Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

Περίοδο χάριτος έως τέλος Αυγούστου για να τσιπάρουν τα ζώα τους έχουν οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων. Με την παρέλευση της προθεσμίας, κλιμάκια του Δήμου Βόλου θα ξεκινήσουν ελέγχους με scanner τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά, και σε περίπτωση που εντοπίζονται παραβάτες θα βεβαιώνονται σε βάρος των ιδιοκτητών ζώων «τσουχτερά» πρόστιμα, τα οποία θα βεβαιώνονται στην εφορία. Τις επόμενες ημέρες, η λίστα με τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων και τα πρόστιμα που επισύρουν οι παραβάσεις, θα φθάσουν στα χέρια κάθε καταναλωτή μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου όλοι να λάβουν γνώση. «Αν καταφέρουμε να ελέγξουμε τα δεσποζόμενα, τα αδέσποτα θα είναι παιχνίδι», είπε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Νατάσσα Μορφογιάννη, στη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων του Δήμου Βόλου.
Η κ. Μορφογιάννη ζήτησε από τους προέδρους να ενημερώσουν άμεσα τους κατοίκους των χωριών για το τσιπάρισμα των δεσποζόμενων ζώων και τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη νομοθεσία, προκειμένου να μην τους επιβληθούν τα πρόστιμα που απορρέουν από τη νομοθεσία. Όπως ανακοίνωσε η ίδια, άμεσα θα ξεκινήσει εκστρατεία δωρεάν τσιπαρίσματος έως 650 δεσποζόμενων ζώων για όσους ιδιοκτήτες έχουν φορολογητέο εισόδημα από 10.000 ευρώ και κάτω και αδυνατούν να διαθέσουν 20 ευρώ που στοιχίζει περίπου το τσιπάρισμα των ζώων. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους.
Προηγουμένως, οι πρόεδροι θα πρέπει να φροντίσουν για την καταγραφή όλων των δεσποζόμενων στα όρια των περιοχών τους και να παραδώσουν τις λίστες στον δήμο που θα αναλάβει σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία και ενδεχομένως την ΕΛ.ΑΣ. να ξεκινήσουν ελέγχους από 1η Σεπτεμβρίου.
«Όποιο ζώο εντοπίζεται χωρίς τσιπ θα περισυλλέγεται και θα οδηγείται στο καταφύγιο και θα επιβάλλεται πρόστιμο στον ιδιοκτήτη. Τα ψέματα τελείωσαν. Έχουμε χάσει τον ύπνο μας με τα αδέσποτα, πρόβλημα που δημιουργείται από την εγκατάλειψη δεσποζόμενων», σημείωσε η κ. Μορφογιάννη. 
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται, όπως σημείωσε η κ. Μορφογιάννη και επιβεβαίωσαν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, σε Μακρινίτσα και Πορταριά. «Γίνεται πάρτι. Στην Πορταριά είχαμε περισυλλέξει όλα τα αδέσποτα και προχθές εμφανίστηκαν άλλα δέκα», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόβλημα εντοπίζεται και στην Πλατεία του Αγίου Λαυρεντίου, όπου υπάρχει ολόκληρη αγέλη, αλλά και στον Άγιο Ονούφριο όπου χθες εμφανίστηκαν επίσης έξι νέα αδέσποτα.
Η ίδια αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις δεσποζόμενων που εντοπίστηκαν χθες στην περιοχή του λιμανιού του Βόλου από Καλαμάτα και στην περιοχή του Δημαρχείου από Βολιώτη ιδιοκτήτη. Επίσης μνεία έκανε και στα «ταξίδια» αδέσποτων από νομό σε νομό, που αποτελούν μάστιγα για την περιοχή του Δήμου Βόλου, ο οποίος έχει καταντήσει… υποδοχέας αδέσποτων από Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
Τον δικό της σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο La Petite Cantine στα παλιά η δημοτική παράταξη «Μαζί για το Βόλο» προσελκύοντας το ενδιαφέρον δεκάδων Βολιωτών. Προσκεκλημένη για να μιλήσει για το θέμα ήταν η μέχρι πρότινος καθ’ ύλην αρμόδια αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων κα Δέσποινα Αράπουκλε, η οποία κατέθεσε την εμπειρία της για τους διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης του ζητήματος που χρησιμοποίησε ο γειτονικός δήμος τα προηγούμενα χρόνια. Στις τοποθετήσεις τους οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Ιάσονας Αποστολάκης και Φωτεινή Κοκκινάκη τόνισαν πως το πρόβλημα των αδέσποτων αφορά ολόκληρη την τοπική κοινωνία και τους πολίτες οι οποίοι πρέπει να συνδράμουν με τον τρόπο τους, με κύριο άξονα τον εθελοντισμό και την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρθηκαν στα λάθη της σημερινής δημοτικής αρχής, η οποία όπως είπαν έχει δαπανήσει αρκετά μεγάλα ποσά καταφέρνοντας όμως πενιχρά αποτελέσματα, δεδομένου ότι οι συνθήκες στο δημοτικό κυνοκομείο, πολλές φορές έχει διαπιστωθεί ότι είναι άσχημες με τις φιλοζωϊκές οργανώσεις να το επισημαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.  Όπως τονίστηκε, μπορεί να υπάρξει προσωρινή λύση στο πρόβλημα με την ένταξη των καταφυγίων αδεσπότων στον τομέα καθαριότητας στον οποίο γίνονται προσλήψεις προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: