποία κατατέθηκε με την μορφή τροπολογίας, το περιεχόμενο της οποίας –όπως είπαν οι συγκυβερνώντες, προτάσσοντας θέμα εθνικής τους ευαισθησίας- λειτουργεί υπέρ εκείνων οι οποίοι εγείρουν ζήτημα «δικαίωσης» του αυτοπροσδιορισμού μειονοτικών στη Θράκη ως Τούρκων και όχι ως μελών της μουσουλμανικής-θρησκευτικής μειονότητας
= ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. «Δύο μέρες μετά το δημοσίευμα στον κυριακάτικο Τύπο σχετικά με παρασκηνιακές κινήσεις που φέρεται να έχει κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., προκειμένου να διαγραφούν τα δάνεια του κόμματός του, τα οποία ανέρχονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, και ακόμα δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση για το αληθές ή όχι του συγκεκριμένου δημοσιεύματος» αναφέρουν από την Κουμουνδούρου και προσθέτουν: «Αντί να παίζει κρυφτό, όπως έκανε στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει, έστω και σήμερα, σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις: επιχείρησε ή όχι να διαγράψει τα δάνεια της Ν.Δ.; Με ποιο τρόπο σκοπεύει να χειριστεί τα χρέη του κόμματος του;».
= ΚΥΠΡΟΣ. Με ενιαία γραμμή προχωρούν Αθήνα και Λευκωσία στο Κυπριακό, όπως διαμήνυσαν από κοινού ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μετά την ημίωρη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 72ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
= ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Πολυετείς αναμένεται να είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συνέπειες της οικολογικής καταστροφής που έχει συντελεστεί στον Σαρωνικό Κόλπο από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», παρότι, όπως διαβεβαίωναν και χθες από το υπ. Ναυτιλίας, το μεγαλύτερο μέρος του καθαρισμού της θάλασσας και των ακτών θα έχει ολοκληρωθεί εντός των προσεχών 20-30 ημερών. Αλλωστε, η ρύπανση είναι πλέον διάσπαρτη στο μεγαλύτερο μέρος της Αθηναϊκής Ριβιέρας, φτάνοντας μέχρι και τη Σαρωνίδα, όπου, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, τα πρώτα δείγματα είναι λίαν επιβαρυμένα, όχι όμως στον βαθμό των αντίστοιχων της Γλυφάδας. Υπενθυμίζεται ότι πλέον έχει ξεκινήσει συστηματική δειγματοληψία υδάτων, προκειμένου να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας του πλοίου, μέχρι και την περιοχή της Αναβύσσου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε όλο το μήκος της ακτογραμμής από τον Πειραιά μέχρι τη Γλυφάδα είναι σε ισχύ η απαγόρευση για το κολύμπι.
= ΚΚΕ. Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αράξου. Μάλιστα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αράξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα,που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».
ΚΟΣΜΟΣ

= MEΞΙΚΟ. Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών συγκλόνισε το Μεξικό, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS)Τουλάχιστον 134 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του σφοδρού σεισμού ο οποίος έπληξε την Τρίτη το κεντρικό Μεξικό, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν αξιωματούχοι.
= ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ελπίζουν να βρουν μια διπλωματική λύση στην κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα και αντιμετωπίζουν τα θέμα μέσα από μια διεθνή διαδικασία, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, λίγες ώρες μετά την ομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «εάν αναγκασθούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή τους συμμάχους τους, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταστρέψουμε πλήρως τη Βόρεια Κορέα».
= ΙΣΡΑΗΛ. Η συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν θα πρέπει να τροποποιηθεί για να εξαλείψει τις διατάξεις που αίρουν σταδιακά τους περιορισμούς για το πρόγραμμα ατομικής ενέργειας της Τεχεράνης, είτε θα πρέπει να ακυρωθεί, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλίσει ότι η κρίση με τη Βόρεια Κορέα θα επιλυθεί με διπλωματικά μέσα, στον απόηχο της ομιλίας που εκφώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα καταστρέψουν τη Βόρεια Κορέα, εάν απειληθούν.
= ΤΟΥΡΚΙΑ. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη, μέσα από την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν μπορεί να οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η έγκριση του σχεδίου συμφωνίας 20ετούς παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Με την υπογραφή του εν λόγω σχεδίου, η συμβατική περίοδος επεκτείνεται μέχρι την 11η Ιουνίου 2046, έναντι συνολικού τιμήματος 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Με το κλείσιμο της συμφωνίας παράτασης, ανοίγει ο δρόμος και για την πώληση του ποσοστού 30% της ΔΑΑ ΑΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.
= ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Το πόρισμα της ΤτΕ για την Τράπεζα Πειραιώς εστάλη  στον εισαγγελέα ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Τα κλιμάκια του SSM και της ΤτΕ ολοκλήρωσαν τον έλεγχο για τη διερεύνηση παραβάσεων σχετικά με διαγραφές δανείων και την τήρηση των διατάξεων για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. «Το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης δεν επιτρέπει να σχολιάζουμε οποιαδήποτε ζητήματα ελέγχονται ή βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις αρχές» είναι το σχόλιο της Τράπεζας Πειραιώς.
= ΣΠΙΡΤΖΗΣ. Οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, με έμφαση τον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Υποδομών  Χρήστου Σπίρτζη με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν ότι έχουν δημιουργηθεί γόνιμες συνθήκες, για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης.
= ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ. Εγκύκλιο για τον τρόπο υπολογισμού της διακρατικής σύνταξης με βάση το χρόνο ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, τα έτη διαμονής στην Ελλάδα και τον συνυπολογισμό των περιόδων ασφάλισης ή κατοικίας σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕ και τις διμερείς συμβάσεις, υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Όλη η εγκύκλιος.
= ΕΚΤ. Το ευρώ και οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη υποχωρούσαν την Τρίτη μετά από δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ ίσως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ξανά παράταση του προγράμματος ομολόγων το 2018. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ διαφωνούν για το εάν θα πρέπει να ορίσουν σαφή ημερομηνία τερματισμού του προγράμματος κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους τον Οκτώβριο.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗ 2-1. Τρεις ημέρες μετά τη μεταξύ τους αναμέτρηση για το πρωτάθλημα, που έληξε ισόπαλη 1-1, Ολυμπιακός και Αστέρας Τρίπολης συναντήθηκαν πάλι στο γήπεδο Καραϊσκάκη, αυτή τη φορά για την πρεμιέρα του 5ου ομίλου στο Κύπελλο Ελλάδας και οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 2-1 με δύο γκολ του Εμενίκε, στο 71’ με πέναλτι και στο 78’. Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο 84’ με τον Τσουκαλά.
= ΙΤΑΛΙΑ. Την πρώτη απώλεια βαθμών στη Serie A είχε η Ίντερ, με το 1-1 που παραχώρησε στην Μπολόνια, στον εναρκτήριο αγώνα της 5ης αγωνιστικής. Μετά από 10 ματς οι «νερατζούρι» πήραν το βαθμό της ισοπαλίας, όπως και οι «ροσομπλού» που αγνοούσαν κάτι τέτοιο για τρεις συνεχόμενες αγωνιστικές.
= ΑΓΓΛΙΑ. Εκτός συνέχειας στο League Cup Αγγλίας έμεινε η Λίβερπουλ μετά την ήττα από την Λέστερ (0-2) στο πλαίσιο του 3ου γύρου της διοργάνωσης. Η έκπληξη της βραδιάς έγινε στο «Αστον Γκέιτ» του Μπρίστολ, όπου η τοπική ομάδα, η οποία αγωνίζεται στην Championship, με τα γκολ των Ντιεντιού και Τέιλορ στο β΄ μέρος «πέταξε έξω» από τον θεσμό την Στόουκ Σίτι. Η Τότεναμ δυσκολεύτηκε απέναντι στην Μπάρνσλεϊ, ωστόσο, με το τέρμα του Ντέλε Άλι στο 65΄ κατάφερε να προκριθεί στους «16» του θεσμού.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Το ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής της Bunsdesliga ανέδειξε νικήτρια τη Μπάγερν, με το επιβλητικό 3-0 επί της Σάλκε στο Γκελζενκίρχεν. Μετά από 3 ματς η Λειψία ηττήθηκε εκτός έδρας από την Άουγκσμπουργκ (0-1), ενώ, η Βέρντερ Βρέμης μπορεί να συμπλήρωσε 8 ματς χωρίς νίκη, ωστόσο, έφυγε αήτττητη από την «Φολκσβάγκεν Αρένα», με το 1-1 κόντρα στην Βόλφσμπουργκ. Η Γκλάντμπαχ επέστρεψε στις νίκες, αυτή την φορά επί της Στουτγάρδης με 2-0.
= ΙΣΠΑΝΙΑ. Μετά από τρεις σερί ισοπαλίες η Βαλένθια επέστρεψε στις νίκες και, μάλιστα, με εμφατικό τρόπο. Οι «νυχτερίδες» διέλυσαν με 5-0 την Μάλαγα στο «Μεστάγια» και διατήρησαν το αήτττητο που έχουν από την έναρξη της La Liga, ενώ από την πλευρά τους οι Ανδσαλουσιάνοι συνεχίζουν το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, καθώς συμπλήρωσαν έξι συνεχόμενα ματς χωρίς νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: