Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 16/8/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει τις τελευταίες ώρες το μεγάλο μέτωπο της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, αφήνοντας για πρώτη φορά ένα παράθυρο αισιοδοξίας ότι αύριο θα είναι ίσως μια διαφορετική μέρα «Θέλω να πιστεύω ότι με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την στιγμή η πυρκαγιά, είναι πολύ πιθανό μέσα στη νύχτα να μπουν οι πυροσβέστες μέσα, οπότε θα είναι πλέον πιό εύκολο να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Έχουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία οτι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα», είπε ο κ. Καπάκης.
 Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός με την συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία απο την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή.
= ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ. Τελικά το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης, και το μέτωπο της φωτιάς στο Μετόχι Καπανδριτίου πέρασε το διάσελο και κατευθύνθηκε απειλητικά προς τη Μαλακάσα, το Πολυδένδρι και την Εθνική Οδό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την πυρκαγιά μέσα στη χαράδρα στο Μετόχι Καπανδριτίου ενώ όπως φαίνεται τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν δεν ήταν αρκετά για να αναχαιτίσουν τις φλόγες.Εάν και εφόσον η φωτιά περάσει τον δημόσιο δρόμο και κατευθυνθεί προς Μαλακάσα, τότε θέτονται σε κίνδυνο οι οικισμοί γύρω από το Καπανδρίτι. Νωρίτερα εκκενώθηκαν σπίτια που βρίσκονται σε άμεση εμβέλεια της πυρκαγιάς, όπως εκινείτο. 
= ΚΡΗΤΗ. Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην Κρήτη, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Άγνος που βρίσκεται κοντά στο Καστέλι Ηρακλείου. Στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα 12 οχήματα με 20 άνδρες και μια ομάδα πεζοπόρου. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθώς και το δύσβατο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά. Ήδη οι αρχές έχουν στείλει αίτημα για να σηκωθεί ελικόπτερο, ώστε να προχωρήσει σε ρίψεις νερού.
= ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται το χωριό Κοιλιωμένος στη Ζάκυνθο, καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς τα σπίτια. Όλοι οι πυροσβέστες που βρίσκονται στο νησί, είναι στο σημείο και προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα πρώτα σπίτια του χωριού.«Aν η πυρκαγιά συνεχίσει με αυτή τη ορμή προς το χωριό του Κοιλιωμένου, τότε θα αναγκαστούμε να εκκενώσουμε το χωριό», δήλωσε, αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πολλοί κάτοικοι του χωριού είναι στο μέτωπο της πυρκαγιάς και βοηθούν τους πυροσβέστες στις προσπάθειες κατάσβεσης.
= ΑΜΑΛΙΑΔΑ. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στις περιοχές Κρυονέρι και Περιστέρι της Αμαλιάδας, ώστε να κρατήσουν τις εστίες της φωτιάς, μακριά από τις κατοικημένες περιοχές.  Ειδικότερα, όπως ανέφερε  ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, υπάρχουν δύο ενεργές εστίες. Η πρώτη βρίσκεται ανάμεσα στις κοινότητες Δαφνιώτισσα και Κρυονέρι, και η δεύτερη ανάμεσα στις κοινότητες Περιστέρι και Οινόη.
= ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Με αναφορά σε όσους δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές όλες αυτές τις μέρες, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή για να αποδοθούν ευθύνες και υπογράμμισε ότι «η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Οι Έλληνες αντλούμε δύναμη από την πίστη μας στην Παναγία. Αυτή η πίστη μας έχει κρατήσει όρθιους σε δύσκολες στιγμές και αποτελεί διαχρονικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητα»
ΚΟΣΜΟΣ
=ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν ανέβαλλε την απόφαση για την εκτόξευση πυραύλων κοντά στην αμερικανικής επικράτειας νήσο Γκουάμ, περιμένοντας να δει τί θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν χθες τα επίσημα βορειοκορεατικά ΜΜΕ, ενώ οι ΗΠΑ δήλωναν ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών εξαρτάται από τον Κιμ.  Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν προετοιμαστεί για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, το οποίο έχει εξοργίσει τον Βορρά, και ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι εξακολουθεί να ισχύει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Πιονγκγιάνγκ με τα προκλητικά σχέδιά της.
=ΚΙΝΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA. Ο Γουάνγκ Γι δήλωσε στον Σεργκέι Λαβρόφ ότι είναι επείγον οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βόρεια Κορέα «να βάλουν φρένο» στους εκατέρωθεν εμπρηστικούς λόγους και πράξεις.
= ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Οι αντιφρονούντες διαδηλωτές που συνελήφθησαν φέτος από την κυβέρνηση Μαδούρο θα δικαστούν στο εξής σε πολιτικά δικαστήρια και όχι στρατοδικεία, αποφάσισε χθες η αμφιλεγόμενη Συνταγματική Συνέλευση της Βενεζουέλας, μετά από διαμαρτυρίες από οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
= ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ. Το Μπουένος Άιρες επισήμανε σήμερα στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Αργεντινή, ότι απορρίπτει την απειλή περί «στρατιωτικής επιλογής» που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την διευθέτηση της κρίσης στη Βενεζουέλα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ. «416,7 εκατομμύρια ευρώ προτίθεται να επιστρέψει το Βερολίνο στην Ελλάδα», αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Bild και επισημαίνει: «Η Αθήνα μπορεί να ελπίζει σε εκατοντάδες εκάτ. ευρώ από κέρδη επιτοκίων ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank). Ωστόσο – συνεχίζει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας - το ποσό είναι «κλειδωμένο» στον προϋπολογισμό και απαιτείται το πράσινο φως του γερμανικού κοινοβουλίου για να εκταμιευθεί»
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
=ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΝΓΚ. Σκορ πρόκρισης από τους πρώτους αγώνες των πλέι οφ του Champions League απέκτησαν ο ΑΠΟΕΛ και η Λίβερπουλ. Η ομάδα της Κύπρου επικράτησε εντός έδρας 2-0 της Σλάβιας Πράγας, ενώ στη Γερμανία οι «ρεντς» επικράτησαν 2-1 της Χοφενχάιμ. Νίκη με αυτογκόλ του Νούχου στο 90’ πήρε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Γιουνγκ Μπόις. Αντίθετα, ανοικτούς λογαριασμούς άφησαν Σπόρτινγκ Λισαβόνας - Στεάουα που έμειναν στο 0-0. Η ομάδα της Κύπρου άνοιξε το σκορ στο 2ο λεπτό με τον Ιγκόρ Ντε Καμάργκο, ενώ η Λίβερπουλ προηγήθηκε 2-0 με τους Αλέξαντερ-Άρνολντ στο 35’ και Τζέιμς Μίλνερ στο 74’. Για τους Γερμανούς, που έχασαν πέναλτι στο 12’ με τον Κράμαριτς, μείωσε στο 87’ ο Ουτ. Νωρίτερα, η Καραμπάγκ επικράτησε 1-0 της Κοπεγχάγης στο Αζερμπαϊτζάν. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: