Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 14/9/2017.

ΕΛΛΑΔΑ

= Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ. Μέχρι τις ακτές της Γλυφάδας έφθασε η  πετρελαιοκηλίδα από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Σαλαμίνας και αντιμετωπίζεται από το μεσημέρι με ειδικά σκάφη αντιρρύπανσης. Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης, για την αντιμετώπιση κομματιών πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα αλλά και σε Φρεαττύδα , Πειραϊκή και Αγ.Κοσμά.
 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες περισσότερα από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν εντατικά από το πρωί στην παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια αλλά και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. 
= ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ. Τρεις άδειες εντός των ημερών για τo oρυχείο της Ολυμπιάδας προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, δίνοντας λύση σε οποιαδήποτε εκκρεμότητα για το συγκεκριμένο θέμα. «Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της πορείας χειρισμού από την πλευρά της κυβέρνησης και καταλήξαμε σε αυτό που είχαμε προαναγγείλει» είπε μεταξύ άλλων. Για το ζήτημα των Σκουριών όπως και το θέμα που υπάρχει σε εκρεμμότητα για την καθετοποίηση της μεταλλουργίας  o κ. Σταθάκης ανακοίνωσε μετά την συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των μεταλλωρύχων, πως η υπόθεση παραπέμπεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
= ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Παρέμβαση στο υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν χθές το  πρωί μεταλλωρύχοι από τη Χαλκιδική. Περίπου 10 εργαζόμενοι στα ορυχεία εισέβαλαν στο κτήριο του υπουργείου και πραγματοποίησαν κατάληψη, ενώ ανήρτησαν πανό. Άλλοι έμειναν έξω από τις κτηριακές εγκαταστάσεις και φώναξαν συνθήματα.Λίγα λεπτά πριν τις 10.00 υπήρξε νέα ένταση όταν και άλλοι εργαζόμενοι στα μεταλλεία επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτήριο. Σημειώθηκαν αντεγκλήσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ έγινε χρήση χημικών.
= ΚΕΡΚΥΡΑ. Επενδυτικά και ενεργειακά ζητήματα θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, τη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Ιταλίας. Οι δύο Πρωθυπουργοί θα υιοθετήσουν Κοινή Δήλωση, η οποία τίθενται τις βάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνοϊταλικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς. Η ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς, θα περιλαμβάνει Ευρωπαϊκά, οικονομικά, ενεργειακά, επενδυτικά ζητήματα και το μεταναστευτικό.
= ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα μεταβεί στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στη Μάλτα, όπου θα συμμετάσχει στην ετήσια Άτυπη Συνάντηση των 13 Αρχηγών Κρατών της Ομάδος Arraiolos. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής ο κ. Παυλόπουλος θα κάνει εισήγηση την πρώτη μέρα των εργασιών για το Κοινωνικό Κράτος στην Ευρώπη και την δεύτερη μέρα για την Ασφάλεια και το ζήτημα της Μετανάστευσης στην περιοχή της Μεσογείου.
= ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Επίθεση στην κυβέρνηση και για το θέμα της επένδυσης στις Σκουριές και για αυτό της οικολογικής καταστροφής στη Σαλαμίνα, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία ανάρτηση στο Twitter. «Μπλοκάρουν την επένδυση στο όνομα της δήθεν οικολογικής ευαισθησίας. Αλλά αδιαφορούν για την καταστροφή στη Σαλαμίνα», έγραψε στον λογαριασμό του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
ΚΟΣΜΟΣ
= ΤΟΥΡΚΙΑ. Η αγορά των ρωσικών οπλικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από την Τουρκία, έχει προκαλέσει πλήθος ποικίλων σχολίων αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις στους κόλπους της Συμμαχίας, καθώς η Τουρκία, θα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο (μετά την Ρωσία και την Κίνα) και η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που θα έχει ένα τέτοιο προηγμένο οπλικό σύστημα ρωσικής προέλευσης, που προέρχεται από μια χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόνι Μάικλ, εξέφρασε την δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει από την Ρωσία τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
= ΣΥΡΙΑ. Οι συριακές δυνάμεις με τους συμμάχους τους επιχειρούν με στόχο την περικύκλωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στις περιοχές που εξακολουθούν να ελέγχουν στην Ντέιρ Εζόρ, στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την πλήρη ανακατάληψη του τελευταίου κυβερνητικού θύλακα που ελέγχει από το 2014 το ΙΚ στη χώρα, ανέφερε σήμερα μια στρατιωτική πηγή . Στη Δαμασκό, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι η Συρία «κινείται αποφασιστικά προς τη νίκη χάρη στις θυσίες του στρατού της, την αποφασιστικότητα του λαού της και τη στήριξη των φίλιων χωρών», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.
= ΙΤΑΛΙΑ. Η περιφέρεια της Ρώμης αποφάσισε την προσωρινή διακοπή της αιμοδοσίας σε μέρος της Ρώμης, πιο συγκεκριμένα στις νότιες και δυτικές συνοικίες της ιταλικής πρωτεύουσας. Αιτία της απόφασης είναι η μετάδοση, τις τελευταίες δυο εβδομάδες, του ιού Τσικουνγκούνια, ο οποίος μεταδίδεται από τα λεγόμενα κουνούπια -τίγρεις και από άλλα είδη κουνουπιών.
= ΗΠΑ. Ένας έφηβος βρήκε τον θάνατο και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν την Τετάρτη όταν μαθητής άνοιξε πυρ μέσα σε λύκειο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον, στο βορειοδυτικό τμήμα των ΗΠΑ, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ και γνωστοποίησαν οι αρχές. Σύμφωνα με μαθητές του λυκείου Φρίμαν που μίλησαν στο τοπικό δίκτυο KXLY, δράστης του φονικού είναι ένας συμμαθητής τους, ο οποίος είχε δώσει πρόσφατα ανησυχητικές ενδείξεις.
= ΜΕΞΙΚΟ. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών σε δύο Πολιτείες του κεντρικού και δυτικού Μεξικού, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη, καθώς ο αριθμός των ανθρωποκτονιών έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ φέτος. Πέντε άνθρωποι έπεσαν νεκροί από σφαίρες μέσα σε ένα μπαρ το βράδυ της Τρίτης στην πρωτεύουσα της κεντρικής Πολιτείας Γουαναχουάτο, ενώ επτά άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί σε δύο τοποθεσίες στη δυτική Πολιτεία Μιτσοακάν, σύμφωνα με αξιωματούχους στα γραφεία των εισαγγελιών των δύο Πολιτειών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΕΛΝΔΟΡΑΝΤΟ. Για πολύ σημαντική εξέλιξη προς την επίλυση του θέματος, κάνει λόγο σε αποψινή δήλωσή του ο πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold, Τζωρτζ Μπερνς, με αφορμή την χορήγηση σήμερα, δύο αδειών για το συγκρότημα της Ολυμπιάδας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Ωστόσο, προσθέτει, συνεχίζουμε να αναμένουμε τις υπόλοιπες άδειες. Η προοπτική του εποικοδομητικού διαλόγου με την κυβέρνηση θα ήταν σίγουρα προτιμότερη από την προσφυγή στην δικαιοσύνη και την παραπομπή στην διαιτησία, αλλά είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι κάθε πιθανή διαιτησία θα καταδείξει εκ νέου ότι η εταιρεία τηρεί απαρέγκλιτα την κειμένη νομοθεσία και τους όρους της αδειοδότησης, όπως και την προσήλωση στην δέσμευση για την λειτουργία και ανάπτυξη των έργων μας στην Ολυμπιάδα και τις Σκουριές, με απόλυτη ασφάλεια, υπευθυνότητα και πάνω απ' όλα την προστασία του περιβάλλοντος».
= ΣΟΙΜΠΛΕ. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η πολιτική μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ «δεν είναι βιώσιμη». Για το λόγο αυτό είναι εδώ και καιρό της άποψης ότι «ήρθε ο καιρός για μια άνοδο». Ο Β. Σόιμπλε εξέφρασε ωστόσο την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο της Ευρωτράπεζας. Σε ερώτημα με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να δώσει συνέχεια στην πολιτική του φθηνού χρήματος, ο υπουργός απάντησε:  «Ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας τον Οκτώβριο θα αξιολογηθεί η σημαντική άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ και στη συνέχεια θα ληφθούν αποφάσεις. Είμαι φύσει αισιόδοξος».
= ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ. Την πρόθεση Βρετανών και Αμερικανών επενδυτών να αποκτήσουν τον όμιλο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ - μαζί με τις θυγατρικές του στη Σερβία - έναντι αρχικού τιμήματος ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, γνωστοποίησε στην ελληνική κυβέρνηση ο δημιουργός της αγγλοαμερικανικής κοινοπραξίας που κατέχει σε αυτήν ποσοστό 20%, Χρήστος Φαρμάκης, όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
= ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες καταρτίζουν μαύρη λίστα με φορολογικούς παραδείσους, για να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, προωθώντας παράλληλα μία δίκαιη φορολογία. Η ΕΕ εκτιμά ότι τα κράτη-μέλη της έχουν απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 1 τρισ. ευρώ ετησίως ή περίπου 2.000 ευρώ ανά κάτοικο, λόγω της φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή όμως είναι οργανωμένη και στην Ευρώπη, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου. Το Λουξεμβούργο για παράδειγμα ευρίσκεται στην τρίτη θέση, μεταξύ των φορολογικών παραδείσων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Tax Justice Network» – η οποία υπολογίζει πως αποθηκεύεται εκεί το 13% των χρημάτων, τα οποία αφορούν την παγκόσμια νόμιμη φοροδιαφυγή. 
Η φοροδιαφυγή όμως είναι οργανωμένη και στην Ευρώπη, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου. 
ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Ισχυρή ανάκαμψη σε όλα τα μεγέθη της οικονομίας, σημειώθηκε το α' εξάμηνο 2017 με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 0,6% και να εμφανίζει, αθροιστικά, την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων ετών. Αυτό σημειώνεται σε ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και υπογραμμίζεται ότι η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας το α' εξάμηνο υποδηλώνει μία ποιοτική διαφορά ως προς το παρελθόν, αλλά και ότι αυτός ο επιταχυνόμενος ρυθμός ανάκαμψης πρέπει να συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του έτους, καθώς είναι προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης του 1,8% εφέτος.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΡΩΣΙΑ -ΕΛΛΑΔΑ 74-69. Εκτός συνέχειας του Ευρωμπάσκετ έμεινε η Εθνική. Η Ελλάδα γνώρισε την ήττα με 74-69 από την Ρωσία και απώλεσε την ευκαιρία να πάρει το εισιτήριο για την ημιτελική φάση του τουρνουά. Πρώτος σκόρερ για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν ο Καλάθης με 25 πόντους, ενώ από τους Ρώσους ξεχώρισε ο Σβεντ με 26. Η Ρωσία στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει την Σερβία.
= ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΝΓΚ. Αγριεμένος» επέστρεψε στην ενδεκάδα της Ρεάλ Μαδρίτης ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Μετά από ένα μήνα απουσίας λόγω τιμωρίας ο σταρ της «Βασίλισσας» πέτυχε τα δύο από τα τρία γκολ στη νίκη επί του ΑΠΟΕΛ, που πάλεψε όσο μπορούσε απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης. Επίδειξη δύναμης στο «Ντε Κάιπ» του Ρότερνταμ έκανε η Μάντσεστερ Σίτι. Οι «πολίτες» μπήκαν με τον ιδανικότερο τρόπο στους ομίλους του Champions League και με το εντυπωσιακό 4-0 επί της Φέγενορντ έδειξαν με το... καλημέρα ποιος είναι το «αφεντικό» του 6ου γκρουπ. Η έκπληξη της βραδιάς έγινε στο «Ντραγκάο», όπου η Μπεσίκτας «άλωσε» την έδρα της Πόρτο με 3-1, ενώ η Λίβερπουλ στην επιστροφή της μετά από πολλά χρόνια στη διοργάνωση δεν κατάφερε να πάρει τους τρεις βαθμούς απέναντι στη Σεβίλη (2-2).
= ΑΕΚ. Το 100% ζήτησε από τους παίκτες του ο Μανόλο Χιμένεθ, στον αγώνα της Πέμπτης (20:00 Cosmote Sport) για τον 4ο όμιλο του Europa League. «Θα πρέπει να είμαστε ταπεινοί, έξυπνοι και να κοιτάμε κάθε ματς ξεχωριστά Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα και στόχος είναι να ανεβούμε αυτή τη σκάλα βήμα, βήμα. Σκαλοπάτι, σκαλοπάτι» είπε μεταξύ άλλων ο Χιμένεθ.
= ΑΕΚ. Μετά από πτήση μίας ώρας και 50 λεπτών, το αεροσκάφος που μετέφερε την αποστολή της ΑΕΚ, προσγειώθηκε στον αερολιμένα της Ριέκας, όπου την Πέμπτη (20:00) η τοπική ομάδα θα φιλοξενήσει στην «Ενωση» στον εναρκτήριο αγώνα για τον 4ο όμιλο του Europa League. Την αποστολή συνοδεύουν, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ευάγγελος Ασλανίδης και ο εκτελεστικός διευθυντής Ντούσαν Μπάγεβιτς, καθώς επίσης και ο νέος τεχνικός διευθυντής, Νίκος Λυμπερόπουλος.
= ΕΠΟ. Η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, ανακοίνωσε το πρόγραμμα της πρεμιέρας για την φάση των ομίλων στο Κύπελλο Ελλάδας. Οι αναμετρήσεις της 1ης αγωνιστικής, θα διεξαχθούν το τριήμερο 19-21 Σεπτεμβρίου, ενώ μετά την αποχώρηση του Ηρακλή, ο ΟΦΗ θα πάρει χωρίς αγώνα τους τρεις βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: