Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΡΙΤΗ 15/8/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΦΩΤΙΕΣ. Κάλαμος, Ζάκυνθος και Κεφαλλονιά είναι τα τρία βασικά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός, μετά την εφιαλτική χτεσινή ημέρα, όπου είχαμε τις περισσότερες πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.
 Η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργήσει το μπαράζ των πυρκαγιών στην Ζάκυνθο αρχικά, όπου οι επιτελείς της Πυροσβεστικής μιλούν καθαρά για εμπρησμούς, και η πυρκαγιά στον Κάλαμο μετά, έχει φέρει στα όρια του το μηχανισμό δασοπυρόσβεσης, καθώς οι όλες οι δυνάμεις είναι διεσπαρμένες και έχουν υποστεί μεγάλη καταπόνηση. Μόνο το 24ωρο που πέρασε, στην Ζάκυνθο εκδηλώθηκαν 22 πυρκαγιές. Σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου και συγκεκριμένα από ώρα 06:00 της 13-08-2017 έως την 06:00 της 14-08-2017, εκδηλώθηκαν 91 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.
= ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ. Είναι η ώρα της μεγαλύτερης δυνατής προσπάθειας, είναι η ώρα που θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του, είτε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, είτε είναι στο επιχειρησιακό επίπεδο, είτε βρίσκεται στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Συνεχίζοντας ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως είναι η στιγμή που δεν χρειάζεται λαϊκισμός, αλλά σεβασμός, πρώτα απ’ όλα στους συμπολίτες μας που περνάνε δύσκολες ώρες, και σεβασμός σε όλους όσοι προσπαθούν αυτή τη στιγμή για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.  «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες να κάνουμε λίγοτερες δηλώσεις, διότι αυτό που έχει σημασία είναι να σβήσουνε όλα τα μέτωπα» συνέστησε.
= ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.
= ΚΟΝΤΟΝΗΣ. «Οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει μια κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα» βλέπει πίσω από τις εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, o οποίος βρίσκεται στην Ζάκυνθο, παρακολουθώντας και συντονίζοντας τις επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο νησί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τόνισε ότι «πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο στην Ζάκυνθο, όπως αυτά που ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες σε Αθήνα και Κύθηρα» και επεσήμανε: «Μόνο χθες στην Ζάκυνθο είχαμε 15 εστίες συγχρόνως. Αν δεν είναι αυτό οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, τότε τι είναι;».
= ΟΑΣΘ. Πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των εργαζομένων του ΟΑΣΘ τα δεδουλευμένα του μηνός Ιουνίου, ήτοι 3 εκατ. ευρώ περίπου, όπως επισήμανε  ο πρόεδρος του συνδικάτου των 2.300 εργαζομένων του οργανισμού, Δημήτρης Τσερμενίδης. Κληθείς να τοποθετηθεί για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, ανέφερε πως «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται»
ΚΟΣΜΟΣ

= ΙΝΔΙΑ. Τουλάχιστον 165 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες εγκατέλειψαν τις εστίες τους τις τρεις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που οφείλονται στους μουσώνες στην Ινδία, στο Νεπάλ και στο Μπανγκλαντές, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αρχές.Τρεις ημέρες αδιάκοπων καταρρακτωδών βροχών προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 70 άνθρωποι στο Νεπάλ, 73 στη βόρεια και την ανατολική Ινδία και 22 στο Μπανγκλαντές.
= ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ. Αντιμέτωπη με εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές βρίσκεται η νότια Ευρώπη. Εκτός από τις φωτιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες στην Ελλάδα, μάχη με τον πύρινο εφιάλτη δίνουν και η Πορτογαλία αλλά και η Γαλλία, συγκεκριμένα η Κορσική, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο της Deutsche Welle. Μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν κυρίως την κεντρική Πορτογαλία τον Ιούνιο στοιχίζοντας τη ζωή πάνω από 60 ανθρώπων και τραυματίζοντας περισσότερους από 200, νέες πυρκαγιές απειλούν το κεντρικό τμήμα της ιβηρικής χώρας. Τα τελευταία στοιχεία της πορτογαλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας έκαναν λόγο για περισσότερες από 250 πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις και περίπου 3000 πυροσβέστες που έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης.
= ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο σκότωσαν τρεις τζιχαντιστές, που θεωρούνται δράστες της επίθεσης σε εστιατόριο στο κέντρο της πρωτεύουσας Ουαγκαντούγκου αλλά υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι στο κτίριο, δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Επικοινωνιών Ρεμί Νταντζινού.  Οι ένοπλοι επιτέθηκαν αργά χθες στο εστιατόριο Aziz Istanbul στο κέντρο της πόλης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 άτομα και τραυματίζοντας 8.
= ΔΑΝΙΑ. Εσκεμμένη ήταν η βύθιση ενός ιδιωτικού υποβρυχίου το οποίο βούλιαξε λίγες ώρες μετά την εξαφάνιση μιας Σουηδέζας δημοσιογράφου στη Δανία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αστυνομία της Κοπεγχάγης. Ο ιδιοκτήτης του υποβρυχίου έχει συλληφθεί ενώ οι αρχές δεν έχουν καμία πληροφορία για την τύχη της γυναίκας«Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το ναυάγιο του υποβρυχίου ήταν απόρροια μιας σκόπιμης ενέργειας» ανέφερε η αστυνομία. Η Σουηδέζα δημοσιογράφος Κιμ Βαλ, που είχε επιβιβαστεί στο υποβρύχιο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης αγνοείται ακόμη.
= ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τον λαό της χώρας να συμμετάσχει σε στρατιωτικές ασκήσεις, μετά από τις απειλές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση, επιμένοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να θέλει να διαπραγματευτεί με τον Αμερικανό ομόλογό του.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
= ΜΕΡΚΕΛ. Απέκλεισε κούρεμα του ελληνικού χρέους με την κλασική έννοια η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ωστόσο είπε ότι «μπορεί κανείς να συζητήσει για περαιτέρω ελαφρύνσεις».  Σε κοινή συνέντευξη στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / DLF) και το κοινό τηλεοπτικό πρόγραμμα Phoenix των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF τόνισε ότι «ούτε η υπερβολική επιείκεια βοηθά τις υπερχρεωμένες χώρες, γι' αυτό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα τόσο σκληρά. Η χώρα δοκιμάστηκε πολύ».
=ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.322 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.676 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 2.280 εκατ. ευρώ του ΜΠΔΣ 2018-2021 για το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.053 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.715 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.098 εκατ. ευρώ.
= ΑΑΔΕ. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να «μαντρώσει» 3,8 εκατ. οφειλέτες που χρωστούν συνολικά 95 δισ. ευρώ, είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τον «Big Brother» για τον εντοπισμό των εν λόγω οφειλετών σε εφορία και Ταμεία, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν σε υπολειτουργία. Στόχος του ελεγκτικού μηχανισμού θα είναι να γνωρίζει ακριβώς τα περιουσιακά στοιχεία όλων των οφειλετών, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς έως τις μετοχικές συμμετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΜΠΟ. Ανησυχία έχει προκαλέσει στους Μιλγουόκι Μπακς ο τραυματισμός του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο γόνατο, εξαιτίας του οποίου απουσίασε από τα τρία εκ των τεσσάρων φιλικών της εθνικής ανδρών ενόψει του Ευρωμπάσκετ. Ο «Greek Freak» θα ταξιδέψει για την Κίνα την Τρίτη (15 Αυγούστου), λόγω υποχρεώσεων με χορηγούς και οι Μπακς αποφάσισαν να στείλουν γιατρούς, ώστε να τον εξετάσουν.  Ο Αντετοκούνμπο υπέγραψε πριν λίγους μήνες τετραετές συμβόλαιο συνολικών αποδοχών 100 εκατ. δολαρίων και η διοίκηση της ομάδας του Μιλγουόκι έχει κάθε λόγο να θέλει να γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί στον σούπερ σταρ της. 
= ΑΕΚ. Ο Όγκνιεν Βράνιες πήρε μέρος στο πρόγραμμα προπόνησης της ΑΕΚ και έδειξε έμπρακτα την επιθυμία του να αγωνιστεί στο παιχνίδι απέναντι στη Μπριζ για τα πλέι οφ του Europa League. Ο 27χρονος Βόσνιος κεντρικός αμυντικός θα κάνει αγώνα δρόμου για να τεθεί στη διάθεση του Μανόλο Χιμένεθ. 
= ΠΑΟ. Ο Παναθηναϊκός πρεσάρει τον Αντρέ Τσάβες και προσπαθεί να αποκτήσει τον 26χρονο Αργεντινό επιθετικό. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αργεντινή οι «πράσινοι» βελτίωσαν την προσφορά τους, προκειμένου να πείσουν τον Τσάβες να φορέσει την φανέλα του Παναθηναϊκού. 
= ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ. Οι Χαβιέρ Ούμπιδες, Γιώργος Ζησόπουλος και Κυριάκος Κιβρακίδης θα είναι οι αρχηγοί του Ατρόμητου για τη νέα σεζόν. Μάλιστα, η ομάδα του Περιστερίου ανακοίνωσε και τα νούμερα στις φανέλες των ποδοσφαιριστών.
 = ΙΣΠΑΝΙΑ. Στο πλευρό του άτυχου Σέρχιο Γιουλ έσπευσε να βρεθεί σύσσωμη η εθνική Ισπανίας, σε ένδειξη συμπαράστασης, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του. Μετά τη ρήξη χιαστού που υπέστη, εξαιτίας της οποίας δεν χάνει απλά το Ευρωμπάσκετ, αλλά θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για διάστημα 6-9 μηνών, οι συμπαίκτες του δεν έμειναν μόνο στην τηλεφωνική επικοινωνία και στα μηνύματα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: