Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 1/9/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ.Πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής στον 4ο όροφο του νοσοκομείου ''Άγιος Σάββας'' επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα. το σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα και ένα κλιμακοφόρο όχημα.Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά περιορίστηκε και δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο.

= ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Με το τελευταίο κύμα των εκδρομέων του καλοκαιριού να επιστρέφει τα στελέχη των ακτοπλοϊκών εταιρειών ξεκίνησαν ήδη έναν πρώτο απολογισμό της θερινής περιόδου.
= ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ. Εμμέσως υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο τάχθηκε με δηλώσεις του στα «Παραπολιτικά 90,1» ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
= ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Με λιγότερους φόρους και ιδιωτική πρωτοβουλία θα βάλουμε ξανά μπροστά τη «μηχανή» της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε, την Πέμπτη, με μεταπτυχιακούς φοιτητές του αμερικανικού πανεπιστήμιου Stanford.
= ΣΚΟΠΙΑ. Μετά από τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στα Σκόπια στις 15 Οκτωβρίου αναμένεται όπως όλα δείχνουν να επανεκκινήσουν ουσιαστικά οι συνομιλίες για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ. Αυτό φέρεται να είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε στα Σκόπια ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.
= ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ. Αναστέλλεται από 1η Σεπτεμβρίου η άρση της επί πιστώσει χορήγησης αναλώσιμου υλικού, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την απόφαση των φαρμακοποιών της Αθήνας και του Πειραιά για λήξη των κινητοποιήσεων τους.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΤΕΞΑΣ. Δύο εκρήξεις ακούστηκαν από το εργοστάσιο χημικών της Arkema στο Κρόσμπι του Τέξας, το οποίο επλήγη από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι από τις εγκαταστάσεις του βγαίνει μαύρος καπνός, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός του Χιούστον στο Τέξας Fox 26.
= ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται ότι θα ανακοινώσει, πιθανόν ακόμη και την Παρασκευή, την απόφασή του να τερματιστεί η ισχύς ενός προγράμματος της εποχής του Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο προστατεύει σχεδόν 600.000 μετανάστες οι οποίοι είχαν εισέλθει παράτυπα στη χώρα, όταν ακόμη ήταν ανήλικοι.
= ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ. Το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενες δραστηριότητες που υπερβαίνουν το διπλωματικό τους ρόλο. Η κίνηση έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των αντιποίνων των δύο χωρών, οι σχέσεις των οποίων διανύουν κρίση.
= ΓΑΛΛΙΑ. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα θέσει ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις για απόλυση και θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη ευελιξία για να προσαρμόζουν τους μισθούς και το ωράριο εργασίας στις συνθήκες της αγοράς, στο πλαίσιο μιας εργατικής μεταρρύθμισης. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα συνδικάτα. «Όλοι οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν (...) είναι το τέλος της σύμβασης εργασίας» λέει ο γγ της CGT.
= ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ. Δύο ημέρες μετά την εκτόξευση του βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην δική τους επίδειξη δύναμης απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ: Αμερικανικά και νοτιοκορεάτικα μαχητικά πραγματοποιήσαν υπερπτήσεις πάνω από την κορεατική χερσόνησο και εικονικό βομβαρδισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΓΣΕΒΕΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Επικαιροποιημένο περίγραμμα προτάσεων, κατέθεσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε εν όψει ΔΕΘ, την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017, αναφορικά με θέματα προώθησης αναπτυξιακών πολιτικών, βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και προσέλκυσης επενδύσεων
= ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ. Την παραίτησή του υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Μιχάλης Κεφαλόπουλος. Είναι ο τρίτος CEO που παραιτείται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 2,5 χρόνια.
= ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Πρόκειται για το πρώτο ίσως αμιγώς προστατευτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας από την αρχή της κρίσης ως σήμερα, τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην αρμόδια Επιτροπή κατά τη συζήτηση του πολυνοσχεδίου για τα εργασιακά. Επίθεση στη ΝΔ για την κατάσταση που δημιούργησε στην αγορά εργασίας και σήμερα την καταγγέλει. «Θα βελτιωθεί πραγματικά η καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους» είπε, ενώ η Αντιπολίτευση εκτόξευε κατηγορίες για επικοινωνικό νομοσχέδιο εν όψει ΔΕΘ.
= ΕΜΠΟΡΙΟ. Από τον Ιανουάριο του 2018, πάνω στα τραπέζια των εστιατορίων θα υπάρχει λάδι, μόνο σε σφραγισμένες, μη επαναγεμιζόμενες συσκευασίες ή σε συσκευασίες μιας χρήσης, σύμφωνα με μία από τις αρκέτες αλλαγές που επιφέρει η νέα υπουργική απόφαση, με την οποία ρυθμίζονται θέματα που άπτονται της ορθής πληροφόρησης των καταναλωτών και των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων κατά τη διακίνηση και εμπορία προϊόντων και παροχής υπηρεσιών. 
= ΤΣΙΠΡΑΣ. Διαδοχικές συναντήσεις θα έχει σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τη ΓΣΕΒΕΕ.
= ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ. «Αποτρέψαμε την οριζόντια μείωση των επικουρικών συντάξεων. Αυτοί που καταβάλουν μεγαλύτερες εισφορές, παίρνουν και μεγαλύτερη σύνταξη, αυτό είναι το παράδειγμά μας» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Τ.Πετρόπουλος. Διαβεβαίωσε δε ότι για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου έχει εξασφαλιστεί η θετική γνώμη των δανειστών.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

= ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΛΑΝΔΙΑ 90-61. Η Εθνική ομάδα μπάσκετ επικράτησε 90-61 της Ισλανδίας στο Ελσίνκι και ξεκίνησε με το… δεξί την προσπάθειά της στο Ευρωμπάσκετ, απέναντι στον φαινομενικά πιο αδύναμο αντίπαλο του ομίλου. Οι διεθνείς την Παρασκευή έχουν ρεπό, ενώ το Σάββατο (2/8) αντιμετωπίζουν τη Γαλλία.  Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Νίκος Παππάς με 20 πόντους, ενώ ο Πρίντεζης ακολούθησε με 17 πόντους και 5 ριμπάουντ. Ο Μπουρούσης μέτρησε 8 ριμπάουντ και 7 πόντους, ενώ θέαμα και ουσία προσέφερε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο στην τρίτη περίοδο. Ο Αντετοκούνμπο σημείωσε 9 πόντους, όσους και ο Καλάθης, ενώ 10 πρόσθεσε ο Παπανικολάου.

=ΚΥΠΡΟΣ- ΒΟΣΝΙΑ 3-2. Τρία 24ωρα πριν το μεγάλο ντέρμπι με την Ελλάδα, το Βέλγιο διέλυσε με 8-0 το Γιβλαλτάρ και ουσιαστικά «καπάρωσε» την πρωτιά του 8ου ομίλου τρεις... στροφές πριν το φινέλα των προκριματικών του Μουντιάλ 2018. Η Κύπρος έκανε «μυθική» ανατροπή με την Βοσνία κι ενώ έχανε 0-2 στο ημίχρονο, στο δεύτερο μέρος έβαλε 3 γκολ και νίκησε με 3-2. Το «δώρο» αυτό, όμως, των Κυπρίων έμεινε ανεκμετάλλευτο από την ελληνική ομάδα, που έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να «κλειδώσει» σε μεγάλο βαθμό την 2η θέση του γκρουπ και, πλέον, θέλει οπωσδήποτε αποτέλεσμα στο ματς της Κυριακής με τους «κόκκινους διαβόλους».
=ΕΛΛΑΔΑ-ΕΣΘΟΝΙΑ 0-0. Η Εθνική έχασε πολύ μεγάλη ευκαιρία για να κλειδώσει από σήμερα τη δεύτερη θέση στον 8ο όμιλο και να εξασφαλίσει, εκτός απροόπτου, την πρόκριση στα μπαράζ πρόκρισης για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πέταξε δυο βαθμούς στο Φάληρο απέναντι στην Εσθονία, που με αποθέωση του κατενάτσιο πήρε το 0-0, απέναντι πάντως σε μια «χλωμή» ελληνική ομάδα. Την ίδια ώρα η Κύπρος κέρδισε με 3-2 τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, δώρο που η Ελλάδα δεν κατάφερε να εκμεταλευτεί και να «κλειδώσε» από σήμερα την πρόκριση στα μπαράζ.
= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Λίγο πριν λήξει η μεταγραφική περίοδος ο Ολυμπιακός έκανε την τελευταία κίνησή του με την απόκτηση του Σίλβιο Προτό. Ο έμπειρος γκολκίπερ ήταν στη λίστα του Μπεσνικ Χάσι, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στην Άντερλεχτ. Ο 34χρονος βέλγος τερματοφύλακας αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες από τους Ερυθρόλευκους.
= ΑΕΚ. Την επιστροφή του Σέρχιο Αραούχο έως το καλοκαίρι του 2018 με την μορφή δανεισμού από την Λας Πάλμας ανακοίνωσε και τυπικά η ΑΕΚ το βράδυ της Πέμπτης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «...ο Αργεντινός επιθετικός συμφώνησε πριν από λίγο σε όλα με την ΑΕΚ και θα φορέσει και πάλι την αγαπημένη του φανέλα. Ο Chino είναι και πάλι μαζί μας για να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε την καριέρα του στα κιτρινόμαυρα»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: