Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 22/8/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ. Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας, 21 Αυγούστου, στο Ρυτό Κορινθίας σε δασική έκταση με πεύκα.Όπως δήλωσε  ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Πελοπίδας Καλλίρης, η πυρκαγιά είναι μεγάλη και καίει σε δασώδη δύσβατη περιοχή κοντά στην Άνω Αλμυρή.
Η φωτιά πλησίασε τα σπίτια του οικισμού, αλλά αντιμετωπίστηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Νωρίτερα, όπως ο ίδιος δήλωσε, εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους κατασκήνωση με 550 παιδιά στην περιοχή του Σοφικού, τα οποία είναι ασφαλή και έχουν μεταφερθεί σε σχολεία μακριά από την περιοχή της πυρκαγιάς. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα και απέκτησε μέτωπο αρκετών χιλιομέτρων, ωστόσο «η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων -και ιδιαιτέρως των εναέριων μέσων- ήταν άμεση και έχει συμβάλει στον περιορισμό της αρχικής έντασης της πυρκαγιάς. Παράλληλα συμβάλλουν και οι καιρικές συνθήκες, αφού στην περιοχή έχει ξεκινήσει να βρέχει».
= ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ. Τα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ και τα μέτρα που θα ληφθούν στη Θεσσαλονίκη, λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.«Βαρέθηκα να λέω πως δεν πρέπει να κλείνει η πόλη στη διάρκεια της ΔΕΘ. Και σαν τον χαζό θα πάω και στα εγκαίνια», είπε προς το Σώμα ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας στην τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρου Καλαφάτη.
= ΝΑ ΑΜΕΙΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΞΙΟΙ. Το ελληνικό κράτος στέκεται ακόμη όρθιο χάρη σε ένα σκληρό πυρήνα δημοσίων λειτουργών, οι οποίοι κάνουν καλά τη δουλειά τους, με επαγγελματισμό και συχνά με αυτοθυσία. Αυτό φάνηκε μία ακόμη φορά στην περίπτωση των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών. Οι άνθρωποι που κρατούν την Ελλάδα όρθια, είτε είναι γιατροί είτε πυροσβέστες, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, δικαστές ή και εφοριακοί, πληρώνονται λίγο και λειτουργούν με πενιχρά μέσα. Είναι καιρός να επέλθει ένας εξορθολογισμός του κράτους που θα ανταμείψει τους άξιους και παραγωγικούς.
= ΚΑΙΡΟΣ. Δελτίο επιδείνωσης του καιρού για την Τρίτη εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, οι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες προβλέπεται να ενταθούν από τις πρώτες πρωινές μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης, κατά τόπους στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της χώρας και να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.
= ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ. Σε δεκάδες παραβιάσεις στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιανατολικό Αιγαίο προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη. Μάλιστα, έξι από αυτά ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία. Συγκεκριμένα, τρεις σχηματισμοί, αποτελούμενοι από δύο F-16 ο καθένας, και δύο μεμονωμένα CN-235, προέβησαν σε επτά παραβάσεις του FIR Αθηνών και σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου (οι 34 από τα CN-235).
= ΚΟΝΤΟΝΗΣ. Δεν έχουν ούτε το σθένος να βάλουν μία επιστολή ολόκληρη, να την διαβάσει το κοινό και να βγάλει τα συμπεράσματά του, αποσιώπησαν τις αναφορές στην Άνοιξη της Πράγας που έθεσε το ζήτημα του Σοσιαλισμού με ελευθερία και δημοκρατία, με ανθρώπινο πρόσωπο, το ρεύμα του ευρωκομμουνισμού, αυτοί οι πλαστογράφοι μας κατηγορούν ότι δήθεν διαμορφώνουμε την Ιστορία, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής «Το περιεχόμενο της άρνησης διατυπώνεται με τρόπο σαφή και καθαρό στο κείμενο της επιστολής που έδωσα στη δημοσιότητα ... μου κάνει εντύπωση ότι τμήμα από το κείμενο έχει αποσιωπηθεί εντελώς από τα συστημικά ΜΜΕ -δεν μιλάμε για αυτά του κ.Μαρινάκη, εκεί μιλάμε για μία κατάσταση που εκθέτει τη δημοσιογραφία», 
= ΤΟΣΚΑΣ. «Η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας, αλλά και ασφάλειας και ηρεμίας σε σύγκριση όχι μόνο με τον άμεσο περίγυρο μας αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, με αφορμή τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Βαρκελώνη, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε..  
= ΣΤ. ΠΑΠΠΑΣ. «Τις ημέρες που αναλάβαμε, τα λεωφορεία που κυκλοφορούσαν στη Θεσσαλονίκη ήταν περίπου 250-260, όταν έπρεπε να κυκλοφορούν 500-520 ...Τα υπόλοιπα 300 ήταν στο αμαξοστάσιο ... με βλάβες κτλ. Μία μερίδα δεν κυκλοφορούσε γιατί δεν υπήρχε φρέον, το υγρό για να λειτουργήσουν τα κλιματιστικά. Δεν έπαιρναν φρέον επειδή η εταιρεία δεν τους έδινε, επειδή δεν πλήρωναν ... προσπαθήσαμε και βρήκαμε. Η τιμή κατά μονάδα που αγόραζε η προηγούμενη διοίκηση ήταν 13,5, εμείς βρήκαμε με 5,5», είπε χαρακτηριστικά.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΗΠΑ. Εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν στραμμένα τα βλέμματά τους στον ουρανό, παρακολουθώντας με δέος μέσω προστατευτικών γυαλιών, τηλεσκοπίων και φωτογραφικών μηχανών χθες την ολική έκλειψη του Ηλίου, ορατή κατά πλάτος των Ηνωμένων Πολιτειών για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα, από τις όχθες του Ειρηνικού έως αυτές του Ατλαντικού.Στην Ουάσιγκτον, ο Τραμπ φωτογραφήθηκε σε ένα μπαλκόνι του Λευκού Οίκου να κοιτά τον Ήλιο αρχικά χωρίς γυαλιά ενώ ένας βοηθός του, του φώναξε, "Μην κοιτάτε!", λόγω του κινδύνου βλάβης στα μάτια. Κατόπιν ο Τραμπ, η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ και ο γιος τους Μπάρον φόρεσαν γυαλιά.
= ΙΡΑΚ. Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν την πόλη Ταλ Αφάρ και τα περίχωρά της, όπου τήν  Κυριακή ο ιρακινός στρατός άρχισε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα ο Στεφάν Ντουζαρίτς, εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Η Ταλ Αφάρ είναι ένα από τα τελευταία προπύργια του ΙΚ στο έδαφος του Ιράκ. Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την πόλη αυτή πριν από τρία χρόνια και πλέον.
= ΙΤΑΛΙΑ. Οκτώ είναι έως τώρα οι αγνοούμενοι από τον σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο νησί Ίσκια, έξω από την Νάπολη, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν άνδρα και μια γυναίκα από τα ερείπια.Με την βοήθεια και των καραμπινιέρων, οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τρία παιδιά - το ένα εκ των οποίων επτά μηνών - που βρίσκονταν κάτω από τα συντρίμμια ενός γκρεμισμένου σπιτιού. Μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε την ζωή της από κατάρρευση μέρους τοπικής εκκλησίας στην περιοχή Κασαμίτσιολα. Οι τραυματίες είναι είκοσι πέντε, δύο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.
= ΙΣΠΑΝΙΑ. Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στην Βαρκελώνη μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Λας Ράμπλας. Νέα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της τρομοκρατίας, από αυτοδιοικητικούς φορείς και κοινότητες μουσουλμάνων πραγματοποιήθηκε στην πόλη, την οποία κατέγραψαν με την κάμερά τους Έλληνες τουρίστες και έδωσαν στη δημοσιότητα μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ατμόσφαιρα είναι ιδιαιτέρως φορτισμένη ενώ αυθόρμητες συγκεντρώσεις στο σημείο της επίθεσης πραγματοποιούνται διαρκώς. Απόψε το βράδυ, είναι προγραμματισμένη ολονυκτία για τους δεκατρείς ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους όταν τρομοκράτης οδήγησε το αυτοκίνητο του πάνω στο πλήθος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Σε έναν ακριβώς χρόνο από χθές, στις 21 Αυγούστου του 2018, λήγει το μνημόνιο. Δεν είναι ακόμη όλοι οι αναλυτές σίγουροι ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο ελληνικό μνημόνιο, αλλά για να διατηρεί ελπίδες η χώρα για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί στο διάστημα αυτό να αντεπεξέλθει σε δύο κυρίως υποχρεώσεις: Πρώτον, να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί (113 έχουν καταγραφεί και άλλες ίσως προστεθούν καθ’ οδόν) και δεύτερον, να δημιουργήσει ένα αποθεματικό ικανό να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για έναν χρόνο μετά το τέλος του μνημονίου, δηλαδή έως τον Αύγουστο του 2019. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 19 δισ. ευρώ
= ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ. «Ισχυρή ανάκαμψη» τιτλοφορείται η ανταπόκριση από την Αθήνα, της σημερινής έντυπης έκδοσης της Handelsblatt και του Gerd Höhler.Πριν δύο έτη -σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα- η Αθήνα στεκόταν στο χείλος της αβύσσου. Έκτοτε, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αυξήθηκε κατά 90%, και συγκεκριμένα 26% κατά το τρέχον έτος, μια αξιοσημείωτη, σύμφωνα με το συντάκτη, εξέλιξη που εν πολλοίς οφείλεται στους ξένους επενδυτές. Πολλοί αναλυτές βλέπουν την αρχή μιας ανοδικής συνέχειας, με το δείκτη στις 830 μονάδες να απέχει ακόμα αρκετά από τις 5.000 μονάδες προ κρίσης, προστίθεται.
= ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. «Σπάνε τα κοντέρ» τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων φέτος. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο δείχνουν ότι τον μήνα αυτόν, αφίξεις αλλοδαπών ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 13% και 14,2% αντίστοιχα από πέρυσι, οι δέ εισπράξεις ξεπέρασν το όριο των 2 δισ. ευρώ (2.046 εκατ. ευρώ, έναντι 1.792 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο 2016).
= ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Το Ελεγκτικό Συνέδριο περιμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι δύο αποκρατικοποιήσεις έχουν δημιουργήσει έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, το οποίο ωστόσο αναμένεται να κλείσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με την ολοκλήρωση των δύο συμφωνιών.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
= ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ 1-1. Ο Απόλλων Σμύρνης έφυγε με θετικό αποτέλεσμα από το Περιστέρι, στην επιστροφή του μετά από τρία χρόνια στη Super League.Η «ελαφρά ταξιαρχία», στο ματς, με το οποίο έπεσε η αυλαία της πρεμιέρας του πρωταθλήματος, απέσπασε ισοπαλία 1-1 τη Δευτέρα στην έδρα του Ατρόμητου, χάρη στην απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ελμπάζ στο 87΄, στην πρώτη του επαφή με την μπάλα.Οι Περιστεριώτες είχαν ανοίξει το σκορ στο 47' με τον Κιβρακίδη, ο οποίος είχε δοκάρι στο 34ο λεπτό.Ατρόμητος (Νταμίρ Κάναντι): Μίρκοβιτς, Χατζηϊσαΐας, Καρσαλίδης, Κιβρακίδης, Γιαννούλης, Μάντσον, Ούμπιδες (66’ Κυριακίδης ), Βασιλακάκης, Ντιγκινί, Ντάουντα, Μανούσος (81’ Νάτσος ). Απόλλων Σμύρνης (Άκης Μάντζιος): Τσόβιτς, Ντάσιος, Παπάζογλου, Μπαρτολίνι, Κούρος, Κοντοές, Κονέ, Σιατραβάνης (67’ Μάατσεν ), Μάατσι (55’ Αλμπάνης ), Ανιέτε, Καστιγιέχος.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ.
 = ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ. Συναισθηματικά φορτισμένος και αρκετά στενοχωρημένος που δεν θα μπορέσει να ενισχύσει την προσπάθεια της Εθνικής μας στο προσεχές Ευρωμπάσκετ δήλωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αποχωρώντας από το ΟΑΚΑ.Ο διεθνής φόργουορντ πήγε στην προπόνηση της «επίσημης αγαπημένης», θέλοντας να αποχαιρετήσει τους προπονητές και τους συμπαίκτες του και λίγη ώρα αργότερα δήλωσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ:Εγώ, σαν Γιάννης, δεν έχω πράγματα να πω. Είμαι πολύ απογοητευμένος που δεν θα καταφέρω να βοηθήσω την ομάδα στο Πανευρωπαϊκό. Ξέρω ότι γίνεται ένας πανικός αυτήν τη στιγμή, αλλά το πιο σημαντικό είναι η ομάδα. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: