Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 19/9/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ. Από επεισόδια στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα σημαδεύτηκε η πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές. Συγκεκριμένα, λίγο μετά στις 19:00 περίπου 100 άτομα που βρίσκονταν στην «ουρά» της πορείας επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, ενώ τα επεισόδια «κορυφώθηκαν» έξω από το Δημαρχείο Κερατσινίου, όπου οι διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές στα τζάμια του κτιρίου.
 Η ένταση προσωρινά εκτονώθηκε, ωστόσο περίπου δύο ώρες αργότερα ακολούθησε και δεύτερος γύρος επεισοδίων, με διαδηλωτές να προκαλούν ζημιές σε καταστήματα, στα γύρω στενά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε άτομα έχουν τραυματιστεί από πέτρες, ενώ στόχος επίθεσης έγινε και συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού Αntenna.
= ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στις 4 τα ξημερώματα όχημα το οποίο κινούνταν επί της Βασιλέως Γεωργίου έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης εμβόλισε δύο μοτοσυκλέτες στις οποίες επέβαιναν 4 αναβάτες.  Οι δύο αναβάτες έχασαν επί τόπου τη ζωή τους ενώ οι άλλοι δύο διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της πόλης όπου ο ένας εξέπνευσε. Ο τέταρτος αναβάτης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
= ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ. «Είμαστε και εφέτος πάνω από τους στόχους στα έσοδα και θα διανείμουμε μέρισμα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και «κλείνοντας» μια σειρά από θέματα που φάνηκε να φέρνουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας και στο ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Αντί για νέα μέτρα το 2018, θα φέρουμε κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του 2017».
= ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ. Και στην υποβολή αγωγών για αποζημιώσεις, πέραν της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου που έχει ήδη καταθέσει, θα προβεί ο Δήμος Πειραιά για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί από την πετρελαιοκηλίδα του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Επίσης, ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι ο δήμος θα προβεί και σε δικές του μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή που έχει ρυπανθεί.
= ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ. Αντιστροφή του κλίματος επιβεβαιώνεται και από την πρόθεση ψήφου και στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις όπου στη δημοσκόπηση της Common View η διαφορά αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει το 24% των προτιμήσεων και τη ΝΔ το 27% και στη δημοσκόπηση της Κάπα Research η διαφορά μειώνεται στις 5,7 μονάδες καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 16,3% και η ΝΔ το 22,0%. = Ν.Δ. Η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου για μεγάλο διάστημα κατήγγειλε συλλήβδην τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, όπως επεσήμαναν κύκλοι της Πειραιώς.  «Τώρα βγάζει non paper χρησιμοποιώντας στοιχεία μιας άγνωστης εταιρείας εκτός συστήματος πιστοποίησης, εκτός ΣΕΔΕΑ, εκτός οποιουδήποτε έλεγχου, χωρίς καμία παρουσία και εκπροσώπηση». Η Νέα Δημοκρατία την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017, προσφεύγει στο Ε.Σ.Ρ. προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της νομιμότητας στη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων. 
= ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Συνεχίζονται και το φθινόπωρο οι θετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Η δυναμική που διεφάνη από τον Ιούνιο και συνεχίζεται τους φθινοπωρινούς μήνες, ήταν προεξοφλημένη από την άνοιξη, οπότε οι ξενοδόχοι είχαν ολοκληρώσει με υψηλούς ρυθμούς τις πωλήσεις σημαντικού ποσοστού επί του συνόλου των τουριστικών τους πακέτων στις διεθνείς αγορές για το σύνολο της σεζόν. Βέβαια, ο κόσμος του τουρισμού επισημαίνει ότι αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωπολιτική συγκυρία που επικρατούσε την περίοδο των προκρατήσεων και ειδικότερα στα μεγάλα προβλήματα αστάθειας που αντιμετώπιζε έως εκείνη τη στιγμή η Τουρκία.
ΚΟΣΜΟΣ
= ΗΠΑ. Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τη Δευτέρα (πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) τη δική της εκδοχή νομοσχεδίου για την άμυνα που προβλέπει την αύξηση των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών κατά 700 δισεκατομμύρια δολάρια. Η έγκριση του σχεδίου νόμου αυτού ικανοποιεί την απαίτηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ η χώρα του να αποκτήσει έναν μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό, αλλά προοιωνίζεται μια σκληρή μάχη για τις δημόσιες δαπάνες στο Κογκρέσο αργότερα φέτος
= ΙΤΑΛΙΑ. Ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο αποφάσισε, με ένα είδος «πολιτικής πρόκλησης», να αυτοπροταθεί ως υποψήφιος πρωθυπουργός του κινήματος των Πέντε Αστέρων. Τα μέλη των Πέντε Αστέρων, σε λίγες ημέρες θα κληθούν να επιλέξουν, μέσω διαδικτύου, τον υποψήφιο πρωθυπουργό τους και νέο αρχηγό του Κινήματος. Μέχρι αυτή την στιγμή, ο μόνος γνωστός και ισχυρός υποψήφιος (ο οποίος χαίρει και της στήριξης του ιδρυτή του κινήματος, Μπέπε Γκρίλο), είναι ο νυν αντιπρόεδρος της βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο
= ΗΠΑ. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις υπαινίχθηκε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν στο τραπέζι στρατιωτικές επιλογές για τη διευθέτηση της κρίσης στη Βόρεια Κορέα, ωστόσο απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το είδος αυτών των επιλογών ή εάν προϋποθέτουν τη χρήση θανατηφόρας βίας.
= ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ. Ο κυκλώνας Μαρία ενισχύθηκε τη Δευτέρα στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον και είναι πλέον «εξαιρετικά επικίνδυνος» για πολλά νησιά της Καραϊβικής, που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της άμεσα επικείμενης έλευσής του, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.
= ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ. Οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιονγκγιάνγκ από τη διεθνή κοινότητα είναι «σκληρές, ανήθικες και απάνθρωπες» και το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν θα είναι να οδηγήσουν στην επιτάχυνση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, προειδοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.
= ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στον ομόλογό του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πως πιστεύει ότι η συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι άδικη για τη χώρα του, αλλά θέλει να συζητήσει για αυτήν πιο διεξοδικά, δήλωσε αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο Μπράιαν Χουκ, επικεφαλής της διεύθυνσης σχεδιασμού πολιτικής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε επίσης σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη πως ο Τραμπ χαρακτήρισε στη συνομιλία του με τον Μακρόν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βαθιά προβληματική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΗΜΩΝ. Τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων ανήκουν στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών» τονίζει, σε ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, με αφορμή έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για μεταφορά διαθεσίμων των Δήμων σε λογαριασμό της ΤτΕ.  Έκτακτη σύγκλιση του ΔΣ της ΚΕΔΕ την Τετάρτη για να απαντήσει στην ενεργοποίηση «εκ νέου της απαράδεκτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015».
= ΔΝΤ. Καλύτερη εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της διαφθοράς ζήτησε η Κρ.Λαγκάρντ, του ΔΝΤ τονίζοντας ότι όλο και περισσότερα κράτη συμφωνούν ότι πρόκειται για σοβαρό μακροοικονομικό πρόβλημα. Υπογράμμισε ότι η συστηματική διαφθορά θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των κρατών να δημιουργούν ανάπτυξη και να βγάζουν τον πληθυσμό από τη φτώχεια, τονίζοντας ότι μόνο οι δωροδοκίες που γίνονται ετησίως τον πλανήτη ανέρχονται σε 1,5 έως 2 τρισ. δολ.
= Ε.Ε. Πρώιμη χαρακτηρίζει την συζήτηση για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018 ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β.Ντομπρόβσκις. Αποφεύγει να πάρει θέση για την αναγκαιότητα ή μη λήψης επιπλέον μέτρων για το 2018 και μάλιστα για την υπερφορολόγηση πετά το μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση. Επιμένει δε ότι η γ' αξιολόγηση το ιδανικό θα ήταν να ολοκληρωθεί εντός του έτους.
= ΑΓΡΟΤΕΣ. Εξόφληση αγροτών από τους εμπόρους εντός δύο μηνών, γάλα και κρέας με «ονοματεπώνυμο», προς όφελος κτηνοτρόφων και προστασίας των καταναλωτών, είναι μερικές από τις ουσιώδεις παρεμβάσεις που προωθούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.
= ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ. Μέσω του διαδικτυακού ιστοτόπου properties4sale.gr η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει στη δεύτερη ηλεκτρονική δημοπρασία ακινήτων, στις 24 και 25 Οκτωβρίου.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΠΑΣ - ΠΑΝΙΩΝΟΣ 1-1. Bαθμους και εντυπώσεις μοιράστηκαν τη Δευτέρα ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Πανιώνιος, οι οποίοι αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο παιχνίδι στους Ζωσιμάδες, με το οποίο έπεσε η αυλαία της 4ης αγωνιστικής της Super League. Με αυτό το αποτέλεσμα οι δύο ομάδες παρέμειναν αήττητες στο φετινό πρωτάθλημα, με τον «ιστορικό» να φτάνει τους 8 βαθμούς και τον «Άγιαξ» της Ηπείρου τους έξι. Οι Νεοσμυρνιώτες προηγήθηκαν στο 49΄ με τον Μασούρα, αλλά επτά λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι «απάντησαν» με τον Χαλκιαδάκη. Aξίζει να σημειωθεί ότι με 10 παίκτες ολοκλήρωσε το ματς ο Πανιώνιος, λόγω της αποβολής του Μασούντ στο 87΄ με δεύτερη κίτρινη
= ΠΑΟ. Ο Παναθηναϊκός οδεύει ολοταχώς προς τα… βράχια, με την «καυτή πατάτα» να επιστρέφει στα χέρια του Γιάννη Αλαφούζου. Και η ΠΑΕ κινδυνεύει πλέον να… σκάσει στα χέρια του, με απρόβλεπτες διαστάσεις που φτάνουν μέχρι το… Ερασιτεχνικό. Ειδικά δε, αν επιβεβαιωθούν και οι φημολογίες που ολοένα και «φουντώνουν» (και δεν διαψεύδονται ούτε απ’ τους συνεργάτες του Γιάννη Αλαφούζου), πως έχει αποφασίσει να φύγει άμεσα, σταματώντας τη χρηματοδότηση της ΠΑΕ από τούδε και στο εξής…Μίας ομάδας που χρειάζεται συνολικά 17 εκατ. ευρώ για να βγει η σεζόν σε όλα τα επίπεδα (συμβόλαια, εφορία, προσωπικό, λειτουργικά έξοδα κλπ), την ώρα που τα μοναδικά (σοβαρά) έσοδα που της έχουν απομείνει (αφού έχει προπληρωθεί και διαθέσει ήδη τα χρήματα της κεντρικής χορηγίας της) είναι τα τηλεοπτικά της NOVA και ότι εισιτήρια «κόψει» στο γήπεδό της έως τον Μάιο…
= ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ. Την παραμονή των Κώστα Μίσσα και Θανάση Σκουρτόπουλου στις τάξεις της Εθνικής Ανδρών, ενόψει των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ, αποφάσισε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.  Μετά την ολοκλήρωση του... ταξιδιού του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στο Ευρωμπάσκετ 2017 και τον αποκλεισμό της στους «8» της διοργάνωσης από τη Ρωσία, στην ΕΟΚ άρχισαν τις συζητήσεις για τη διάδοχη κατάσταση. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, που άνηκε στο σταφ της «επίσημης αγαπημένης», αναμένεται να πάρει… προαγωγή, αναλαμβάνοντας πρώτος προπονητής, με τον Κώστα Μίσσα να παραμένει κι αυτός στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα από το πόστο του τεχνικού συμβούλου
= ΤΕΝΙΣ. Ο Μάρκος Παγδατής προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο του Όπεν της Αγίας Πετρούπολης. Ο Κύπριος τενίστας αντιμετώπισε χθές για τον πρώτο γύρο του τουρνουά τον Αργεντινό Οράσιο Σεμπάγιος, επικράτησε με 7-5, 6-4 και πήρε το «εισιτήριο» για τους «16» της διοργάνωσης.  Εκεί ο 32χρονος Παγδατής θα αντιμετωπίσει τον Βόσνιο Νταμίρ Τζουμχούρ, ο οποίος κατέβαλε στον πρώτο γύρο την αντίσταση του Ιταλού Πάολο Λορέντσι με 7-5, 7-5.
= ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.Στις 4.500 συμμετοχές, ξεπερνώντας κάθε αρχική πρόβλεψη, έχουν φτάσει στον υπερμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης με την ονομασία «Τρέξε Χωρίς Τερματισμό», αλλά λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος δόθηκε παράταση εγγραφών μέχρι να συμπληρωθούν οι τελευταίες 625 θέσεις για ατομικές συμμετοχές. Η ανταπόκριση του κόσμου της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας είναι πολύ μεγάλη όπως και η ευαισθητοποίηση, για την ενίσχυση των δύο παιδικών συλλόγων και της εθελοντικής οργάνωσης, «Φίλοι Μέριμνας», «Φίλοι Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου» και «Όλοι Μαζί Μπορούμε»

Δεν υπάρχουν σχόλια: