Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 16/9/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ. Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Σαρωνικό, την λήψη περαιτέρω άμεσων μέτρων για την διερεύνηση των αιτίων του περιστατικού της βύθισης του πλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ και την ταχύτατη απόδοση των ευθυνών.
 Εντολή για άμεση διενέργεια ΕΔΕ όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων..
= ΚΕΕΛΠΝΟ. Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησε αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας, για να αξιολογήσει το πρόβλημα της ρύπανσης που έχει προκληθεί και να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία. Σε πρώτο χρόνο, το κλιμάκιο συνιστά την αποφυγή της κολύμβησης και την έκθεση σε περιοχές με ρύπανση... 
= ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ. «Η ρύπανση της θάλασσας και των ακτών με μαζούτ θα εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Όπως αναφέρει, «εκτός από τις κατοικημένες περιοχές και τις παραλίες, μεγάλο πλήγμα δέχονται επίσης οι απομονωμένες βραχώδεις ακτές και οι νησίδες του Σαρωνικού. Οι βραχονησίδες αυτές, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000, ενδεικτικό της υψηλής τους οικολογικής αξίας, θα υποβαθμιστούν σοβαρά και για άγνωστο χρονικό διάστημα».
= ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ. Τη βούληση όλων των πλευρών, Ελλάδας και δανειστών, ο Αύγουστος του 2018 να είναι ο μήνας λήξης όχι μόνο του τρίτου δημοσιονομικού προγράμματος, αλλά και όλων των Μνημονίων, εξέφρασαν μετά τη λήξη του χθεσινού Eurogroup οι επικεφαλής του και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος."Έχουμε οδικό χάρτη εξόδου από το πρόγραμμα" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πιερ Μοσκοβισί. Ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε να τρέξουν πιο γρήγορα ορισμένες διαδικασίες που σχετίζονται, κυρίως, με τα κόκκινα δάνεια.
= ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΡΙΝΑΚΗ. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του εισαγγελέα Εφετών Πειραιώς κου Μπρακουμάτσου, κατήγγειλε εφοπλιστικά, εκδοτικά και πολιτικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη σκευωρία εις βάρος του, ανέφερε ως υποκινητές τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον εκδότη Γιάννη Κουρτάκη, και δηλώνει αισιόδοξος για την τελική πάταξη και παραδειγματική τιμωρία του κυκλώματος που πρωταγωνιστεί στην εγκληματική οργάνωση και που έχει διαβρώσει τομείς του κρατικού μηχανισμού. 
= ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΓΙΑ ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ. Να απέχουν τα κόμματα από οποιοδήποτε τρόπο ταύτισης με την προβληματική και τις προθέσεις μιας εταιρείας, κάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, καταλογίζοντας ταυτοχρόνως στην Eldorado Gold ότι ιδίως το τελευταίο διάστημα κατέδειξε μια κουλτούρα η οποία προσβάλλει, την ευρωπαϊκή λειτουργία μιας δημοκρατικής χώρας. Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου (ΔΗΣΥ) και του Αριστείδη Φωκά (Ένωση Κεντρώων) για το θέμα, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι «παγώνει» τις επενδύσεις της, ο Γιώργος Σταθάκης αφού ανέφερε ότι το Δημόσιο ήταν συνεπέστατο με τις ανακοινώσεις του, μετά την συνάντηση του Αυγούστου με την Ελληνικός Χρυσός, η εταιρεία προέβη σε φιέστα μιλώντας περί καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις αλλά και σε «αξιολογήσεις» για τον πρωθυπουργό, για τους υπουργούς, για την κυβέρνηση.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι βόμβα χρησιμοποιήθηκε για την έκρηξη που σημειώθηκε χθές το πρωί στο μετρό του Λονδίνου κατά την οποία τραυματίστηκαν 18 άνθρωποι και η οποία χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» από τις αρμόδιες αρχές. Μάλιστα, το BBC μετέδωσε ότι ο μηχανισμός έφερε χρονοδιακόπτη, δηλαδή επρόκειτο για ωρολογιακή βόμβα. Σύμφωνα με το AFP, 18 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και τέσσερις μετέβησαν εκεί μόνοι τους. Κανένας από τους τραυματίες δεν φέρει βαριά τραύματα.
= ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε για ακόμη μια φορά χθες Παρασκευή τη Βόρεια Κορέα διαμηνύοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαθέτουν «ισχυρές» στρατιωτικές επιλογές για να αντιμετωπίσουν το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ. «Βλέποντας τις δυνατότητές μας, είμαι πεπεισμένος περισσότερο από ποτέ ότι οι πολυάριθμες επιλογές μας δεν είναι μόνο αποτελεσματικές, αλλά και ισχυρές», δήλωσε σε μια ομιλία του ενώπιον αρκετών εκατοντάδων μελών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Άντριους κοντά στην Ουάσιγκτον
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Η υποστήριξη προς τους Συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ μειώθηκε και περισσότεροι από το ένα τρίτο των Γερμανών εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι για το τι θα ψηφίσουν στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, έδειξε χθες Παρασκευή δημοσκόπηση. Η εβδομαδιαία έρευνα του οργανισμού Forschungsgruppe Wahlen για το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF έδειξε πως η υποστήριξη προς τους συντηρητικούς της Μέρκελ μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 36% -- ποσοστό με το οποίο θα εξακολουθούσαν πάντως να είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο.
= ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ότι η Πιονγιάνγκ βρίσκεται κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της χώρας. Διαβεβαιώνοντας ότι ο απώτερος στόχος του στρατιωτικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ είναι να επιτύχει «μια ισορροπία δυνάμεων» με τις ΗΠΑ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποστήριξε ότι η εκτόξευση του βαλλιστικού πύραυλου μεσαίου βεληνεκούς Hwasong-12 την Παρασκευή το πρωί, που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, στέφθηκε με επιτυχία και αύξησε περαιτέρω τις «στρατιωτικές πυρηνικές δυνατότητες» της χώρας του.
= ΣΥΡΙΑ. Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συμφώνησαν να δημιουργήσουν ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία για έξι μήνες, αναφέρουν σήμερα σε κοινή δήλωσή τους οι διαπραγματευτές των τριών χωρών έπειτα από συνομιλίες που είχαν στο Καζακστάν. Σύμφωνα με τη δήλωση, οι ζώνες θα περιλάβουν, πλήρως ή εν μέρει, την Ανατολική Γούτα, τις επαρχίες Ιντλίμπ, Χομς, Λαττάκεια, Χαλέπι και Χάμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Η «μουδιασμένη» αντίδραση των μελών του Eurogroup και η υπερβολικά μεγάλη προσφορά των τραπεζικών μετοχών, που ήδη έχουν χάσει το 1/4 της αξίας τους από τις αρχές του μήνα, οδήγησαν σε νέα μεγάλη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,87% στις 776,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 773,81 μονάδων (-2,17%) και 788,13 μον. (-0,36%). 
= ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup μέχρι το τέλος της θητείας του, δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2018, ακόμη και αν δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
= ΠΑΠΠΑΣ. H έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 θα είναι καθαρή, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg. Η απόφαση του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τη δημιουργία αποθεματικού, τόνισε ο υπουργός, θα διασφαλίσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
= ΕΚΤ. Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη διενέργεια ελέγχων της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (Asset Quality Review), τονίζει ο Μπενουά Κερέ, εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, σχετικά με το ζήτημα που εγείρει το ΔΝΤ. Άλλωστε, υπενθυμίζει, βάσει του προγραμματισμού οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν stress tests εντός του 2018 και πριν από τη λήξη του προγράμματος. Προσθέτει δε αυστηρά ότι το μόνο θεσμικό όργανο που αποφασίζει περί αυτού είναι η Ενιαία Εποπτική Αρχή (SSM).
= ΡΩΣΙΑ. Η εταιρεία Gazprom export υπέγραψε με την κροατική εταιρεία Prvo Plinarsko Drustvo d.o.o. (PDD) συμφωνία για την παροχή ποσότητας φυσικού αερίου 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων (bcm), στο διάστημα από 1ης Οκτωβρίου 2017 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ. Το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας του 2017 στην Ευρώπη είναι η Κατερίνα Στεφανίδη. Η Ελληνίδα είναι ανάμεσα στις δέκα υποψήφιες, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία για τον τίτλο της κορυφαίας.  Η Ελληνίδα έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα της, αφού ήταν νικήτρια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου, ήταν πρώτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, ενώ αναδείχθηκε νικήτρια στη σειρά αγώνων Diamond League. 
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΝΚ. Με τρεις αναμετρήσεις ξεκινάει η 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League. Το μενού του Σαββάτου περιλαμβάνει εντός έδρας δοκιμασίες για τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ.  Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στο «Γ. Καραϊσκάκης» τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ νωρίτερα ο ΠΑΟΚ κοντράρεται με τον Παναιτωλικό. Το πρόγραμμα ξεκινά με την αναμέτρηση Λεβαδειακός – Ξάνθη. Την Κυριακή ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Απόλλωνα Σμύρνης, ενώ η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τη Λαμία. Το απόγευμα θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις Λάρισα-Ατρόμητος και Πλατανιάς-Κέρκυρα..
= ΜΠΑΣΚΕΤ. Το τέταρτο χρυσό μετάλλιο της ιστορίας της σε Ευρωμπάσκετ και πρώτο μετά από 16 χρόνια θα διεκδικήσει η Σερβία στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, απέναντι στην Σλοβενία (17/9). Οι «πλάβι» επικράτησαν με 87-79 της Ρωσίας, στα ημιτελικά, με τον Μπογκντάνοβιτς να «εκτελεί» στο κρίσιμο τελευταίο δίλεπτο και να δίνει τέλος στην προσπάθεια ανατροπής από την ομάδα του Σεργκέι Μπαζάρεβιτς.  Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ολοκλήρωσε το ματς με 24 πόντους, 4 ασίστ και 3 ριμπάουντ, ενώ τον ακολούθησε ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς με 18 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Για τη Ρωσία ξεχώρισε ο Αλεξέι Σβεντ με 33 πόντους και 5 ασίστ παίζοντας για 38,5 λεπτά.
= ΠΑΟ. Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η συνάντηση ανάμεσα στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και στον Γιάννη Αλαφούζο, στην οποία συζητήθηκε εκτενέστερα η πρόταση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ για την μετάβαση της ΠΑΕ στο PAO Foundation.  Από τα όσα διέρρευσαν μετά τη δίωρη επαφή των δύο ανδρών, η κουβέντα τους έγινε σε πολύ καλό κλίμα με διάθεση να προχωρήσει η διαδικασία για να περάσει ο σύλλογος σε μία «νέα εποχή».
Την Κυριακή ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Απόλλωνα Σμύρνης, ενώ η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τη Λαμία. Το απόγευμα θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις Λάρισα-Ατρόμητος και Πλατανιάς-Κέρκυρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: