Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 3/8/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΙ ΜΕ ΚΛΗΡΩΣΗ. Την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση ότι οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες στα δημοτικά σχολεία θα προκύπτουν μετά από κλήρωση. «Σημαιοφόροι με κλήρωση: Έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας. Εξίσωση προς τα κάτω, παντού» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μίζερη η κριτική της αντιπολίτευσης» απαντά ο υπουργός Παιδείας.

= ΒΟΥΛΗ. Σε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και τους εκπροσώπους της ΝΔ και της ΔΗΣΥ εξελίχθηκε η συζήτηση αντισυνταγματικότητας που έθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί της τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, με την οποία νομιμοποιούνται δαπάνες για καθαριότητα, σίτιση φύλαξη στα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ (μεταξύ των οποίων και τα νοσοκομεία).
= ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ. Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού το μωρό 18 μηνών που του έδωσαν ναρκωτικό χάπι.Το βράδυ της Τετάρτης τα δύο αδερφάκια του, 3,5 και 2,5 ετών, έφυγαν με εντολή Εισαγγελέα, συνοδεία Κοινωνικών Λειτουργών του «Χαμόγελου του Παιδιού» προκειμένου να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Παίδων όπου θα τους γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε να εξακριβωθεί ότι και η δική τους υγεία δεν διατρέχει παρόμοιο κίνδυνο.
= ΤΣΙΠΡΑΣ. «Είναι ηθική υποχρέωσή μας να μην λησμονούμε τις θηριωδίες του παρελθόντος και να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν στο μέλλον» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά.
= ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Αγιος Παντελεήμονας Αναβύσσου Αττικής.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Εταιρεία που συνεργαζόταν τα τελευταία χρόνια με τη Βενεζουέλα για τις εκλογές της υποστήριξε πως «πέραν πάσης αμφιβολίας» η αμφιλεγόμενη κάλπη της Κυριακής χαρακτηρίστηκε από παραποίηση της διαδικασίας. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει «πλήρες φάσμα δράσεων» ως απάντηση στην αύξηση των εντάσεων στη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη δύο κορυφαίων ηγετών της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ανέφεραν οι Βρυξέλλες. Η Κομισιόν είχε, την επαύριο των κάλπων, αφήσει ανοικτό το εάν εξετάζει κυρώσεις.
= ΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑ. Εμπορική αμαξοστοιχία που μετέφερε εύφλεκτα υλικά εκτροχιάστηκε την ώρα που διερχόταν από πόλη στη νότια Πενσιλβάνια, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στο γκαράζ κατοικίας και στη συνέχεια να τυλιχτεί στις φλόγες. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τις αρχές.
= ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κύρωσε το νόμο που είχε περάσει το Κογκρέσο για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία (όπως και σε Ιράν και Βόρειο Κορέα) -παρά τις μέχρι τώρα ανάμεικτες ενδείξεις που έδινε ο Λευκός Οίκος για τις προθέσεις του. Ο νόμος είχε ούτως ή άλλως αρκετή στήριξη στο Κογκρέσο ώστε να παρακαμφθεί και ενδεχόμενο βέτο Τραμπ, κάτι ωστόσο που θα ήταν νέο πλήγμα στον ίδιο -ενώ, πέραν της Ρωσίας, και η ΕΕ έχει εκφράσει δυσφορία για τις «έμμεσες επιπτώσεις» σε ευρωπαϊκές εταιρείες.
= ΡΩΣΙΑ. Άνδρας γρονθοκόπησε δημοσιογράφο που εργάζεται σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, την ώρα που αυτός παρουσίαζε ρεπορτάζ σε απευθείας σύνδεση από πάρκο της Μόσχας.
= ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ. Δύο παραθεριστές σκοτώθηκαν από αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους σε κατάμεστη παραλία της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες σκοτώθηκαν ένας άνδρας και ένα κορίτσι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

= ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛΣ. Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η χαλάρωση των capital controls για τις επιχειρήσεις, ώστε να επιταχυνθεί η οικονομία και να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση υπουργική απόφαση, η οποία θα πρέπει να είναι προσεκτικά διατυπωμένη και να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες ρυθμίσεις επιστροφής πιο κοντά στην κανονικότητα Η Τράπεζα της Ελλάδος, που έχει κυρίαρχο λόγο, συμφωνεί με τη μείωση των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις, όμως υπό όρους και διευκρινίσεις.
= ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ. Την αίτηση της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), με την οποία ζητούσε τα μέλη της (ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών κ.λπ.) να μην υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) και οικονομικών συμφερόντων, απέρριψε η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 165/2017 απόφασή της.
= ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ. Μικρή αύξηση σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων τον Ιούνιο εφέτος και ανήλθαν σε 5,134 δισ. ευρώ από 5,067 δισ. ευρώ τον Μάιο.
= ΣΕΠΕ. Στο πλαίσιο του προγράμματος στοχευμένων ελέγχων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) διεξήγαγαν 1.633 ελέγχους σε νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές, από την έναρξη της τουριστικής περιόδου ως την 15η Ιουλίου. Σε 275 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, συνολικού ύψους 1.870.965,43 ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν 38 μηνυτήριες αναφορές.
= ΜΕΤΡΟ. Τέσσερα επιχειρηματικά σχήματα αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό επέκτασης του μετρό της Αθήνας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
= ΠΑΡΟΧΗ ΣΤΕΓΗΣ. Είκοσι τρείς προγραμματικές συμβάσεις με δήμους και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αφορούν στην υλοποίηση του σχεδίου «Δικαίωμα στη στέγη και την εργασία», υπέγραψε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου. Σκοπός των συμβάσεων είναι η παροχή στέγης στους δικαιούχους σε αυτόνομες ενοικιαζόμενες κατοικίες καθώς και η επιδότηση της απασχόλησης των ενηλίκων ωφελούμενων.
= ΝΤΑΟΥΝ ΤΖΟΟΥΝΣ. Χάρη στη ραγδαία άνοδο των μετοχών της εταιρείας Apple ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ξεπέρασε για πρώτη φορά σήμερα, Τετάρτη, το όριο των 22.000 μονάδων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Στα πλέι οφ του Champions League προκρίθηκε ο Ολυμπιακός, παρά το γεγονός ότι έκανε τα εύκολα δύσκολα. Οι «ερυθρόλευκοι» ήρθαν ισόπαλοι 2-2 με την Παρτιζάν και σε συνδυασμό το 1-3 του πρώτου αγώνα πήραν την πρόκριση. Καρσελά (22’) και Φορτούνης (51’) τα γκολ του Ολυμπιακού, ενώ οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν δύο φορές με τους Σουμάχ (33’) και Τζούρτζεβιτς (84’). Μετά από μία... χαλαρή εμφάνιση και έχοντας εξασφαλίσει ουσιαστικά την προκριση από το Βελιγράδι, ο Ολυμπιακός έπαιξε όσο χρειαζόταν για να περάσει στα πλέι οφ του Champions League αποκλείοντας την Παρτιζάν που πάλεψε . 
= ΑΕΚ.  Η ΑΕΚ πάλεψε, έδειξε ένα πολύ καλύτερο πρόσωπο από ότι στο ΟΑΚΑ, αλλά δεν απέφυγε την ήττα από την ΤΣΣΚΑ (ΤΣΣΚΑ - ΑΕΚ 1-0) και έτσι συνεχίζει στα προκριματικά του Europa League. 
Το έργο της ΑΕΚ ήταν από την αρχή δύσκολο, αλλά φάνηκε στην πράξη ότι ήταν ανυπέρβλητο. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης σημείωσε ο Νάτχο στο 74’. Πλεον η ΑΕΚ θα μπει στην κλήρωση για τους πλέι οφ του Europa League και ευελπιστεί να προκριθεί στους ομίλους.
= ΠΑΟ. Στην Αθήνα βρίσκεται το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού Ματίας Γιόχανσον. Ο 25χρονος Σουηδός δεξιός μπακ που θα υπογράψει τριετές συμβόλαιο δήλωσε χαρούμενος για την μεταγραφή του και τόνισε ότι μέσω των «πρασίνων» ευελπιστεί να επιστρέψει στην Εθνική.
= ΠΑΟΚ. Την ανυπομονησία του για την σημερινή ρεβάνς του ΠΑΟΚ με την Ολιμπίκ Ντόνετσκ (21.00) στην Τούμπα, για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, κατέθεσε σήμερα ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου για το παιχνίδι. «Θέλω να αλλάξουμε τις εντυπώσεις που δώσαμε στο πρώτο ματς στο Κίεβο (σ.σ. 1-1) και να δείξουμε ποιοι είμαστε» εξήγησε σχετικά ο τεχνικός του «Δικεφάλου».
= ΜΠΑΣΚΕΤ. Στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ που φιλοξενείται στην Σλοβακία, προκρίθηκε χθές η εθνική μας ομάδα των εφήβων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, επικράτησε 71-65 της Λετονίας και πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για τους «8» της διοργάνωσης, όπου θ' αντιμετωπίσει την Τουρκία για μια θέση στα ημιτελικά αυριο (4/8, 14:30). Κορυφαίος για την ελληνική ομάδα ήταν ο Δημήτρης Μωραΐτης με 26 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 4 κλεψίματα, ενώ 15 πόντους, 7 ριμπάουντ και 6 ασίστ είχε ο Γιώργος Καλαϊτζάκης.
= ΝΕΙΜΑΡ. Στην τελική ευθεία έχει μπει η μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ο μάνατζερ του Βραζιλιάνου άσου Βάγκνερ Ριμπέιρο σε δηλώσεις του αποκάλυψε ότι ο γαλλικός σύλλογος θα καταβάλει εντός των προσεχών ωρών τα 222 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στη ρήτρα αποδέσμευσης του πελάτη του από την Μπαρτσελόνα. Παράλληλα ο ατζέντης του Νεϊμάρ τόνισε ότι στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να γίνει η επίσημη παρουσίαση του διεθνούς άσου από τους Παριζιάνους

Δεν υπάρχουν σχόλια: