Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 4/7/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΡΟΔΟΣ. Επεισόδιο με πραγματικά πυρά μεταξύ του Λιμενικού και τουρκικού πλοίου ξηρού φορτίου σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ανοιχτά της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό πλοίο Μ/VACT το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Αλεξανδρέτας και κατευθυνόταν προς Ισμίτ ( Νικομήδεια) έλαβε σήμα να ελεγχθεί λόγω του ότι οι Ελληνικές Αρχές είχαν την πληροφορία πως μετέφερε ναρκωτικά.
 Ο καπετάνιος του πλοίου, αρνήθηκε να δέσει στο λιμάνι της Ρόδου και κατευθύνθηκε προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα.Παράλληλα ανέφερε στο cnn turk πως δέχθηκε πυρά και συγκεκριμένα 16 βλήματα, χωρίς όμως να προκαλέσουν ζημιά στο πλοίο. Αμέσως ενημερώθηκαν οι τουρκικές αρχές, οι οποίες ακολούθησαν το συγκεκριμένο πλοίο.
= ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ. Σημαντική πτώση στις βάσεις των σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής, αλλά και στις πολυτεχνικές σχολές, μεγάλη άνοδο στα παιδαγωγικά τμήματα, καθώς επίσης και οριακή αύξηση στις ιατρικές και τις νομικές σχολές, «δείχνουν» τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, που έδωσε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
= ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ. Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά αιτήσεις προς την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της εξακρίβωσης στοιχείων για ανασφάλιστα οχήματα, θα έχουν από την Τρίτη 4 Ιουλίου οι πολίτες.
= ΦΩΤΙΕΣ. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα στην περιοχή Κάτω Καστρίτσι Νομού Αχαΐας, στο Πανόραμα Μεγάρων και στο Αλευροπόρι Κέρκυρας. Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στη Νότια Κέρκυρα, στην περιοχή Αργυράδες, κοντά στο Χαλκούνα. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που έκαιγε δασική έκταση στην περιοχή Κομπωτή Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, όπως και η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μελισσάτικα Βόλου.
= ΗΠΑ. Καθώς η Ελλάδα προχωρά στην οικονομική της ανάκαμψη οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να επιτύχει ο ελληνικός λαός τους στόχους του, τόνισε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ στη δεξίωση που διοργανώθηκε στην κατοικία του, στην Εκάλη, για την εθνική επέτειο ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΒΟΣΤΩΝΗ. Οδηγός ταξί χτύπησε με το αυτοκίνητό του πεζούς που στέκονταν στην πιάτσα των ταξί έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστώνης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζουν πως έχουν τραυματιστεί δέκα άτομα τα οποία έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Αρκετές μονάδες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο...  
= ΚΥΠΡΟΣ.
Με αυστηρούς και δηκτικούς τόνους απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε όσους «δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση πάνω στις δύο συνθήκες Εγγυήσεων και Στρατευμάτων» και ρίχνουν στο τραπέζι σκέψεις για προσέλευση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στη Διάσκεψη.
 Η Τουρκία δεν αλλάζει τη θέση της στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ούτε πρόκειται να υποχωρήσει χωρίς να τεθεί υπό εγγύηση η τουρκοκυπριακή κοινότητα, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. 
= ΛΟΝΔΙΝΟ. Ένα δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον 19χρονο Χαρούν Σιέντ, ο οποίος σχεδίαζε να εξαπολύσει μια επίθεση ενάντια σε μια συναυλία του Έλτον Τζον στο Λονδίνο, την 15η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
= ΚΑΤΑΡ. Το τελεσίγραφο με τα 13 σημεία που καλείται να αποδεχθεί το Κατάρ για να αρθεί ο εμπορικός αποκλεισμός πήρε παράταση 48 ωρών. Αυτό ανακοίνωσε το Ριάντ, κάνοντας δεκτό το σχετικό αίτημα του Κουβέιτ, το οποίο μεσολαβεί στην κρίση.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Νεκροί βρέθηκαν και οι 18 αγνοούμενοι του δυστυχήματος του τουριστικού λεωφορείου που συγκρούστηκε τη Δευτέρα με φορτηγό στο Μίνχμπεργκ στη νότια Γερμανία και στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες. Σε 30 ανέρχονται οι τραυματίες.
= ΓΑΛΛΙΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε βαθιά αλλαγή, δράση και αποτελεσματικότητα ως απάντηση στην ανυπομονησία των Γάλλων, κατά τη μακροσκελή επίσημη ομιλία του ενώπιον του γαλλικού Κογκρέσου, της κοινής συνεδρίασης των βουλευτών και των γερουσιαστών που πραγματοποιήθηκε στα ανάκτορα των Βερσαλλιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

= ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ. Σε σημεία «κλειδιά» της συμφωνίας που τη καθιστούν σημαντική αναφέρθηκε ο Ευ.Τσακαλώτος. Παραλληλίζοντας με «άγκυρες» ασφάλειας τις αποφάσεις για πλεονάσματα κοντά στο 2% από το 2022, και τη ρήτρα για σχέση χρέους-ανάπτυξης, είπε ότι εξασφαλίζεται η ένταξη της χώρας στο QE, όχι άμεσα, αλλά κάποια στιγμή. Για την έξοδο στις αγορές είπε ότι θα γίνει με συγκροτημένο τρόπο εξασφαλίζοντας μακροβιότητα, και όχι όπως έγινε το 2014. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καινούριο και πρέπει να το καταλάβετε».
= ΥΓΕΙΑ. Νομοθετική ρύθμιση που οδηγεί στη διαγραφή χρεών στις Εφορίες, για νοσηλεία ανασφάλιστων πολιτών, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».
= ΕΡΓΑΣΙΑ. Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, με επίκεντρο της συζήτησης τα εργασιακά θέματα της χώρας, όπως τη συνδικαλιστική νομοθεσία, την πορεία της κοινής πρωτοβουλίας για την αδήλωτη εργασία και τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), στο πλαίσιο αυτής, καθώς και τη συγκρότηση της νέας διοίκησης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
= ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ. Στόχος της κυβέρνησης στο Eurogroup δεν ήταν η υλοποίηση των μεσομακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά η καθαρή καταγραφή τους και η σαφής δέσμευση από την πλευρά των πιστωτών ότι θα υλοποιηθούν σταδιακά από τα μέσα του 2018 και μετά, και αυτά τα πετύχαμε, τόνισε ο Γ.Χουλιαράκης, απαντώντας στις επικρίσεις για δηλώσεις του. Η έξοδος στις αγορές θα οικοδομηθεί πολλούς μήνες πριν το τέλος του προγράμματος, είπε.
= ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις παγκοσμίως εξακολουθούν να μετασχηματίζουν δραστικά το φορολογικό τοπίο, οδηγώντας πολλές χώρες στην υιοθέτηση νέων κινήτρων για να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Ετήσια έκθεση της ΕΥ διαπιστώνει ότι από τις 50 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 30% σκοπεύει να παραχωρήσει ευρύτερα επιχειρηματικά κίνητρα. Συμπεραίνεται, επίσης, ότι οι αλλαγές στη φορολογία στην Ελλάδα θα οδηγήσουν σε αυξημένη συνολική φορολογική επιβάρυνση για το 2017.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Ένα νέο όνομα έρχεται να προστεθεί στους μεταγραφικούς στόχους που διερευνά ο Ολυμπιακός. Σύμφωνα με δημοσίευμα γαλλικής αθλητικής ιστοσελίδας, ο νεαρός αμυντικός μέσος της Λιόν, Ολιβιέ Κεμέν, βρίσκεται στο «στόχαστρο» των «ερυθρολεύκων» και ήδη έχουν κάνει την πρώτη επαφή.
= ΠΑΟ. Ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού είναι πια με κάθε επισημότητα ο Δημήτρης Κολοβέτσιος. Ο πρώην κεντρικός αμυντικός των ΑΕΛ και ΑΕΚ πέρασε σήμερα ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια υπέγραψε στους «πράσινους» για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο 26χρονος παίκτης ήρθε να προστεθεί στους Μολέδο, Κουτρουμπή, Ευαγγέλου και να δώσει άλλη μια επιλογή στον Μαρίνο Ουζουνίδη.
= ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ. Μετά από οκτώ συναπτά έτη στην Ξάνθη, ο Θοδωρής Βασιλακάκης θα είναι από τη νέα αγωνιστική σεζόν κάτοικος Περιστερίου. Ο έμπειρος μέσος υπέγραψε σήμερα διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ατρόμητο και αποτελεί αισίως το έκτο μεταγραφικό απόκτημα της «κυανόλευκης» ΠΑΕ.
= ΑΕΚ. Παρελθόν από την ΑΕΚ αποτελεί μετά από ενάμιση χρόνο ο Τόμας Πέκχαρτ. Ο Τσέχος επιθετικός, ο οποίος είχε ενταχθεί στην Ενωση τον Ιανουάριο του 2016, ενημερώθηκε σήμερα ότι η ΠΑΕ δεν θα κάνει χρήση της οψιόν ανανέωσης για ακόμη ένα χρόνο στο συμβόλαιό του, γεγονός που τον καθιστά αυτόματα ελεύθερο.
= ΡΟΝΑΛΝΤΟ. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι, για δεύτερη χρονιά, στην κορυφή των καλύτερα αμειβόμενων αθλητών στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα που παρουσίασε το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό «Forbes». Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης έλαβε από μισθούς και διαφήμιση 93 εκατ. δολάρια (!).

Δεν υπάρχουν σχόλια: