Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 17/8/2017

ΕΛΛΑΔΑ
=ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ. Ένας άνδρας και μία γυναίκα ο 35χρονος Βενιζέλος Στρατάκης από τη Ροδιά και η 35χρονη Κατερίνα Καναβάκη από τις Αρχάνες, έχασαν τη ζωή τους όταν γύρω στις 9 το βράδυ αντιλήφθηκαν ότι δύο από τα τέσσερα παιδιά τους, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, κινδύνευαν και φώναζαν βοήθεια μέσα στη θάλασσα.
Το ζευγάρι μπήκε στη θάλασσα, αλλά με δυσκολία κρατήθηκαν και οι δύο στην επιφάνεια. Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας που βρίσκεται στην παραλία κατάφερε να βγάλει το αγοράκι στην ακτή, ενώ λουόμενοι βοήθησαν το μικρό κοριτσάκι.. Οι δύο γονείς ανασύρθηκαν τελικά από τη θάλασσα μετά από ώρα χωρίς τις αισθήσεις τους και παρά τις πρώτες βοήθειες δεν κατέστη δυνατή η επαναφορά τους. Το ανδρόγυνο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου οι γιατροί προσπάθησαν για αρκετή ώρα να ανανήψουν τον άνδρα, καθώς ήταν ο μόνος που έδειχνε σημάδια ζωής, αλλά τελικά αυτός υπέκυψε.
= ΤΣΙΠΡΑΣ. Από το φυλάκιο της Αγίας Κυριακής, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλο επίτευγμα», ζητώντας, από την άλλη, εγρήγορση. Μέσω του ασυρμάτου απευθύνθηκε και σε όλους τους πυροσβέστες, εκφράζοντας την απεριόριστη ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και υπογράμμισε την υπεράνθρωπη προσπάθεια όλων: επί τέσσερα μερόνυχτα έδωσαν μάχη με τη φωτιά και κατάφεραν να την περιορίσουν χωρίς ανθρώπινα θύματα. «Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνατε», συν τοις άλλοις γιατί όλοι –Πυροσβεστική, Τ.Α., εθελοντές, τοπική κοινωνία- αντιμετώπισαν την κατάσταση χωρίς πανικό, με ψυχραιμία και συντονισμό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
= ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. «Πύρινη Κόλαση» αυτή την ώρα στην περιοχή, με την φωτιά να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα και 19 υδροφόρες βρίσκονται ήδη στην περιοχή. Κάποιοι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους... Δύσκολη νύχτα για την περιοχή των Βλαχάτων και των Σιμωτάτων. Η φωτιά έχει περάσει το κεντρικό δρόμο και καίει πλέον και προς την περιοχή του Λουρδά. 
= ΠΑΡΝΗΘΑ. Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος 63χρονου ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα εμπρησμού στην περιοχή της Πάρνηθας καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών κλπ. Συγκεκριμένα στο αυτοκίνητό και στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος από αντικείμενα ικανά να χρησιμοποιηθούν, αυτούσια ή σε συνδυασμό, ως εμπρηστικοί μηχανισμοί για την πρόκληση πυρκαγιάς, όπως αναπτήρες, κεριά, σπίρτα βραδείας καύσης, δοχεία και μπιτόνια με εύφλεκτο υγρό, καπνογόνα, κροτίδες...
= ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. Προσωρινή στέγαση και επιδότηση ενοικίου για όσους καταστράφηκε η πρώτη τους κατοικία αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
= ΗΡΑΚΛΕΙΟ.Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 6 το απόγευμα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κοντά στην περιοχή «Βοριά» του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων στο Ηράκλειο. Στο σημείο επιχειρούν επτά οχήματα με είκοσι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που προσπαθούν να περιορίσουν την έκταση της πυρκαγιάς η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΣΚΟΠΙΑ. Κεντρική φωτογραφία: Από την παρουσία του Γενικού Προξένου των Σκοπίων στο Τορόντο στην αλυτρωτική εκδήλωση «Ilinden Picnic 2017» της οργάνωσης «United "Macedonians" Organization of Canada» η οποία είχε διαφημισθεί και στην εφημερίδα “Toronto Star’’. Στο φόντο φαίνονται ξεκάθαρα ο χάρτης της "Μεγάλης Μακεδονίας" και η σημαία με αστέρι της Βεργίνας. Σε αλυτρωτική εκδήλωση των Σκοπιανών στον Καναδά συμμετείχε ο εκεί γενικός πρόξενος των Σκοπίων. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν χάρτες με ενσωματωμένη στο γειτονικό κρατίδιο την “Μακεδονία του Αιγαίου”, με τη Θεσσαλονίκη εντός, και τα όρια των Σκοπίων να αγγίζουν τη Θεσσαλία! Έντονη υπήρξε η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι πολύ πιθανόν να μην χρειαστεί να πληρώσουν για τη διάσωση της Air Berlin, δήλωσε την Τετάρτη η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μία ημέρα αφού η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική αεροπορική εταιρία ζήτησε να εκκινήσει η διαδικασία πτώχευσής της. Το Βερολίνο δεσμεύθηκε να παράσχει ένα ενδιάμεσο δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να συνεχίσουν να πετούν τα αεροσκάφη της εταιρίας για τρεις μήνες και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των 7.200 εργαζομένων της στη Γερμανία ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.
= ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ. Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις στην Πορτογαλία κατέστρεψαν 1.410.000 στρέμματα βλάστησης από τις αρχές του έτους, ήτοι τρεις φορές περισσότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα χρόνων, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιοποίησε σήμερα η Πολιτική Προστασία της χώρας.
= ΗΠΑ. Δεν υπάρχει θέση στον αμερικανικό δημόσιο διάλογο για το μίσος και τη βία που εκδηλώθηκε στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον. Λίγο πριν τη συνάντησή του με την Καναδή ομόλογό του Κρίστια Φρίλαντ, ο Τίλερσον σχολίασε τις κοινές αξίες των ΗΠΑ και του Καναδά δηλώνοντας αυθόρμητα, «Νομίζω ότι γι' αυτό είναι πρέπον να σχολιάσω τα πρόσφατα γεγονότα στην Βιρτζίνια και την καταδίκη μας τέτοιου μίσους και βίας», σύμφωνα με δημοσιογράφους, για τα επεισόδια στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την πορεία ακροδεξιών οργανώσεων, οι οποίες περιελάμβαναν την Κου Κλουξ Κλαν και ομάδες νεοναζί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ανατροπής του σχεδιασμού της για έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ενδέχεται να βρεθεί η κυβέρνηση. Το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και των επόμενων αξιολογήσεων της πορείας υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος είναι πιθανό να μην τηρηθεί, εξαιτίας μιας σειράς από αβεβαιότητες που συνδέονται με τις πολιτικές εξελίξεις στο εξωτερικό, αλλά και με τις κοινωνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας για ορισμένα μέτρα που προωθούνται.. 
= Ε9. Δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2017 εν όψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ, αναφέρει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
= ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ. Έντονη κινητικότητα παρατηρείται γύρω από την υπόθεση της έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, η οποία, ασφαλώς, εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειακών projects της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου (Κύπρος - Ισραήλ). Ανεξαρτήτως του τελικού ποσοτικού και ποιοτικού αποτελέσματος, με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι επενδύσεις αυτού του είδους απαιτούν πολλά χρόνια για να αποδώσουν καρπούς στους εμπλεκόμενους ιδιώτες, πολλώ δε μάλλον στα κράτη -συνυπολογιζομένου του μόνιμου ρίσκου, που συνδέεται με τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού»-, «κάτι μεγάλο γίνεται», όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη…
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Μικρό προβάδισμα πρόκρισης για τους ομίλους του Champions League απέκτησε ο Ολυμπιακός, ο οποίος επικράτησε 2-1 της Ριέκα με ανατροπή, στο πρώτο παιχνίδι για τα πλέι οφ.  Οι Κροάτες προηγήθηκαν στο 42’ με τον Έμπερ, όμως στο 66’ ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με τον Οφόε. Στο 83’ ο Ζούτα πήρε κόκκινη κάρτα και αποβλήθηκε, ενώ οι Πειραιώτες διαμόρφωσαν το τελικό σκορ με γκολ του Ρομαό στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Το ματς-ρεβάνς θα διεξαχθεί στις 22 Αυγούστου.
 = ΤΣΑΜΙΟΝΣ ΛΙΝΓΚ. Η Σέλτικ, η Νάπολι και η Σεβίλλη «καθάρισαν» από τους πρώτους αγώνες των πλέι οφ την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Οι Σκωτσέζοι συνέτριψαν 5-0 την Αστάνα, η Νάπολι νίκησε στην Ιταλία 2-0 τη Νις, ενώ οι Σεβιγιάνοι επικράτησαν στην Τουρκία 2-1 της Μπασάκσεχιρ. 
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πλέι οφ: 

Τρίτη 15 Αυγούστου

Καραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν)-Κοπεγχάγη (Δανία) 1-0 (25΄ Μαντάτοφ)
ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)-Σλάβια Πράγας (Τσεχία) 2-0 (2' Ντε Καμάργκο, 10' Αλωνεύτης)
Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 0-1 (90' αυτ. Νούχου)
Σπόρτινγκ (Πορτογαλία)-Στεάουα (Ρουμανία) 0-0 Χόφενχαϊμ (Γερμανία)-Λίβερπουλ (Αγγλία) 1-2 (87΄ Ουτ - 35΄ Αλεξάντερ-Άρνολντ, 74΄ αυτ. Νόρντβαϊτ)

= ΙΣΠΑΝΙΑ. Μετά τη νίκη με 3-1 στο «Καμπ Νου» η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε εκ νέου της Μπαρτσελόνα. Η «βασίλισσα» νίκησε 2-0 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και κατέκτησε το Σουπερ Καπ Ισπανίας με πανηγυρικό τρόπο, ξεκινώντας με ιδανικό τρόπο τη νέα σεζόν.  Οι Μαδριλένοι ήταν ανώτεροι για ακόμα ένα ματς και έφτασαν στη νίκη με γκολ που σημείωσαν στο 4’ ο Μάρκο Ασένσιο και στο 38’ ο Καρίμ Μπενζεμά. Από την άλλη, η Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε απογοήτευσε για δεύτερο ματς και έδειξε ότι χρειάζεται άμεσα μετεγγραφική ενίσχυση. Να σημειωθεί πάντως πως οι Καταλανοί είχαν δύο δοκάρια στο «clasico» με τον Μέσι στο 52’, μετά από παρέμβαση του Κέιλορ Νάβας και τον Σουάρες στο 71’. 
Οί αγώνες τής ημερας Πεμπτη 17/8/2017 ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: