Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 12/9/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ. Δύσκολες ώρες περνούν κάτοικοι χωριών της δυτικής Αχαΐας, οι οποίοι βλέπουν τα σπίτια τους να βρίσκονται υπό πύρινο κλοιό και τις Αρχές σχεδόν να τους εκλιπαρούν, σχεδόν, ώστε να εγκαταλείψουν τον τόπο.
Οι φωτιές που μαίνονται από το απόγευμα σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία επεκτάθηκαν, λόγω των ισχυρών ανέμων, με αποτέλεσμα πλέον να κινδυνεύουν άμεσα οικισμοί και το βράδυ να αναμένεται εφιαλτικό. Η αλλαγή της φοράς του ανέμου έσωσε τα πρώτα σπίτια της Αρλας από τη φωτιά. Η διεύθυνση του ανέμου άλλαξε, με αποτέλεσμα να κατευθύνει τις φλόγες στην αντίθετη κατεύθυνση και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος για το χωριό. Εν τω μεταξύ, νέο μέτωπο ξέσπασε στο Πετροχώρι, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν και σε αυτό το σημείο. Αναζωπύρωση είχαμε και στο μέτωπο κοντά στην Ιερά Μονή Μαρίτσης, που νωρίτερα είχε κινδυνέψει άμεσα.  Σε πολλούς δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ οι πυκνοί καπνοί δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα και φαίνονται μέχρι την Πάτρα. 
= ELDORADO GOLD. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται οριστικό και «τελεσίδικο» στην υπόθεση της Eldorado Gold. 
Ανεξάρτητοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τάσεις και των δύο πλευρών να συνεχίσουν τον διάλογο σε πρώτη φάση και να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις μέχρι την καταληκτική και κρίσιμη ημερομηνία της 21ης Σεπτεμβρίου. Οι δύο πλευρές «διασταύρωσαν τα ξίφη» τους με προφανή ζημιά για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, αλλά δεν έκοψαν κάθε δίαυλο επικοινωνίας. Η αρχή έγινε το πρωί με την τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος απέφυγε επί της ουσίας να «επιτεθεί» στην εταιρεία και σε ενδεχόμενες ευθύνες, που θα μπορούσε να της καταλογίσει. 
Αντίθετα περιέγραψε λεπτομερώς τις ενέργειες της κυβέρνησης στο ζήτημα, προσπαθώντας να καταδείξει ότι δεν υπήρξε σκόπιμη ολιγωρία και χρονοκαθυστέρηση... 

= ΣΥΡΙΖΑ. «Η ΝΔ και οι δορυφόροι της επιμένουν στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που καθορίζεται μονάχα από την ασυδοσία των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος» Για «ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα» μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν και την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ κάνουν λόγο κυβερνητικοί κύκλοι, τονίζοντας ότι αυτή η απόπειρα δε θα έχει καμία τύχη.
= ΣΑΛΑΜΙΝΑ. Τεράστια οικολογική καταστροφή σημειώθηκε στη θάλασσα της Σαλαμίνας, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου "ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ" το οποίο ήταν φορτωμένο με 2.570 τόνους καύσιμα. Σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου, μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων, η θάλασσα έχει γίνει μαύρη από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα που διέρρευσαν.Περιμετρικά από το σημείο όπου έχει βυθιστεί το δεξαμενόπλοιο έχουν ποντιστεί δύο σειρές πλωτά φράγματα, ενώ οι εργασίες στεγανοποίησης στο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ», συνεχίζονται και σήμερα από ιδιώτες δύτες προκειμένου στη συνέχεια ιδιωτικό συνεργείο να προχωρήσει σε απάντληση καυσίμων.....
= ΚΑΡΔΙΤΣΑ. Ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε την πόλη της Καρδίτσας και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, περίπου στις 19:15. Το μέγεθος του σεισμού αρχικά δόθηκε στους 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, στη συνέχεια ωστόσο με νέα ενημέρωση, «κατέβηκε» στα 4,9 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 16 χιλιόμετρα δυτικά της Καρδίτσας και μόλις ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά του Μορφοβουνίου, στην περιοχή των Αγράφων. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα, ακόμη και στην Πάτρα, καθώς ο εστιακό του βάθος ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΗΠΑ. Στο αστρονομικό ποσόν των 290 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να φθάσει το κόστος από τις ζημιές που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ και στην ευρύτερη περιοχή της Καραϊβικής οι τυφώνες Χάρβεϊ και Ίρμα. Για να υπάρχει μια σταθερά με την οποία μπορούμε να συγκρίνουμε το γιγαντιαίο αυτό ποσό, τα 290 δις δολάρια αντιστοιχούν περίπου (μερικά λιγότερα) με το ελληνικό χρέος. Ο τυφώνας Ίρμα που αυτή τη στιγμή οδεύει με ταχύτητα 22χλμ./ώρα προς τα νότια σύνορα της Πολιτείας Τζόρτζια των ΗΠΑ σχημάτισε στις δυτικές ακτές της Αφρικής το μεγαλύτερο ίσως κυκλωνικό σύστημα που έχει γνωρίσει ο Ατλαντικός Ωκεανός κατά τελευταία 50 τουλάχιστον χρόνια.
= ΠΕΡΟΥ. Το Περού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απελαύνει τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «επανειλημμένες και κατάφωρες» παραβιάσεις από τη χώρα τους των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της άρνησής της να τερματίσει το πρόγραμμά για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει για την αναστολή ή την οριστική διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, δήλωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι η Αγκυρα απομακρύνεται συνεχώς από το κράτος δικαίου, για αυτό και πρέπει να δείξουμε πυγμή.
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση η οποία προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, με σημαντικότερους τους περιορισμούς στον εφοδιασμό της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
= ΝΟΡΒΗΓΙΑ. Η κεντροδεξιά συμμαχία υπό την πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ φαίνεται να εξασφαλίζει μια νέα κυβερνητική θητεία έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Νορβηγία, επικρατώντας οριακά έναντι των Εργατικών, σύμφωνα με τις επίσημες προβολές.
=ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Με επιστολή τους προς την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, γυναικείες οργανώσεις ζητούν περισσότερη υποστήριξη εκ μέρους της για να επιτύχουν τους στόχους της ίσης εκπροσώπησης και της ίσης αμοιβής, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Εφικτός είναι ο στόχος για επίτευξη φέτος πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ εκτιμά το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Ωστόσο, πιο επιφυλακτικό είναι σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 1,8%, χωρίς ωστόσο να αμφισβητεί ότι θα υπάρξει μεγέθυση του ΑΕΠ. Αναλύοντας τα ποιοτικά στοιχεία του ΑΕΠ επισημαίνει ότι η αύξηση του κατά 0,8% το β’ τρίμηνο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών (+9,5%) και της δημόσιας κατανάλωσης (+3,3%), ενώ εκφράζει ανασυχία για την μείωση των επενδύσεων.
SIEMENS. Για την υλοποίηση της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού ανάμεσα στο Δημόσιο και τη Siemens ενημέρωσε την Βουλή, ο Ευκ.Τσακαλώτος, εξηγώντας αναλυτικά ποιες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η εταιρεία έχουν υλοποιηθεί, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γ.Αμυρά. Στην αιχμηρή ερώτηση αν δεν φοβάται μήπως βρεθεί κατηγορούμενος για απιστία και παράβαση καθήκοντος υλοποιώντας αυτόν τον συμβιβασμό, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι έχει δίπλα του τον εξαίρετο νομικό Στ.Κοντονή, αλλά και ότι αυτά τα θέματα η κυβέρνηση τα κληρονόμησε.
= ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Πρώτα θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που εισάγονται στο υπερταμείο (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών) και μετά θα υπάρξει απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις ή αξιοποίησή τους, σύμφωνα με το πλαίσιο που περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή.
= ΓΣΕΕ. Την έντονη διαφωνία της με την απόφαση αναστολής της επενδυτικής δραστηριότητας της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» εκφράζει η ΓΣΕΕ, δηλώνοντας τη συμπαράστασή της στο αγώνα των χιλιάδων εργαζομένων και των σωματείων στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Βολές ωστόσο εξαπολύει και εναντίον της κυβέρνησης για τη «μέχρι σήμερα αντιεπενδυτική και εχθρική στάση της». Την καλεί δε να κάνει πράξη το Gr-invest που έταξε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.
= ΣΤΑΘΑΚΗΣ. «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι, με βάση τα δικά της δεδομένα, δεν υπάρχει κανένα ισχυρό άλλοθι από την εταιρεία ώστε να σταματήσει την επένδυση» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι «υπάρχει ένα στοιχείο πυροτεχνήματος από την συγκεκριμένη εταιρεία». «Η κυβέρνηση έκανε το καταλληλότερο παραπέμποντας τo θέμα της Eldorado στη Διαιτησία» τονίζει και ο υπουργός Οικονομίας, Δ.Παπαδημητρίου.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
= ΑΠΟΛΛΩΝ - ΠΑΟΚ 0 -0. Ισόπαλη 0-0 ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση στη Ριζούπολη ανάμεσα στον Απόλλωνα Σμύρνης και τον ΠΑΟΚ, με την οποία έπεσε η αυλαία της 3ης αγωνιστικής στη Super League. Για τη μακεδονική ομάδα ήταν η δεύτερη ισοπαλία στο εφετινό πρωτάθλημα, ενώ η «Ελαφρά Ταξιαρχία» ολοκλήρωσε τη συνάντηση με 10 παίκτες, λόγω της αποβολής του Χουάρες στο 32ο λεπτό.
= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Από 21 ποδοσφαιριστές συγκροτείται η αποστολή του Ολυμπιακού για το παιχνίδι με τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας στο «Γ. Καραϊσκάκης», στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League. Μετά την τελευταία προπόνηση, που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, ο Μπέσνικ Χάσι αποφάσισε να πάρει μαζί του όλους τους διαθέσιμους ποδοσφαιριστές, αφήνοντας εκτός μόνο τον τραυματία Βούκοβιτς και τους ανέτοιμους Μποτία και Ταχτσίδη.
= CHAMPIONS LEAGUE. Οι 32 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης βρίσκονται στην αφετηρία για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του πλανήτη. Η φάση των ομίλων του Champions League, αρχίζει την Τρίτη, σε μία «περιπέτεια» που θα διαρκέσει συνολικά 11 μήνες: από τις 26 Ιουνίου 2017 όταν διεξήχθησαν αναμετρήσεις της Α΄ προκριματικής φάσης, έως τον τελικό της 25ης Μαϊου 2018 στο «Ολιμπίσκι» του Κιέβου. Παρών μετά από απουσία ενός έτους, ο πρωταθλητής Ελλάδας, Ολυμπιακός, που υποδέχεται τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας στο «Καραϊσκάκης» την Τρίτη (21:45, Cosmotesports). Την ίδια ώρα, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους συγκρούονται στο άλλο σπουδαίο ματς του 4ου ομίλου.
= ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ. Με την αυτοπεποίθηση και τον... αέρα του εξαιρετικού της ξεκινήματος στο πορτογαλικό πρωτάθλημα (όπου μετράει πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες), έφτασε στην Ελλάδα η Σπόρτινγκ Λισαβόνας για την πρεμιέρα του Champions League με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Ζόρζε Ζεσούς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ομάδα του μπορεί να φύγει με τους τρεις βαθμούς από το φαληρικό στάδιο, αν και δεν αποδέχθηκε τον τίτλο του φαβορί που δίνουν στη Σπόρτινγκ οι Πορτογάλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: